Companiei Apple a început în sfârșit să îi pese mai mult de utilizatorii de iPad și de productivitatea pe care le-o oferă tabletele, introducând în iOS 9 câteva caracteristici dedicate exclusiv iPad. Vorbim despre o serie de funcționalități noi de multitasking, care oferă o și mai bună utilitate ecranului tabletei, pentru ca noi să putem face două dintre lucrurile pe care le facem de obicei – navigare pe Internet, editare de texte, videoconferințe, scris, etc. – în același timp.

Vizualizarea divizată este poate cea mai utilă caracteristică de multitasking din noua versiune de iOS, ea reprezentând o extensie a altei caracteristici – Glisați peste. Aceasta ne permite să avem deschise și active două aplicații pe ecranul iPad, pe care să le putem utiliza simultan. Astfel, dacă până acum era necesar să părăsești aplicația curentă de multiple ori pentru a vedea o referință, a copia ceva, etc., începând de acum vei putea lucra  cu referința lângă conținutul pe care îl creezi. Și vei putea interacționa atât cu referința, cât și cu, conținutul tău. Iar acesta este un lucru extraordinar, dacă, de exemplu, lucrezi la o schiță și ai nevoie să vezi poza de referință. Sau dacă scrii un proiect și iei citate dintr-o carte iBooks. Sau dacă creezi o prezentare în Keynote și trebuie să introduci imagini din poze. De ce? Pentru că vei putea copia imaginea sau textul și să o inserezi în documentul, prezentarea, proiectul, etc. tău, fără a comuta aplicațiile accesate, reducând astfel timpul pierdut și sporind productivitatea.

Dar iPad nu este numai despre productivitate. Și nici caracteristica Vizualizare divizată. Aceasta se dovedește a fi extrem de utilă dacă, de exemplu, vorbești cu cineva prin mesaje și dorești, în același timp, să accesezi și un articol de pe Internet. Sau dacă ai găsit un tutorial pe iTutorial.ro și dorești să urmezi pașii fără a fi nevoit să tot părăsești Safari și să accesezi aplicația despre care descoperi ceva nou. Sau dacă vrei să îți planifici următoarea excursie și vrei să vezi pe hartă un anumit loc despre care citești în Safari. Sau dacă vorbești cu cineva drag pe FaceTime și dorești în același timp să scrii cuiva un e-mail. Și câte și mai câte nu poți face simultan, din moment ce acest lucru este posibil.

Așadar, dacă ai un iPad compatibil, atunci urmează pașii de mai jos pentru a vedea cum poți folosi două aplicații simultan. Și crede-mă, după vei dori toate aplicațiile să le folosești în acest mod practic.

Cum să folosești două aplicații simultan pe iPad?

De ce vei avea nevoie?

 • Un iPad Air 2 (sau ulterior), iPad mini 4 sau iPad Pro
 • iOS 9.0 sau orice versiune ulterioară instalată
 • Opțiunea „Permitere aplicații multiple” activată (implicit, ea este activată – dacă ai dezactivat-o, accesează Configurări>General>Multitasking pentru a o reactiva).
 • Două aplicații compatibile cu această caracteristică (majoritatea aplicațiilor preinstalate, precum Safari, Calendar, Notițe, Poze, Mesaje, etc. sunt compatibile). Nu toate aplicațiile de la terți sunt compatibile cu Vizualizarea divizată

Accesare simultană a două aplicații

*Notă: Pentru a te bucura de mai mult spațiu, rotește ecranul iPad-ului în orientarea vedere.

 1. Deschide orice aplicație compatibilă cu vizualizarea divizată de pe ecranul principal al iPad-ului tău. Pentru această demonstrație, noi vom folosi Safari;iPad iOS 9 ecran principal home
 2. Acum glisează degetul din partea dreaptă a ecranului spre stânga (de pe ramă, spre ecran). Va trebui să se deschidă meniul „Glisați peste”.deschide Glisați peste Vizualizare divizată
  *Notă: Dacă nu ai mai folosit acest mod, atunci selectează una dintre aplicațiile disponibile, apoi treci la pasul următor.
 3. Trage spre stânga prinzătoarea poziționată în partea stângă a meniului deschis (o bară verticală situată în zona de mijloc a ecranului). Nu trebuie să tragi foarte mult, doar câțiva centimetri, până în partea de mijloc a ecranului pentru a vedea ambele aplicații pe jumătate de ecran:redimensionează aplicatiile vizualizare divizata*Notă: În orientarea vedere, poți selecta să vezi prima aplicație pe jumate de ecran, iar cealaltă pe jumătate, sau să o vezi pe prima pe două treimi de ecran, iar pe cea de-a doua pe o treime. Selecția se face trăgând de aceeași bară verticală, poziționată între aplicații.

Atenție Ești în Vizualizarea divizată numai atunci când ambele aplicații sunt la fel de strălucitoare (deci cea deschisă inițial nu este mai întunecată), și poți interacționa cu ambele.

Cum schimbi aplicațiile accesate simultan?

Aplicația inițială

Aceasta poate fi schimbată, apăsând butonul principal, apoi selectând de pe ecranul principal o altă aplicație compatibilă cu Vizualizare divizată.

Aplicația deschisă ulteriorschimba aplicatia vizualizare divizata

Aceasta este afișată în partea dreaptă a ecranului și poate fi înlocuită cu o altă aplicație compatibilă, trăgând în jos bara orizontală din partea dreaptă sus a ecranului (chiar în mijlocul celei de-a doua aplicații). Se va deschide astfel un meniu cu toate aplicațiile instalate pe iPad-ul tău ce pot fi vizionate simultan cu altele. Atinge pictograma aplicației dorite pentru a o deschide în vizualizarea divizată (poți naviga printre ele, efectuând glisări de sus în jos).Comuta aplicatiile vizualizare divizata

Cum părăsești vizualizarea divizată?

Singura modalitate de a închide vizualizarea divizată este următoarea:Închide Vizualizare divizată

 • Trage spre dreapta, până la capătul ecranului, prinzătoarea verticală afișată între cele două aplicații, pentru a închide a doua aplicație deschisă (pe cea din dreapta, păstrând-o astfel pe cea din stânga).
 • Trage spre stânga, până la capătul ecranului, prinzătoarea verticală afișată între cele două aplicații, pentru a închide prima aplicație deschisă (pe cea din stânga, păstrând-o astfel pe cea din dreapta).

Atingând butonul principal sau închizând cele două aplicații din comutatorul de sarcini, nu vei închide această vizualizare decât temporar. La accesarea unei aplicații compatibile, va fi afișată, în paralel cu ea, și ce-a de-a doua aplicație deschisă de tine anterior.

Așadar, vizualizarea divizată este o caracteristică utilă pentru utilizatorii de tablete iPad și devine chiar o funcționalitate de care nu te poți lepăda, după ce ai început să o folosești. Ea îți va permite să îți folosești tableta cu un scop mai productiv, Apple fiind cu un pas mai aproape de atingerea obiectivului de înlocuire a desktopului cu tableta – mai ales dacă ne gândim la iPad Pro, cu o tastatură fizică atașată.

Ar fi fost grozav ca o astfel de caracteristică să fie introdusă și pe dispozitivele iPhone, mai ales că ultimele generații au un hardware suficient de potent pentru a o accepta.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.