Cum să instalezi macOS 10.12 Sierra (în siguranta) pe Mac – Tutorial

Despre instalarea macOS 10.12 Sierra pe Mac - iată tot ce trebuie să faci pentru a actualiza sistemul în siguranță!

7
6602

Prezentată pe data de 13 iunie la WWDC 2016 și lansată pe 20 septembrie, macOS 10.12 Sierra este cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pentru Mac. Așa că, după trei luni de așteptare, oricine poate să descarce și instaleze versiunea finală a macOS Sierra pe orice Mac mini, iMac, Mac Pro, MacBook, MacBook Air sau MacBook Pro eligibil.

De ce să instalezi macOS Sierra pe Mac-ul tău? Motivele sunt multiple, iar dacă nu știi ce aduce nou, atunci te rugăm să consulți articolul de prezentare: Apple a prezentat macOS Sierra – iată tot ce aduce nou.

După ce ai citit articolul mai sus menționat și ai văzut toate noutățile importante introduse de macOS 10.12 Sierra pe Mac, probabil că te întrebi cum să faci actualizarea în siguranță pe computerul sau computerele tale compatibile. Iar răspunsul este în acest tutorial.

Instalare macOS 10.12 Sierra pe Mac

De ce ai nevoie pentru a instala macOS Sierra

 • Un computer Mac compatibil cu macOS 10.12 Sierra*:

  Modelele de la sfârșitul anului 2009 și ulterioare

  • MacBook
  • iMac

  Modelele din 2010 și ulterioare

  • MacBook Air
  • MacBook Pro
  • Mac mini
  • Mac Pro
  • Minim OS X 10.7.5 instalat în prezent pe Mac
  • 8,8GB de stocare liberi pe disc
  • 2GB de RAMNotă: Pentru a verifica modelul de Mac, versiunea de OS X instalată, cantitatea de RAM și spațiul de stocare liber accesează meniul Apple (prin clic pe sigla Apple din colțul stânga sus al ecranului)>Informații sistem.
 • O conexiune la Internet prin cablu sau Wi-Fi
 • Pe MacBook: bateria încărcată măcar 50% (recomandat ar fi să ții laptopul cuplat la încărcător)
 • Un ID Apple / cont iCloud

*Chiar daca toate modelele metionate mai sus sunt compatibile cu macOS Sierra, unele caracteristici noi ale sistemului de operare, cum ar fi Siri și auto-deblocarea, nu sunt disponibile pe toate modelele.

În ceea ce privește cerințele de sistem, cele de mai sus sunt menționate de către Apple. Totuși, am dori să facem câteva precizări:

 • Apple ne spune ca avem nevoie de minimum 2GB memorie RAM pentru a instala macOS 10.9, dar din propria experienta, va spun ca cel putin 4GB de memorie cu acces aleatoriu sunt necesari pentru a va bucura de rezultate bune. În cazul în care aveti numai 2GB, atunci ar trebui sa va ganditi serios să faceți upgrade pentru a beneficia de performanțe optime (upgrade-ul poate fi făcut, în funcție de model, în orice service Apple autorizat de la noi din țară și nu doar). În ceea ce priveste spatiul de stocare liber, Apple ne spune ca trebuie sa avem minimum 8,8GB pe discul Mac-ului, dar eu va recomand sa aveti intre 15GB și 20GB spatiu de stocare liber, deoarece numai instalatorul Sierra are o dimensiune de aproximativ 4,77GB.
  • Pentru a verifica RAM-ul și spațiul de stocare liber, accesează meniul Apple (prin clic pe sigla Apple din colțul stânga sus al ecranului)>Informații sistem.
 • În ceea ce priveste versiunea software, macOS Sierra poate fi instalat doar prin intermediul Mac App Store (instalarea de pe disc nu se mai face de ceva vreme; mai ales că majoritatea Mac-urilor moderne nu mai au unitate optică). Totuși, nu orice versiune de OS X permite upgrade-ul direct la macOS Sierra, ci doar versiunile începând cu OS X 10.7.5 Lion. Așadar, dacă aveți o versiune de OS X mai veche de OS X Lion (cum ar fi, de exemplu, OS X Leopard sau OS X Snow Leopard), veti fi nevoiti sa faceti intai actualizarea la OS X 10.7.5, pentru ca mai apoi (dacă modelul de Mac este eligibil) să puteți face upgrade la Sierra.

