iPad Air 2 Review

- Publicitate -

Oricine a văzut măcar o dată sau știe ce este acela un iPad, inclusiv persoanele care nu sunt foarte familiarizate cu tehnologia sau cu ceea ce înseamnă o tabletă: copii, bătrânii – toți. Cauza acestui lucru este foarte simplă: mult timp iPad a fost nu doar singura tabletă despre care se știa mulțumită companiei Apple, ci și singura tabletă care merita cumpărată.

Anii au trecut, iar din 2010 și până în prezent rafturile magazinelor s-au umplut treptat cu tot felul de tablete, în marea lor parte copii ale iPad. Chiar și așa, gadgetul celor de la Apple a rămas un punct de referință pe piață, însă unul care trăiește sub amenințarea tot mai puternică a competiției.

În ciuda unui an fiscal 2014 în care vânzările iPad au înregistrat scăderi constante față de anul anterior, calitatea tabletei Apple a rămas aceeași. Fără doar și poate, primul iPad Air a fost cea mai bună tabletă produsă vreodată de către Apple, însă în 2014 gigantul din Cupertino a ridicat ștacheta și mai sus – atât de sus încât nu mi-aș permite să o compar cu nimic din ceea ce există deja la vânzare.

Problema la iPad nu stă în calitatea și performanțele sale, ci în faptul că fiecare model este atât de bun încât nu se justifică să faci upgrade o dată la doisprezece sau chiar douăzeci și patru de luni la un model mai nou. Apple știe că iPad are această genă moștenită de la Mac-uri și cu toate că vânzările sunt într-un declin – totuși, 12,3 milioane de iPad-uri vândute în trimestrul 3 al anului trecut nu sunt deloc puține – nu abandonează acest produs. Iar asta s-a văzut foarte bine în octombrie când după un iPad Air, care a fost atât de bun din toate punctele de vedere încât părea dificil de îmbunătățit, a apărut iPad Air 2.

Din nou, iPad Air 2 este cel mai bun iPad făcut vreodată de către Apple și cu mult mai bun decât modelul din anul anterior. Doisprezece luni i-au fost necesare companiei Apple pentru a veni cu o tabletă chiar și mai subțire și mai ușoară decât cea care a stabilit un etalon și a dat un nou nume tabletei cu ecran de 9,7 inchi a Apple. O tabletă care are acum Touch ID, o cameră îmbunătățită și un procesor incredibil de rapid. O tabletă care însă poate fi considerată similară celei din 2013 sau din 2012, deoarece păstrează identitatea unui iPad.

Întrebarea este dacă merită să îți iei un iPad, fie el Air 2,  în condițiile în care iPhone-urile au devenit mai mari și mai capabile, iar MacBook-urile Air sunt mai eficiente și mult mai accesibile. Mai poate sta confortabil între cele două produsul pe care oamenii îl folosesc în expediții montane și pe fundul mărilor și oceanelor, în ateliere pentru a crea artă sau la birou pentru a-și îmbunătăți munca? Produsul cu care copii și adulții își petrec timpul liber? Pe care cu toții îl folosim pentru a ne uita zeci de ore la filme? Haideți să vedem în cele ce urmează!

[quote_center]Design[/quote_center]

Prin prima generație de iPad ”Air” compania Apple redefinea ceea ce înseamnă o tabletă completă. Mai subțire și mai îngustă decât până atunci, noua tabletă avea să fie mult mai ușoară și mai utilizabilă, mai ales pe perioade lungi de timp. iPad Air apropria tableta cu ecran de 9,7 inchi de iPad mini, împrumutând de la fratele ei mai mic nu doar aspectul exterior, ci și utilizabilitatea, portabilitatea și alte elemente care până atunci nu erau neapărat un plus pentru iPad-ul ”mare”.

