WhatsApp Messenger este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie nu doar pe platforma iOS, ci și pe Android sau Windows Phone. Dar cum scrisul poate fi destul de lent atunci când ai să-i transmiți unui prieten mai multe lucruri, iar mesajele vocale nu sunt o soluție dacă aștepți răspunsuri instantanee, de ceva timp o bună parte dintre cei 800 de milioane de utilizatori ai rețelei îi cer companiei Facebook să implementeze în WhatsApp Messenger o caracteristică de apelare voce similară celei disponibile în Facebook Messenger de câteva luni bune.

„Minunea” s-a produs săptămâna aceasta, când WhatsApp Messenger a primit una dintre cele mai importante actualizări de când a intrat în posesia Facebook. Actualizarea respectivă adresată tuturor utilizatorilor de iPhone aducea în primul și-n primul rând funcționalitatea de apelare voce prin intermediul unei conexiuni la Internet. Exact precum FaceTimeSkypeTangoViber sau, de ce nu, Facebook Messenger, WhatsApp Messenger îți va permite să îți apelezi complet gratuit prietenii, membrii familiei sau diverse cunoștințe care folosesc această rețea, fie că ei se află sau nu în aceeași țară cu tine. Unul dintre avantajele acestei caracteristici este că nu va folosi planul de voce de pe abonament sau cartelă, ci o conexiune la Internet, fie ea prin Wi-Fi sau celulară, ceea ce înseamnă că poți vorbi oricât de mult dorești cu prietenii din întreaga lume (mai puțin dacă ești conectat la o rețea celulară, deoarece acolo s-ar putea să epuizezi mai rapid unitățile disponibile și chiar să faci cost suplimentar).

Și cum această caracteristică nu a fost disponibilă din prima zi, iar mulți m-ați întrebat când o veți putea utiliza, acum vă spun că mult mai devreme decât mă așteptam inițial (mai ales pentru utilizatorii din România). La acest sfârșit de săptămână am observat că această caracteristică este disponibilă în WhatsApp Messenger, iar după ce am testat-o pe mai multă dispozitive și am apelat mai multă lume, am decis să vă prezint cum puteți să utilizați funcționalitatea de apelare din WhatsApp.

Cum să efectuezi apeluri telefonice în aplicația WhatsApp Messenger pentru iPhone

Cerințe

 • Un iPhone 3Gs (sau orice model ulterior)
 • iOS 6.0 (sau orice versiune ulterioară instalată)
 • Cel puțin versiunea 2.12.1 a aplicației WhatsApp Messenger descărcată și instalată pe iPhone. Dacă nu ați efectuat încă actualizarea la noua versiune a WhatsApp Messenger, atunci o puteți efectua acum de pe App Store>Updates sau urmând linkul direct de mai jos:
 • O conexiune stabilă la Internet prin Wi-Fi sau celulară (de preferat 3G sau 4G)

Efectuarea unui apel telefonic prin WhatsApp

Notă: Înainte de a începe, trebuie să știți un lucru extrem de important. Apelarea WhatsApp se poate face numai și numai către un alt utilizator care are instalată pe iPhone sau un smartphone cu Android ori BlackBerry 10 cea mai recentă versiune a aplicației WhatsApp Messenger. Deși WhatsApp integrează agenda ta telefonică, trebuie să știi că nu poți apela pe cineva care nu are cont WhatsApp (deci, un oarecare număr de telefon) folosind această caracteristică. De asemenea, reține că această caracteristică de apelare se activează automat, deci nu este necesară vreo intervenție din partea ta.

Există trei modalități de apelare prin WhatsApp:

1. Din conversație

IMG_2720

Accesează aplicația WhatsApp Messenger, atinge fila Conversații, apoi selectează conversația cu prietenul pe care dorești să îl apelezi. În partea dreaptă sus a ecranului, chiar lângă avatarul acestuia, vei observa o pictogramă „Telefon” pe care va trebui să o atingi pentru a apela.

2. Din Apeluri

Ultima actualizare a adus în WhatsApp Messenger un nou meniu intitulat Apeluri. Exact ca și în cazul aplicației preinstalate Telefon de pe iPhone, fila Apeluri îți va afișa toate persoanele pe care le-ai apelat sau care te-au apelat și va evidența cu roșu apelurile ratate. Acest meniu nou este foarte util dacă ai prieteni pe care obișnuiești să îi apelezi prin WhatsApp Messenger, deoarece face mult mai rapid procesul.

IMG_2726

Pentru a apela din acest meniu va trebui doar să atingi numele contactului pe care vrei să-l apelezi, iar apoi să aștepți ca el să-ți răspundă.

3. Din Contacte/Favorite

IMG_2714

În cazul în care nu ai o conversație deschisă cu unul dintre prieteni sau nu ai mai vorbit prin mesaje cu el de ceva vreme, atunci s-ar putea să îl găsești mai rapid în contacte. Accesează fila Contacte sau fila Favorite (diferența este că prima va afișa toate contactele tale, iar ultima doar pe acelea care au cont WhatsApp Messenger), caută persoana dorită, iar în ecranul Detalii contact efectuează o atingere pe pictograma Telefon situată în dreptul numărului acestuia (chiar lângă pictograma WhatsApp, pe care o poți folosi pentru a deschide o nouă conversație cu respectivul).

