După trei luni de testare cu programatorii și membrii Apple Software Beta, Apple a lansat astăzi versiunile finale ale iOS 15 și iPadOS 15. Unul dintre aspectele pozitive al acestor actualizări este acela că păstrează compatibilitatea cu toate modelele de iPhone și iPad cu care au fost compatibile și iOS 14 și iPadOS 14. Da, până și cu „bătrânele” iPad Air 2 și iPhone SE 1 / iPhone 6s.
Din păcate, însă, așa cum se întâmplă adesea atunci când vorbim despre caracteristici mai solicitante, modelele mai vechi de iPhone și iPad nu vor fi compatibile cu toate funcționalitățile, după cum detaliază însăși compania Apple în cadrul unei pagini care prezintă noutățile din iOS 15.
Iar dacă unele caracteristici iOS 15 nu sunt compatibile cu modele vechi de iPhone precum iPhone 6s sau iPhone 7, altele nu sunt compatibile nici măcar cu modele precum iPhone 8 sau iPhone X.
Așadar, în funcție de cât de recente sunt modelele de iPhone afectate, următoarele caracteristici nu sunt compatibile cu:
iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus și nici un model mai vechi
- Mod Portret în FaceTime – caracteristica ce încețoșează fundalul și focalizează doar participantul la apel.
- Audio spațial în FaceTime, care face ca vocile să sune ca și cum ar veni din locul în care persoanele sunt poziționate în apel.
- Modul Izolare voce din FaceTime, care folosește învățarea automată pentru a bloca zgomotele ambientale puternice (cum ar fi cele produse de utilaje în funcțiune, animale ș.a.).
- Modul spectru larg din FaceTime, care amplifică zgomotele de fundal în timpul apelurilor.
- Globul pământesc tridimensional interactiv din Hărți.
- Indicațiile captivante de mers din Hărți, care prezintă indicații pas cu pas în realitate augmentată.
- Hărțile detaliate ale orașelor, care afișează altitudinea, copacii, clădirile, obiectivele, trecerile de pietoni și benzile de întoarcere, precum si vizualizări 3D pentru navigarea nodurilor rutiere complexe și multe altele în San Francisco Bay Area, Los Angeles, New York și Londra (deocamdată).
- Caracteristica Text live pentru copierea și lipirea, accesarea sau traducerea textelor din poze.
- Posibilitatea de a-i adresa solicitări lui Siri atunci când ești offline (fără conexiune la internet) – referitoare la temporizatoare, alarme, apeluri, mesaje, partajare, accesarea de aplicații, controlul redării audio și accesarea aplicației Configurări – grație procesării pe dispozitiv.
- Personalizarea pe dispozitiv, care permite lui Siri să își perfecționeze recunoașterea și înțelegerea vocală în mod privat.
- Noile fundaluri animate din Vremea care reproduc cu precizie poziția soarelui, norii și precipitațiile.
- Funcționalitatea Cheile locuinței din Portofel, care permit descuierea printr-o atingere a încuietorilor compatibile ale ușilor unei case / unui apartament.
- Opțiunea de a glisa în sus sau în jos în timp ce înregistrezi un video QuickTake pentru a apropia sau depărta imaginea.
- Funcționalitatea de dictare pe dispozitiv a tastaturii care realizează întreaga procesare în mod privat, pe dispozitiv.
- Dictarea continuă, care nu mai este limitată la 60 de secunde.
iPhone 7, iPhone 7 Plus și nici un model mai vechi
- Accesoriile HomeKit care folosesc Siri – de pe iPhone-urile mai vechi de iPhone 8 nu vei putea să îi ceri lui Siri să trimită un mesaj, să introducă un memento sau să transmită un mesaj prin Interfon de pe accesoriile HomeKit de la terți.
- Funcționalitatea Stabilitatea mersului, care este un nou parametru ce poate evalua riscul pe care îl prezentați de a suferi o cădere, notificând utilizatorul atunci când nivelul de stabilitate al mersului este scăzut.
iPhone 6s, iPhone 6s Plus și iPhone SE
- Caracteristica Audio spațial cu urmărire dinamică a capului nu este disponibilă pentru posesorii de AirPods Pro sau AirPods Max atunci când asociază căștile la un iPhone mai vechi de iPhone 7.
iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr și nici un model mai vechi
- Cheile auto cu bandă ultralargă, care ajută utilizatorii să descuie, încuie și să pornească o mașină compatibilă fără a scoate iPhone-ul din buzunar sau din geantă nu sunt compatibile decât cu modelele de iPhone care au cip Apple U1 (iPhone 11 sau mai recente).
Așadar, putem observa că o mulțime de funcționalități nu sunt compatibile cu iPhone X / iPhone 8 și modelele anterioare, iar Apple nu specifică de ce acestea au nevoie de un iPhone cu cip A12 Bionic (sau mai recent) pentru a funcționa. Unul dintre motive s-ar putea să fie dependența anumitor caracteristici de cea de-a doua generație a Neural Engine, care a fost introdusă în cipul A12 Bionic și care oferă niște îmbunătățiri semnificative pentru sistemele de învățare automată și nu numai.