Anul acesta, iPad Air 2 redefinește acea redefinire. Nu este mai subțire sau mai mic decât iPad Air 1, însă este chiar și mai subțire și mai ușor decât acea tabletă care putea fi comparată la grosime cu un banal creion. Și nu face niciun compromis.

ipad air 2 review #itutorial.ro (27)iPad Air 2 este ridicol de subțire. Când iei pentru prima dată contact cu această tabletă și o ții în mână ai impresia că de fapt ții o bucată de sticlă. Una al dracului de bine finisată! Nu va fi, așadar, de mirare, mai ales când vei începe să și interacționezi cu ea, dacă te vei întreba cum poate fi un lucru atât de performant împachetat într-un ambalaj la care îți vine de multe ori greu să îi vezi grosimea de la distanță. În ceea ce mă privește, cred că dacă se își vor mai bate puțin capetele, inginerii din Cupertino vor crea primul obiect care are doar două dimensiuni (lungime și lățime).

Ca să înțelegem mai bine despre ce vorbim, iPad Air 2 are în continuare 240 de mm pe lungime, 169,5 mm pe lățime, doar 6,1 mm pe grosime și cântărește doar 437 de grame (sau 444 în cazul modelului Wi-Fi + Cellular). Asta înseamnă că deși are aceeași lungime și lățime ca și primul iPad Air, noul model este mai subțire cu 1,4 mm și cântărește cu 32 de grame mai puțin. Dacă mergem și mai departe, atunci vedem că iPad Air 2 este cu, atenție, 7,4 mm mai subțire și cântărește cu 243 de grame mai puțin decât primul model de iPad. Așadar, două iPad-uri Air 2 puse unul peste celălalt nu vor fi la fel de groase precum un iPad 1. O altă comparație pe care o putem face este cu cele mai noi modele de iPhone, și ele fiind foarte subțiri. iPad Air 2 este cu 0,8 mm mai subțire decât iPhone 6 și cu 1 mm mai subțire decât iPhone 6 Plus. Și nici n-are obiectivul camerei ieșit în afara carcasei…

ipad air 2 review #itutorial.ro (42)La exterior, făcând abstracție de grosime și masă, iPad Air 2 este aproape identic cu primul model de iPad Air. Există patru diferențe între cele două modele de iPad care te vor ajuta să le deosebești, chiar dacă nu le ai unul lângă celălalt în mână sau într-o imagine. În primul rând, iPad Air 2 are Touch ID integrat în butonul principal ceea ce înseamnă că butonul nu mai are pătratul de culoare gri în mijloc, iar pe margini se poate remarca foarte ușor prezența unui inel în culoarea carcasei. Despre Touch ID vom vorbi pe-ndelete ceva mai jos. A doua diferență între Air și Air 2 este dată de lipsa comutatorului pentru modul silențios/rotirea ecranului. Comutatorul care nu a lipsit de pe niciun iPhone sau iPad lansat până acum a fost eliminat de către Apple, probabil pentru a putea reduce mai mult din dimensiunile tabletei. Chiar dacă funcționalitatea lui este acum accesibilă din centrul de control pe care îl poți accesa foarte rapid, preferam să am un comutator pentru a bloca rapid orientarea ecranului. În locul acestui comutator este acum un orificiu care ascunde un al doilea microfon. A treia diferență dintre cele mai noi modele de iPad este dată de poziționarea microfoanelor. Dacă la iPad Air erau ambele poziționate în partea superioară centrală a carcasei (unul pe ramă și altul puțin mai jos, pe carcasă), la iPad Air 2 microfoanele sunt poziționate astfel: unul în dreptul camerei principale și unul deasupra butoanelor pentru controlul volumului (în locul comutatorului, așa cum menționam ceva mai sus). Butoanele de control a volumului stau și ele, în cazul iPad Air 2, într-o mică adâncitură polizată, similară celei de pe iPhone 6/ 6 Plus. În fine, ultima diferență dintre primul iPad Air și actualul model este dată de orificiile pentru difuzoare. Dacă la iPad Air-ul din 2013 aceste orificii erau mai mici și dispuse pe două rânduri paralele, de-o parte și de alta portului Lightning, la cel din 2014 ele sunt dispuse pe un singur rând și sunt mult mai mari.

