iPhone 7 este mai scump de produs decat iPhone 6s. Iată cat costă componentele sale

0
1715

Fabricarea iPhone 7 o costă mai mult pe compania Apple decât fabricarea iPhone 6s, iPhone SE, iPhone 6 și a altor modele mai vechi de iPhone, se arată într-un raport preliminar al celor de la IHS Markit. Desfăcând un iPhone 7 de 32GB bucată cu bucată și analizând fiecare dintre componentele sale interne, experții de la IHS au ajuns la concluzia că toate componentele iPhone 7 o costă pe Apple cel puțin 219,80$, cu 36,89$ mai mult decât o costau componentele iPhone 6s anul trecut.

Se pare că afișajul rămâne cea mai scumpă componentă a iPhone, costând în jur de 43$, el fiind urmat de modemul Intel împreună cu alte câteva cipuri de pe placa de bază ce costă împreună 33,90$, potrivit primelor estimări. A treia cea mai scumpă componentă din iPhone 7 este cipul Apple A10 Fusion, costând în jur de 26,90$.

Camera iSight mai mare împreună cu noua cameră FaceTime de 7 megapixeli ar costa în jur de 19,90$, potrivit celor de la IHS Markit. Acestea sunt urmate în clasamentul costurilor de componente electromecanice, cum ar fi Motorul Haptic, antenele, conectorii, microfoanele și difuzoarele stereo, al căror cost cumulat ar fi de 16,70$.

Trecând mai departe, aflăm că cei 2GB de RAM ai iPhone 7 furnizați de Samsung și stocarea flash de 32GB furnizată de SK Hynix, au un cost total de 16,40$, fiind urmate apoi de costul total al codecului audio, amplificatorului audio (furnizat de Cirrus Logic), controllerului NFC (furnizat de NXP), barometrul (furnizat de Bosch Sensortec), accelerometrul, giroscopul, Touch ID, senzorul de proximitate și alți senzori, care a fost estimat la 14$.

În ceea ce privește accesoriile incluse în cutia iPhone 7, adică cablul USB la Lightning, adaptorul audio Lightning la jack, căștile EarPods și adaptorul de alimentare de 5W, costul lor total ar fi de 11,80$.

Însumând costurile tuturor componentelor iPhone 7 vom obține, potrivit celor de la IHS, un cost total de 219,8$. Dacă adăugăm și costurile de producție „de bază” estimate la 5$, vom ajunge la concluzia că pe Apple o costă în jur de 224,80$ să producă fiecare iPhone 7 de 32GB. Același iPhone este vândut de către Apple la un preț de 649$ în SUA sau la un preț de 759€ la magazinele proprii din țările aflate în zona euro.

Totuși, faptul că pe Apple o costă în jur de 225$ să producă fiecare iPhone 7 de 32GB și vinde același dispozitv cu 649$ nu înseamnă că diferența de 424$ reprezintă profitul companiei la fiecare dispozitiv vândut. Acest calcul nu include costurile cu cercetarea și dezvoltarea, software-ul, costurile de licențiere, asigurările, transportul, costurile cu vânzarea, taxele și altele, care ar fi imposibil de calculat de altcineva în afară de Apple. Mai mult, acuratețea estimărilor prețurilor fiecărei componente poate fi, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, întrucât IHS și nimeni altcineva nu știe cu exactitate cât o costă pe Apple fiecare componentă a iPhone. Anul trecut, directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat că nu a văzut niciodată o estimare a costurilor de producție care să fie măcar „pe departe acurată”, adăugând că ele diferă, în general, foarte mult de realitate.

Dacă ne referim strict la estimările celor de la IHS, vom vedea că iPhone 7 este mai scump decât iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 5s și iPhone 5, fiecare având costuri de producție estimate la 200$. Diferența este și mai mare dacă ne raportăm la iPhone SE, al cărui cost de producție estimat era de nici 160$.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.