Apple urmează să lanseze o aplicație de partajare video similară Snapchat

0
963

Apple lucrează în momentul de față la o aplicație socială proprie, de tipul celor oferite de Instagram și Snapchat, potrivit unor surse citate de jurnaliștii de la Bloomberg. 

„Căutând să profite de pe urma popularității rețelelor sociale”, compania americană se va concentra distribuirea de conținut video în noua sa aplicație, urmând astfel să le permită utilizatorilor să înregistreze un video, să îl editeze, să aplice un filtru, să adauge desene și apoi să îl trimită prietenilor. Obiectivul Apple ar fi să facă aplicația rapidă și ușor de folosit prin intermediul unor butoane de control accesibile cu o singură mână și a unui proces de partajare interactiv ce implică, capturarea, editarea și încărcarea videoclipurilor în mai puțin de 60 de secunde.

Apple și, mai ales, directorul său general, Tim Cook, ar dori să lanseze o astfel de aplicație pentru a crește profitul generat de servicii. Acest lucru se datorează în principal faptului că vânzările de dispozitive (iPhone, iPad și nu doar) au înregistrat repetate scăderi și vor continua, probabil, pe acest trend descendent în trimestrele care urmează, din cauza actualizărilor modeste lansate sau care urmează a fi lansate.

Noua aplicație va fi țintită în special către publicul tânăr, care își petrece, în medie, 50 de minute pe zi în familia de aplicații a Facebook (inclusiv Instagram și Messenger) și vreo 30 de minute pe zi pe Snapchat. Astfel, Apple va „rămâne relevantă” pe partea de software.

Potrivit surselor citate de agenția americană de știri, unul dintre prototipurile aplicației al cărei nume rămâne necunoscut ar fi fost capabil să înregistreze video în formă pătrată, aidoma Instagram. La dezvoltarea acestei aplicații sociale lucrează, din câte se pare, echipele care au creat Final Cut Pro și iMovie, așa că ea ar trebui să fie cât se poate de bună din punct de vedere calitativ.

Aplicația este dezvoltată în același departament Apple care a dezvoltat și software-urile Final Cut Pro și iMovie, potrivit persoanelor. Fostul președinte al unei companii newyorkeze de producție video, Joe Weil, care în prezent este angajat Apple ar fi fost numit lider de proiect, au mai spus persoanele. Weil, cel care a co-dezvoltat o aplicație de videoblogging numită KnowMe, s-a alăturat Apple în decembrie 2015, potrivit profilului său de LinkedIn.

În momentul de față, compania Apple are în plan oferirea noii aplicații tuturor utilizatorilor de iPhone prin intermediul App Store, însă nu este exclus ca ea să pivoteze și să ofere caracteristicile ei direct în interiorul aplicației Cameră din iOS.

În ceea ce privește lansarea aplicației, angajații companiei din Cupertino își pun speranța ca ea să ajungă la utilizatori undeva în decursul anului viitor, dar dacă așteptările gigantului american nu vor fi întrunite – sau dacă cei cu funcții de conducere vor considera că ea are probleme, similare celor care au generat închiderea Ping și un dezinteres față de actualul Apple Music Connect – atunci lansarea ei va fi amânată sau anulată.

Separat de presupusa aplicație video, mai aflăm de la Bloomberg că Apple a mai lucrat în ultimul an și la alte caracteristici sociale pe care a vrut să le includă în iOS, dar care nu au văzut lumina zilei.

Una dintre aceste caracteristici ar fi îmbunătățit comunicarea pe un singur ecran a unui utilizator cu orice contact de-al său. Potrivit descrierii, aceasta ar fi făcut ca „doi prieteni să poată să își vadă toate mesajele, e-mailurile și interacțiunile sociale dintre ei într-o singură fereastră”.

Desigur, nu se știe momentan când vor fi lansate aceste caracteristici sociale ce nu sunt asociate aplicației de distribuire video despre care am vorbit mai sus, deoarece o echipă din cadrul companiei Apple ce decide impactul software-ului asupra intimității utilizatorilor trebuie să hotărască dacă și când ele vor sosi în iOS pentru public.

În fine, nu putem să nu ne punem întrebarea dacă unul dintre autorii articolului (Mark Gurman) nu greșește în privința informațiilor oferite, așa cum a mai făcut-o în trecut. O astfel de întrebare este necesară, în condițiile în care companiei Apple nu i-a reușit niciodată când a lansat o aplicație socială și i-ar fi foarte greu să vină acum cu ceva într-atât de bun încât să poată fi relevantă într-o luptă cu Snapchat sau Facebook/Instagram. Ca să nu mai spunem că niște caracteristici sociale similare celor descrise mai sus și-au făcut apariția deja în aplicația Mesaje din iOS 10, ce a devenit mai mult decât o simplă platformă de mesaje, grație mesajelor scrise de mână, efectelor pe ecranul complet, editării foto, Digital Touch și nu doar. De asemenea, Apple a introdus în iOS 10, printre alte caracteristici sociale, API-ul CallKit ce va permite integrarea de către terți (de exemplu, WhatsApp, Facebook) a opțiunilor de apelare și mesaje direct în Telefon și Contacte. Or, se poate ca Apple să fi lucrat deja la caracteristicile despre care ni se vorbește acum, dar să fi decis să le includă în iOS doar cele ce au fost anunțate în iunie și vor ajunge pe dispozitivele iPhone și iPad ale utilizatorilor în toamnă.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.