Fotografia Gamă Dinamică Înaltă (HDR) este disponibilă pe dispozitivele iPhone și iPad de ceva vreme, fiind folositoare mai ales în cazurile în care contrastul este foarte mare. Folosind această caracteristică, dispozitivele iOS înregistrează, într-o succesiune rapidă, trei fotografii cu expunere diferită fiecare, pe care le va combina ulterior într-o singură imagine. Rezultatul este o fotografie cu porțiuni luminoase optimizate, care scoate umbrele din zgomot, oferindu-ți mai multe detalii (și culori) chiar și în situațiile în care lumina este foarte puternică.

Dar oricât de grozavă ar fi – mai ales că pe modelele mai recente de iPhone și iPad este disponibilă caracteristica Auto HDR, care detectează automat când este nevoie de activarea Gamei Dinamice Înalte – iOS vine cu o caracteristică asociată HDR ce ar putea reprezenta o problemă pentru unii utilizatori. Din motive necunoscute, Apple a ales ca pe toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch să activeze în mod implicit păstrarea pozelor cu expunere normală, pe lângă versiunea cu HDR. Asta înseamnă că de fiecare dată când înregistrezi o poză HDR, iOS o va duplica, cu o alta versiune a ei.

Și cu toate că nu exclud posibilitatea ca, în situații rare, versiunea normală a unei fotografii să arate mai bine decât cea cu HDR (lucru mai rar întâlnit, dacă folosești Auto HDR), salvarea a două imagini, de fiecare dată când activezi HDR, este un lux pe care unii nu și-l permit, iar pe alții îi deranjează.

Așa că, fie că te afli în situația în care nu mai ai prea mult spațiu de stocare liber pe iPhone sau iPad, fie că ești deranjat de faptul că dispozitivul tău salvează uneori două imagini, rezolvarea este una simplă. Urmează pașii de mai jos pentru a vedea cum să dezactivezi păstrarea pozei normale la înregistrarea imaginilor cu HDR.

Cum să dezactivezi păstrarea pozei normale atunci când capturezi fotografii HDR de pe iPhone sau iPad

De ce vei avea nevoie:

  • iPhone 4 (sau mai recent) cu iOS 4.1 sau ulterior
  • iPod touch generația a 5-a (sau mai recent) cu iOS 6.0 sau ulterior
  • iPad 3 (sau mai recent), iPad mini (sau mai recent) ori iPad Pro cu iOS 7.0 sau ulterior

Dezactivare duplicare poze HDR

  1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad.home screen iphone ios 9 ecran principal
  2. Derulează în jos și atinge Poze și Cameră;poze si camera configurari
  3. În partea de jos a meniului, comută pe dezactivat (gri / O) butonul din dreptul Păstrați poza normală.pastrati poza normala HDR

Începând de acum, oricând vei înregistra o fotografie sau un selfie cu HDR, dispozitivul tău iPhone sau iPad nu va mai păstra versiunea cu expunere normală. Or, vor dispărea duplicatele la înregistrarea fiecărei imagini noi, așa că nu va mai fi ocupat dublu spațiu de stocare ori de câte ori faci o poză.

Reține că oricând dorești vei putea reactiva această caracteristică, dacă preferi să selectezi tu versiunea pe care vrei să o păstrezi și să te asiguri că nu ai rămâi doar cu o poză compromisă pe terminalul tău.

Din păcate, pentru utilizatorii care au descoperit că au multe imagini duplicate în albumul Rolă film din Poze nu există o soluție rapidă. Astfel, dacă te afli în această situație, va trebui să ștergi manual toate imaginile duplicate, de care nu ai nevoie.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

- Reclamă -