ipad air 2 review #itutorial.ro (47)Nu vorbim, așadar, despre schimbări foarte mari la exterior între primul iPad Air și actualul model, dar cele existente nu pot fi ignorate și multe pot fi considerate îmbunătățiri (mai ales acelea legate de butonul principal, microfon și difuzoare). Nici anul acesta Apple nu a preluat de la iPhone designului exterior. Și bine a făcut. iPad Air 2 nu are nici ecranul ușor curbat pentru a se îmbina mai bine cu carcasa, așa cum are iPhone 6, și nici nu are niște bucăți de plastic inestetice pe carcasă – de fapt, modelul Cellular are, însă este o singură bucată, mai mare, care chiar dă bine pe carcasa metalică. iPad Air 2 nu este nici la fel de rotunjit precum iPhone 6, însă este mai rotunjit decât iPad 2, 3 și 4, care deveneau chiar incomod de ținut în mână din cauza marginilor tăioase. Acest lucru îl face să fie foarte comod mai ales atunci când ții tableta pentru perioade lungi de timp în mână – de exemplu, pentru a citi sau urmări un film – iar masa mai redusă constituie în mod cert un avantaj.

Chiar dacă nu a preluat de la iPhone 6 / 6 Plus prea multe, putem spune că noul iPad a preluat un element important de la acestea. ”Standardul auriu”. Pentru prima dată gama iPad nu este disponibilă doar pe argintiu și negru/gri stelar, ci și pe auriu. Preluând paleta de culori introdusă cu iPhone 5s în 2013, Apple a adus utilizatorilor versiunea pe care mulți o așteptau. iPad Air 2 este disponibil în aceeași nuanță de auriu precum iPhone 6/6 Plus, iar ea este mai ”aurie” decât ”șampania” iPhone 5s. Spre deosebire de iPad-urile anterioare iPad Air, noul model are carcasa de aluminiu colorată în argintiu, gri stelar și argintiu, la fel și inelul din jurul butonului principal. În schimb, panoul frontal rămâne disponibil în aceleași două variante: nergu și alb (atât pentru argintiu, cât și pentru auriu). În ce mă privește, prefer culoarea albă, pe care, de altfel, am avut ocazia să o și testez, deoarece îmi place cum se îmbină panoul frontal cu majoritatea aplicațiilor (negrul este mai plăcut doar dacă urmărești multe filme). Nici griul stelar nu îmi displace, însă auriul, da, într-o oarecare măsură (din cauza bucății din plastic de culoare albă care pare prea stridentă la modelul Cellular).

Vorbind despre experiența avută cu acest iPad strict în ceea ce privește designul și exteriorul, vă pot spune că îl prefer dintre toate modelele. Aluminiul este extrem de bine finisat și se simte grozav la mână mai ales când ții tableta pentru perioade mai lungi de timp, iar marginile mai rotunjite decât la primele modele și masa mai mică o fac mult mai comodă și portabilă. Deși este extrem de subțire, iPad Air 2 îți inspiră ideea de rigiditate și chiar dacă nu am avut curiozitatea să o scap pe jos sunt sigur că nu ar fi foarte ușor de spart sau îndoit. Un alt lucru pe care l-am remarcat este că acest iPad le face pe cele anterioare și mai ales un iPad 3/4 să pară că au înăuntrul lor bucăți de plumb, iar pe modelul lansat din 2010 să pară că datează de pe vremea dinozaurilor.ipad air 2 review #itutorial.ro (44)

[quote_center]Ecran[/quote_center]

Principalul element care a contribuit într-un mod esențial la reducerea grosimii iPad Air 2 este ecranul. Iar Apple a făcut un progres remarcabil cu ecranul noii tablete.