Inainte de a instala macOS Sierra

Nota: Puteti trece direct la aceasta sectiune, în cazul în care acum configurati pentru prima data un Mac nou cu macOS Sierra și aveti nevoie de ajutor.

Chiar daca Apple descrie procesul de upgrade la Sierra extrem de simplu – fiind compus doar din descarcare și instalare -, cei mai experimentati stiu ca procesul nu este unul atat de simplu și ca în timpul lui pot aparea situatii problematice imprevizibile. De aceea, vă recomandăm să respectați indicațiile de mai jos înainte de a face upgrade:

 • Efectuati un backup Mac-ului. Este foarte important sa efectuati un backup Mac-ului dvs. periodic și, mai ales, inainte de a face o actualizare la o versiune noua a sistemului de operare. Cea mai cunoscuta metodata este prin Time Machine, care necesita un Time Capsule. În cazul în care nu aveti statia de baza Time Capsule (se achizitioneaza separat de Mac), atunci puteti crea o clona backup boot-abila folosind SuperDuper sau Carbon Copy Cloner, care va ofera avantajul ca puteti rula backupul imediat dupa ce ati descoperit ca ceva nu a mers asa cum trebuia și ati pierdut date.
 • Asigurati-va ca discul Mac-ului dvs. este intr-o stare buna. Pentru a face acest lucru va trebui sa deschideti aplicatia Utilitar disc (în /Applications/Utilities), sa selectati discul pe care doriti sa instalati macOS Sierra (de exemplu, Macintosh HD), sa faceti clic pe butonul Prim ajutor din bara de sus, iar apoi sa faceti clic pe Execută (Verifică discul, în cazul unei versiuni mai vechi de OS X). În cazul în care Utilitarul disc gaseste probleme, atunci va trebui sa le reparati folosind butonul Repara permisiunile pe disc. Este recomandat ca actualizarea sa fie facuta fara nicio eroare a discului pe care va fi instalata viitoarea versiune de macOS.prim-ajutor-utilitar-disc-mac-verificare-volum
 • Dezactivati sistemele terte de criptare a discului. Va recomand sa dezactivati temporar orice program de criptare a software-ului, deoarece o incompatibilitate a lui cu macOS 10.12 ar putea duce la imposibilitatea de a initializa Mac-ul sau, mai rau, la imposibilitatea de a accesa datele. Dupa ce macOS Sierra a fost instalat, veti putea reactiva aceste sisteme terte.
 • Asigură-te că nu mai sunt disponibile actualizare ale sistemului de operare sau actualizari ale altor software-uri furnizate de Apple. Inainte de a face actualizarea la macOS Sierra va trebui sa verifici daca mai sunt actualizari ale sistemului de operare sau ale unor aplicatii care vin preinstalate. Unele dintre aceste actualizari contin modificari care sunt necesare pentru actualizarea la Sierra, așa că trebuiesc instalate. Pentru a verifica  dacă ai actualizări neefectuate, accesează Mac App Store>Actualizări și dă clic pe Actualizați tot (sau pe butonul Actualizare din dreptul actualizărilor de sistem, mai ales).captura-de-ecran-din-2016-09-21-la-11-43-25
 • Verificati daca exista actualizari ale software-ului tert compatibile cu Sierra. Asa cum se intampla cu majoritatea versiunilor majore ale macOS, exista inevitabil anumite aplicatii terte care trebuiesc actualizate pentru a functiona cu macOS Sierra. Daca nu alocati putin timp pentru a verifica aplicatiile care sunt compatibile cu macOS 10.12 și nu le actualizati inainte, atunci veti descoperi dupa instalarea noii versiuni a macOS ca aplicatiile favorite sau add-on-urile nu functioneaza.Pentru aplicatiile descarcate de pe Mac App Store verificarea și actualizarea aplicațiilor disponibile se face simplu, prin accesarea Mac App Store>Actualizări>Actualizați tot. Lucrurile se complica atunci cand ati descarcat aplicatii de pe internet (multi dezvoltatori de software pentru Mac nu au publicat creatiile lor în Mac App Store, din