Compania Apple „intensifică” lucrul la dispozitivul inteligent pentru acasă acționat de Siri pe care vrea să îl introducă pe piață ca și un concurent al difuzorului inteligent Amazon Echo, titrează Bloomberg. 

După doi ani de cercetare și dezvoltare, noul gadget Apple ar fi ajuns deja la stadiul de prototip, posibila lui lansare fiind mai aproape. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Bloomberg ne atrag atenția asupra faptului că proiectul nu este finalizat și că încă există posibilitatea ca Apple să renunțe complet la el.

Similar Echo, dispozitivul Siri la care lucrează Apple ar urma să fie capabil să controleze accesoriile inteligente pentru casă, cum ar fi luminile, ialele și draperiile, atunci când utilizatorii îl acționează prin comenzi vocale. Dacă va fi lansat, acesta ar fi primul produs dintr-o categorie complet nouă pe care Apple îl lansează de la Apple Watch încoace.

Pentru ca gadgetul său să fie un concurent redutabil al deja-cunoscutului dispzoitiv Amazon Echo – și a copiei lui numită „Google Home” – Apple urmează să introducă în el „o tehnologie mai avansată pentru microfon și difuzoare”, conform persoanelor citate de agenția de știri americană. Mai mult decât atât, există posibilitatea ca Apple să extindă funcționalitatea actuală a Siri la nivelul întregului ecosistem:

Alături de dispozitivul pentru casă, Apple caută noi modalități de a îmbunătăți Siri pe iPhone și iPad, au spus două persoane. Cu o inițiativă cunoscută sub numele de cod „Invisible Hand”, Apple speră să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a controla în mod complet dispozitivele lor printr-un sistem de comandă Siri în trei ani, a mai adăugat una dintre persoane. În prezent asistentul vocal este capabil să răspundă comenzilor din aplicația sa, dar obiectivul Apple este ca Siri să poată controla întregul sistem fără a mai fi nevoie să deschizi o aplicație sau să îl reactivezi.

Spre exemplu, un utilizator va putea să îi ceară dispozitivului iPhone să deschidă o pagină web și să o partajeze cu un prieten fără a avea nevoie să lanseze interfașa Siri. Alte exemple din sistemul pe care Apple îl cercetează în prezent sunt: capacitatea de a printa un PDF prin simpla rostire a cuvântului „imprimă” în timp ce îl citești sau rostirea „ajutor” pentru a face ca sistemul să te ajute să navighezi către o anumită aplicație sau sarcină. Apple a cercetat de asemenea modalități părin care să deschidă aceste abilități suplimentare și către aplicațiile de la terți, a mai spus persoana.

Prototipurile acestui produs includ, din câte se pare, o tehnologie bazată pe recunoașterea facială. Dezvoltată, probabil, cu ajutorul companiilor Faceshift și Emotient aflate în proprietatea Apple, această tehnologie ar putea „ajuta dispozitivul să acționeze în funcție de cine este în cameră sau de starea emoțională a persoanei” cu care interacționează.

Altminteri, dispozitivul va fi capabil să execute toate acțiunile Siri cu care utilizatorii sunt obișnuiți, inclusiv să răspundă mesajelor text, să redea muzică, să caute pe Internet și nu numai, nefiind exclusă nici posibilitatea integrării Hărți Apple (așa încât utilizatorii să fie notificați când trebuie să plece de acasă pentru a ajunge la o programare).

Înainte să creeze un produs separat, Apple a luat în considerare introducerea unei funcționalități similare a Siri în Apple TV. În cele din urmă, inginerii gigantului american au decis că ar fi mult mai bine dacă Siri va funcționa doar la activarea prin intermediul butonului dedicat și nu prin comenzi vocale. De asemenea, Apple a mai testat prin 2014 două difuzoare pentru casă diferite, unul mic și unul mare, comparabile cu Amazon Echo și Amazon Echo Dot, „dar aceste eforturi timpurii nu s-au transformat într-un produs finit”.

În momentul de față prototipul difuzorului inteligent a ajuns la stadiul în care poate fi luat acasă de către inginerii Apple pentru a fi testat în același mediu în care îl vor folosi și utilizatorii. Acest aspect este foarte interesant dacă îl punem în context. Mai precis, după cum ne amintește Bloomberg, actualul director general Apple, Tim Cook, a testat primul model de iPad „cu aproximativ șase luni înainte ca el să fie lansat”, iar inginerii companiei americane au testat a patra generație de Apple TV cu aproximativ un an înainte de a fi lansat. Or, dacă Apple are în plan să lanseze noul dispozitiv pentru acasă, maxim 12 luni ar trebui să ne despartă de lansarea lui (deși nu putem afirma nimic cu certitudine la ora actuală).

În concluzie, trebuie punctat faptul că aceasta nu este prima dată când auzim că Apple dezvoltă un difuzor inteligent pentru casă, în condițiile în care doi dintre marii săi rivali – Amazon și Google – au lansat sau urmează să lanseze produse similare. Un astfel de produs ar putea ajuta la convingerea de noi clienți să migreze către ecosistemul Apple, după primul an în care vânzările de iPhone nu au mai fost pe un trend ascendent.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.