După patru ani în care a comercializat generația de MacBook Pro „Retina”, Apple a venit în sfârșit cu o nouă schimbare. În cadrul evenimentului media de pe 27 octombrie, compania americană a anunțat cel mai subțire și mai ușor MacBook Pro de până acum, împreună cu o caracteristică ce îi va da pe unii dintre utilizatori pe spate.

Noul și redesenatul MacBook Pro 2016 vine cu o interfață inovativă ce înlocuiește tradiționalul rând de taste de funcție cu un afișaj Multi-Touch Retina impresionant, denumit „Touch Bar”. Mai mult decât atât, acesta este primul Mac care beneficiază de securitatea și convenabilitatea senzorului de identificare a amprentelor Touch ID, precum și de un trackpad Force Touch cu suprafață mare și de o tastatură mai sensibilă la atingere. Conform Apple, utilizatorii MacBook Pro 2016 se vor bucura de cel mai luminos și mai colorat afișaj Retina de până acum și de procesoare Intel din generația a 6-a, plăci grafice mult mai rapide, SSD-uri ultra-rapide și de până la patru porturi USB-C/Thunderbolt 3.

„Săptămâna aceasta este a 25-a aniversare a primului notebook Apple; de-a lungul anilor fiecare generație a introdus noi inovații și capacități, și se nimerește ca această complet nouă generație de MacBook Pro să fie cel mai mare pas în față făcut până acum. Cu inovativul Touch Bar, convenabilitatea Touch ID, cel mai bun afișaj dintr-un Mac, performanță mare, audio îmbunătățit, stocare rapidă și conectivitatea Thunderbolt din cel mai subțire și mai ușor notebook pro lansat de noi până acum, noul MacBook Pro este cel mai avansat notebook făcut vreodată” Phil Schiller, vicepreședinte Apple pentru Marketing Global.

apple-macbookpro-4

MacBook Pro 2016 Iată ce noutăți aduce

MacBook Pro 2016 are un design refăcut aproape din temelii, care amintește mai mult de MacBook cu afișaj Retina de 12 inchi decât de generația anterioară. El păstrează totuși cele două mărimi – 13 inchi și 15 inchi – în care au fost disponibile și MacBook-urile Pro anterioare, dar vine în trei modele.

Primul model este MacBook Pro de 13 inchi, al doilea este MacBook Pro de 13 inchi cu Touch Bar și Touch ID, iar al treilea este MacBook Pro de 15 inchi (cu Touch Bar și Touch ID). Cele două modele de MacBook Pro cu afișaje de 13 inchi se diferă unele de altele prin disponibilitatea Touch Bar și a Touch ID, primul fiind deci cel care nu le are și care este comercializat la un preț ceva mai mic.

În privința dimensiunilor, trebuie să notăm faptul că MacBook Pro de 13 inchi a ajuns să fie într-atât de subțire și ușor încât Apple îl prezintă ca și pe un înlocuitor nu doar al modelului precedent, ci și al MacBook Air. Ambele modele de MacBook Pro 13 inchi au grosimea de 1,49 cm, lungimea de 30,41 cm și o lățime de 21,24 cm, cântărind doar 1,37 kg.

Dacă ne vom uita la modelul anterior de MacBook Pro 13 inchi, vom observa că cel mai nou este cu 31mm mai subțire, cu 1cm mai scurt, și cu 63mm mai îngust – deci are un volum cu 23% mai mic decât generația anterioară. Greutatea este și ea mai mică, cu 210 grame. Nici MacBook Air 13 inchi nu mai reușește să îi pună probleme noului Pro, care este cu 21mm mai subțire, 2,1cm mai scurt, cu 15mm mai îngust și cu 20 grame mai ușor decât cel mai recent model de MacBook Air.