diferite considerente), deoarece va trebui sa accesati pagina fiecaruia dintre dezvoltatori și sa verificati daca exista vreo versiune mai noua a creatiei lor. Merita notat ca unele dintre aplicatii contin functia Cauta actualizari în bara de meniu, dar asta depinde de la aplicatie la aplicatie.lista-compatibilitate-aplicatii-sierraNotă: Există și o metoda mai simpla și mai rapida decat cea enuntata mai sus de descoperire a aplicatiilor compatibile sau incompatibile cu macOS 10.12; anume lista cu compatibilitatea software-ului pentru Mac intocmita de utilizatorii RoaringApps’ (lista include coloane pentru diferite versiuni ale macOS – asigurati-va ca va uitati la coloana cu Sierra). Chiar daca lista respectiva nu este completa – nu contine toate aplicatiile concepute pentru Mac – este un mod mai rapid de a verifica daca o mare parte din aplicatiile instalate pe computerul dvs. sunt compatibile cu versiunea macOS pe care doriti sa o instalati. În cazul în care ati descoperit ca una dintre aplicatii este compatibila cu macOS Sierra, asigurati-va ca accesati linkul pus la dispozitie de acelasi website pentru a merege la pagina web a dezvoltatorului de unde veti putea descarca ultima versiune a software-ului. Atunci cand vine vorba de software incompatibil cu noua versiune a macOS, cele mai mari probleme le vor avea programele și add-on-urile pentru sistem care sunt integrate (sau exploateaza) sistemul de operare la un anumit nivel mai scazut. Unul dintre exemple sunt extensiile Kernel, care sunt cunoscute pentru incompatibilitatea lor cu versiunile noi ale macOS. De asemenea, veti putea descoperi ca utilitarele care modifica usor Finder, add-on-urile care imbunatatesc aplicatia Mail și alte plugin-uri care lucreaza perfect cu versiunea actuala de OS X, nu vor functiona în macOS Sierra. Majoritatea acestui tip de aplicatii nu sunt acceptate de catre Apple în Mac App Store și de aceea va trebui sa verificati manual daca exista versiuni / alternative compatibile cu macOS 10.12.
 • Opțional (dacă nu ați făcut-o deja): Adaugati-va contul iCloud. iCloud este serviciul de sincronizare a datelor în cloud furnizat gratuit de catre Apple și integrat deja în multe dintre aplicatii. iCloud este disponibil pe orice Mac care are instalat OS X Lion. Deci în cazul în care aveti OS X 10.7 sau mai nou, accesati meniul iCloud din Preferinte sistem și logati-va în contul iCloud folosind Apple ID-ul și parola. Este recomandat sa faceti acest lucru, deoarece datele mai multor aplicatii native și nu numai vor fi sincronizate în contul dvs. cu toate dispozitivele cu macOS sau iOS, iar în cazul unei eventuale erori grave generate în timpul actualizarii, datele vor fi repuse automat pe Mac-ul dvs. după reinstalarea sistemului de operare. Configurarea iCloud inaintea actualizarii mai este recomandata și pentru a evita situatia în care va trebui sa asteptati mult timp pana cand Mac-ul se va sincroniza cu iCloud, dupa ce ati facut actualizarea la macOS Sierra.
 • Sugestie: Creati un disc separat. Daca cei mai multi utilizatori de Mac vor instala pur și simplu Sierra peste El Capitan, Yosemite, Mountain Lion sau Lion, sunt situatii în care posesorii de Mac doresc sa instaleze noua versiune de macOS pe un disc gol în ideea de a testa noua versiune sau de a sterge discul principal, pornind astfel cu unul nou (ultima idee este buna în cazul în care aveti probleme cu sistemul, discul este aproape plin sau este nevoie sa fie reparat). În cazul în care doriti sa stergeti discul principal și sa incepeti pe unul nou, va trebui sa aveti un backup bun, testat (vezi mai sus) precum și un disc de instalare a Yosemite bootabil, deci ar fi timpul sa le pregatiti pentru a face mutarea.

