Apple serbează Luna de Conștientizare a Autismului cu două clipuri video noi

0
857

Sfârșitul acesta de săptămână a adus pe canalul oficial de YouTube al Apple, precum și într-o pagină dedicată de pe site-ul companiei, două clipuri video cât se poate de emoționante prin care gigantul american serbează Luna de Conștientizare a Autismului (aprilie). Cele două clipuri intitulate „Vocea lui Dillan” și „Calea lui Dillan”, ne prezintă modul în care tehnologia avansată dezvoltată de compania americană și introdusă în iPad a ajutat un tânăr copil pe nume Dilan, suferind de autism, să se integreze mai bine într-o lume care nu este capabilă să înțeleagă complet (sau chiar deloc) prin ce trece.

Clipul video de mai sus, „Vocea lui Dillan”, este narat chiar de tânărul copil, cu ajutorul unei aplicații de comunicare ajutătoare ce este instalată pe iPad-ul său. El specifică aici că în cea mai mare parte din viața sa i-a fost imposibil să comunice ceea ce simte părinților sau celor din jurul său, dar cu ajutorul tabletei, el poate în sfârșit să vorbească și să aibă conversații cu cei apropriați, cu prietenii, colegii, etc.

Foarte multă lume nu este capabilă să înțeleagă că eu am o minte. Tot ce pot ei să vadă este o persoană incapabilă să se controleze. Dar acum mă puteți auzi. iPad mă ajută să văd nu doar cuvintele mele, dar și să îmi țin gândurile. Vocea a schimbat totul în viața mea. Gata cu izolarea. Pot în sfârșit să vorbesc cu oamenii care mă iubesc. Pot să le spun ceea ce cred și să îi fac să știe că și eu îi iubesc.

În cel de-al doilea clip, „Calea lui Dillan”, mama acestuia, Tami, și doctorul său, Deborah Spengler, ne oferă câteva informații despre afecțiunea de care suferă Dillan și despre importanța uriașă pe care a avut-o tableta în viața tânărului. Potrivit mamei, iPad a făcut pentru copilul ei de 17 ani o minune, oferindu-i o voce. Astfel, părinții au avut posibilitatea de a-l auzi pe copilul lor după ani întregi în care era doar o persoană singuratică, care nu putea să creeze relații decât cu numeroasele animăluțe de jucărie, întrucât cu cei din jur nu putea comunica.

Cele două videoclipuri merită urmărite în întregime pentru a vedea o poveste reală și cât de mult poate ajuta tehnologia persoanele cu probleme de sănătate. Iar aici este și marele merit al companiei Apple, ca susținător al creării de caracteristici pentru accesibilitate în sistemele sale de operare, dar și de aplicații de la terți care să le permită și celor cu probleme de vedere, auz, motorii sau de învățare să le folosească pentru a învăța, comunica și nu doar. Tehnologiile și caracteristicile dezvoltate de Apple în acest sens au luat numeroase premii și primit aprecieri de la o mulțime de oameni cu probleme sau familii ale celor pe care iPad, iPhone sau Mac i-a ajutat să trăiască o viață mai apropriată de cea normală.

Odată cu această campanie de conștientizare a autismului, Apple a lansat pe App Store o secțiune cu aplicații intitulată „Vocile Autismului”, ea fiind inspirată de povestea lui Dillan. Aici au fost adăugate aplicații educaționale și de zi cu zi care sunt de mare ajutor pentru cei aflați în această stare patologică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.