Uitându-ne puțin și la MacBook Pro de 15 inchi, vom vedea că acesta măsoară 34,93cm pe lungime, 24,07cm pe lățime și 1,55cm pe grosime, cântărind 1,83 kg. Comparativ cu modelul anterior, acesta este mai ușor cu 210 grame, mai subțire cu 25mm, mai scurt cu aproape un cm și mai îngust cu 7mm (deci are un volum cu 20% mai mic).

MacBook Pro 2016 nu este doar mai ușor și mai compact decât generația anterioară, dar noul design permite personalizarea lui. Pentru prima dată Apple comercializează toate modelele de MacBook Pro în două culori – gri stelar și argintiu. Toate acestea au o carcasă unibody (ca și până acum), un panou frontal negru – cu inscripția „MacBook Pro” pe el (așa cum era și în generația anterioară celei „Retina) -, o siglă Apple încastrată în capacul de aluminiu (deci nu, aceasta nu mai este iluminată) și noi balamale metalice, care se îmbină mai bine cu carcasa.apple-macbookpro-5

Afișaj Retina – cel mai colorat și luminos de până acum

Deși rezoluțiile și diagonalele ecranelor tuturor celor trei modele au rămas aceleași (dacă ne raportăm la generația precedentă de MacBook Pro), Apple susține că utilizatorii celor mai recente MacBook Pro se vor bucura de o experiență mult îmbunătățită datorită noilor afișaje. Potrivit companiei americane, MacBook Pro are cel mai bun ecran pus vreodată într-un notebook Mac.

Acesta folosește un sistem de retroiluminare LED capabil să producă mai multă lumină (până la 500 de niți) și o rată de contrast crescută cu 67%, care oferă nuanțe de negru mai adânci și nuanțe de alb mai luminoase. De asemenea, noul afișaj are o diafragmă cu pixeli mai mari și o rată de reîmprospătare variabilă, care îl fac mult mai eficient din punct de vedere energetic.

MacBook Pro este și primul laptop Mac cu un ecran care include gama cromatică P3, ce aduce utilizatorilor cu până la 25% mai multe culori decât standardul RGB. Asta înseamnă că nuanțele de verde și roșu sunt mai vibrante, deci imaginile prind viață cu culori mai intense – un aspect foarte important pentru design grafic, editare și nu numai.apple-macbook-pro-2

Tastatură și trackpad

Apple s-a gândit să facă schimbări majore și în privința tastaturii și a trackpadului noii generații de MacBook Pro, făcând interacționarea cu acesta să ofere per total o experiență îmbunătățită dacă ne raportăm la modelele anterioare.

trackpad-macbook-proTastatura a fost regândită și include un nou mecanism de tip fluture de generația a doua. Mulțumită acestui mecanism, tastatura nu doar că va ocupa mai puțin loc la interior, dar distanța de călătorie a tastelor va fi mai scurtă, stabilitatea crescută (cu de până la 4 ori), indiferent în ce colț al tastei ai apăsa, și iluminarea mai bună (acum fiecare tastă este iluminată individual). Fiind un mecanism de tip fluture, acesta se va asemăna cu cel de pe MacBook cu afișaj de 12 inchi, dar mai bun – Apple spune că l-a îmbunătățit cu meticulozitate pentru a oferi un confort și o capacitate de răspuns mai bune.

În ceea ce privește trackpadul, acesta păstrează tehnologia Force Touch de pe generația precedentă (fiind încastrat, sensibil la atingere și capabil să ofere retroacțiune haptică). Nou în privința lui este suprafața de două ori mai mare (în cazul MacBook Pro de 15 inchi și cu 46% mai mare în cazul modelelor de 13 inchi), care va oferi degetelor mai mult spațiu pentru gesturi și clic.apple-macbookpro-3

Touch Bar – o modalitate nouă și „revoluționară” de a folosi Mac

Dacă te întrebai care este caracteristica definitorie a noii generații de MacBook Pro, ei bine răspunsul este Touch Bar. Apple a decis să înlocuiască tastele de funcție ce au ocupat pentru foarte mult timp spațiul de deasupra tastaturilor cu ceva mult mai versatil și capabil – Touch Bar.