Descarcarea macOS Sierra

Dupa ce v-ati asigurat ca Mac-ul dvs. intruneste toate conditiile necesare instalarii macOS Sierra și v-ati luat toate masurile de precautie, obtinerea celei mai noi versiuni a macOS este foarte simpla. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati linkul de mai jos (link direct catre App Store), sa faceti clic pe butonul Descărcați din partea stângă sus a paginii. Așteptați apoi descărcarea instalatorului Sierra.

Dupa ce ati introdus, dacă se cere, Apple ID-ul și/sau parola, Sierra va incepe sa fie descarcat. Mai exact, instalatorul aplicatiei a carui dimensiune este de 4,77 denumit Instalare macOS Sierra.app, va fi salvat în dosarul principal cu aplicatii (/Aplicații) și adăugat, de asemenea, în Launchpad. Instalatorul ar trebui să se deschidă singur dupa ce descarcarea s-a finalizat (descarcarea dureaza în functie de conexiunea la internet), dar dacă nu se deschide îl puteți căuta în dosarul Aplicații sau Launchpad.

Câteva mențiuni cu privire la descărcarea instalatorului Sierra:

 • Pentru cei cu conexiuni slabe la Internet și puțîn timp la dispoziție: Sierra este disponibil gratuit pentru toti posesorii care au un Mac compatibil și, de aceea, în cazul în care aveti mai multe Mac-uri, va recomand sa descarcati pe fiecare dintre ele macOS Sierra din App Store urmand linkul de mai sus (nu este necesar sa va complicati cu accesarea sectiunii Achiziționate sau copierea instalatorului pe alte Mac-uri). Totusi, în cazul în care nu aveti foarte mult timp la dispozitie sau aveti o conexiune slaba la Internet, puteti opta sa copiati instalatorul pe oricare dintre Mac-urile compatibile cu macOS 10.12 prin intermediul unei retele locale sau utilizand un flash disc sau hard disc, economisind astfel timp. Daca doriti sa copiati instalatorul și pe alte Mac-uri, asigurati-va ca, inainte de a instala Sierra, ati mutat instalatorul din dosarul Aplicații! Trebuie sa faceti acest lucru, deoarece precesul instalarii macOS Sierra va sterge instalatorul în ideea de a elibera cei 4,77GB ocupați de el pe discul Mac-ului dvs.
 • Pentru dezvoltatori și utilizatorii din programul public de testare a macOS: Daca faceti actualizarea la versiunea finală de macOS Sierra de la versiunea Golden Master a Sierra sau chiar de la o versiune beta, exista posibilitatea (destul de rar) sa aveti probleme în a descarca versiunea finala a Sierra. În cazul în care Mac App Store nu va permite descarcarea macOS Sierra, crezand ca aveti deja aceasta versiune instalata, atunci accesati Mac App Store, sectiunea Achiziționate și faceti combinatia Option (alt)+clic în bara cu instrumente; acest lucru ar trebui sa determine App Store sa afiseze butonul Descărcare în dreptul Sierra. În cazul în care acest lucru nu functioneaza, în sectiunea Purchases a App Store faceti alt+clic în lista și apoi alt+clic pe butonul Instalat din pagina Sierra. Una din aceste doua metode va trebui sa va permita descarcarea instalatorului Sierra.

Instalarea Sierra

Dupa ce ati descarcat din App Store instalatorul Sierra, va trebui sa urmati pasii de mai jos:

