iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt rezistente la apă, nu impermeabile. Iată ce spune Apple

0
2006

Cele mai recente modele de iPhone – iPhone 7 și iPhone 7 Plus – sunt primele smartphone-uri Apple promovate de compania americană ca fiind „rezistente la apă și praf”. Ambele sunt certificate cu evaluarea IP67 conform Standardelor Electrotehnice Internaționale – o modalitate unitară de determinare a rezistenței la apă a unei game variate de dispozitive.

IP67 este compus din două cifre importante: prima (respectiv 6) arată evaluarea rezistenței la praf, iar cea de-a doua (respectiv 7) se referă la rezistența la apă.

În cazul rezistenței la praf, cea mai mare evaluare posibilă este IP6x și indică faptul că dispozitivul este complet protejat împotriva prafului. Prin urmare, iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt protejate în totalitate împotriva prafului.

În ceea ce privește apa, aici cea mai mare evaluare este IPx8, ea sugerând că un dispozitiv va rezista sub apă la o adâncime de 1,5 metri timp de 30 de minute. Această certificare a fost primită de cele mai recente telefoane de top ale Samsung, însă nu și de iPhone. Potrivit Apple, iPhone 7 și iPhone 7 Plus au fost certificate cu evaluarea IP67, unde cifra 7 ne arată că ele pot rezista unei scufundări la 1 metru adâncime timp de 30 de minute. Diferența, comparativ cu certificarea IPx8, nu este deci foarte mare.

Apple descrie cele mai noi modele de iPhone ca fiind „rezistente la praf, apă și stropire” și că ar trebui să reziste unor căzături accidentale în piscină, cadă sau chiar sub duș (însă la un nivel de stropire scăzut). Compana americană atenționează însă că ele nu sunt impermeabile, așa că nu vor rezista presiunii foarte puternice a apei (nici măcar să stea sub duș cu presiune mare) și nici scufundate perioade lungi de timp.

iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt rezistente la praf, apă și stropire și au fost testate în condiții de laborator controlate, primind o certificare IP67 sub standardul IEC 60529. Rezistența la praf, apă și stropire nu este permanentă, iar rezistența ar putea scădea ca rezultat al unei folosiri normale. Nu încercați să încărcați un iPhone ud; citiți ghidul de utilizare pentru curățarea și uscarea dispozitivelor voastre. Stricăciunile provocate de lichide nu sunt acoperite de garanție.

Din descrierea Apple observăm câteva lucruri extrem de importante. În primul rând, observăm că evaluarea a fost primită de iPhone – la fel ca și de multe alte telefoane – în urma unor teste efectuate în laborator și nu în viața reală. De aceea, nu se știe cu exactitate cât de bine se va comporta un iPhone dacă va fi scăpat într-o piscină cu recirculare și clor, în mare sau în alte condiții mai complexe. De asemenea, mai observăm că această rezistență ar putea scădea în timp, așa că nu ne putem baza pe ea complet.

În fine, foarte importante sunt și mențiunile Apple legate de alimentare și garanție. Mai exact, Apple spune foarte clar să nu punem la încărcat un iPhone care a luat contact cu apa decât după ce se usucă, complet și că garanția oferită de ei nu acoperă stricăciunile produse de apă.

Așadar, iPhone 7 și iPhone 7 Plus ar trebui să ia contact cu apa foarte rar și nu din dorința utilizatorului, ci eventual dintr-un accident. Desigur, se prea poate ca ele să fie mai rezistente la apă decât ni se descrie, iar după lansare să vedem exact cât de mult rezistă în viața reală – până la urmă, să nu uităm totuși că și iPhone 6s și iPhone 6s Plus au fost testate de utilizatori și sunt destul de rezistente la apă (în unele teste rezistând unor scufundări mici chiar și 15 minute). Totuși, cine va risca o va face pe buzunarul propriu, întrucât Apple nu va repara stricăciunile produse de apă și va pune utilizatorii să plătească pentru înlocuirea terminalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.