Vicepreședintele executiv al Apple, Phil Schiller, a oferit recent câtorva publicații un interviu neobișnuit în care a făcut niște anunțuri neașteptate, chiar înaintea WWDC 2016. El a descris câteva dintre principalele modificări pe care le va suferi App Store de sub tutela sa, ce au ca și scop atât îmbunătățirea experienței utilizatorilor, cât și creșterea veniturilor dezvoltatorilor de aplicații.
Descrise în detaliu pe platforma web dedicată dezvoltatorilor de aplicații pentru iPhone, iPad, Mac, Apple Watch și Apple TV, schimbările despre care vorbește Schiller țintesc în principal căutarea, sistemul de abonamente, reclamele și alte câteva mici elemente ale App Store, ce ar trebui să ajute în principal la descoperirea mai ușoară a aplicațiilor.
Una dintre principalele modificări aduse în așa-numitul „App Store 2.0” este legată de sistemul de abonamente, care va ajunge pe toate categoriile de aplicații. Astfel, dezvoltatorii vor primi mai multe opțiuni de a-și vinde aplicațiile și modalități suplimentare de a câștiga bani de pe urma muncii lor. Spre exemplu, aplicații precum Scanner Pro sau Workflow vor putea fi vândute în viitor pe bază de abonament, oferindu-le utilizatorilor întreaga funcționalitate în schimbul unui abonament de 5 € pe an.
În prezent, dezvoltatorii aplicațiilor mai sus amintite pot să taxeze utilizatorii de iPhone și iPad o singură dată, atunci când cumpără aplicația, ei beneficiind ulterior de acces nelimitat la toate caracteristicile lor. Odată cu noua schimbare, dezvoltatorii vor putea taxa periodic utilizatorii pentru a le folosi aplicațiile și vor putea include abonamente care să permită folosirea mai multor aplicații (de exemplu, Readdle ar putea să îți permită să îi folosești toate utilitarele de productivitate contra unei sume de câteva zeci de lei pe an).
Și pentru că a dorit să schimbe aproape din temelii sistemul de abonamente, Apple a venit cu modificări și pentru taxele percepute dezvoltatorilor ale căror aplicații vor funcționa pe bază de abonament. Așa că dacă în prezent companiei americane îi revin 30 de procente din abonamentele pe care noi le plătim, indiferent de durata de timp în care suntem abonați, de îndată ce modificarea va intra în vigoare, compania americană va percepe din anul al doilea numai 15 procente din abonament, lăsând astfel dezvoltatorilor un profit (teoretic) de 85%. Or, atunci când te vei abona la Netflix, de exemplu, în primul an firma din spatele acestui serviciu de streaming va plăti către Apple 30% din valoarea abonamentului achitat de tine, pentru ca din anul al doilea să plătească numai 15 procente către compania din Cupertino.
Și tot legat de abonamente, compania Apple a decis să introducă în curând 200 de niveluri de preț noi în toate monedele și teritoriile. Astfel, dezvoltatorii vor avea la dispoziție mai multe variante de preț pentru a ne taxa atât atunci când cumpărăm aplicații, cât și când ne abonăm la unele dintre ele. În cazul în care ești dezvoltator și te interesează să aflii mai multe despre schimbările introduse de către Apple în sistemul de abonamente, poți citi mai multe în această pagină.
Cea de-a doua noutate majoră pe care o introduce compania Apple în App Store are legătură cu reclamele. Da, ați auzit bine, App Store va afișa reclame pe iPhone, iPad și nu numai. Confirmând un zvon apărut la începutul anului, Schiller a anunțat că din toamnă versiunea pentru Statele Unite ale Americii a magazinului de aplicații va putea afișa reclame atunci când un utilizator efectuează o căutare.
Desigur, reclamele vor promova aplicații care au legătură cu conținutul pe care utilizatorii îl caută, iar spațiile publicitare vor putea fi achiziționate numai de către dezvoltatorii dornici să aibă o expunere mai bună a aplicației proprii. Apple promite însă să afișeze o singură reclamă la fiecare căutare efectuată și să marcheze faptul că s-a plătit pentru ca aplicația promovată să apară deasupra celorlalte (după cum putem vedea în imaginea din dreapta, va apărea eticheta Reclamă lângă numele dezvoltatorului).