Primirea unui apel prin WhatsApp

La fel ca și în cazul efectuării apelurilor telefonice, există mai multe situații posibile prin care poți să răspunzi apelurilor telefonice WhatsApp Messenger pe care le primești pe numărul tău de telefon. Reține că implicit, soneria WhatsApp este soneria Deschidere, adică soneria implicită a oricărui iPhone (cu alte cuvinte, telefonul va suna la fel și atunci când primești un apel telefonic, cât și atunci când primești un apel prin WhatsApp).

1. Ecranul dispozitivului este blocat

În acest caz, vei primi o notificare de la WhatsApp cu textul Sunați de [nume apelant], iar dispozitivul iPhone va reda soneria WhatsApp pentru a te alerta. Acum, ai două opțiuni:

 • Răspunde: caz în care va trebui să efectuezi o glisare de la stânga la dreapta pe notificarea WhatsApp care te alertează că primești un apel. Notă: Dacă ai un cod de acces, va trebui, înainte de a răspunde, să introduci codul sau să scanezi amprenta.IMG_2724
 • Respinge: în acest caz, efectuează o glisare de la dreapta spre stânga pe notificarea WhatsApp care te alertează că primești un apel. Atinge apoi butonul Respingeți.IMG_2725

Toate notificările de apelare vor rămâne în ecranul de blocare, iar dacă le acționezi vei deschide meniul Istoric din WhatsApp, de unde vei putea apela înapoi pe cei ce te-au sunat.

2. Ecranul dispozitivului este deblocat / ești într-o altă aplicație decât WhatsApp Messenger

În acest caz, vei primi o alertă WhatsApp Messenger prin banner, afișat în partea de sus a ecranului.

 • Pentru a răspunde: Atinge bannerul, apoi du telefonul la ureche ca să vorbești cu apelantulIMG_2722
 • Pentru a respinge: Glisează bannerul în jos pentru a-l extinde, apoi atinge Respingeți.IMG_2723

Toate notificările de apelare vor rămâne în centrul de notificări, iar dacă le acționezi vei deschide meniul Istoric din WhatsApp, de unde vei putea apela înapoi pe cei ce te-au sunat.

3. Ești în aplicația WhatsApp Messenger

În această situație va apărea un ecran asemănător celui afișat și când primești un oarecare apel telefonic, diferența fiind aceea că în partea stângă va fi afișat antetul Apel WhatsApp, iar pe mijlocul ecranului avatarul apelantului. Acest ecran îți va oferi mai multe opțiuni:IMG_2715

 • Răspunde: Atinge butonul verde Răspundeți
 • Respinge: Atinge butonul roșu Respingeți
 • Răspunde cu mesaj: Atinge Mesaj și alege unul dintre mesajele prestabilite sau un mesaj personalizat care să îi fie trimis automat prietenuluiIMG_2716
 • Memento: Atinge opțiunea Amintește-mi pentru a respinge apelul și configura un memento care să îți reamintească să apelezi numărul respectiv într-o oră sau când pleci din locul în care te afli.IMG_2717

În timpul apelului

Aplicația WhatsApp Messenger îți va oferi, la fel ca și Telefon, mai multe opțiuni în timpul unui apel telefonic. Pe lângă opțiunea evidentă de a încheia apelul atingând butonul roșu, WhatsApp mai oferă:IMG_2718

 • Opțiunea Silențios: care va opri microfonul tău, astfel încât interlocutorul să nu te mai audă
 • Opțiunea Mesaj: care îți va permite să trimiți un mesaj contactului cu care vorbești sau altcuiva, fără ca însă să părăsești apelul.
 • Opțiunea Difuzor: care va reda convorbirea pe difuzorul principal al dispozitivului și nu pe receptorul de ureche.

În timpul oricărui apel telefonic WhatsApp poți atinge butonul principal pentru a folosi orice altă aplicație, fără ca însă să întrerupi și apelul.

Cât de mare este consumul de date al unui apel prin WhatsApp Messenger?

După ce am văzut cum să folosim noua caracteristică, o întrebare care va sta pe buzele multora dintre voi este: care este consumul de date al unui apel WhatsApp?

Ei bine, nu avem niște cifre oficiale din partea celor de la WhatsApp, însă pentru că această întrebare este pe buzele tuturor acelora care vor să apeleze prietenii prin intermediul unor conexiuni celulare, iar unitățile de pe abonament/cartelă nu sunt foarte multe, am făcut și câteva teste, din care reies următoarele:

 • Un apel intern (România către România) cu durata de 1 minut: 569 kb (0,56 MB)

Notă: Datele sunt furnizate de dispozitivul iPhone, deci ar trebui să fie destul de acurate, și reflectă consumul unui apel printr-o conexiune celulară. Astfel, consumul printr-o conexiune Wi-Fi ar trebui să fie ceva mai mare.

Comparativ cu FaceTime Audio, de exemplu, rezultatele sunt ceva mai bune în condițiile în care un apel cu durata de 1 minut prin platforma Apple m-a „costat” 650 kb printr-o conexiune celulară și peste 800 printr-una Wi-Fi.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.