Apa este și va mai fi multă vreme un mare dușman al produselor electronice în marea lor majoritate. Iar dacă telefoanele mobile devin încet, dar sigur, impermeabile, nu același lucru se încearcă, în general, și de către producătorii de laptopuri. Deși nu s-ar supăra nimeni ca lucrurile să stea altfel. Pentru că, haideți să fim sinceri, la un moment dat, cu toții am vărsat apă/ceai/suc sau alte lichide care au ajuns, măcar parțial, și pe laptop.

Printre producătorii de laptopuri care nu s-au sinchisit să lucreze la impermeabilitatea computerelor lor se numără și Apple. Orice posesor de MacBook știe, probabil, că nu ar fi o idee chiar atât de bună să torni apă pe el. Dar cine a aruncat vreodată cu un lichid pe laptopul său sperând că va merge mai bine, se va schimba într-un model mai nou sau îi va aduce mâncarea la pat dimineața? Să sperăm că nimeni! În schimb, cine a scăpat din greșeală apă pe laptopul său? Marea majoritate.

Dacă s-a întâmplat vreodată să îți verși ceaiul pe MacBook, iar lichidul a ajuns în zona tastaturii, atunci lucrurile nu sunt prea roz. În multe dintre cazurile în care lichidul a ajuns pe tastatura unui MacBook în cantități suficient de mari, cel puțin aceasta s-a defectat. Și ce disperare mai mare poți avea după ce ai vărsat lichid pe tastatură decât cea când vezi că laptopul pe care ai cheltuit o mică avere nu mai funcționează complet?

Am primit până acum câteva mesaje de la posesori de MacBook Air în care aceștia mă întrebau disperați ce pot face cu laptopul pe a cărui tastatură au vărsat un lichid. Din fericire, în cazurile întâlnite, în afară de tastatură, altceva decât tastatura nu a încetat să funcționeze. Iar aceasta este o împrejurare favorabilă, în pofida a ceea ce ai putea auzi dacă ai merge într-un centru de reparații autorizat de Apple. Pentru că tastaturi laptop se găsesc și la noi în magazine, iar MacBook-urile sunt suficient de populare încât să găsești astfel de componente și pentru ele.

Așadar, dacă s-a întâmplat să verși sau să îți verse cineva lichid pe tastatura MacBook Air-ului tău, motiv pentru care doar aceasta a încetat să mai funcționeze, nu dispera! Încă mai sunt șanse bune să îl faci să lucreze la fel ca și înainte, fără a fi nevoit să conectezi mereu o tastatură externă la el și fără a plăti peste 4.000 de lei pe un nou MacBook.

Se poate schimba tastatura defectă a MacBook Air?

Răspunsul este da, se poate schimba. Se poate schimba chiar și la tine acasă, dacă ai toate uneltele de care este nevoie. Iar dacă următoarea întrebare de pe buzele tale este: cât de complicat ar fi să o schimb?, răspunsul este: destul de complicat.

Există două modalități prin care poți schimba tastatura unui MacBook Air, fie că vorbim despre modelul cu afișaj de 11 inchi, fie că vorbim despre cel cu afișaj de 13 inchi. Prima ar implica înlocuirea carcasei de aluminiu cu totul (fără componentele interne și trackpad, desigur). Cea de-a doua implică doar înlocuirea tastaturii propriu-zise. După cum probabil ați ghicit deja, una dintre acestea este mult mai complicată decât cealaltă, dar și mai ieftină.

Așa că, indiferent dacă a fost vărsată apă sau un alt lichid pe MacBook, iar acesta a ajuns și la tastatură, defectând-o doar pe ea (și nimic altceva), sau dacă tastatura nu mai funcționează / a început să cedeze, nu trebuie să te necăjești. Urmând indicațiile de aici, vei putea să o schimbi chiar tu și să faci ca MacBook Air-ul tău să funcționeze ca odinioară.