Ne-am gândit la cum am putea să o facem într-o modalitate în care, în primul și-n primul rând, utilizatorii să fie mulțumiți [n.r. de introducerea reclamelor].
Apple menționează că aceasta este cea mai eficientă modalitate de cheltuire a bugetului alocat pentru publicitare, deoarece dezvoltatorii vor plăti numai atunci când utilizatorii vor atinge reclama lor, iar un sistem de licitații se va asigura că ei mereu plătesc prețul corect al pieței. Pentru a crea reclame, Apple a construit o pagină specială, unde utilizatorii vor putea alege ce doresc să promoveze (pentru ca App Store să creeze automat reclama), să selecteze dacă doresc cuvintele cheie, publicul țintă și nu numai. Mai multe detalii despre modul în care se vor putea crea reclame și cum funcționează sistemul sunt în această pagină.
Utilizatorii care se tem de confidențialitatea datelor lor trebuie să știe că standardele înalte ale Apple de respectare a intimității nu vor fi încălcate. Compania americană se va asigura mereu că numai aplicații relevante căutărilor sunt afișate pe App Store, va marca în mod corespunzător aplicațiile promovate, nu va urmări utilizatorii sau datele de pe dispozitivele lor, nu va obliga dispozitivele iPhone să ofere date de publicitate pentru dezvoltatori și nu va afișa reclame pe conturile înregistrate pe copii cu vârste de până la 13 ani.
Trecând mai departe, Phil Schiller confirmă o modificare pe care unii utilizatori de Apple TV 4 au început să o sesizeze încă de săptămânile trecute. Este vorba despre dinamizarea secțiunii Recomandate de pe tvOS App Store, ea fiind capabilă să se modifice pentru fiecare utilizator, astfel încât să nu mai afișeze aplicațiile pe care le au deja instalate. De asemenea, el anunță utilizatorii care folosesc micul dispozitiv că Apple va reintroduce fila Categorii în App Store.
Dispozitivele iPhone 6s și iPhone 6s Plus vor primi o opțiune de partajare a aplicațiilor ca și acțiune rapidă 3D Touch, astfel încât să poată distribui prietenilor conținutul favorit, fără a mai trebui să deschidă magazinul de aplicații, să caute aplicația, apoi să găsească butonul de partajare.
La final, Schiller anunță că o altă zonă de interes a companiei Apple este căutarea de pe App Store, care va primi îmbunătățiri notabile ce au rolul de a simplifica procesul de găsire a conținutului căutat.
Phil Schiller a preluat șefia App Store de la Eddy Cue la finele anului trecut, ca urmare a nenumăratelor plângeri primite de Apple de la dezvoltatori cu privire la modul greoi de descoperire a aplicațiilor, procesul de verificare ce dura prea mult, comunicarea slabă cu echipa de asistență, căutarea și nu numai. El a promis să adreseze aceste plângeri și a spus bucuros în interviul acordat că „energia și concentrara sunt reînnoite” în rândul echipelor care lucrează la App Store.
Acestea nu sunt primele schimbări (în bine) pe care le suferă App Store sub șefia lui Schiller, observându-se încă de la începutul anului că se lucrează intens la îmbunătățirea modului de funcționare a magazinului de aplicații. Procesul de verificare a aplicațiilor noi și actualizărilor, care odinioară dura și mai mult de o săptămână, durează acum în jur de două zile, secțiuni cu aplicații recomandate, cum ar fi Cele mai bune aplicații noi, sunt actualizate acum în mod regulat, iar o echipă secretă de ingineri lucrează la alte modificări și îmbunătățiri, ascultând de sugestiile utilizatorilor și dezvoltatorilor.
Schimbările mai sus amintite cu privire la abonamente și reclame urmează să intre în vigoare în următoarele câteva luni. Reclamele, spre exemplu, vor fi disponibile printr-un program beta încă de lunea viitoare, în timp ce la abonamente, dezvoltatorii vor avea acces din toamnă (cu toate că modificările privind prețurile vor intra în vigoare de luni, 13 iunie).