Programul Apple de editare video adresat profesioniștilor, Final Cut Pro X, a primit o actualizate majoră la sfârșitul acesta de săptămână, care vine numeroase caracteristici.

Touch Bar – caracteristica ce înlocuiește pe cea mai nouă generație de MacBook Pro rândul de taste de funcție cu un afișaj Retina multi-touch – se poate acum adapta în mod dinamic la Final Cut Pro X, oferind la degetele utilizatorilor mai multe elemente de control intuitive și contextuale. Aceasta este probabil una dintre cele mai importante noutăți din Final Cut Pro X 10.3 pentru utilizatorii de MacBook Pro 2016, însă nici ceilalți nu au fost neglijați. Potrivit Apple, cea mai nouă versiune a programului „pro” de editare video mai vine și cu multiple caracteristici editare pentru Magnetic Timeline, o interfață redesenată, cu o varietate largă a gamei cromatice, și alte câteva noutăți importante. În plus, veștile bune continuă pentru utilizatorii care foloseau și Motion și Compressor împreună cu Final Cut Pro X, întrucât și acestea două au fost actualizate acum.

„Aceasta este cea mai mare actualizare adusă Final Cut Pro X de când l-am redesenat în urmă cu cinci ani. Noua versiune include o interfață atractivă și aduce noi caracteristici de editare puternice care perg departe peste ceea ce era posibil cu aplicațiile de editare video adiționale, bazate pe piste; și se integrează cu revoluționarul Touch Bar, oferind editorilor video profesioniști o modalitate complet nouă de a interacționa cu Final Cut Pro X” – Susan Prescott, vicepreședinte Apple pentru Marketing Produse.

final-cut-pro-10-3

Final Cut Pro X 10.3 Iată tot ce aduce nou programul de editare video

Începând cu integrarea cu Touch Bar de pe MacBook Pro 2016, utilizatorii trebuie să știe că această caracteristică va crește creativitatea și productivitatea prin faptul că va adapta fiecare sarcină și va prezenta elemente de control intuitive exact acolo unde și când utilizatorii au nevoie de ele. În timpul folosirii Final Cut Pro X, afișajul inteligent va permite utilizatorilor să comute între instrumentele de editare, să ajusteze nivelurile audio și să atingă comenzile utile pentru tăiere și redare. De asemenea, acesta va afișa chiar și o previzualizare colorată și interactivă a întregii cronologii, permițând navigarea prin interiorul proiectului doar cu o atingere de deget.

Magnetic Timeline a fost refăcut din temelii în noul Final Cut Pro X, oferind utilizatorilor la o aruncătură distanță filmele lor și opțiuni personalizabile de aranjare și coduri de culoare pentru clipurile audio, bazate pe tip sau pe „rol” – cum ar fi dialog, efecte și muzică. Crearea și atribuirea rolurilor este simplă, potrivit companiei Apple, programul permițând mai apoi să modifici culoarea după bunul tău plac. Mai mult, noul Magnetic Timeline aduce, pentru prima dată într-un program de editare video, opțiunea prin care utilizatorii pot să tragă pur și simplu pentru a rearanja șablonul verticar din cronologia lor sau pentru a evidenția anumite roluri audio în timpul editării.

Interfața redesenată este o componentă importantă a actualizării 10.3 a Final Cut Pro X, ea simplificând șablonul programului de editare video pentru a optimiza spațiul disponibil pe ecran, în special pentru utilizatorii MacBook Pro. Mai mult, aceasta vine cu un aspect mai închis și plat, care este focalizat în special pe conținut. Spațiile de lucru pot fi de acum personalizate, permițând utilizatorilor să ajusteze aranjamentele din fereastră pentru diferite sarcini, cum ar fi organizarea, editarea și clasificarea culorilor – chiar și pe mai multe monitoare. De asemenea, spațiile de lucru sunt complet compatibile cu varietatea largă a gamei cromatice, permițând utilizatorilor să importe, editeze și ofere videoclipuri în spectrele de culoare Rec/ 601 și Rec. 709, precum și în spectrul cromatic larg Rec. 2020.final-cut-pro-x-10-3

În plus, Apple susține că Final Cut Pro 10.3 face ca tranziția de curgere să creeze o trecere de la o scenă la alta imperceptibilă, introduce Eliminare Atribute (permite utilizatorilor să șteargă sau să refolosească ușor anumite efecte din diferite clipuri), efectul de acoperire și generatorul Timecode (permite editarea cu o vizualizare largă a codului de timp sursă), precum și compatibilitate pentrui ProRes MXF, Panasonic V-Log și exportarea AVC-Intra. În fine, o altă noutate importantă din Final Cut Pro X este ieșirea video directă prin Thunderbolt 3, aceasta permițând afișarea pe un monitor extern, folosind un singur cablu, a conținutului video de înaltă calitate.

motion-5-4

Motion 5.4 și Compressor 4.3 Iată cele mai importante noutăți

După cum menționam și ceva mai sus, alături de noua versiune a Final Cut Pro X, Apple a mai lansat Motion 5.3 și Compressor 4.3. Începând cu Motion, cea mai recentă versiune a acestui program vine cu o interfață nouă, care este, de asemenea, compatibilă cu fluxurile de lucru cu varietate largă a gamei cromatice și include îmbunătățiri de text 3D pentru o performanță și un realism mai mare al titlurilor 3D. Aliniere la are acum un comportament diferit, care le permite utilizatorilor să conecteze obiecte separate pentru a crea animații avansate. În plus, noua versiune a Motion 5.3 este compatibilă cu Touch Bar, oferind acces ușor la o gamă largă de instrumente interactive pentru utilizatorii care folosesc noua generație de MacBook Pro.

Compressor 4.3 vine cu același aspect întunecat cu care utilizatorii de Final Cut Pro X și Motion sunt obișnuiți. De asemenea, el vine și cu îmbunătățiri pentru crearea de Pachete iTunes Store, care va permite acum utilizatorilor să navigheze, verifice și comprime cu ușurință pachetele pentru ca ele să fie livrate către magazinul iTunes mai rapid și să fie complet compatibile. Compatibilitatea cu varietatea largă a gamei cromatice este și ea prezentă în noua versiune a programului și se va asigura de o fidelitate cromatică dintr-un capăt în altul la livrarea fișierelor în spectrele cromatice standard și largi. În fine, Compressor 4.3 vine, printre alte îmbunătățiri și corecturi, cu compatibilitate pentru Touch Bar, aceasta simplificând pe MacBook Pro 2016 sarcinile comune, cum ar fi configurarea seriilor și adăugarea de semne.

Actualizarea la cele mai recente versiuni ale Final Cut Pro X, Motion și Compressor este gratuită poate fi efectuată de pe acele Mac-uri care rulează măcar OS X 10.11.4. Pentru a o realiza va trebui să accesezi App Store>Actualizări.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.