Înainte de a începe

 • Atenție – Schimbarea tastaturii unui MacBook Air este un proces ce nu-i deloc amuzant, deloc rapid și deloc ușor. De ce? Pentru că, indiferent de metoda aleasă (vom vorbi mai jos, în mare, despre ce implică fiecare în parte), vei fi nevoit să dezasamblezi întregul laptop, să pui în ordine fiecare dintre cele peste 30 de șuruburi de mărimea unor semințe de mac, iar la final să pui totul la loc, în aceeași ordine și cu aceeași grijă și atenție pe care o are un chirurg în timpul unei operații pe creier. Pentru că dacă vei lăsa neconectat unul dintre fire, dacă vei uita unde trebuia conectat un fir sau dacă ești neîndemânatic și strici ceva prin interior, s-ar putea să fie imposibil să mai repari lucrurile fără să plătești suplimentar.
 • Operă de artă – Probabil că atunci când v-ați cumpărat MacBook-ul, l-ați admirat foarte mult pentru cât de subțire este, pentru designul său impecabil și pentru calitatea construcției. Să nu vă gândiți că nu veți admira la fel și interiorul computerului. Placa de bază, SSD-ul, memoria și câte și mai câte altele. Iar admirația și întrebările de genul „Cum Dumnezeu au reușit asta?” te vor costa timp.
 • Timp berechet – Ținând cont de cele două idei de mai sus, este de la sine înțeles că trebuie să ai foarte mult timp la dispoziție. Nu va merge să schimbi tastatura laptopului în pauza de prânz de la lucru sau într-o oarecare după-amiază a unei zile de luni aglomerate. Vei avea nevoie de o zi liniștită, în care ți-ai propus să ai mai multă răbdare decât de obicei și în care timpul nu te va presa în niciun fel. Eu unul am asistat la procesul de înlocuire a tastaturii unui MacBook Air (prin prima metodă) și pot să vă spun că a durat în jur de 3 ore.
 • Ustensile – Aidoma unui chirurg, pentru a-ți „opera” MacBook-ul vei avea nevoie de câteva instrumente. Și, evident, nu vei putea folosi șurubelnița în cruce cu care strângi, din când în când, șuruburile în cruce de la mânerul sertarului. Sau bormașina. Va trebui să cumperi șurubelniță specială. Nu una, ci patru pentru că, da, nu ai orice fel de laptop. Așadar, ustensilele de care ai nevoie pentru a-ți desface MacBook-ul Air sunt următoarele (am pus link către magazinul iFixit -se prea poate să le găsești și în România dacă le cauți cu atenție):
 • Carcasa cu tastatură sau tastatura – mai jos veți vedea de unde le puteți achiziționa.
 • Informații despre MacBook – Caută numărul de model al MacBook-ului tău (apare tipărit pe spatele carcasei) și asigură-te că ceea ce comanzi este compatibil. Dacă vânzătorul afișează componentele și le descrie ca fiind compatibile cu MacBook Air de 11 inchi sau 13 inchi din anul x, atunci accesează meniul Apple din bara de meniu > Despre acest Mac și verifică ce versiune de MacBook Air ai (dimensiunea ecranului și anul lansării).
 • Backup – Efectuează un backup datelor de pe MacBook-ul tău. Pentru că în cazul în care lucrurile nu vor merge așa cum trebuie, măcar datele să le mai ai.
 • Spațiu de lucru – Caută o masă încăpătoare unde vei putea lucra și fă ordine pe ea, astfel încât să nu te încurce nimic și să nu pierzi niciuna dintre componentele laptopului tău. Ar fi recomandat să ai și o tavă compartimentată unde să pui, în ordinea în care le-ai scos sau după tip, șuruburile.

