Cum să programezi, activezi și ajustezi Night Shift pe iPhone și iPad pentru un somn mai bun – Tutorial

0
7139

Night Shift (mod nocturn) este una dintre cele mai utile caracteristici introduse de Apple în iOS în ultima vreme. Ea reglează culorile afișajului seara cu un scop precis. Numeroase studii au demonstrat că expunerea ochilor pe parcursul serii la lumina albastră strălucitoare a ecranului poate produce dereglări ale ritmului circadian, afectând astfel ușurința cu care adormim.

Explicația simplă ar fi următoarea: glanda pineală produce un hormon numit „melatonină”, care este implicat în regularea ritmului circadian / ciclului somn-veghe, prin cauzarea unei stări de amețeală și micșorarea temperaturii corpului, care ne ajută să adormim și să menținem somnul. Seara, pe măsură ce se întunecă, o cantitate mai mare de melatonină este produsă, atingând maximul la miezul nopții, apoi scăzând treptat în a doua jumătate a nopții. Problema cea mare este că, așa cum reiese din studii, producția de melatonină de către glanda pineală este inhibată de lumină (în special de lumina albastră). Iar afișajele telefoanelor, tabletelor și computerelor au o foarte mare concentrație de lumină albastră, la care dacă ne expunem pe timp de seară, vom observa că ne anulează parțial starea de oboseală, făcându-ne să adormim mai greu și poate chiar să ne trezim pe timpul nopții.

Cum somnul are o importanță crucială în viețile tuturor, iar ecranele iPhone și iPad îl afectează, Apple a decis să adreseze această problemă, introducând în cea mai recentă versiune de iOS caracteristica Night Shift. Atunci când este activată sau odată cu sosirea serii, ea virează culorile de pe afișaj către extremitatea caldă a spectrului cromatic. Vorbim despre culori mai prietenoase cu ochii pe timp de seară, care ne vor ajuta să adormim mai ușor, fără să mai dea într-atât de tare organismul peste cap.

După cum spuneam, această caracteristică poate fi activată manual sau automat – folosind ceasul și geolocalizarea dispozitivelor iOS cu scopul de a determina când apune și când răsare soarele. De asemenea, ea ne permite să ajustăm cât de caldă să fie culoarea, iar dacă ne vom juca puțin cu această configurare, s-ar putea să observăm că ecranul este extrem de galben. Și așa este. Dar creierul uman se poate adapta extrem de ușor, așa că dacă la început te va deranja că până și albul este gălbui, după câteva zile, nu vei mai sesiza acest aspect mai deloc și cu siguranță te va deranja de fiecare dată când vei folosi pe timp de seară un dispozitiv care nu are această caracteristică activă. Doar atunci vei observa din nou, în timp ce te joci, folosești Facebook, urmărești video sau citești câteva, cât de deranjantă este lumina albastră, iar după câteva zeci de minute sau ore petrecute în fața ecranului, vei vedea că îți este mai greu să adormi decât dacă te-ai fi uitat la iPhone-ul/iPad-ul cu Night Shift activ.

Așadar, dacă ai un iPhone, iPad sau iPod touch, merită să încerci Night Shift pentru a vedea dacă și în ce măsură îți este îmbunătățit somul. Urmează pașii de mai jos pentru a vedea nu doar cum o poți activa și programa, ci și cum o poți ajusta, pentru a afișa culorile cele mai potrivite pentru ochii tăi, pe timp de seară.

Notă: Rețineți că Night Shift te va ajuta să adormi mai ușor, dar nu îți va garanta un somn mai ușor sau mai bun. În continuare, cea mai bună soluție pentru a te asigura că vei dormi mai bine este să nu mai folosești dispozitivele electronice cu minimum o oră înainte de a merge la culcare.

Cum să folosești Night Shift pe iPhone, iPad și iPod touch

De ce vei avea nevoie:

 • iPhone 5s (sau ulterior), iPad Pro, iPad Air (sau ulterior), iPad mini 2 (sau ulterior) și iPod touch generația a 6-a
 • iOS 9.3 (sau ulterior) instalat pe dispozitivul compatibil
 • Modul Consum redus dezactivat

Cum să programezi Night Shift pentru a se activa de la apus la răsărit

Poate cel mai indicat ar fi să folosești această opțiune pentru activarea caracteristicii Night Shift. Folosind ceasul și geolocalizarea, dispozitivul va ști când apune soarele și deci este timpul să ajusteze ecranul pentru tine.