Touch Bar are capacitatea de a se schimba automat în funcție de ce faci, oferindu-ți acces facil la instrumentele relevante pe care știi deja cum să le folosești – butoanele de sistem pentru controlul luminozității și al volumului, modalități interactive de a ajusta și naviga prin conținut, caracteristici inteligente de tipărire, cum ar fi emoji și text predictiv, și multe altele.

Ceea ce afișează Touch Bar diferă de la o aplicație la alta, iar aici nu ne referim doar la aplicațiile de sistem, ci și la cele de la terți – Apple oferind dezvoltatorilor canavalele dinamice pe care să le folosească pentru a adăuga o dimensiune nouă în aplicațiile existente și virtuale. Implicit (pe desktop și în aplicațiile neoptimizate), acesta afișează opțiunile obișnuite din tastaturile clasice – butoanele pentru luminozitatea ecranului și a tastaturii, Launchpad, butoanele de control audio, tasta „esc” și nu doar -, iar la apăsarea tastei fn, el va afișa toate tastele de funcție – de la F1 la F12. În cazul în care utilizatorul este apelat, el va afișa nu doar numele apelantului, ci și opțiunile de răspuns și respingere a apelului. În Mesaje și Mail, Touch Bar va afișa caracterele emoji cel mai des folosite precum și sugestii de text pentru răspunsuri rapide. În Keynote, Pages și Numbers, Touch Bar va permite modificarea simplă a culorii unui text sau a unor obiecte, în Safari va permite deschiderea rapidă a Favoritelor, Căutarea într-o pagină, revenirea la o pagină anterioară și navigarea prin filele deschise. Lista poate continua cu multe alte aplicații de sistem (majoritatea au fost optimizate deja) și chiar de la terți (cum ar fi DJ Pro – al cărui dezvoltator a demonstrat cum poate mixa o piesă folosind doar acest afișaj -, Photoshop, Word, Excel și PowerPoint – ale căror dezvoltatori au anunțat deja că vor lansa actualizări care să le facă să folosească pe deplin noul Touch Bar).

Și pentru că vrea să simplifice viețile utilizatorilor, Apple a introdus în macOS opțiuni de alegere a butoanelor afișate de Touch Bar, în funcție de aplicație. Așadar, unele dintre aplicațiile disponibile vor include în Preferințe opțiunea de selectare a butoanelor preferate pentru un acces mult mai facil.

Touch ID pentru prima dată pe Mac

Integrată în butonul de pornire/oprire al MacBook Pro 2016 este una dintre caracteristicile pe care utilizatorii de iPhone și iPad le știu și touch-id-macbook-proîndrăgesc – Touch ID. Aceasta aduce securitatea și convenabilitatea unui buton de identificare a amprentelor.

De îndată ce utilizatorii își vor scana cel puțin o amprentă în Touch ID pe noul MacBook Pro, vor putea să își deblocheze cu ușurință Mac-ul, să comute rapid conturile de utilizatori și să efectueze plăți pe web în siguranță, cu o singură atingere, via Apple Pay.

Senzorul este montat în dreptul Touch Bar și este cel de generația a doua (disponibil pe iPhone 6s și modelele mai recente), oferind o citire a amprentelor acurată și rapidă, grație unor algoritmi de recunoaștere și potrivire oferiți de noua Enclavă Sigură din și mai noul cip Apple T1 (care mai stochează, de asemenea, datele despre amprente).macos-macbook-pro

Performanțe remarcabile

Noul MacBook Pro duce cel mai puternic notebook Apple de până acum la un cu totul nou nivel de performanță și portabilitate. Așa că indiferent de ceea ce vor avea de făcut utilizatorii, MacBook Pro va îndeplini sarcina mai rapid cu plăcile video de ultimă oră, procesoarele de înaltă performanță, stocării moderne și nu numai.