Primul iPad Air are, de asemenea, un ecran grozav.  La o rezoluție de 2048 pe 1536 pixeli și o densitate de 264 pixeli per inchi, cea de-a treia generație a ecranului Retina pentru iPad a fost evident și cea mai bună. Totuși, în ciuda unei game de culori foarte bogată și o calibrare extrem de bună, ecranul primului iPad Air avea un minus. Nu era laminat.

ipad air 2 review #itutorial.ro (35)Spre deosebire de iPhone care au trecut la ecrane laminate în anul 2010, iPad a avut dintotdeauna un ecran compus din trei straturi: panoul LCD, senzorii multitouch și, deasupra lor sticla. Între aceste straturi se creează în mod automat spații de aer, iar dacă lumina se reflectă pe ecran, acesta devine strălucitor și mai dificil de urmărit. Apple a realizat că acest lucru constituie o problemă pentru care ecranele iPad-urilor nu pot fi atât de ușor urmărite pe lumină foarte puternică. Astfel, a introdus în iPad Air 2 soluția pe care o așteptam cu toții; anume a fuzionat cele trei straturi într-unul singur, eliminând orice spațiu cu aer. Mai mult decât atât, pentru prima dată în gama dispozitivelor cu iOS, Apple a implementat în iPad Air 2 o peliculă anti-reflectorizantă. Ea reduce nivelul de reflectare a luminii și oferă ecranului o tentă violet (specifică oricărui ecran peste care este pusă o astfel de peliculă). Rezultatul este un iPad ce are un ecran mult mai utilizabil în lumină directă – fie ea candescentă sau fluorescentă – la serviciu, acasă sau în lumina directă a soarelui. Apple susține că iPad Air 2 are un ecran cu 56% mai puțin strălucitor la lumină, iar acest lucru se vede atunci când vrei să citești afară, pe un soare.

Apple nu a schimbat rezoluția sau alte tehnologii din spatele ecranului iPad și chiar dacă el nu este la fel de avansat precum noile ecrane Retina HD ale iPhone 6 / 6 Plus, este suficient de bun pentru o tabletă. Nu are culori prea țipătoare și ireale ca și alte tablete și nici nu reflectă chiar atât de puternic lumina. Simplul fapt că cele trei straturi au fost unite într-unul singur face ca toate culorile să fie mult mai vibrante, iar imaginile mult mai clare. Ecranul Retina al iPad Air 2 îți oferă în mod cert impresia că ai atinge direct pixelii, că toate pictogramele sau imaginile ar fi la suprafața ecranului și nu undeva în adâncul carcasei tabletei.

Deși este impresionant din foarte multe puncte de vedere, ecranul IPS al iPad Air 2 are și un minus. Implementarea unui strat de reducere a reflexiei luminii face ecranul să ofere unghiuri de vizualizare mai mici. Din păcate, cum înclini ecranul mai mult sau îl privești dintr-un unghi puțin mai mare, cum el capătă o tentă de roz, iar claritatea scade. Iar acest lucru nu ar trebui să se întâmple la un dispozitiv pe care de regulă îl urmăresc simultan mai multe persoane. Dacă m-ați pune să aleg între nivelul de reducere a reflexiei și unghiurile de vizualizare, atunci cu siguranță aș alege cea din urmă variantă.

ipad air 2 review #itutorial.ro (28)

[quote_center]Performanțe… Uau![/quote_center]

iPad Air 2 vine cu schimbări notabile atât la exterior, dar și, mai ales, la interior. Aici nu doar că găsim o nouă generație a cipului Apple din seria A, ci varianta ”X” a sa. Introdusă în a treia generație de iPad ce a fost lansată în anul 2012, varianta X a cipurilor Apple a apărut din cauza îmbunătățirilor pe partea grafică ce erau necesare pentru a susține cei 2048×1536 de pixeli ai tabletei. Anul acesta, varianta ”X” revine în system-on-a-chip-ul Apple, dar ea înseamnă mult mai mult decât îmbunătățiri grafice. Cipul Apple A8X este mult mai mult decât cipul Apple A8 care, trebuie s-o recunosc, nu reprezintă un salt foarte mare de la cipul Apple A7. Apple A8X este atât de puternic încât nu m-ar fi deranjat deloc dacă Apple l-ar fi numit simplu: Apple A9.

