iPhone 7 și iPhone 7 Plus – iată modelele compatibile cu rețelele 4G din România

0
5405

iPhone 7 și iPhone 7 Plus au fost prezentate miercuri de către Apple, iar una dintre principalele noutăți se referă la modemurile LTE Advanced. Potrivit companiei Apple, acestea nu doar că acceptă mai multe benzi LTE decât oricând – 25 – dar sunt capabile să atingă viteze de descărcare teoretice de până la 450 Mbps.

Și chiar dacă tehnologia 4G+ din România nu ne oferă momentan viteze de descărcare mai mari de 300 Mbps, atât Orange, cât și Vodafone, Telekom și RCS-RDS au rețele de internet mobil de mare viteză de care noii utilizatori de iPhone 7 și iPhone 7 Plus vor dori să beneficieze pe deplin. Și vor beneficia.

Odată cu noile modemuri Intel cu 25 de benzi, iPhone a ajuns să se poată conecta la rețelele 4G ale operatorilor de telefonie mobilă de la noi, indiferent dacă ai achiziționat modelele GSM trecute de către Apple ca fiind în mod oficial compatibile cu rețelele celor trei operatori parteneri de la noi din țară – Orange, Vodafone și Telekom -, și nu numai, sau dacă ai achiziționat unul dintre modelele comercializate peste Ocean sau în Asia. Mai mult, acest număr mare de benzi LTE le va permite dispozitivelor iPhone de ultimă generație să se conecteze la rețelele LTE din mai multe țări ca oricând, astfel că grija costurilor va rămâne singura atunci când călătorești altundeva.

Care model de iPhone 7 și iPhone 7 Plus este compatibil cu rețelele 4G din România?

Atât iPhone 7, cât și iPhone 7 Plus sunt disponibile pe 3 modele. Numerele acestora sunt A1660, A1778 și A1779, pentru iPhone 7, respectiv, A1661, A1784 și A1785, în cazul iPhone 7 Plus.

Apple trece doar modelele A1778 și A1784 de iPhone 7 și iPhone 7 Plus ca fiind compatibile cu rețelele de mare viteză a trei operatori de telefonie mobilă de la noi – Orange, Telekom și Vodafone – precum și cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă din majoritatea țărilor europene și asiatice. Acestea sunt, de fapt, singurele modele GSM de iPhone 7 și iPhone 7 Plus, standard pe care majoritatea rețelelor de telefonie mobilă din lume îl folosesc.

Celelalte două modele, respectiv A1660 și A1779, pentru iPhone 7, și A1661 și A1785, pentru iPhone 7 Plus, sunt CDMA și sunt adresate în special țărilor în care există operatori ce folosesc acest standard de telefonie mobilă. În România și în celelalte țări nu există, însă și dacă aveți ocazia de a vă cumpăra unul dintre aceste patru modele de iPhone, nu ar trebui să vă temeți, întrucât ele vor funcționa și pe rețelele GSM, iar printre benzile cu care sunt compatibile se numără și cele folosite de operatorii telecom de la noi.

Nu același noroc îl au utilizatorii de iPhone din țările în care există și rețele CDMA, întrucât modelele GSM de iPhone 7 și iPhone 7 Plus, adică A1778 și A1784 apar listate de Apple ca nefiind compatibile deloc cu rețelele CDMA. Acesta este un lucru ciudat în condițiile în care anii trecuți toate modelele de iPhone acceptau și rețele CDMA și rețele GSM, însă se schimbării furnizorului de modemuri LTE de către Apple.

În cazul în care ești client DigiMobil și ai vrea să știi dacă iPhone 7 și iPhone 7 Plus vor funcționa în rețeaua LTE a celui de-al patrulea jucător de pe piața telecom locală, ei bine răspunsul este da. Chiar dacă Apple nu vorbește nimic despre RCS-RDS (întrucât nu este partener de-al său), operatorul deține spectru în benzile de 2600 MHz și 900 MHz, iar cele mai recente modele de iPhone sunt compatibile cu ambele.

Așadar, nu ar trebui să ai nicio temere cu privire la rețelele de telefonie mobilă atunci când îți cumperi un dispozitv iPhone 7 sau iPhone 7 Plus de la un revânzător neautorizat de către Apple. Iar în cazul în care intenționai oricum să îți cumperi noua generație de iPhone de la operatori sau de la revânzători autorizați (cum ar fi, spre exemplu, eMAG ori Altex), oricum nu ar fi trebuit să îți faci probleme, deoarece aceștia comercializează numai acele modele prezentate de Apple ca fiind compatibile cu rețelele celulare dintr-o anumită țară – în acest caz A1778 și A1784.

iPhone 7 și iPhone 7 Plus vor fi lansate oficial în România pe data de 23 septembrie, iar o sesiune de precomenzi va avea loc vineri, pe 16 septembrie. Cei care nu mai au răbdare își pot precomanda un iPhone 7 sau un iPhone 7 Plus chiar acum de la un magazin neautorizat Apple din România (mai multe detalii aici).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.