Un videoclip otrăvit reușește să blocheze orice dispozitiv iPhone și iPad

0
2129

Dispozitivele iPhone și iPad pot fi blocate la accesarea unor linkuri otrăvite din cauza unei erori a sistemului de operare iOS.

Problema a fost răspândită pe Internet astăzi când a fost scos la iveală unul dintre linkuri. Acesta deschide aparent un videoclip MP4 în aplicația Safari, fără a anunța ceea ce urmează să se întâmple. Conținutul de câteva secunde a lui poate fi redat fără probleme pe cele mai multe dispozitive iPhone și iPad însă după încheierea lui lucrurile se complică.

EverythingApplePro a publicat pe YouTube un videoclip în care ne demonstrează că eroarea este prezentă chiar și în cele mai recente versiuni de iOS și pe cele mai recente dispozitive iPhone. Din prezentarea lor, observăm că redarea scurtului videoclip duce la încetinirea graduală a dispozitivelor iPhone, iar la un moment dat le blochează complet.

Problema cauzată de acest link otrăvit are o rezolvare destul de simplă: repornirea forțată a dispozitivului iOS blocat de el. Dacă utilizatorul nu acționează în acest fel, dispozitivul va încerca, fără succes, să se repornească, ceea ce va duce, de asemenea, la obligativitatea repornirii forțate a lui.

Din fericire, după repornirea forțată linkul problematic nu mai are niciun efect asupra dispozitivelor iOS, deci, din câte se pare până la acest moment, nu este vorba despre cauzarea unor probleme rezolvabile doar prin restaurare sau ducerea terminalelor în service.

Dacă te întrebi care sunt dispozitivele iPhone afectate, ei bine, toate par a fi afectate de această eroare, indiferent de versiunea de iOS instalată. EverythingApplePro demonstrează în clipul lor că atât dispozitive iPhone 7 Plus cu iOS 10.2 beta 3 (cel mai recent build de iOS), cât și dispozitive iPhone 4s cu iOS 5.1 sunt afectate de eroare – cele mai vechi se blochează mai repede, desigur.

Deocamdată nu știm prea multe despre cine a descoperit această eroare în iOS și a creat această modalitate de a bloca dispozitivele iPhone și iPad. Linkul ieșit acum la iveală pare a fi găzduit de vk.com și testtrial.site90.net – deși trebuie menționat că poate fi găzduit pe o altă platformă, iar cele două URL-uri să fie folosite pentru a ascunde adresa reală care îl găzduiește.

Ideea este că dacă primiți mesaje cu linkuri dubioase pe iPhone sau iPad (mai ales dacă sunt provenite de la una dintre cele două adrese amintite mai sus), evitați să le accesați până când Apple va veni cu o soluție. Dacă ați căzut în capcană, atunci soluția de rezolvare a problemei este o repornire forțată, care poate fi realizată urmând pașii descriși în cadrul acestui articol.

iOS a mai avut și în trecut erori similare care au dat de furcă utilizatorilor. Una dintre acestea a apărut la începutul anului când s-a descoperit că setarea unei anumite date foarte vechi duce la blocarea dispozitivelor iPhone și iPad și imposibilitatea restaurării lor (până la lansarea unei soluții de rezolvare din partea Apple).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.