Săptămâna aceasta compania Apple ne-a confirmat prin intermediul iOS 8.4 beta 4 faptul că România face parte din cele 100 de țări în care Apple Music va fi lansat pe data de 30 iunie, și a început chiar să adauge fila Radio în aplicația Muzică de pe dispozitivele iPhone și iPad (cu iOS 8.4 beta sau iOS 9 beta), confirmând deci și faptul că fostul iTunes Radio va fi accesibil în sfârșit și de la noi din țară.

Cum un abonament Apple Music va costa 9,99 €/lună (planul individual) sau 14,99 €/lună (planul familial – până la șase utilizatori), probabil vă întrebați dacă acest serviciu include măcar și muzică românească. Ei bine, astăzi pot să vă confirm că da, va include și muzică românească, pe lângă muzica specifică altor țări și hiturile de acum sau de odinioară.

IMG_4008Deși Apple Music nu poate fi accesat momentan de niciun utilizator din această lume, Apple continuă să actualizeze conținutul online disponibil în aplicația Muzică din iOS 8.4 beta și iOS 9 beta, așa că acum meniul de căutare al aplicației afișează, în fila Radio, toate melodiile care vor putea fi ascultate în Apple Music. Efectuând câteva căutări aici am descoperit că (toată?) muzica românească din iTunes Store este accesibilă de aici. Și cum artiștii sau casele de discuri de la noi publică de regulă albumele sau melodiile lor în iTunes, Apple Music va oferi acces atât la hituri ale momentului (cântate de artiști sau formații, cum ar fi, printre mulți alții, Smiley, Andra, Randi, Holograf, Vama și B.U.G. Mafia), cât și la melodii românești mai vechi (cântate de artiști sau trupe, cum ar fi Asia, Andre, Gaz pe foc, Anna Lesko și mulți, mulți alții).

Dar pe iTunes nu se găsește numai muzica pe care o ascultăm sau am ascultat-o la radio. Artiști de mare valoare, cum ar fi Tudor Gheorghe, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Mircea Baniciu și Dan Spătaru (printre mulți alții) sunt și ei prezenți atât în iTunes Store, cât și în noul serviciu de muzică al Apple. De asemenea, cântăreți de muzică populară cunoscuți (cum ar fi Liviu Vasilică, Drăgan Muntean, Sofia Vicoveanca și Maria Tănase, printre alții) și mai puțini cunoscuți vor putea fi ascultați folosind noul serviciu.IMG_1302

Iar dacă manelele „e viața ta”, atunci trebuie să știi că și cântece zgomote ce aparțin acestui gen vor putea fi ascultate în Apple Music (cel puțin doi maneliști cunoscuți pe plaiurile mioritice – Florin Salam și Nicolae Guță – sunt prezenți în căutarea din aplicația Muzică. S-ar putea să fie și alții, dar, fără supărare, nu ascult/urmăresc nimic ce aparține acestui gen, însă nici nu îl pot ignora din moment ce manelele sunt în trend pe iTunes, așa cum reiese din ilustrația de mai sus).

Ceea ce ne confirmă faptul că melodiile artiștilor români vor putea fi ascultate în Apple Music și chiar că vom putea crea posturi de radio pe baza lor este caseta de dialog ce apare atunci când selectezi să asculți o melodie apărută ca și rezultat. Aceasta îți cere să te abonezi la Apple Music, lucru imposibil până pe 30 iunie (evident, ea nu apare în cauzul posturilor de radio, ce vor putea fi ascultate gratuit).IMG_4009

Așadar, este important de știut că Apple Music include nu doar muzică pe gustul americanilor, britanicilor, germanilor sau chinezilor, ci și cântece/hituri ale unor artiști români cunoscuți pe plan local (sau chiar mondial). Sincer să fiu acest lucru mă surprinde la fel de plăcut cum mă surprindea și lansarea serviciului în România, mai ales că se știe deja că nu chiar toți artiștii / casele de discuri ce comercializează muzică în iTunes Store au acceptat condițiile Apple Music. Printre trupele cunoscute ale căror melodii nu vor putea fi ascultate în Apple Music (ci doar în Radio) se numără The Beatles, iar printre artiști Adele și Taylor Swift (numai cel mai recent album, în cazul celei din urmă).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.