Performanță grafică cu de până la două ori mai bună

MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi are o placă video individuală Radeon Pro în fiecare configurație, oferind performanță grafică cu de până la 2,3 ori mai bună decât generația anterioară. Realizate pe baza unui proces de fabricare ultra modern prin litografiere pe 14 nm, plăcile grafice Radeon Pro oferă de 2,5 ori mai multă putere de calcul pe fiecare watt.

Mulțumită acestor plăci video, MacBook Pro de 15 inchi va randa în Final Cut Pro X până la trei fluxuri video cu rezoluția 4K fiecare la o viteză cu până la 57% mai mare decât modelul anterior. De asemenea, acesta va randa modelele 3D în Autodesk Maya 2017 cu viteze de până la 2,3 ori mai mari și va oferi performanțe în jocuri precum Grid 2 Reloaded Edition cu până la 60% mai bune.

MacBook Pro cu ecran Retina de 13 inchi se remarcă și el prin performanțele grafice cu cei 64 de MB de DRAM. El atinge performanțe grafice cu până la 103% mai bune decât modelul din generația precedentă. Conform Apple, plăcile video Intel Iris 550 sunt suficiente pentru a randa cu până la 76% mai rapid videoclipurile în Final Cut Pro X sau obiectele 3D din Autodesk Maya 2017. În jocuri, sporul de performanță este remarcabil, Apple înregistrând performanțe cu 103% mai bune în Tomb Rider, spre exemplu.

Procesoare „incredibil” de rapide

MacBook Pro folosește în sfârșit generația a șasea de procesoare Intel – Skylake. Acestea oferă performanțe remarcabile, chiar și atunci când sunt supuse unor sarcini mai stresante, cum ar fi randarea unor modele 3D sau codificarea unui video. În același timp, ele vor reduce consumul energetic în sarcinile ușoare, cum ar fi navigarea pe web sau accesarea căsuței de poștă electronică, pentru o autonomie a bateriei mai bună ca oricând.

În continuare, MacBook Pro de 13 inchi vine standard numai cu procesoare Intel Core dual-core, în timp ce modelul de 15 inchi vine cu procesoare Intel Core i7 quad-core. Mai multe detalii despre configurații vor fi disponibile puțin mai jos.

Stocare mai rapidă

MacBook Pro folosește în continuare cele mai rapide medii de stocare disponibile – chiar mai rapide decât cele deja incredbil de rapide disponibile pe modelele de MacBook Pro din 2015, spre exemplu. Noile SSD-uri oferă viteze de citire continue de până la 3,1GB/s și viteze de citire continue de până la 2,2GB/s.

Și fiindcă MacBook Pro are și memorii cu acces aleatoriu mai rapide decât anterior, deschiderea, accesarea diferitor aplicații și chiar importarea unor fișiere mari se va face în câteva secunde.

În plus, MacBook Pro de 15 inchi este primul model de Mac pe care poate fi configurat un SSD cu capacitatea de 2TB – pentru cei care au nevoie de mult spațiu de stocare și nu mai vor să folosească medii de stocare externe.

Autonomie a bateriei suficientă pentru o zi de lucru

La capitolul autonomie a bateriei Apple nu a reușit să facă minuni, aducând numai utilizatorilor de MacBook Pro de 15 inchi o oră suplimentară de autonomie față de generația precedentă.

Potrivit companiei Apple, în ciuda performanțelor remarcabile și a profilului foarte subțire, atât MacBook Pro de 13 inchi, cât și cel de 15 inchi oferă o autonomie de până la 10 ore – adică suficient de mult pentru o zi de lucru. Desigur, cele 10 ore se referă la navigarea pe web prin Wi-Fi sau la redarea de filme în iTunes, deci la combinarea cu alte sarcini, autonomia va fi ceva mai mică.

În privința alimentării, utilizatorii trebuie să știe că aceasta se va face printr-un adaptor de alimentare USB-C (similar celui de pe MacBook Retina) cu o putere de 61W pe modelele de 13 inchi și cu o putere de 87W pe modelul de 15 inchi.