 1. Opțional: Faceti dublu-clic aplicatia Instalare macOS Sierra, în cazul în care aceasta nu s-a deschis imediat dupa ce ati descarcat-o din App Store;macossierra-instalare
 2. În fereastra care apare pe ecran, faceti clic pe Continua;macossierra-continua
 3. La acest pas apar Termenele și coditiile impuse de catre Apple pentru a utiliza macOS 10.12. Pentru a putea trece mai departe va trebui sa apasati pe butonul Sunt de acord și să confirmați acest lucru în caseta de dialog ce va apărea imediat după pe ecran.macossierra-termeni
 4. În noua fereastra care apare pe ecran va trebui sa alegeti locul în care doriti sa instalati noua versiune a sistemului de operare. În mod implicit, va fi selectat automat discul principal de pornire, a carui denumire este Macintosh HD – în cazul în care nu ati modificat-o. Daca aveti și alte discuri conectate sau ati facut mai multe partitii, alegeti optiunea „Afiseaza toate discurile” și apoi alegeti discul pe care doriti sa instalati macOS Sierra. Retineti ca instalatorul va permite sa alegeti orice disc care are instalat OS X 10.7.5 Lion (sau mai nou) ori un disc gol. Cea de-a doua optiune – a discului gol – poate fi aleasa în cazul în care doriti o instalare „curata”, care sa nu contina nicio data de-a dvs., nicio aplicatie sau configurare din discul pe care il folositi în prezent pentru a rula macOS. Trebuie stiut ca discul pe care doriti sa salvati macOS Sierra trebuie sa fie formatat ca și Mac OS Extended (Jurnalizat) și sa utilizeze Hartă de Partiționare GUID, pentru a putea instala sistemul de operare pe el. Dupa ce ati ales discul pe care doriti sa instalati Sierra, faceti clic pe butonul Instalează;macossierra-disc
 5. Mac-ul dvs. va solicita parola de administrator a computerului pentru a permite instalarea macOS Sierra. Introduceti parola de administrator și apoi apasati tasta Enter/Return pentru a continua;parola
 6. Instalatorul macOS Sierra va petrece ceva timp pentru a pregati instalarea. În functie de cat de nou este Mac-ul dvs., procesul pregatirii nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute.instalare-disc-macossierra
 7. Un mesaj în fereastra instalatorului vă va explica faptul ca Mac-ul dvs. se va reporni automat. Pana în momentul în care pregatirea instalarii se va incheia, dvs. veti putea utiliza alte aplicatii, dar dupa ce faza de pregatire se va incheia, veti primi o atentionare de 30 secunde, dupa care Mac-ul se va reporni automat. Atunci cand primiti atentionarea, iar temporizatorul va afiseaza timpul ramas, puteti alege sa amanati repornirea, pentru a salva lucrul din unele aplicatii, daca este cazul. În cazul în care ati amanat repornirea, veti putea accesa fereastra instalatorului în momentul în care considerati ca sunteti pregatit sa incepeti instalarea noii versiuni a sistemului de operare. Când dorești să începi instalarea Sierra, dă clic pe Repornește computerul din fereastra instalatorului;
 8. (Dacă este solicitat) Dați clic pe butonul Inchide celelalte aplicatii din casuta de dialog aparuta în fereastra instalatorului, în cazul în care nu le-ai închis deja.macossierra-inchide-aplicatii-deschise
 9. Dupa ce Mac-ul s-a repornit, va incepe instalarea propriu-zisa. (Daca aveti activat FireVault 2, va trebui sa introduceti numele de utilizator și parola administratorului pentru a trece de ecranul de blocare FireVault la pornire. Dupa ce ati introdus aceste date, instalarea va continua). Din testele facute de noi, instalarea dureaza de la 30 minute și pana la o ora, o ora și treizeci de minute, în cazul Mac-urilor mai vechi.progres-instalare-macos
 10. Dupa ce instalarea s-a finalizat, Mac-ul dvs. va fi repornit automat pentru a finaliza procesul instalarii. Aceasta repornire mai poate dura cateva minute. Dupa ce s-a incheiat procesul instalarii propriu-zis, Mac-ul se va reporni în macOS Sierra.

Acesta este intregul proces de instalare al macOS 10.9. Partea buna este ca, în cazul în care ati facut trecerea de la macOS Mavericks, macOS Lion sau macOS Mountain Lion, nu va mai trebui sa alegeti intre multiple feluri de instalare, sa alegeti dintr-o lista cu traduceri în diferite limbi sau drivere pentru imprimanta, ori sa faceti alegeri confuze care ar putea sau nu sa afecteze modul în care functioneaza Mac-ul.

Acum, va incepe procesul de setare initiala și mai sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pana în momentul în care vă veti putea bucura de macOS Sierra.

Configurarea initiala: ID-uri Apple, iCloud și conturi

Dupa ce s-a incheiat procesul de instalare, ceea ce va fi afisat depinde de locul în care ati instalat macOS Sierra; pe un disc gol sau pe unul pe care era instalat OS X 10.7.5 sau mai recent, deci au fost adăugate diferite conturi.

Pentru actualizarea la macOS 10.12 Sierra de la o versiune mai veche (pașii sunt aceeași indiferent de versiunea anterioară)