Pentru prima dată în istoria unui produs Apple cu iOS, iPad Air 2 are un procesor cu 3 nuclee și 2 GB de RAM. Apple A8X include a doua generație a procesorului Cyclone CPU ce este tactat la 1,5 GHz, are 2 MB de L2 cache și un GPU pe șase nuclee Imagination PowerVR GX6650. Combinați, tranzistorii celor două cipuri sunt în număr de trei miliarde, fiind cu un miliard mai mulți decât pe iPhone 6/6 Plus și cu două mai mulți decât pe modelul anterior de iPad.

Cipul Apple A8X reprezintă a doua generație a primelor cipuri pentru mobil și tabletă care folosesc arhitectura pe 64 de biți. Apple surprindea anul trecut când lansa cipul Apple A7 și introducea pentru prima dată arhitectura de 64 de biți specifică până în acel moment computerelor, pe terminalele mobile, luând-o în fața unor producători de procesoare pentru mobil (Qualcomm și Samsung). În timp ce acești producători se chiniue să vină cu cipuri construite pe această arhitectură, compania Apple lansează a doua generație a unui procesor construit pe baza ei, iar asta constituie, evident, un avantaj. Există o întreagă poliloghie pe tema necesității într-un dispozitiv mobil cu caracteristici precum un iPhone sau iPad a unui procesor pe 64 de biți. Pe scurt, ea nu contează mai deloc dacă folosești iPad-ul ca să intri pe Facebook sau să îți verifici căsuța de e-mail. Dar contează atunci când folosești aplicații care solicită multă putere de procesare, deoarece eficientizează anumite procese. Or, dacă n-ar fi contat, Apple nu ar fi implementat așa ceva într-un produs de-al său.

Revenind puțin la cei 2GB de RAM, în funcție de ce tip de utilizator ești, implementarea lor ar putea conta mai mult sau mai puțin pentru tine. Din nou, dacă folosești aplicații rezonabile, atunci dispozitivul rulează fără nicio problemă cu un singur GB de RAM. La fel cum rulează și un iPhone 6 sau iPhone 6 Plus. Pe App Store nu există încă aplicații atât de mari încât să necesite 2 GB de RAM pentru a funcționa, însă prezența unei memorii mai mari se vede în locurile în care contează. Cel puțin pentru mine. De exemplu, în Safari. Aici în sfârșit pot deschide mai multe file fără ca la revenirea asupra uneia dintre pagini dispozitivul să fie nevoit să o reîncarce. De asemenea, nici aplicațiile din fundal nu se mai repornesc la fiecare reaccesare a lor. Iar acest lucru creeză impresia că iPad Air 2 este și mai rapid.

Cum 2 GB de RAM nu sunt tocmai vitali pentru iOS în acest moment, tind să cred că ei fac loc pentru ceea ce va urma. Se zvonește că Apple are în intenție implementarea unei funcționalități în iOS care să permită utilizatorilor să divizeze ecranul tabletelor pentru a rula simultan două aplicații. Pentru a realiza acest lucru, ai într-adevăr nevoie de mai multă memorie, iar implementarea a 2 GB de RAM este necesară și suficientă într-un iOS suficient de bine optimizat.ipad air 2 review #itutorial.ro

Cu niște componente hardware atât de puternice, nu este de mirare că în testele Apple iPad Air 2 a fost cu 40% mai rapid în performanțele CPU și de 2,5 ori mai rapid în cele GPU decât modelul anterior. Din testele de viteză realizate de noi reiese că iPad Air 2 este, într-adevăr, mult mai rapid decât modelul precedent, dar și orice altă tabletă sau dispozitiv mobil. În Geekbench 3.0, spre exemplu, tableta a obținut un scor de 1767 puncte pe un singur nucleu și 4474 puncte pe mai multe nuclee, scorul din urmă fiind de aproape două ori mai mare decât cel obținut de primul model de iPad Air. În 3DMark IS Unlimited, iPad Air 2 obține 21.659 puncte, cu aproape 50 de procente mai mult decât iPad Air, iar în Basemark X 29.518 puncte, aproape dublu față de modelul anterior. iPad Air 2 impresionează de-a dreptul și în GFXBench 3.0 Manhattan înregistrând 32,4 cadre pe secundă cu ecranul oprit și 24,6 cadre pe secundă cu ecranul pornit. În fine, în SunSpider 1.0, noul iPad Air înregistrează 303 ms, mai puțin decât primul iPad Air (scorul mai mic este mai bun în acest test).

