Atunci când mergi să îți cumperi un nou iPhone 7 sau iPhone 7 Plus la un magazin Apple și întrebi care sunt diferențele între versiunile (32GB, 128GB și 256GB) aceluiași model, răspunsul pe care îl vei primi este: „capacitatea de stocare”, angajații companiei încercând să îți explice că pe versiunile mai mari poți stoca mai multe date, aplicații, etc. Dar aceasta nu este singura diferență. Și nu, nu mă refer neapărat la disponibilitatea culorii negru diamant. Ci la ceva mult mai important.

În urmă cu câteva săptămâni cei de la GSMArena au venit cu rezultatele unui test din care reieșea că versiunile de iPhone 7 și iPhone 7 Plus cu 32GB de stocare au memorii NAND flash mai lente decât cele de 128GB și 256GB. Astăzi, Lew Hilsenteger de la Unbox Therapy a publicat un clip video în care testează două versiuni de iPhone 7, ajungând la aceeași concluzie precum GSMArena.

În clipul video ce poate fi urmărit ceva mai jos, Hilsenteger folosește, pentru început, aplicația PerformanceTest Mobile de pe App Store pentru a testa performanțele mediilor de stocare ale două versiuni de iPhone 7: 32GB și 256GB. Primele diferențe apar la vitezele de citire, întrucât versiunea de 32GB citește la 656MB pe secundă, în timp ce cea de 256GB citește la 856MB pe secundă. Discrepanța este mult mai mare la viteza de scriere, întrucât dacă iPhone-ul de 256GB scrie la 341MB pe secundă, cel de 32GB scrie la doar 42MB pe secundă, adică de aproape 8 ori mai încet.

Acum poate că veți spune că testele de tipul celui din videoclip nu reflectă ceea ce vom întâlni în lumea reală. Dar nu este așa. Imediat după testul cu PerformanceTest Mobile, Hilsenteger a făcut un test care ne arată ce se va întâmpla în viața reală, simulând o situație pe care mulți utilizatori ar putea să o întâmpine. Folosind un cablu USB la Lightning, Hilsenteger a conectat pe rând cele două iPhone-uri la un MacBook Pro și a transferat același film via iTunes. Pe modelul de 256GB, filmul de 4,2GB s-a transferat în 2 minute și 34 de secunde, în timp ce pe modelul de 32GB, același film s-a transferat în 3 minute și 39 de secunde. Diferențe similare vor fi întâmpinate de utilizatori și în alte situații în care memoria NAND flash trebuie să scrie fișiere.

Descrepanța dintre versiunile de iPhone 7 este explicabilă. De regulă, SSD-urile cu capacitate mai mare au performanțe mai bune decât cele cu capacitate mai mică, deoarece controllerul are mai mult acces la cipurile de memorie NAND flash, explică How-to-GeekProducătorii trebuie să pună mai multe cipuri NAND în SSD-urile cu capacitate mai mare și când o fac, le pun în paralel. Asta înseamnă că, controllerul SSD are un acces mai facil la mai multă memorie decât controllerul dintr-un SSD cu capacitatea mai mare, care nu va avea cipurile NAND puse în paralel.

Deci, diferențe similare se vor vedea și la alte produse decât iPhone. La MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi, spre exemplu, vitezele de citire/scriere de pe modelul cu 512GB de stocare sunt chiar mai bune decât cele de pe modelul cu 256GB de stocare, după cum am arătat în recenzia noastră.

Așadar, dacă îți vei alege un iPhone 7 / 7 Plus de 32GB, trebuie să te aștepți ca el să nu fie chiar la fel de rapid precum o versiune de 128GB sau 256GB. Desigur, asta nu te va afecta foarte tare, iar diferențele în viața reală nu vor fi foarte mare, dar vor exista și, dacă nu ți-ai cumpărat încă, trebuie să ții cont de ele înainte de a face alegerea.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.