 1. Logati-va în profilul de administrator de pe Mac-ul tau pentru a incepe configurarea. Logarea nu este necesara daca nu ati setat o parola la adormirea sau dupa initializarea computerului;parola-utilizator-mac
 2. Autentificati-va cu ID-ul Apple pentru a utiliza iCloud, iTunes, App Store și nu numai. Tot ce trebuie facut este sa introduceti parola ID-ului Apple configurat deja pe Mac-ul dvs. Daca doriti sa va autentificati cu un alt cont sau nu doriți să folosiți deloc iCloud, atunci selectati optiunea Configureaza mai tarziu.icloud-parola-macossierra
 3. Termenii și conditiile: Orice software are niste termeni și conditii de folosire pe care este necesar sa ii accepti pentru a-l folosi și recomandat sa ii citesti. macOS nu face exceptie, iar pentru a trece peste acest pas va trebui sa faceti clic pe De acord și să confirmați alegerea printr-un nou clic pe Sunt de acord în caseta de dialog ce va apărea în partea de sus a ecranului.macossierra-termeni
 4. Dacă parola contului de iCloud coincide cu parola profilului de utilizator macOS: sistemul vă va solicita să creați o nouă parolă pentru profilul de utilizator.
 5. Toate fișierele pe iCloud: dacă v-ați logat în iCloud, Mac-ul vă va afișa opțiunea de a sincroniza cu iCloud dosarele Desktop și Documente, pentru a le avea și pe celelalte Mac-uri și pe dispozitivele iOS (în aplicația iCloud Drive). Dacă dorești această opțiune, atunci dă clic pe Continuă, iar dacă nu, atunci dă clic pe bifă pentru a o elimina, apoi dă clic pe Continuă.macossierra-partajare-desktop-documente
 6. Activare Siri: dacă îți dorești să ai Siri pe Mac-ul tău, lasă bifată opțiunea și dă clic pe Continuă, iar dacă nu, dă clic în caseta unde este bifa pentru a o scoate, apoi selectează Continuă.macossierra-siri
 7. Finalizarea procesului: va aparea ecranul Configurare Mac… dupa care va trebui sa asteptati cateva secunde pentru aplicarea tuturor configurarilor selectate. Dupa finalizarea procesului de configurare, computerul va putea fi folosit, toate aplicatiile pornind exact în locul în care le-ai parasit inaintea actualizarii.configurare-mac-macossierra

Disc gol (se aplica și pentru configurarea unui Mac nou cu macOS 10.12 Sierra preinstalat): În cazul în care ati instalat macOS 10.12 pe un disc gol, Mac-ul dvs. se va reporni automat cu discul respectiv care va fi utilizat ca și disc de pornire. În acest caz veti fi plimbat prin noul proces de configurare a sistemului de operare:

În primul rand, va trebui sa alegeti regiunea în care va aflati (pentru stabilirea fusului orar și a localizarii computerului), limba sistemului de operare (va recomandam folosirea limbii romane) și sablonul pentru tastatura. Nota: daca aveti probleme de sanatate care ingreuneaza operarea cu computerul, veti putea utiliza functia VoiceOver pentru asistarea la procesul de configurare (instructiunile pentru accesarea ei sunt oferite în partea de jos a primului ecran de configurare). Apoi, trebuie sa alegeti o retea Wi-Fi și sa introduceti parola acesteia – în cazul în care are o parola – (daca sunteti conectat la o retea Ethernet, prin cablu, treceti peste acest pas).

Mac-ul vă va intreba acum daca doriti sau nu sa transferati conturile și datele de pe un alt Mac, dintr-un backup facut prin Time Machine, dintr-un alt disc de pornire (cum ar fi un backup clona boot-abil), sau de pe un PC cu Windows OS; ori puteti sa incepeti sa folositi computerul ca și unul nou (daca nu doriti sa aveti nimic din trecut). Daca alegeti sa transferati date, atunci va fi afisata o fereastra în care puteti alege ce doriti sa transferati – cel mai adesea, veti dori sa transferati tot. Procesul de configurare va continua mai apoi cu pasii pe care i-am mentionat mai sus.

În cazul în care ati ales sa nu transferati date – deci doriti sa porniti de la 0 – vi se va cere sa introduceti ID-ul Apple și parola corespunzatoare acestuia; daca nu aveti un ID Apple, Mac-ul dvs. va ofera optiunea de a crea unul chiar acum. (În cazul în care doriti sa utilizati ID-uri Apple separate pentru iCloud și iTunes, faceti clic pe linkul inserat în textul de dimensiuni mici pentru a le introduce pe fiecare). Dupa ce v-ati logat în ID-ul Apple, Mac-ul vă va intreba daca doriti sa utilizati Gasire Mac pe acest computer. Indiferent de raspunsul dat, vi se va cere sa acceptati termenele și conditiile Apple pentru macOS, politica de confidentialitate, iCloud și Game Center; faceti de doua ori clic pe Sunt de acord pentru a putea trece mai departe.

Dupa ce ati acceptat termenele și conditiile, vi se va cere sa creati un cont de utilizator și sa introduceti o parola pentru el (acesta va fi solicitat de fiecare data cand instalati o aplicatie care doreste sa faca modificari pe computerul dvs. sau cand doriti sa modificati anumite configurari), sa configurati cateva optiuni pentru contul respectiv, sa alegeti fusul orar și daca doriti sau nu ca macOS sa seteze automat timpul. Retineti ca macOS Sierra permite folosirea ID-ului Apple pentru autentificare pe Mac în cazul în care ai uitat parola contului de administrator.

