La câteva ore după ce Comisia Europeană a anunțat decizia de a-i cere Irlandei să recupereze de la Apple până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi pentru impozitele neplătite în perioada 2003-2014 de gigantul american, directorul general Apple, Tim Cook, a publicat pe site-ul web al companiei Apple o scrisoare deschisă în care își exprimă dezamăgirea cu privire la hotărârea CE.
Cook începe prin a ne aminti tuturor de prezența foarte veche a companiei Apple în Irlanda, care și-a extins aici operațiunile încă din 1980, când a deschis o mică fabrică în orașul Cork și a creat 60 de locuri de muncă – un număr important la acea vreme pentru un oraș cu o rată mare a șomajului și cu numeroase probleme economice. Treptat, Apple și-a extins operațiunile în Irlanda, ajungând în prezent să aibă peste 6.000 de angajați în această țară și a atras multe alte companii internaționale să investească în special în Cork, un lucru care a are un impact pozitiv asupra economiei Irlandei.
Extinzându-și operațiunile și dezvoltând produse ce au ajuns să aibă un succes extraordinar de mare în întreaga lume, compania Apple a ajuns, conform lui Tim Cook, „cel mai mare plătitor de taxe din lume”, un plătitor care însă „respectă legea și își plătește toate taxele pe care le datorează”. Pe această cale, Cook ajunge și la decizia Comisiei Europene, pe care o combate, spunând că CE a „pornit o luptă de a rescrie istoria Apple în Europa”.
Ca niște cetățeni corporativi responsabili, suntem totodată mândri de contribuțiile aduse de noi economiilor locale din întreaga Europă și comunităților de pretutindeni. Pe măsură ce afacerea noastră s-a dezvoltat de-a lungul anilor, am devenit cel mai mare plătitor de taxe din lume.
Pe parcursul anilor, am primit îndrumări de la autoritățile fiscale irlandeze cu privire la modul în care ne putem supune corect actelor normative irlandeze ce reglementează taxele – același tip de îndrumări sunt disponibile pentru toate celelalte companii care fac afaceri aici. În Irlanda și în fiecare țară în care operăm, Apple respectă legea și plătește toate taxele pe care le datorează.
Directorul general al companiei americane sugerează că afirmația potrivit căreia Irlanda i-a oferit companiei Apple facilități fiscale este complet falsă și că „nu are nicio bază faptică sau legală”. Cook consideră că decizia Comisiei ar putea produce un precedent periculos, deoarece încearcă să înlocuiască legile de impozitare tangibile ale Irlandei „cu o viziune a ceea ce Comisia consideră că ar trebui să fie legea”.
În decizia trimisă pe 30 august se arată că Irlanda i-a oferit companiei Apple facilități fiscale. Această afirmație nu are baze faptice sau legale. Nu am cerut niciodată și nici nu am primit vreo facilitate specială. Noi ne găsim în poziția nefirească de a ne fi impus să plătim retroactiv taxe suplimentare către un Guvern care spune că nu le datorăm mai mulți bani decât cei pe care i-am plătit deja.
Următoarea mișcare a companiei Apple este să atace cu recurs decizia Comisiei. În privința recursului, Tim Cook se arată încrezător că decizia instanței va fi de a anula hotărârea CE și, deci, de a-i scăpa de plata celor peste 13 miliarde de dolari. De asemenea, în ciuda agitației produsă acum, directorul general al companiei americane a reiterat ideea că Apple va rămâne „loială Irlandei” și că nu va putea fi oprită să investească în viitor în această țară, nu doar pentru clienți, ci și pentru angajații săi. De altfel, o poziție similară a abordat și Irlanda, care a anunțat, prin ministrul de finanțe, că dorește atacarea cu apel a deciziei.
Întreaga scrisoare deschisă publicată de Apple poate să fie citită aici.
Separat de scrisoarea publicată de directorul general, sancțiunea de aproximativ 13 miliarde de dolari primită de Apple de la Comisia Europeană a determinat-o pe compania americană să publice un articol cu întrebări și răspunsuri pe site-ul său web. Acesta încearcă să adreseze potențialele îngrijorări ale investitorilor cu privire la această decizie și efectele ei pe termen lung.
Acest articol este început de Apple prin a confirma că decizia nu este una definitivă și că pregătește un recurs, fiind încrezătoare că instanțele din Uniunea Europeană o vor respinge. Indiferent de decizia instanțelor însă, gigantul american este conștient de faptul că un astfel de proces va dura probabil câțiva ani, iar până când nu va primi o decizie definitivă, sancțiunea anunțată de Comisia Europeană nu va avea niciun impact asupra rezultatelor financiare pe termen scurt ale Apple.
Apple a mai adăugat în cadrul acelui articol că nu se așteaptă ca decizia să aibă momentan impact asupra impozitelor plătite sau asupra banilor pe care îi deține, însă anticipă că va pune o sumă de bani nespecificată într-un cont cu garanție sumă care va apărea pe balanță ca fiind blocată.
Toate întrebările și răspunsurile pe care le-a oferit Apple pot fi citite aici.
Vă reamintim că marți după-amiază Comisia Europeană a decis, în urma unei investigații ce a durat trei ani, că Apple a beneficiat de facilități fiscale ilegale în perioada 2003-2014, când impozitul pe profit pe care l-a plătit în Irlanda a scăzut de la 1%, la 0,005%. Prin urmare, Comisia a cerut Irlandei să recupereze de la gigantul american până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi, însă până și Irlanda a refuzat-o, spunând, prin ministrul de finanțe, că va ataca decizia CE cu recurs.