Cele mai recente versiuni majore de iOS și OS X sunt capabile să ofere utilizatorilor de iPhone, iPad, iPod touch și Mac, proactiv, sugestii inteligente care să îi ajute să își rezolve problemele mai simplu și rapid. Păstrându-ți intimitatea, ele caută, local, pe dispozitivul tău, date pe baza cărora să îți poată afișa conținut relevant, de care ai putea avea nevoie la un moment dat. Și ce poate fi mai important atunci când te sună un număr pe care nu îl cunoști decât să știi cine este?

Ei bine, grație tehnologiilor avansate incluse de Apple în cele mai recente versiuni de iOS și OS X, dispozitivele iPhone, iPad și Mac sunt capabile să caute în Mail datele de contact și să le folosească pentru a-ți spune, de exemplu, cine te sună, chiar și atunci când nu ai numărul salvat în contacte. Or, dacă primești un apel telefonic de la o persoană necunoscută, iar tu anterior ai primit de la ea cel puțin un e-mail care să includă și datele sale de contact, dispozitivul iPhone, iPad sau Mac va fi capabil, pe baza acelui e-mail, să îți spună că acea persoană X te sună, deși tu nu o ai în Contacte. Și va face asta de îndată ce dispozitivul tău va începe să sune. Ce poți să-ți dorești mai mult în această direcție?

Totuși, unii utilizatori nu sunt mulțumiți de proactivitatea iOS și OS X, iar sugestiile de contacte îi deranjează, deoarece poate nu oferă mereu informații relevante. Alții se poate să nu știe că ele există în iOS / OS X și să se întrebe de ce ar vrea să le activeze sau dezactiveze. Iar alții se tem pentru intimitatea lor. Indiferent care ar fi categoria de utilizatori în care te-ai încadra, în cadrul acestui tutorial nu doar că îți voi arăta cum să dezactivezi sugestiile de contacte, dar îți voi spune mai precis și ce sunt ele și de ce s-ar putea să nu le mai vrei.

Dar ce sunt totuși sugestiile de contacte găsite în Mail?

Contactele sugerate la care m-am referit până acum sunt informații de contact găsite în e-mailurile pe care tu le-ai primit pe iPhone, iPad sau Mac, dar nu au fost salvate pe dispozitivul tău. Ele sunt diferite de „persoanele relevante” pe care le vezi în Spotlight prin simplul fapt că tu nu le ai adăugate în agenda ta și se poate să nu fi vorbit vreodată cu ele.

Or, de fiecare dată când primești un e-mail care, la sfârșit are informații de contact (numele, numărul de telefon și adresa), iOS și OS X vor recunoaște că este vorba de un contact și ți-l vor afișa în antetul paginii din Mail. Mai mult, ele vor folosi acele date pentru a-ți spune, de exemplu, că ea te sună, chiar dacă tu nu ai adăugat-o în lista cu contacte, dar și în alte situații, cum ar fi atunci când trimiți invitații la evenimente din Calendar sau în auto-completarea din Mail.

Reține însă că aceste contacte sugerate nu vor fi salvate automat în agenda ta. Deci fără ca tu să atingi un buton de adăugare a lor la Contacte, ele vor rămâne numai niște sugestii.

Opțiunea Contacte găsite în Mail este activată implicit pe toate dispozitivele eligibile (vom vedea mai jos care sunt acestea).

…Ș-atunci de ce să le opresc?

Ținând cont că vorbim despre o caracteristică ce vine în iOS și OS X să sporească productivitatea și să îmbunătățească viețile utilizatorilor, nu sunt prea multe motive pentru care ți-ai dori să dezactivezi această caracteristică. Eu unul nu am făcut-o pe niciunul dintre dispozitivele mele și apreciez mult proactivitatea introdusă de Apple odată cu cele mai actuale versiuni majore ale sistemelor sale de operare.

Totuși, există un număr suficient de mare de persoane care sunt speriate de faptul că iPhone-ul sau Mac-ul lor știe cine îi sună, chiar dacă nu au acea persoană adăugată în agenda telefonică. Și dau vina pe serviciile secrete care le-au spart dispozitivele. Și ar avea de ce să se teamă doar dacă nu ar fi vorba despre un iPhone, iPad, iPod touch sau Mac, deci produse ale Apple – o companie cunoscută pentru cât de mult pune preț pe intimitatea utilizatorilor.