Atunci când vine vorba despre jocuri, cipul Apple A8X și deci iPad Air 2 este și mai tare pus în valoare de acele aplicații care folosesc Metal, un framework implementat în iOS 8 care reduce foarte mult din cerințele grafice ale jocurilor, fără a afecta calitatea lor. Astfel, tehnologia ajută dezvoltatorii să creeze jocuri mult mai complexe decât până acum, Apple lăudându-se că instrumentul este suficient pentru a aduce pe iPhone și iPad jocuri de calitatea celor de pe consolă. Iar jocurile care sunt optimizate pentru Metal, într-adevăr, impresionează. Testând câteva dintre aceste jocuri, inclusiv Asphalt 8: Airborne, Vainglory și Epic Zen Garden, am remarcat timpii mici de încărcare, un număr aproape insesizabil de cadre sărite și un joc care în general curge lin, fără întreruperi. Din păcate, însă, niciunul dintre aceste jocuri – iar până acum nu am găsit vreunul – nu sunt optimizate cu adevărat pentru performanțele cipului Apple A8X, așa că este foarte posibil să ai o experiență similară și pe in iPad Air (deoarece Metal este compatibil și cu cipurile Apple A7) – evident, timpii de încărcare nu vor fi aceeași, iar pe ici pe colo s-ar putea să mai vezi câte o îmbunătățire pe cel mai nou model, dar nimic radical. Despre jocurile sau aplicațiile care nu folosesc tehnologia Metal și nici măcar nu sunt pe 64 de biți nici nu are rost să vorbim, deoarece ele nu pun cu nimic în valoare procesorul mai rapid al noului iPad sau tehnologiile avansate din iOS 8.

ipad air 2 review #itutorial.ro

Dar iPad nu se rezumă numai la jocuri, iar eu nu sunt unul dintre acei utilizatori care să folosească tableta prea mult la așa ceva. De aceea, am folosit iPad Air 2 și în câteva teste cu aplicații de productivitate care solicită multă putere de procesare. Una dintre acestea este Pixelmator, o aplicație concepută cu gândul la cipul Apple A8X care se încarcă extrem de rapid pe noul model, mai ales spre deosebire de iPad-urile de generație anterioară. Același lucru îl vedem și în cazul aplicației iMovie care are acum nevoie de un timp mult mai mic pentru a finaliza un clip video decât un alt model (test făcut pe același clip video).

În fine, pentru utilizatorii de rând care nu își iau un iPad nici pentru a lucra cine știe ce pe el și nici pentru a se juca jocuri care mai de care mai complexe, iPad Air 2 rămâne o tabletă rapidă. În mod cert, cel mai nou iPad este mai rapid în iOS 8 decât modelul precedent, iar acest lucru îl vei observa la fiecare animație, deschidere de aplicații, accesare a comutatorului ori a altor meniuri. Pur și simplu, iPad Air 2 este mai rapid și rulează totul mai lin decât orice alt model anterior, însă diferențele, mai ales față de un Air din 2013 nu sunt extraordinar de mari. Remarcabil este faptul că iPad Air 2 se simte mai rapid și decât un iPhone 6 Plus, dispozitiv cu care l-am testat în paralel, iar dacă acesta din urmă mai are unele dificultăți când este foarte solicitat, iPad Air 2 nu are obstacole, indiferent ce l-ai pune să facă.

ipad air 2 review #itutorial.ro (31)

