Comisia Europeană a decis că Apple trebuie să plătească Irlandei 13 miliarde de euro. Irlanda refuză

0
1954

Comisia Europeană a cerut Irlandei să recupereze de la Apple până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi, pentru impozitele neplătite în perioada 2003-2014, în contul unor facilități fiscale de care a beneficiat gigantul din Cupertino din partea autorităților irlandeze.

Decizia a apărut luni în presă și a fost confirmată marți de Comisia Europeană într-un comunicat. Folosind un limbaj cât se poate de clar, comisarul european Margarethe Vestager a spus că facilitățiile fiscale de care a beneficiat de Apple sunt „ilegale”:

Statele membre nu pot oferi facilități fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigația Comisiei a ajuns la concluzia că Irlanda a acordat Apple facilități fiscale ilegale, care au permis acestei companii să plătească taxe semnificativ mai mici decât alte companii timp de mai mulți ani. Grație acestui tratament preferențial, Apple a plătit în realitate un impozit pe profit care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014.

Conform comisarului, tratamentul preferențial i-a permis companiei Apple să plătească în realitate un impozit pe profit care a scăzut de la 1%, în 2003, la 0,005% în 2014. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare milion de euro înregistrați de Apple ca profit în Europa, gigantul american nu plătea taxe decât de 500 €. Vestager a mai declarat că decizia este bazată pe fapte și vine în urma unor investigații amănunțite. Mai mult, ea a spus că „de asemenea, eu consider și sper că dacă se va ajunge în instanțe, va fi aprobată de Curtea Europeană de Justiție.

În comunicatul de presă emis de Comisia Europeană astăzi se mai arată că subsidiarelor Apple din Irlanda, Apple Sales International și Apple Operations Europe, să le fie alocate profituri din vânzări „într-o modalitate care nu corespune cu realitatea economică”.

Aproape toate profiturile din vânzări înregistrate de două companii erau atribuite intern unui „birou central”. Evaluarea comisiei arată că aceste „birouri centrale„ existau numai pe hârtie și nu puteau genera astfel de profituri. Aceste profituri alocate „birourilor centrale” nu au fost taxate în nicio țară sub prevederile exacte ale Codului Fiscal Irlandez, care nu mai erau în vigoare.

Ceea ce este însă cu adevărat interesant abia acum urmează. Ministrul de Finanțe al Irlandei, Michael Noonan, a subliniat poziția autorităților de la Dublin care nu sunt deloc în acord cu decizia Comisiei Europene, deoarece nu consideră că au acordat companiei Apple vreun tratament preferențial sau ajutoare de stat:

Decizia nu îmi lasă nicio altă opțiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal; pentru a oferi certitudine fiscală companiilor; pentru a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor.

La rândul ei, compania Apple s-a arătat nemulțumită de decizia Comisiei Europene:

Comisia European a lansat o încercare de a rescrie istoria Apple în Europa, ignorând legile de impozitare din Irlanda și desființând în acest proces sistemul internațional de impozitare. Decizia Comisiei nu se referă la cât plătește Apple prin impozite, ci la care guvern colectează banii. Vor exista efecte dăunătoare profunde asupra investițiilor și asupra creării de locuri de muncă în Europa. Apple respectă legea și plătește toate impozitele pe care le datorează, oriunde operează. Vom face recurs și suntem încrezători că decizia va fi anulată.

Deși taxele sunt un domeniu ce ține de competența fiecărui stat membru al Uniunii Europene, Comisia consideră că poate interveni acolo unde facilitățile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu care a fost reglementat de Executivul comunitar. Totuși, Irlanda spune că nu a acordat niciun fel de ajutor de stat companiei Apple, iar gigantul american le explică, pe scurt, oficialilor europeni un principiu fundamental recunoscut la nivel internațional privind taxarea profitului companiilor:

Impozitele în cazul companiilor multinaționale sunt un fapt complex, dar, la nivel internațional este recunoscut un principiu fundamental: profitul unei companii trebuie taxat în țara unde este generat. Apple, Irlanda și Statele Unite ale Americii sunt de acord cu acest principiu. În cazul nostru, aproape toate activitățile de cercetare și dezvoltare au loc în California, astfel că cea mai mare parte a impozitelor pe profit sunt plătite în Statele Unite ale Americii. Companiile europene care au afaceri în SUA sunt impozitate în conformitate cu același principiu.

Așadar, în continuare nu rămâne de văzut decât ce vor decide instanțele, procesele urmând a se întinde pe mai mulți ani. Așa că până când o instanță – probabil, Curtea Europeană de Justiție – va decide definitiv că Apple și Irlanda trebuie să se conformeze deciziei Comisiei Europene, Apple nu va plăti nimic. Cu toate acestea, gigantul american a fost afectat de anunț, valoarea acțiunilor sale scăzând cu aproape 2% înaintea deschiderii pieței bursiere.

Investigația CE a început în 2014, când se credea că Apple a obținut facilități fiscale în Irlanda care i-au permis să plătească, după cum se credea inițial, în jur de 2% impozit pe profit, un procent deci mult mai mic decât impozitul pe profit de 12,5% ce este practicat în Irlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.