Sistem de răcire cool

Fiindcă sunt mai mici, noile MacBook-uri nu au atât de mult spațiu pentru răcire. De aceea, Apple a inovat și în acest domeniu, introducând un sistem capabil să elimine căldura într-un mod mai eficient decât în generația precedentă – prin creșterea fluxului de aer în timpul sarcinilor intense, cum ar fi editarea video, accesarea unor jocuri sau transferarea unor fișiere imense.

În plus, Apple se laudă că pe modelul de MacBook Pro cu afișaj de 15 inchi a inclus ventilatoare cu lamele divizate și un aranjament asimetric pentru a crește fluxul de aer și reduce zgomotul.porturi-macbook-pro

Doar USB-C…

La fel cum a procedat și cu MacBook cu ecran Retina de 12 inchi, Apple a luat decizia de a elimina toate porturile standard din MacBook Pro (USB-A, HDMI, Thunderbolt 2, SDXC și chiar MagSafe) și de a le înlocui cu unele USB-C.

Motivul acestei decizii este interfața Thunderbolt 3. Aceasta combină lățimea de bandă foarte mare cu versatilitatea standardului USB-C într-un port universal. Prin fiecare dintre cele două sau patru porturi USB-C se va putea alimenta MacBook-ul, se vor putea realiza transferuri de date și conecta monitoare externe.

Ratele de transfer ale Thunderbolt 3 sunt impresionante – până la 40 Gbps, adică de până la două ori mai bune decât cele atinse prin Thunderbolt 2. Acestea permit conectarea simultană a două monitoare 5K la MacBook Pro 15 inch, care va oferi pe fiecare o rată de reîmprospătare de 60Hz.

Și chiar dacă toți conectorii USB-C oferă marele avantaj de a fi reversibili, mulți dintre utilizatori vor avea nevoie de adaptoare pentru a-și conecta toate accesoriile (inclusiv dispozitivele iPhone, iPad și iPod).

Alături de cele două (pe MacBook Pro 13 inchi) sau patru (pe MacBook Pro 15 inchi) porturi USB-C, Apple a mai inclus în noile laptopuri pentru profesioniști și un jack pentru căști.difuzoare-macbook-pro

Audio – difuzoare mult mai puternice

Apple a făcut îmbunătățiri majore și în privința difuzoarelor de pe noile MacBook-uri, designul modificat permițându-i să le monteze de-o parte și de alta a tastaturii nu doar pe modelul de 15 inchi, ci și pe cele de 13 inchi.

Noile difuzoare oferă o gamă dinamică dublă, un volum cu până la 58% mai puternic și un bas de două ori și jumătate mai zgomotos. Și fiindcă sunt conectate direct la alimentarea sistemului, acestea au un maxim de putere de până la trei ori mai mare, făcând MacBook Pro 2016 alegerea perfectă atât pentru cei ce ascultă muzică sau urmăresc ocazional, cât și pentru creatorii de conținut care vor să mixeze o piesă din mers sau să editeze un clip video.apple-macbook-pro-6

Configurații disponibile și preț

MacBook Pro 13 inchi fără Touch Bar și Touch ID

Poziționat ca și un înlocuitor pentru MacBook Air, acest MacBook Pro are caracteristicile amintite mai sus (cu excepția Touch Bar și Touch ID). Acesta vine standard cu un procesor dual-core Intel Core i5 la 2,0GHz (și Turbo Boost până la 3,1GHz) și cu 4MB de memorie L3 partajată. El poate fi însă configurat cu un procesor dual-core Intel Core i7 la 2,4GHz (cu Turbo Boost până la 3,4GHz) cu 4MB de memorie L3 partajată. Pe partea de stocare, el vine cu un SSD PCIe de 256 GB dar acceptă upgrade la 512GB sau 1TB. Memoria integrată este LPDDR3 de 8GB la 1866MHz, însă se poate face upgrade la 16GB.