[quote_left]Autonomia bateriei[/quote_left] Aici lucrurile devin cu adevărat interesante, deoarece asistăm la un compromis. Reducerea grosimii noului iPad a afectat în mod cert spațiul disponibil pentru baterie, ala că iPad Air 2 are o baterie cu o capacitate semnificativ mai mică decât primul iPad Air (7340 mAh vs. 8600 mAh). În teorie, deci, ar trebui ca iPad Air 2 să ofere o autonomie mai mică decât iPad Air. În practică, diferența nu este mare, iar Apple ne spune că cipul Apple A8X este suficient de eficient încât tableta să înregistreze aceeași autonomie de 10 ore specifică oricărui model de iPad de până acum.

În condiții de utilizare normală, având în permanență dispozitivul conectat la Wi-Fi, Bluetooth-ul activ și funcții precum Reîmprospătarea în fundal, deci care consumă mai multă energie, active, și accesând câteva jocuri, Safari, aplicații sociale și iBooks pentru citit am obținut, după cum se poate vedea și în imagine, peste 11 ore de utilizare și 3 zile de repaus. Așadar, o autonomie de 3 zile și jumătate la o încărcare completă. Deloc rău, nu? Desigur, dacă am jucat mai intens jocuri care solicită mai mult resursele, am observat că autonomia nu ajungea nici la 10 ore. Situația este mai rea atunci când, de exemplu, asculți muzică și mai și joci ceva, deoarece autonomia nu va trece cu mult de 5-6 ore de utilizare. În schimb, la vizualizare de filme poți obține 11 ore sau chiar mai mult, în funcție de cât de puternică este setată luminozitatea ecranului.

Reține că autonomia aceasta este obținută pe un model de iPad Wi-Fi Only. Dacă vei folosi un iPad Air 2 Wi-Fi + Cellular, atunci autonomia va fi mai redusă din cauza conexiunii celulare, atunci când o ai activă.

În general, autonomia bateriei iPad Air 2 este puțin mai redusă decât autonomia bateriei primului model de iPad Air, însă este suficientă încât să te țină două zile, și chiar mai mult, de utilizare normală – v-am spus ce înseamnă la mine acest termen – sau o zi de utilizare intensă.

Problema nu este neapărat de autonomia bateriei și consider că acest compromis făcut odată cu reducerea în dimensiuni a dispozitivului a meritat. În schimb, problema este cu alimentarea. Spre deosebire de iPhone, iPad are o baterie cu o capacitate foarte mare, deci are nevoie de mai mult timp pentru a se încărca. De prea mult timp. Dacă nu lași tableta la încărcat toată noaptea, atunci vei avea impresia că durează o veșnicie să o încarci. Am rămas plăcut impresionat de sistemul de încărcare rapidă al Samsung Galaxy Note 4 și mă întreb de ce nu există el și în iPad. Sau măcar un încărcător mai mare decât cel de 10W și 2,1A cu care vine iPad dintotdeauna. Oricare ar fi o soluție mai bună și ar face ca iPad să se încarce mai rapid decât un… MacBook Air!ipad air 2 review #itutorial.ro (43)

[quote_left]Touch ID[/quote_left] Unul dintre principalele minusuri ale primului iPad Air a fost lipsa cititorului de amprente Touch ID în condițiile în care cu numai câteva luni înainte fusese lansat primul dispozitiv iOS cu o astfel de componentă: iPhone 5s. Oricine a deținut un iPhone 5s și un iPad probabil că s-a confruntat cu următoarea situație de câteva ori, oricât de ciudat ar părea: iei iPad-ul, atingi butonul principal timp de câteva secunde, apoi realizezi că nu are Touch ID, glisezi pe ecran și, dacă este nevoie, introduci codul de siguranță.

