iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt primele modele de iPhone în care Apple a ales să folosească modemuri LTE provenite de la surse diferite: Qualcomm și Intel.
Modelele de iPhone 7 și iPhone 7 Plus comercializate în România (și foarte multe alte țări de pe glob) folosesc un modem Intel XMM7360 doar GSM, în timp ce modelele A1660 și A1661 folosesc un modem Qualcomm MDM9645M compatibil atât cu rețelele GSM, cât și cu cele GSMA.
Decizia Apple de a folosi modemuri din surse diferite i-a supărat deja pe unii utilizatori, întrucât modemul Intel nu este compatibil cu la fel de multe rețele de telefonie mobilă precum cel Qualcomm (mai precis, nu este compatibil cu rețelele CDMA din SUA și alte țări). Dar va supăra și mai mulți utilizatori (inclusiv din România) după ce vor afla că modemul Intel are performanțe mult mai slabe decât celălalt.
Cellular Insights au realizat recent un test independent în care au vrut să arate care sunt performanțele LTE/4G atinse de două modele diferite de iPhone 7 Plus. Folosind o cutie R&S TS7124 RF ecranată, două R&S CMW500, un controller R&S CMWC și patru antene Vivaldi, aceștia au creat un sistem capabil să simuleze performanțele 4G/LTE ale iPhone 7 Plus cu modem Intel și ale celui cu modem Qualcomm la diferite distanțe față de antenele GSM.
Obiectivul testului este de a măsura cea mai mare rată de transfer care poate fi atinsă prin LTE de cele două modele de iPhone 7 Plus începând cu un semnal foarte puternic de -85dBm (RSRQ) și reducând gradual puterea semnalului pentru a simula depărtarea de antenele GSM (care se traduce implicit prin scăderea puterii semnalului și a ratelor de transfer 4G). Sistemul creat de Cellular Insights a permis efectuarea a trei teste diferite, pe 3 benzi LTE diferite: 12, 4 și 7.
În toate cele trei testele, ambele modele de iPhone 7 Plus au înregistrat performanțe similare în condiții ideale, însă pe măsură ce nivelul semnalului scădea, Cellular Insights au văzut „o cădere abruptă inexplicabilă a performanțelor” în modemul Intel, care a făcut ca modelul cu cip Qualcomm să înregistreze performanțe și cu 30% mai bune în aceleași condiții de semnal. În diagrame se poate observa cu ușurință că ratele de transfer înregistrate de modemul Qualcomm (marcat cu roșu) rămân în mod clar mai bune la scăderea semnalului decât cele înregistrate de modemul Intel (marcat cu albastru).
Ambele modele de iPhone 7 Plus au performanțe similare în condiții ideale. La -96dBm, modelul Intel are nevoie de ajustarea Transport Block Size întrucât BLER a depășit cu bine pragul de 2%. La -105dBm diferența crește la 20%, iar la -108dBm ajunge la un procent enorm de 75%. Din cauza unei diferențe de performanță atât de mari între dispozitivul cu Intel și cel Qualcomm, am cumpărat un alt iPhone 7 Plus A1784 (pe AT&T), pentru a elimina posibilitatea ca dispozitivul testat inițial să aibă probleme de fabricație. Rezultatul a fost identic. (…)
La -121dBm, modelul Intel a avut performanțe comparabile cu echivalentul său de la Qualcomm. Per total, diferența de performanță dintre cele două este de 30% în favoarea Qualcomm.
În lumea reală, aceste diferențe se traduc prin faptul că modelele de iPhone 7 cu cipuri Qualcomm vor reuși să atingă viteze de transfer mult mai bune decât cele cu cipuri Intel, mai ales în zonele în care semnalul 4G este slab.
Cei de la Cellular Insights au mai creat și o altă diagramă care compară performanțele înregistrate de diferite modele de telefoane inteligente la diferite RSRQ-uri. Pe axa X este puterea semnalului (care scade gradual de la -105 la -125), iar pe axa Y sunt vitezele de transfer (care cresc gradual de la 0 la 200, cea mai mare). Aparent, dintre toate telefoanele testate (Galaxy S7 Edge, LG G5, Nexus 5X, iPhone 6s și cele două modele de iPhone 7 Plus), iPhone 7 Plus cu modem Intel are de departe cele mai proaste performanțe (mai proaste și decât cele înregistrate de iPhone 6s.
Potrivit celor de la Cellular Insights, în fiecare test iPhone 7 Plus cu modem Qualcomm a înregistrat performanțe „semnificativ” mai bune decât iPhone 7 Plus cu modem Intel.
Așadar, iPhone-urile 7 și 7 Plus comercializate în România și multe alte țări nu reușesc să atingă nici pe departe performanțele celor comercializate în câteva țări (inclusiv la unii operatori din SUA), iar acest lucru îi va afecta pe utilizatorii care nu stau în zone cu semnal 4G foarte puternic (inclusiv în interiorul clădirilor).
Pentru mai multe detalii tehnice despre test și rezultatele lui, accesați articolul celor de la Cellular Insights.