Funcționalitățile Siri și ale meniului de căutare urmează să fie extinse mult odată cu lansarea iOS 9, potrivit unui articol detaliat a lui Mark Gurman care susține, pe baza informațiilor primite de la surse din cadrul Apple, că gigantul american își dorește să aducă utilizatorilor de iPhone și iPad un competitor serios pentru Google Now (în forma în care este prezent în Android OS). Se pare că Apple lucrează la o caracteristică nouă a iOS, supranumită în interiorul companiei „Proactive”, care este construită pe fundamentele actualei căutări Spotlight, dar care va oferi date furnizate de Siri, Hărți, Contacte, Calendar, Passbook și aplicații de la terți.
Proactive urmează să înlocuiască actualul meniu de căutare Spotlight din iOS și să fie promovat ca și un instrument de administrare a stilului de viață integrat adânc în interiorul sistemului de operare. Proactive se bazează și pe tehnologii ale unor companii achiziționate în ultima vreme de Apple (cum ar fi, de exemplu, Spotsetter și Cue).
Accesarea noii caracteristici Proactive se va face probabil la fel ca și accesarea Spotlight din actualele versiuni ale iOS – printr-o glisare în jos pe ecranul principal -, cu toate că nu ar fi exclus nici ca Apple să revină la ideea includerii ei într-o pagină separată a ecranului principal, care să fie situată în stânga primei pagini (la fel cum era Căutarea Spotlight în versiunile iOS anterioare iOS 7). Nu doar modul de accesare al Proactive va aminti însă de Spotlight, deoarece aidoma actualei caracteristici din iOS, înlocuitoarea ei va veni cu o bară de căutare dedicată, care le va permite utilizatorilor să caute e-mailuri, aplicații, muzică și alt conținut salvat pe dispozitivele proprii. Așadar, o parte din funcționalitatea Proactive va fi automat cunoscută de majoritatea utilizatorilor.
Noutățile cu adevărat interesante vor începe abia după bara de căutare, Apple concepând o nouă interfață de utilizator care afișează conținut unic din aplicații, Contacte și Hărți, și care este selectat în funcție de utilizator și activitățile lui din ziua respectivă. Astfel, dacă utilizatorul are, spre exemplu, un zbor listat în Calendar și un bilet stocat în Passbook, noul meniu va afișa informațiile despre acel zbor și va oferi acces rapid la bilet. În cazul evenimentelor din Calendar există posibilitatea ca meniul să afișeze locația unde se desfășoară ele pe o hartă, astfel încât utilizatorul să știe mereu unde trebuie să meargă și cât timp va dura să ajună acolo.
Mai mult, spre deosebire de Spotlight, noul Proactive va fi capabil să afișeze și conținutul din aplicațiile de la terți, putând inclusiv să învețe ce informații să afișeze, în funcție de preferințele fiecăruia. Prin urmare, cineva care citește căsuța de poștă electronică imediat după ce se trezește va vedea aplicația Mail afișată pe ecranul Proactive pentru a fi accesată ușor, iar apoi în timpul zilei va primi diferite alte sugestii de aplicații pe care sp le folosească, în funție de ceea ce obișnuiesc să folosească ei la un anumit moment.
Hărțile vor fi o componentă importantă a Proactive, deoarece vor ajuta persoanele să vadă unde trebuie să fie în fiecare zi și le vor furniza rutele cele mai rapide/scurte de a ajunge până acolo. Separat de Proactive, Apple își dorește să îmbunătățească aplicația Hărți prin introducerea a noi caracteristici, cum ar fi cele de afișare a informațiilor privind transportul public, despre care am aflat în repetate rânduri. Dar acestea nu vor fi toate, deoarece acum aflăm că Hărți vor avea și un sistem de puncte de interes porpriu, care va include o vizualizare a listărilor bazată pe realitatea augumentată, precum și o caracteristică intitulată „Navighează în jurul meu”.
Folosind realitatea augumentată – care nu se știe dacă va fi sau nu gata până la lansarea iOS 9 – un utilizator ar trebui să poată să întrepte iPhone-ul către punctul despre care vrea să obțină informații pentru ca dispozitivul să i le afișeze (cam la fel ca și în cazul aplicației Yelp – vezi imaginea de mai sus). Așadar, dacă, de exemplu, iPhone-ul va fi îndreptat către un restaurant, el va afișa un meniu cu detalii despre acel restaurant, iar dacă va fi îndreptat către o stradă unde sunt mai multe puncte de interes, el va afișa deasupra fiecărui punct denumirea și câteva informații suplimentare. „Navighează în jurul meu” va fi însă o funcționalitate mai simplă care ar trebui să afișeze toate punctele de interes din zonă pe hartă (ca și în cazul Foursquare, spre exemplu).
Și cum Proactive va putea fi integrat în aplicațiile de la terți, compania Apple vrea ca tot în iOS 9 să le ofere dezvoltatorilor acces la un API pentru Siri intitulat „Breadcrumbs” (Marcaje). Acest API va permite Proactive și Siri să indexeze aplicațiile, însă nu va oferi acces complet la asistentul virtual personal din cauza îngrijorărilor privind confidențialitatea datelor.
La final Mark Gurman ne atenționează că nu toate funcționalitățile mai sus menționate vor ajunge în iOS 9 sau unele vor ajunge, dar nu vor fi atât de extinse, urmând a fi îmbunătățite în timp.