În ultima instanta veti fi intrebat daca doriti sa activati Portchei iCloud pe Mac. În cazul în care doriti sa activati noua functie, fie veti fi trecut prin procesul de configurare al Portchei iCloud (daca nu ati mai configurat-o deja pe un alt dispozitiv), fie vi se va cere sa introduceti codul setat la activarea functiei și introducerea parolei pentru contul iCloud de pe unul dintre dispozitivele pe care functia este deja activata. Dupa ce configurarea Portchei iCloud a fost indeplinita, vi se va cere sa inregistrati Mac-ul, sa alegeti daca doriti sau nu sa trimiteti diagnostica de utilizare catre Apple, iar dupa o scurta configurare a „noului Mac”, veti putea sa folositi computerul.

Ce trebuie sa faceti dupa ce ai instalat Sierra

Dupa ce ati terminat de configurat computerul cu Sierra și ati inceput deja sa rulati noua versiune a macOS pe Mac, sunteti aproape gata cu tot acest proces de actualizare. În ciuda masurilor luate inainte de a instala Sierra (vezi mai sus), s-ar putea sa descoperiti ca software-ul existent necesita actualizari. De asemenea, daca ati instalat Sierra „pe curat” (pe un disc gol fara a transfera conturile și datele), va trebui sa petreceti putin timp configurand toate functiile și aplicatiile native și sa reinstalati toate aplicatiile terte favorite.

Așadar, după instalarea macOS 10.12 Sierra:

 • Verificati, din nou, daca exista actualizari: Primul lucru pe care trebuie sa faceti este sa accesati sistemul Actualizare software din meniul Apple pentru a deschide aplicatia App Store, și sa instalati orice actualizari software aflate în asteptare. Daca ati instalat Sierra în primele zile de dupa disponibilitate, sunt sanse mari sa nu existe actualizari software aflate în asteptare (în special daca ati verificat și ati instalat toate actualizarile în Mavericks, Mountain Lion, Lion sau Snow Leopard chiar inainte de a face actualizarea, deci aveti ultimele versiuni ale software-ului), dar se poate la fel de bine sa existe actualizari. În cazul în care ati asteptat mai mult de o saptamana sau ati facut actualizarea dupa momentul în care a fost publicat acest articol, sunt sanse mari ca Apple sa fi lansat actualizari minore ale sistemului de operare – sau sa o faca în curand.
 • Configurati imprimantele, daca este necesar: În cazul în care aveti un Mac nou sau nu ati facut actualizarea pe un Mac pe care existau date din OS X El Capitan (sau versiunea anterioară pe care o aveați instalată), va trebui sa configurati imprimanta/imprimantele. De fapt, atunci cand configurati o imprimanta, sistemul de operare determina care drivere trebuiesc și, daca este necesar, fie le va descarca automat, fie vă va ajuta sa le descarcati. Accesati meniul Imprimante și scanere din Preferinte sistem și faceti clic pe butonul Adaugare (+) și veti vedea o lista cu imprimantele conectate la computer sau aflate în apropriere (Bonjour). Alegeti o imprimanta, iar macOS va afisa daca sunt drivere disponibile. În cazul în care Mac-ul dvs. are deja driverele instalate, macOS le va configura imediat; daca nu aveti inca driverele, veti vedea un mesaj care va permite sa descarcati software-ul necesar și sa adaugati imprimanta.
 • Verificati software-ul incompatibil și, daca este necesar, instalati aplicatii: Urmatorul pas pe care trebuie sa il faceti, daca ati vazut casuta de dialog cu software incompatibil de care am spus anterior, este sa verificati continutul dosarului Software Incompatibil situat la nivelul de baza al discului de pornire, iar apoi sa verificati site-urile web ale companiilor care le-au creat pentru a vedea daca exista versiuni actualizate ale acelor software-uri. De asemenea, daca ati facut o instalare pe curat a Sierra (sau ati instalat macOS 10.12 pe un disc gol și nu ati transferat conturile, aplicatiile și datele), ar fi timpul sa va reinstalati aplicatiile. Tot ce va trebui sa faceti este sa va asigurati ca veti instala cele mai noi versiuni ale software-urilor (pe cat posibil, care sunt și compatibile cu Sierra), sau sa descarcati ultimele actualizari (de pe site-urile web ale furnizorilor software-urilor respective) daca aceste software-uri sunt instalate de pe CD-uri sau DVD-uri.
 • Java: Retineti ca, la fel ca și în cazul versiunilor anterioare, prima data cand incercati sa incarcati o pagina web sau sa rulati o aplicatie care ruleaza Java, Sierra vă va sugera sa descarcati și sa instalati Java, chiar daca ati avut instalat pluginul și în versiunile anterioare ale macOS. Acest lucru este normal – nu va trebui sa va ingrijorati ca sistemul de operare a 1pierdut” în vreun fel datele sau aplicatiile dupa instalare.
 • Activati FireVault: Daca doriti sa utilizati FireVault, functia de criptare a discului în macOS, dar nu este activat – fie din cauza ca nu l-ati mai utilizat, fie din cauză că l-ați dezactivat înainte de upgrade – acum este timpul sa il activati folosind panoul Securitate și Intimitate din Preferinte sistem. Retineti ca daca instalatorul Sierra nu a reusit sa creeze o partitie Recovery HD pe discul Mac-ului dvs., atunci nu veti putea activa FireVault.
 • Optimizare Mac: În primele minute de dupa ce ati deschis Mac-ul cu macOS Sierra, veti observa poate ca acesta nu functioneaza prea rapid. Ei bine, explicatia sta în procesul de optimizare care dureaza numai cateva minute și care va incepe automat. Atentionarea pentru acest proces o veti primi sub formă de notificare.

