Apple a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul 3 din 2016. Cifra de afaceri, profitul și vânzările de iPhone sunt din nou în scădere

0
1268

Respectându-și promisiunea făcută în urmă cu o lună, compania Apple a emis marți seară un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele fiscale pentru trimestrul 3 (perioada iulie-septembrie) al anului 2016 (trimestrul 4 al anului fiscal 2016 în SUA). Așa cum era de așteptat, nu doar dacă ne uitam la previziunile analiștilor de pe Wall Street, și în al treilea trimestru al anului curent, Apple a înregistrat încă o scădere anuală a vânzărilor de iPhone și, implicit, o scădere a cifrei de afaceri.

Potrivit comunicatului de presă emis de Apple, cifra de afaceri a companiei pe al treilea trimestru al anului 2016 a fost de 46,9 miliarde de dolari, în scădere cu 4,6 miliarde $ față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2015 (51,5 miliarde de dolari). Ea se încadrează totuși în ghidajul trimestrial anunțat de Apple în urmă cu 3 luni (45,5-47,5 miliarde de dolari). Din cele 46,9 miliarde de dolari încasate de Apple, 62% provin din afara SUA.

Profitul companiei pe trimestrul iulie-septembrie a fost de 9 miliarde de dolari sau 1,67$ pe acțiune, fiind mai mic decât profitul de 11,1 miliarde de dolari sau 1,96 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Scăderea profitului se datorează și reducerii marjei brute comparativ cu același trimestrul de anul trecut – 38%, față de 39,9%.

Consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,57 $ la fiecare acțiune până pe 10 noiembrie. În prezent, Apple deține lichidități și titluri de valoare negociabile care însumează 237 miliarde de dolari.

Scăderea vânzărilor înregistrate de cei mai importanți generatori de venituri ai companiei Apple continuă să fie motivul principal pentru care profitul și cifra de afaceri înregistrează scăderi anuale. Pentru T3 2016, Apple raportează vânzarea a „doar” 45,5 milioane de dispozitive iPhone, 9,2 milioane de iPad-uri și 4,8 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 48 milioane de dispozitive iPhone, 9,8 milioane de tablete iPad și 5,7 milioane de Mac-uri. T3 2016 este, deci, al treilea trimestru fiscal consecutiv când Apple raportează o scădere a vânzărilor de iPhone (de această dată cu 5 procente), și se pare că lansarea iPhone 7 și a iPhone 7 Plus de la mijlocul lunii septembrie nu a reușit să schimbe lucrurile. La fel ca și în anii precedenți, Apple nu a anunțat totalul de unități iPhone 7 și iPhone 7 Plus vândute până la ora actuală.

Separat de toate aceste scăderi mai mult sau mai puțin îngrijorătoare, din comunicatul de presă trimis de compania americană astăzi mai aflăm că ea a returnat 9,3 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Până în prezent, Apple a răscumpărat acțiuni în valoare de 186 miliarde de dolari în programul în care își propune să răscumpere acțiuni în valoare de 250 de miliarde de dolari.

Apple Ar putea înregistra primele creșteri din 2016 trimestrul viitor

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada octombrie-decembrie) să aibă încasări cuprinse între 76 de miliarde de dolari și 78 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 38 și 38,5 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6,9 miliarde $ și 7 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 400 milioane de $. Cu alte cuvinte, dacă lucrurile vor sta conform așteptărilor Apple, T4 2016 va fi primul trimestru fiscal din T1 2016 încoace când cifra de afaceri a Apple va înregistra o creștere anuală, lucru datorat, cel mai probabil, vânzărilor neașteptat de bune pe care se zvonește că le înregistrează iPhone 7 și iPhone 7 Plus.

Și pentru că în SUA anul fiscal s-a încheiat la 30 septembrie, Apple a făcut referire la acesta în cadrul comunicatului de presă la performanțele din acest an. Adunând toate rezultatele anunțate de gigantul american, vom vedea că în anul fiscal 2016 a reușit să înregistreze vânzări de 215,6 miliarde de dolari și un profit net de 45,7 miliarde de dolari, adică mai puțin decât în anul fiscal 2015, când raporta o cifră de afaceri de 233,7 miliarde de dolari și un profit net de 53,4 miliarde de dolari. După cum estimau analiștii, 2016 a fost primul an din 2001 încoace când Apple a înregistrat o scădere anuală a cifrei de afaceri.

Rezultatele noastre bune din trimestrul încheiat în septembrie pun capac unui an fiscal 2016 de mare succes pentru Apple. Suntem încântați de răspunsul clienților la iPhone 7, iPhone 7 Plus și Apple Watch Series 2, precum și de progresul  Serviciilor, unde încasările au crescut cu 24 de procente, stabilind un nou record absolut.

Începand cu ora 24:00, veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul acestei teleconferințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.