Decizia:

 • Service? – Nu ai încredere în tine că vei reuși? Dacă nu te-ai mai aventurat să desfaci produse electronice în trecut și nici nu ești foarte îndemânatic, atunci ar fi o idee mai bună să apelezi la un service specializat. Nu aș putea să vă dau exemple, deoarece nu am apelat la vreunul dintre service-urile care se laudă că pot înlocui tastatura MacBook Air, însă vă recomand să alegi cu grijă și să te asiguri că tehnicianul ce urmează să umble în laptopul tău știe ce face.
 • Ai decis să încerci? Atunci ai multă răbdare! Trebuie să repet încă o dată că este nevoie de multă răbdare, că procesul de înlocuire a tastaturii nu este unul nicidecum simplu și că pentru a deconecta și reconecta toate cablurile și lițele, vei avea nevoie de grijă. La fel cum vei avea nevoie de multă atenție și când desfiletezi și înfiletezi iarăși fiecare dintre șuruburile mici.

tastatura macbook air

Alegerea metodei

 • Metoda 1 – implică schimbarea carcasei principale a MacBook-ului cu o alta. Această carcasă include, printre altele, și tastatura. Costul carcasei este, desigur, mai mare cu vreo 650 de lei decât în cazul în care ai urma metoda 2, însă procesul și dificultatea nu mai este într-atât de mare.
 • Metoda 2 – implică schimbarea tastaturii propriu-zise. Ea este mai alambicată decât prima deoarece, pe lângă toate componentele interne pe care trebuie să le desfaci, va trebui să desprinzi de carcasă și întreaga tastatură, fără a afecta iluminarea.

Mai jos vă vom oferi legăturile către articole pe care vă recomandăm să le urmați pentru a vă schimba tastatura. Fiindcă nu am schimbat personal tastatura unui MacBook Air, nu aș putea realiza un tutorial în acest sens, însă pot garanta că urmând cu atenție pașii de acolo, vei reuși să schimbi tastatura și să ai un laptop complet funcțional. Rețineți că vă recomand să încercați să schimbați tastatura laptopului doar dacă sunteți convinși că veți reuși.

Metoda 1

Pentru această metodă, iFixit au numeroase articole de asistență care descriu și prezintă prin imagini toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a înlocui carcasa cu tastatura MacBook Air. În magazinul lor veți găsi și componenta de care aveți nevoie (fiecare dintre articolele la care fac trimitere linkurile de mai jos au legături către pagina din magazin de unde se poate achiziționa carcasa compatibilă modelului de MacBook).

Urmează unul dintre linkurile de mai jos pentru a vedea procesul de înlocuire a tastaturii MacBook Air, în funcție de modelul pe care îl ai (pentru a găsi modelul accesează meniul Apple>Despre acest Mac).

MacBook Air de 11 inchi

MacBook Air de 13 inchi

Metoda 2

Această metodă nu este foarte bine documentată, însă am găsit un articol care o prezintă destul de bine, pe un MacBook Air cu afișaj de 13 inchi (procesul nu ar trebui să fie foarte diferit în cazul modelului mai mic, de 11 inchi).

Înainte de a începe însă va trebui să procurați tastatura propriu zisă. Unele dintre magazinele care vând tastaturi laptop, cum ar fi acesta, au și tastaturi de MacBook Air la vânzare, însă va recomand să fiți foarte atenți dacă modelul de tastatură cumpărat este compatibil cu modelul vostru de MacBook Air (verificați atent înainte de a comanda pentru a nu vă trezi cu surprize neplăcute în momentul în care laptopul este tot desfăcut sau, mai rău, după ce l-ați asamblat la loc).

După ce a sosit tastatura comandată, puteți să începeți să desfaceți laptopul și toate componentele din ele, urmând unul dintre articolele către care fac trimitere linkurile de mai sus (în funcție de modelul de MacBook).

În momentul în care tot ce a mai rămas este carcasa cu tastatura, accesează acest tutorial, la secțiunea Method 2. Cheap and difficult, și urmează cu atenție pașii de acolo.

Concluzii

Dacă ai răbdare, vreme și puțină îndemânare, poți schimba tastatura MacBook-ului Air. Nu este chirurgie pe creier, dar nici joacă de copii. Nu este la fel de simplu precum în cazul unui laptop oarecare, pentru că MacBook Air nu este un laptop oarecare. Însă înainte de a-l arunca, atât timp cât funcționează totul la el, mai puțin tastatura, merită să încerci să îl salvezi, mai ales dacă nu este chiar momentul cel mai potrivit să scoți din buzunar peste 1000 € pe un MacBook nou.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.