Concluzii

Dupa ce am instalat macOS 10.12 Sierra pe destul de multe Mac-uri, de la cele mai vechi, pana la cele mai noi și mai rapide, va pot spune ca experienta este una, per total, buna, nefiind lipsite nici problemele și nici surprizele. Cu toate acestea, tehnologiile avansate pe care Apple le-a introdus în noua versiune a macOS sunt extrem de utile pentru MacBook-uri, în cazul cărora se poate observa și o ușoară îmbunătățire a autonomiei bateriei. Caracteristicile noi și compatibilitatea cu noile aplicatii ale Apple ma fac sa va recomand sa instalati Sierra pe orice Mac, mai ales ca acum este disponibil gratuit.

În ceea ce priveste procesul obtinerii și instalarii noii versiuni a macOS, asa cum s-a intamplat și atunci când am instalat versiuni precedente ale sistemului de operare, acesta este unul usor și nu provoaca necazuri. Cu toate acestea, urmand indicațiile pe care le-am oferit mai sus, vor fi reduse mult sansele de a aparea orice fel de probleme, iar dvs. veti putea descarca și instala linistit Sierra pe computer fara a exista riscul de a pierde ceva important.

În fine, pe iTutorial.ro vor mai apărea tutoriale pentru Mac și inclusiv pentru caracteristicile introduse în macOS 10.12, așa că vă recomand să accesați această pagină pentru a vedea ce lucruri noi mai puteți găși.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

7 COMENTARII

    • Problema nu este asociată neapărat sistemului macOS 10.12 Sierra – nu am auzit un număr mare de utilizatori care să o întâmpine, iar mie nu mi-a apărut pe niciunul dintre computere. Potrivit altor utilizatori care au mai întâmpinat-o în diferite versiuni ale sistemului de operare, apariția problemei ar putea avea legătură cu setul de permisiuni acordat utilizatorului (poți eventual să creezi un alt cont și să vezi dacă acolo apare problema sau nu). În plus, îți recomand să încerci instalarea macOS 10.12.2 întrucât s-ar putea să dispară eroarea (încearcă să lansezi Mac App Store din meniu Apple>App Store…).

 1. salutare… am si eu o mica nelamurire.
  am achizitionat de curand un mabook air late 2010 de 13 inch
  un preten si a schimbat mac ul si l am luat eu pe asta la o suma mica de bani
  precizez ca este primul meu mac din viata si nu sunt obijnuit cu sistemul de operare.
  pe el am acum sierra iar la 2GB ram se misca destul de greu.
  ce sistem de operare se recomanda?
  si sa aibe aproape toate facilitaile sau sa fie apropiat de sierra.
  multumesc frumos !!

  • Poți încerca OS X Yosemite sau OS X Mavericks, dacă dorești să beneficiezi de o bună parte dintre caracteristicile disponibile și în Sierra. Dacă problemele de performanță persistă, atunci ar fi indicat să optezi pentru o versiune anterioară a sistemului de operare (OS X Mountain Lion, spre exemplu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.