MacBook Pro de 13 inchi fără Touch Bar și Touch ID are placă video Intel Iris 540, oferă doar două porturi USB-C și două microfoane. Prețul lui este de 1.699€ și poate fi cumpărat deja din magazinele companiei Apple și cele partenere (în România nu este disponibil deocamdată).

MacBook Pro de 13 inchi cu Touch Bar și Touch ID

Succesorul MacBook Pro Retina de 13 inchi vine, în plus față de modelul amintit mai sus, cu Touch Bar, Touch ID, patru porturi USB-C și cu trei microfoane. Acesta are două configurații standard. Prima are un procesor dual-core Intel Core i5 la 2,9GHz (și Turbo Boost până la 3,5GHz) și cu 4MB de memorie L3 partajată, 256GB de stocare, 8GB de RAM și placă video Intel Iris 550. Cea de-a doua are același procesor, aceeași cantitate de RAM, aceeași placă video, dar vine cu 512GB de stocare PCIe. Ambele acceptă upgrade la procesoare dual-core Intel Core i7 tactat la 3,1GHz (cu Turbo Boost până la 3,5GHz) cu 4MB de memorie L3 partajată sau dual-core Intel Core i7 tactat la 3,3GHz (cu Turbo Boost până la 3,6GHz) cu 4MB de memorie L3 partajată, SSD PCIe de 1TB și 16GB de RAM (componentele la care se face upgrade pot fi alese individual, dar înainte de a cumpăra notebook-ul).

Prețul primei configurații standard este de 1.999€, iar prețul celei de-a doua configurații este de 2.199€. Niciuna dintre ele nu este disponibilă în magazinele Apple deocamdată.

MacBook Pro de 15 inchi

Cel mai puternic MacBook vine în două variante, ambele având caracteristicile enunțate în prezentare, inclusiv Touch Bar, Touch ID, patru porturi USB-C, trei microfoane și 16GB de RAM (fără opțiune de upgrade a memoriei).

În privința procesoarelor, prima variantă are un quad-core Intel Core i7 tactat la 2,6GHz (și Turbo Boost până la 3,5GHz) și cu 6MB de memorie L3 partajată, iar cea de-a doua are un quad-core Intel Core i7 tactat la 2,7GHz (și Turbo Boost până la 3,6GHz) și cu 8MB de memorie L3 partajată. Ambele acceptă upgrade la un procesor quad-core Intel Core i7 tactat la 2,9GHz (și Turbo Boost până la 3,8GHz) și cu 8MB de memorie L3 partajată.

Pe partea de stocare, prima variantă vine standard cu un SSD PCIe de 256GB, iar cea de-a doua vine cu un SSD PCIe de 512GB. Ambele acceptă upgrade la SSD de 1TB sau 2TB (pentru acesta din urmă se va plăti până la 1.680€ în plus).

MacBook Pro de 15 inchi mai vine în ambele variante cu plăci video integrate Intel HD 530 și cu plăci video dedicate Radeon Pro. Prima variantă are o placă video Radeon Pro 450 cu 2GB de memorie GDDR5 și comutare grafică automată, iar cea de-a doua are o placă video Radeon Pro 455 cu 2GB de memorie GDDR5 și comutare grafică automată. Ambele acceptă upgrade la un Radeon Pro 460 cu 4GB de memorie GDDR5 și comutare grafică automată.

Aceste specificații vin și cu un preț pe măsură. Cea mai ieftină variantă de MacBook Pro de 15 inchi (prima) costă 2.699€, în timp ce cea mai scumpă (a doua) costă 3.199€. La acest preț se vor adăuga și eventualele configurații făcute de utilizatori, așa că el ar putea sări lejer de 4.000€.

Primele MacBook Pro de 15 inchi vor fi livrate de Apple peste 3 săptămâni. Deocamdată lansarea din România a acestor modele nu are o dată cunoscută.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.