Apple vrea sa „revolutioneze” industria auto. Zeci de ingineri ai companiei lucreaza la un sistem de operare auto

0
773

Apple continuă lucrul la proiectul auto, iar astăzi avem ocazia de a afla mai multe informații despre surprizele pe care le pregătește gigantul american în sectorul automobilistic.

Pentru început, avem declarația directorului general al companiei americane, Tim Cook, cu privire la mașini. Întrebat fiind despre Apple Car în cadrul teleconferinței de aseară, Cook a răspuns că există foarte multe tehnologii noi și că unele vor revoluționa experiența din automobile. Evident, acesta nu a afirmat nimic cu privire la planurile Apple, nu a intrat în mai multe detalii și nici nu a confirmat direct Apple Car, însă sunt destul de suficiente comentariile lui cu privire la noile tehnologii, afirmația cum că sectorul auto este „interesant” datorită posibilităților pe care le oferă și faptul că el nu a negat că Apple încearcă să îmbunătățească experiența din autoturisme.

Nu pot vorbi despre zbonuri, dar după cum știți, căutăm modalități în care putem îmbunătăți experiența diferitor categorii de produse. Căutăm întotdeauna lucruri noi și sectorul automobilistic este o zonă în care sunt foarte multe tehnologii care vor fi disponibile… sau care vor putea revoluționa experiența din mașină. Este interesant din acest punct de vedere. Dar cu siguranță nu avem nimic de anunțat astăzi.

De asemenea, Tim Cook a mai fost întrebat în cadrul respectivei teleconferințe și despre cheltuielile tot mai mari din ultimele luni cu cercetarea și dezvoltarea, acestea alimentând zvonurile cum că lucrează la un autoturism. El a răspuns că „Apple investește cu încredere în viitor” și că acesta este motivul pentru care cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea au înregistrat creșteri.

Trecând mai departe, Bloomberg vine cu o știre interesantă despre un centru de cercetare și dezvoltare Apple din Kanta, Canada. Se pare că aici gigantul american are peste douăzeci de foști angajați BlackBerry din echipa QNX ce contribuie la dezvoltarea unui sistem de operare auto.

Acest sistem de operare este descris ca fiind „nucleul software” al viitoarei platforme auto a Apple (adică ceva similar a ceea ce reprezintă iOS pentru iPhone sau macOS pentru Mac). Sistemul de operare ar fi baza ce va permite dezvoltarea și funcționarea altor software-uri, cum ar fi sistemul de șofat autonom sau chiar un posibil heads-up display.

Software-ul autonom a fost doar una dintre multele caracteristici care va rula pe sistemul de operare al mașinii. De exemplu, inginerii Apple și-au imaginat și un heads-up display capabil să afișeze aplicații, cum ar fi Hărți, care ar putea fi controlat prin comenzi vocale cu asistentul digital Siri al companiei, potrivit unei persoane care cunoaște situația.

Foștii angajați BlackBerry aduși de Apple în echipa să auto au lucrat în trecut la dezvoltarea platformei QNX a BlackBerry – cea care face posibilă funcționarea foarte multor sisteme de infotainment din mașinile de astăzi. Printre acești angajați se numără și Dan Dodge, directorul diviziei auto de la BlackBerry și cel care a lucrat la dezvoltarea QNX. Dodge ar avea, potrivit surselor Bloomberg, un rol cheie în supravegherea dezvoltării noului proiect software al Apple.

Cele câteva zeci de angajați Apple care lucrează în Canada doar la platforma software a companiei americane se alătură altor câteva sute din alte echipe ce fac parte din așa-numitul „Proiect Titan”. Printre acestea se mai numără și o echipă specializată în simularea platformei de șofat autonom, aceasta avându-l pe expertul în realitate virtuală, Doug Bowman, care a creat simulatoare VR pentru a testa software-ul de condus autonom.

Pe parcursul ultimelor luni s-a zvonit că proiectul auto al Apple a trecut printr-o serie de schimbări importante. La ora actuală se vehiculează că gigantul american a renunțat la dezvoltarea unei mașini propriu-zise și că se concentrează pe dezvoltarea de software auto (cel mai important fiind sistemul de șofat autonom).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.