Apple a scos din vânzare MacBook Air de 11 inchi și MacBook Pro non-Retina. MacBook Air de 13 inchi este înlocuit de MacBook Pro

0
1030

Conferința Apple de astă-seară a adus prezentarea unui singur nou model de MacBook, respectiv MacBook Pro generația 2016. Imediat după încheierea ei însă compania americană a făcut mai multe schimbări în gama de MacBook.

Poate cele mai importante au legătură cu MacBook Air. După cum era de așteptat încă de la introducerea MacBook-ului de 12 inchi, MacBook Air de 11 inchi a fost retras oficial de pe piață. Începând cu această seară, MacBook Air de 11 inchi a dispărut din oferta tuturor magazinelor companiei Apple și va dispărea cât de curând și din ofertele magazinelor partenere. Vestea nu este tocmai bună pentru utilizatorii care căutau un MacBook accesibil, întrucât acest MacBook Air nu are un succesor la fel de ieftin (MacBook de 12 inchi este probabil succesorul său, dar prețul său este cu 400€ mai mare).

Cel mai ieftin MacBook de pe piață a rămas, așadar, MacBook Air de 13 inchi, însă probabil că nici acesta nu va mai avea „o viață” prea lungă. La fel cum s-a întâmplat și cu iPad, Apple nu amai lansat o actualizare pentru MacBook Air sau un alt model, ci un înlocuitor mult mai scump – MacBook Pro de 13 inchi, varianta „ieftină”.

MacBook Pro de 13 inchi, varianta „ieftină”

Noul MacBook Pro de 13 inchi „accesibil” are un procesor de 2,0GHz, 8GB de RAM, 256GB de stocare, placă video Intel Iris 540, două porturi Thunderbolt 3, afișaj Retina și un design identic cu celelalte modele (fiind mai subțire și mai mic decât actualul Air de 13 inchi). Totuși, acesta nu are Touch Bar și Touch ID, precum versiunile mai scumpe de MacBook Pro, iar prețul său de pornire este de 1.699€. Deci, înlocuitorul mai rapid și avansat al MacBook Air este cu 600€ mai scump decât acesta. 600€ e aproape de prețul unui MacBook Air de 11 inchi…

Așadar, noua variantă de MacBook Air nu va mai face cu ochiul prea multora dintre cei care optau pentru Air. Iar Apple știe asta (la fel cum a știut și când a lansat iPad Pro de 9,7 inchi ca înlocuitor mai scump pentru iPad Air, dar a păstrat în vânzare Air-ul).  De aceea, compania americană a păstrat pe piață atât versiunea de MacBook Air dual-core, 1,6GHz, cu 8GB de RAM și 128GB de stocare, cât și pe cea cu 256GB de stocare și același procesor. Acestea au rămas tot la prețuil de 1.099 €, respectiv 1.349€, fiind mult mai accesibile și atractive în special pentru utilizatorii caznici și elevi/studenți.

Separat de MacBook Air, Apple a mai făcut niște schimbări și prin gama Pro. După 4 ani în care nu i-a mai adus actualizări, compania americană a decis în sfârșit că a venit timpul să retragă de pe piață MacBook Pro non-Retina (singurul laptop al companiei ce a rămas cu hard disc și unitate optică). Acest MacBook Pro era disponibil la 1.199€ în magazinele companiei Apple și era o soluție atractivă pentru cei ce foloseau unitatea optică (ce, apropo, poate fi achiziționată separat la prețul de 89€, însă va funcționa doar cu adaptor pe cele mai noi Pro-uri, care nu au decât porturi USB-C).

MacBook Pro cu ecran Retina de 13 inchi și 15 inchi din generația precedentă au fost păstrate de Apple la vânzare și nu au suferit nicio modificare de preț. Or, cel mai ieftin MacBook Pro este acum cel din generația 2015, cu ecran de 13 inchi, procesor dual-core de 2,7GHz, 8GB de RAM și 128GB de stocare. Acesta poate fi cumpărat la prețul de 1.449 € din magazinele companiei Apple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.