Iată cât plătește Apple pentru fiecare melodie pe care o vei asculta gratis în Music

0
689

La începutul acestei săptămâni, compania Apple a revenit asupra unei decizii care i-a nemulțumit pe mulți dintre artiști. La mai puțin de 24 de ore după o postare a artistei Taylor Swift pe blogul personal, compania americană a luat decizia de a plăti casele de discuri, independente sau nu, chiar și în perioada de 3 luni în care utilizatorii pot asculta gratuit Music. Totuși, gigantul american nu a anunțat în mod public cât de mult le va plăti artiștilor pentru fiecare ascultare.

Răspunsul ar fi 0,2 cenți, potrivit The New York Times. Prestigioasa publicație americană scrie astăzi că pentru fiecare melodie pe care noi o vom asculta în Apple Music, în perioada gratis de 3 luni, artiștii vor primi câte 0,2 cenți. Suma este similară cu cea plătită artiștilor de alte servicii de muzică la cerere, cum ar fi Spotify, însă Apple ar putea să nu plătească și o sumă mai mică pentru drepturile de autor – cel puțin în perioada gratis.

Totuși, compania americană este încă în negocieri cu artiștii și casele de discuri, iar până la final planurile s-ar putea schimba. Într-un articol separat, Billboard scrie că gigantul american ar putea plăti și suplimentar 0,047 cenți drepturi de autor pentru fiecare melodie ascultată, totalul ridicându-se astfel la 0,247 cenți pentru fiecare redare a unei piste în Apple Music.

Desigur, în perioada gratis a Apple Music compania americană le va plăti artiștilor mult mai puțin decât le va plăti după ce utilizatorii se vor abona. Potrivit vicepreședintelui Apple pentru conținutul iTunes, Robert Kondrk, compania americană va împărți 71,5 procente din încasările Apple Music cu casele de discuri din SUA sau aproximativ 73 procente în afara SUA (unde însă nu va recompensa artiștii în perioada gratis a Apple Music).

Sumele pe care Apple le va plăti caselor de discuri care, la rândul lor, vor plăti artiștii, au mulțumit mai multe companii, printre care se numără Beggars Group și Merlin Network, care reprezintă peste 20.000 de case de discuri independente și distribuitori, și care au anunțat ieri încheierea parteneriatului cu Apple – după ce inițial refuzau să distribuie muzica lor în Apple Music.

Music va fi lansat oficial în România pe data de 30 iunie și toți utilizatorii vor avea o perioadă de încercare de 3 luni. După expirarea acestei perioade, utilizatorii vor putea atât să asculte radio cu reclame și să urmărească artiștii prin Connect, dacă nu plătesc nimic, cât și să plătească un abonament lunar. Acest abonament va fi foarte ieftin la noi, așa cum ați aflat în premieră săptămâna trecută de la iTutorial.ro. Potrivit aplicației Muzică din iOS 8.4 și iOS 9, un abonament individual Apple Music va costa numai 4,99 € / lună, în timp ce unul familial va costa 7,99 € / lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.