Alte persoane pot fi deranjate de faptul că iOS / OS X le scanează e-mailurile pentru a găsi contacte și se tem ca informațiile lor confidențiale să nu poată fi astfel spionate sau furate. Și din nou, dacă ar fi vorba despre sistemele de operare ale X sau ale Y, am putea spune orice, dar despre produsele Apple nu prea.

Acestor persoane nu am să le spun doar că este vorba despre sistemele de operare ale Apple și trebuie să stea liniștite. Voi vorbi concret despre sugestiile de contacte și despre faptul că ele fac parte din caracteristica Proactivitate. Iar aceasta, spre deosebire de alternativele pe care le oferă Google, pune mare preț pe intimitatea ta. Așa că datele pentru contactele sugerate provin din datele aplicației Mail stocate pe dispozitiv, și nu de pe server. Mai mult, ele nu sunt transmise către o sursă externă. Or, căutarea de contacte se face local, pe dispozitivul tău, iar rezultatele rămân doar acolo, Apple și nimeni altcineva nefiind capabili să știe ce ai tu în Mail sau cine, când și de câte ori te sună (sau cel puțin nu folosind datele culese de proactivitate).

Și dacă explicația oferită de mine nu te-a convins și ești sigur că iOS / OS X pot fi compromise de serviciile secrete sau nu îți place ideea aceasta ca dispozitivul inteligent să îți scaneze datele, eu îți voi arăta mai jos cum să dezactivezi sugestiile de contacte găsite în Mail. Iar când te vei răzgândi, vei putea urma aceeași pași pentru a le reactiva.

Ce se va întâmpla dacă dezactivez contactele sugerate?

 • Dispozitivul iPhone, iPod touch, iPad și/sau Mac nu va mai căuta  informații de contacte cu numere de telefon în mesajele e-mail primite în căsuțele de poștă electronică adăugate în aplicația Mail.
 • Sugestiile de contacte de până acum vor fi șterse definitiv.
 • Apelurile telefonice primite de la numere necunoscute vor fi afișate sub forma „Necunoscut”, „07……..”, „+40……….”, fără a mai apărea sugestiile cu eticheta „Poate (nume persoană)” însoțite de numărul de telefon.
 • La adăugarea unor destinatari la un e-mail, contactele care nu sunt salvate nu vor mai fi incluse în auto-completarea Mail.
 • Persoanele cu care ai mai comunicat prin e-mail sau cărora le-ai mai trimis invitații la evenimentele din Calendar nu vor mai apărea ca și sugestii atunci când adaugi invitați la evenimentele noi din Calendar, dacă nu le-ai salvat în Contacte.

Cum să dezactivezi contactele sugerate

De ce vei avea nevoie?

 • Un dispozitiv
  • iPhone 4s (sau ulterior), iPad mini (sau ulterior), iPad 2 (sau ulterior), iPad Pro, iPad Air (sau ulterior), iPod touch generația a 5-a (sau ulterior)
  • Mac
 • Versiune sistem de operare:
  • iOS 9.0 (sau ulterior)
  • OS X 10.11 El Capitan (sau ulterior)

Dezactivare de pe iPhone, iPad sau iPod touch

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Atinge Mail, Contacte, Calendare;mail contacte configurari calendar
 3. Derulează până la secțiunea CONTACTE și comută pe dezactivat (gri / O), butonul din dreptul Contacte găsite în Mail.Contacte gasite in Mail dezactivare

Dezactivare de pe Mac

 1. Deschide aplicația Contacte;contacte osx
 2. Selectează meniul Contacte în bara de meniu din partea de sus a ecranului;
 3. Alege Preferințe;preferinte contacte
 4. Selectează General;
 5. Dă clic în caseta de validare de lângă Afișează contactele găsite în Mail.
 6. Confirmă alegerea făcută dând clic pe Dezactivează.dezactivare contacte gasite mail osx

Începând de acum, nu îți vor mai fi sugerate contacte, pe baza datelor colectate de iOS sau OS X din Mail. Așadar, tu nu le vei mai vedea nici atunci când primești un apel telefonic, nici când creezi un eveniment nou în Calendar și nici când vrei să trimiți un e-mail nou.

Dacă te vei răzgândi și vei ajunge la concluzia că era mai comod înainte, atunci urmează pașii de mai sus pentru a vedea cum să activezi contactele sugerate.

Ai și alte întrebări?

Dacă ai întrebări, neclarități sau dorești să propui un tutorial, lasă un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.