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Atinge Afișaj și luminozitate;afisaj și luminozitate configurari
 3. Atinge Night Shift;afisaj și luminozitate night shift
 4. Comută pe activat (verde/I) butonul din dreptul Programat;programare night shift
 5. Acum:
  1. Dacă în câmpul „De la/la” apare „Apus / Răsărit”, atunci Night Shift va porni atunci când apune soarele.
  2. Dacă în câmpul „De la/la” nu apare „Apus / Răsărit”, atinge-l și selectează apoi De la apus la răsărit (trebuie să apară o bifă în dreptul acestei opțiuni).Night Shift de la apus la răsărit

Cum să personalizezi programul la care să fie activat Night Shift

Dacă nu dorești programarea automată în funcție de apusul și răsăritul soarelui, atunci iOS îți permite să selectezi o oră pentru activare și o oră pentru dezactivarea Night Shift (ca și în cazul Nu deranjați.

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Atinge Afișaj și luminozitate;afisaj și luminozitate configurari
 3. Atinge Night Shift;afisaj și luminozitate night shift
 4. Comută pe activat (verde/I) butonul din dreptul Programat;programare night shift
 5. Atinge De la / La;
 6. Selectează Program personalizat, apoi:Night Shift programare
  1. Atinge Activare la și rotește până la ora dorită pentru pornirea acestui mod.Night Shift programare timp
  2. Atinge Dezactivare la și rotește până la ora dorită pentru oprirea modului Night Shift.

Cum să activezi manual Night Shift oricând dorești

Dacă nu vrei să ai după un program acest mod pornit, atunci există opțiunea manuală și două locuri de unde o poți accesa:

Centrul de control

 1. De oriunde te-ai afla (ecranul principal/de blocare, aplicație), glisează în sus degetul pe ecran pentru a deschide centrul de control.centru de control deschide
 2. Atinge pictograma Night Shift (un soare cu o semilună inclusă), situată pe ultimul rând, în centru / pe ultimul rând din dreapta, în centru (pe iPad). Un mesaj va confirma activarea până a doua zi dimineață.Night Shift activ

Tot din centrul de control este cel mai simplu să dezactivezi manual Night Shift.

Configurări

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Atinge Afișaj și luminozitate;afișaj și luminozitate
 3. Atinge Night Shift;afisaj și luminozitate night shift
 4. Comută pe activat (verde/I) butonul din dreptul Activați manual până mâine.activare night shift

Cum să ajustezi temperatura de culoare

La început vei constata poate că Night Shift este deranjant, făcând ecranul să afișeze culori prea calde. Dacă nu te poți adapta cu temperatura de culoare implicită sau consideri că aceasta nu își face efectul, atunci trebuie să știi că temperatura poate fi reglată după bunul plac, ajungând până la afișarea unor culori foarte calde sau până la culori foarte puțin diferite de cele obișnuite. Este indicat oricui să ajusteze temperatura culorilor afișate atunci când Night Shift este activat:

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Atinge Afișaj și luminozitate;afisaj și luminozitate configurari
 3. Atinge Night Shift;afisaj și luminozitate night shift
 4. În secțiunea TEMPERATURA DE CULOARE, folosește glisorul pentru a comuta culorile către un spectru mai cald sau mai puțin cald (în timp ce glisezi, vei observa cum se schimbă culorile de pe ecran).ajustare Night Shift

Notă: Configurarea temperaturii de culoare la o valoare maimare, poate afecta aspectul unora dintre mișcările de pe ecran.

În cazul în care vei dori vreodată să dezactivezi temporar Night Shift, vei putea face acest lucru din centrul de control. Pentru oprirea permanentă a acestei caracteristici, va trebui să urmezi din nou pașii de mai sus și să oprești opțiunea Programat.

Personal, îndrăgesc această caracteristică, folosind activarea programată de la apus la răsărit, atât pe iPhone, cât și pe iPad. De asemenea, am selectat cea mai caldă temperatură posibilă, iar dacă la început mi se părea că arată ciudat, pe parcurs m-am obișnuit, iar acum seara nu mai simt o schimbare atât de mare. În schimb, ochilor le este mai plăcut să urmărească ecranul pe timp de noapte și într-o oarecare măsură adorm mai ușor. Așa cum spuneam și mai sus, cel mai deranjant este să accesez seara sau noaptea un dispozitiv care nu are caracteristica activă și poate mai are și luminozitatea reglată la maximum.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.