Iată motivul pentru care Apple a trimis pe drumuri zeci de dubițe cu camere montate pe caroserie

0
478

În ultimele câteva luni au fost surprinse pe drumurile din Statele Unite ale Americii câteva zeci de dubițe Dodge Caravans ce aveau montate pe caroserii sisteme cu mai multe camere de fotografiat și diverși senzori. Acestea au ajuns în atenția presei de peste Ocean și nu numai în momentul în care cineva a verificat plăcuțele de înmatriculare, descoperind astfel că ele sunt închiriate de compania Apple.

Atât a fost suficient pentru ca pe internet să apară imediat numeroase speculații cu privire la motivul pentru care compania Apple folosește așa ceva. Inițial se bănuia că autodubițele sunt folosite la dezvoltarea unui sistem de conducere autonomă pentru un viitor autoturism Apple, însă pe măsură ce au fost surprinse tot mai multe asemenea vehicule a început să devină tot mai clar faptul că ele sunt folosite pentru îmbunătățirea aplicației Hărți – mai ales că ele folosesc un sistem de camere LIDAR similar celui folosit și de Google pentru înregistrarea de imagini pentru Street View.

Ei bine, ținând cont de aceste aspecte, probabil că nu mai este pentru nimeni o surpriză ceea ce scrie Mark Gurman într-un articol publicat săptămâna aceasta pe 9to5Mac. Acesta susține că imaginile și datele pe care dubițele le înregistrează în drumurile pe care le străbat prin SUA vor fi folosite la îmbunătățirea aplicației de Hărți a companiei Apple.

Compania Apple a lucrat neîncetat la îmbunătățirea aplicației Hărți încă de la lansarea acesteia din 2012, îndeplinind astfel promisiunea făcută de directorul companiei, Tim Cook, care spunea că Apple va lucra „non-stop” până când Hărți vor îndeplini standardele incredibil de ridicate ale companiei. Deși s-au făcut progrese foarte mari, atingerea standardelor foarte ridicate ale companiei nu va fi posibilă până în momentul în care aceasta nu va folosi numai date obținute și prelucrate de angajații săi. Ori noi știm că încă de la lansarea Hărți, compania Apple folosește date furnizate de terți, cum ar fi TomTom, însă acetea pot include de multe ori erori și informații inexacte, iar corectarea lor sau îmbunătățirea nu se face așa simplu, cum s-ar face dacă gigantul american ar avea propriile sale date.

Imaginile capturate de dubițe ar putea să fie folosite în viitor de către Apple nu doar la îmbunătățirea datelor din Hărți, ci și la dezvoltarea unor caracteristici noi, cum ar fi o vizualizare 3D la nivelul străzilor, care să i se alăture vizualizării Flyover și care să concureze cu Street View-ul din Google Maps. Această nouă vizualizare ar fi mai detaliată decât cea aeriană din Flyover și, deci, mai utilă la navigarea prin orașe.

Imaginile înregistrate din dubițe ar mai putea ajuta la îmbunătățirea reprezentării unor magazine sau puncte de interes afișate pe hărți (de exemplu, compania Apple ar putea să afișeze fațadele unor magazine, restaurante sau a altor afaceri locale, atunci când utilizatorul caută detalii despre acestea, fără a mai fi nevoită să apeleze la imaginile adesea irelevante capturate de utilizatori și încărcate pe Booking.com, TripAdvisor, Yelp sau alte servicii similare partenere Apple).

Dar deși viitorul aplicației Hărți pentru iOS și OS X sună bine, faptul că aceste dubițe nu au apărut pe străzi de nici un an ne face să credem că mai este cale lungă până când Apple va înlocui datele furnizate de terți cu datele proprii (să nu uităm că gigantul american a reînnoit recent contractul cu TomTom pentru furnizarea de date în aplicația Hărți). Cu toate acestea, WWDC 2015, care va avea loc peste 8 zile, urmează să aducă și câteva anunțuri ce privesc aplicația Hărți. Până acum am aflat că Apple dorește să includă și transportul public, un sistem de puncte de interes nou și alte câteva îmbunătățiri în aplicația ce a fost atât de mult criticată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.