Eddy Cue, vicepreședinte executiv al companiei Apple pentru servicii și software Internet, a postat în cursul dimineții zilei de luni trei Tweeturi prin care anunță o schimbare importantă a politicii noului serviciu de muzică – Music – ca urmare a criticilor aduse de unii artiști cu privire la perioada de trei luni în care utilizatorii le pot asculta muzica gratis, iar ei nu vor fi plătiți.

Cue a scris pe profilul său de Twitter că Apple a luat decizia de a plăti artiștii chiar și în perioada de testare (gratis) a Apple Music, confirmând deci că gigantul american a revenit asupra deciziei care i-a determinat pe mulți cântăreți să retragă muzica lor din Apple Music. Mai mult, într-una dintre postări, vicepreședintele Apple confirmă că Taylor Swift și „artiștii independenți” i-au convins să ia această măsură foarte bună pentru creatorii de conținut audio.

De fapt, putem spune că Taylor Swift este cea care a avut un rol, să zicem, decisiv în luarea acestei decizii de către Apple, deoarece aceasta publicase ieri o scrisoare deschisă către compania Apple în care argumenta motivul pentru care unul dintre cele mai bine vândute albume ale ultimilor doi ani – „1989” – nu va fi disponibil în Apple Music. În acea scrisoare ea explica faptul că deși pentru artiștii mari nu este o problemă așa de mare că nu sunt plătiți timp de trei luni, pentru artiștii independenți, scriitorii și producătorii mai mici este o problemă mare, deoarece ei nu își permit acest lux, dar nici să se exprime public cu privire la acest aspect, fiindcă toată lumea admiră și respectă Apple foarte mult.

Prin urmare, ea spunea că deși înțelege faptul că Apple Music ar putea fi primul serviciu de muzică „făcut corect”, Apple trebuie să plătească artiștii chiar dacă ea nu câștigă nimic de pe urma melodiilor ascultate de utilizatori în cele trei luni în care serviciul este oferit gratuit, mai ales că este o companie cu un succes „astronomic” și își poate permite acest lucru.

Nu vă cerem să ne dați iPhone-uri gratuite. De aceea, văr rugăm ca nici voi să nu ne cereți să vă oferim muzica noastră fără nicio compensație

Separat de Taylor Swift nimeni nu a mai avut curaj să iasă în față cu un astfel de mesaj în afara unor case de discuri din Marea Britanie ce anunțau că nu vor oferi posibilitatea ca Apple Music să le difuzeze muzica atât timp cât ei nu sunt plătiți pentru ea.

Așadar, „protestul” unor artiști mai mari sau mai mici a fost imediat ascultat de Apple, iar problema s-a rezolvat fără ca utilizatorii să fie afectați – perioada de încercare gratuită a Apple Music va rămâne de trei luni. Acest lucru ar trebui să îi încânte și pe artiștii din România, deoarece, așa cum vă spuneam în premieră săptămâna trecută, muzica românească va fi și ea difuzată în serviciul de streaming al Apple.

Cât despre lansare, Apple Music va fi disponibil începând cu data de 30 a acestei luni, iar prețul unui abonament în România va porni de la 4,99 €.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.