O ediție „Festivă” extrem de rară a computerului Apple-1 s-a vândut cu 815.000$ la o licitație găzduită de cunoscutul site web de licitații caritabile, CharityBuzz. Acesta este unul dintre cele mai mari prețuri la care un Apple-1 s-a vândut vreodată la o licitație publică și putea să fie și mai mare dacă cel care a licitat 1,2 milioane de dolari pentru el nu își retrăgea oferta cu câteva minute înainte de încheiere.

Apple-1 „Festiv” – numit astfel de istoricul în computere Corey Cohen, are o placă PCB „verde” goală și nu a fost comercializat de către Apple și nici produs în serie.

Produsul licitat includea banda ACI Apple-1 originală, pre-NTI, cu mufe Robinson Nuget, o sursă de alimentare, o casetă timpurie Apple-1 BASIC etichetată și autentificată de unul dintre primii angajați Apple, Daniel Kottke. De asemenea, el includea manualele Apple-1, materiale de prezentare și o schiță a plăcii de casete.

Spre deosebire de celelalte computere Apple-1 pentru care s-a licitat în trecut mai puțin, ediția Festivă nu este într-o stare funcțională, dar poate să fie restaurat la funcționalitatea completă cu mici modificări. Același Corey Cohen a recomandat celor care vor dori să îl restaureze să aibă mare grijă să păstreze unicitatea plăcii: „Placa Apple-1 nu este doar o bucată de istorie, dar este și o operă de artă”.

Steve Jobs și Steve Wozniak au creat și vândut în vara anului 1976 175 de computere, iar acest lucru le-a permis să lanseze Apple Computer, o companie care a crescut până la punctul în care, astăzi, este una dintre cele mai mari și mai influente companii din întreaga lume. Dintre aceste 175 de computere, doar în jur de 60 mai există astăzi, motiv pentru care valoarea lor este cu atât mai mare.

Alte computere Apple-1 similare au fost vândute anteror la prețuri cuprinse între 365.000 $ și 905.000 $.

- Reclamă -