Este neplăcut deoarece gestul de a plasa degetul pe butonul principal pentru a obține rapid acces la dispozitivul tău îți intră în reflex și este greu să te dezobișnuiești. Din fericire, Apple a realizat că așa cum este foarte util pe iPhone, Touch ID trebuie să fie implementat și pe iPad nu doar pentru a spori securitatea tabletelor, ci și pentru a nu-i încurca pe utilizatorii care dețin un iPhone și folosesc senzorul de identificare a amprentei pentru a debloca dispozitivele ori efectua cumpărături. Astfel, compania a implementat în iPad Air 2 un senzor Touch ID. Iar el funcționează exact așa cum ar trebui.

Sistemul din spatele senzorului de identificare a amprentei al iPad este extrem de sofisticat și foarte interesant, dar mai ales imposibil de spart (posibil însă de păcălit, dar printr-o procedură la fel de complicată ca și sistemul din spatele Touch ID). Fiindcă nu este cu nimic diferit de senzorul iPhone, Touch ID pe iPad folosește un inel capacitiv care detectează prezența degetului și activează lentilele care vor citi amprenta degetului. După analizarea imaginii amprentei, ea este transformată în date matematice ce sunt comparate cu datele atribuite de senzor amprentelor înregistrate, iar imaginea amprentei este distrusă și eliminată din dispozitiv. Datele de amprentă sunt mereu stocate într-o enclavă securizată din cadrul procesorului Apple A8X, aceasta fiind imposibil de spart, iar datele nesincronizate cu vreo aplicație sau un serviciu de cloud ori în backup.

Oricât de complex ar fi sistemul din spatele Touch ID, adevărul este că procesul de verificare a amprentei durează foarte puțin. Atât de puțin încât este aproape la fel de rapid ca și deblocarea tradițională, pe dispozitivele fără cod de acces. Nu am găsit senzorul de pe iPad a fi cu nimic diferit față de cel de pe iPhone 6 Plus. La fel de rapid. La fel de acurat. Și cu la fel de puține erori. Touch ID pe iPad mi-a dat atât de puține erori încât le-aș putea număra pe degetele de la o singură mână și nu am cum să nu fiu încântat de acest lucru. Pe scurt, Touch ID pur și simplu funcționează.

La ce este el util? Ei bine, pe lângă deblocarea dispozitivelor, Touch ID poate fi folosit pentru a autoriza cumpărăturile efectuate pe App Store/ iTunes Store / iBooks Store fără a mai introduce parola, poate fi folosit pentru securizarea datelor din anumite aplicații de la terți sau pentru a efectua plăți cu Apple Pay.

Chiar dacă este important că în iOS 8 Apple le permite dezvoltatorilor să implementeze funcționalitatea de blocare a accesului în aplicații ori anumite meniuri prin cod de acces și Touch ID, mai important este Apple Pay. Sistemul de plăți implementat și în iPhone 6 și iPhone 6 Plus își face acum apariția și pe iPad prin lansarea iPad Air 2 și a iPad mini 3. Chiar dacă au cipuri NFC, noile iPad-uri nu au și acele antene care sunt necesare pentru a permite efectuarea de plăți în magazine – ar fi fost totuși ciudat să mergi în magazin cu iPad-ul în loc de card. În schimb, acestea permit efectuarea de plăți prin Apple Pay în interiorul aplicațiilor compatibile listate pe App Store.

Da, Apple Pay este un serviciu grozav, dar pe noi nu ne încălzește cu nimic atât timp cât nu este disponibil decât în SUA. În schimb, Touch ID este util pentru orice utilizator din această lume și sunt foarte încântat de faptul că el și-a făcut apariția pe iPad, permițându-mi să activez și aici un cod de acces știind că nu fac niciun compromis pentru asta.

[quote_left]Conectivitate[/quote_left]

ipad air 2 review 2015 #itutorial.roUn alt segment unde se înregistrează un salt important față de primul iPad Air este cel de conectivitate. Mai precis, Wi-Fi și LTE sunt principalele elemente îmbunătățite de către Apple la iPad Air 2.

Modemul Wi-Fi din noul model de iPad este unul compatibil cu standardul 802.11ac, oferind viteze de până la 866 Mbps atunci când tableta este conectată la o stație de bază compatibilă, iar planul oferă Internet la viteze Gigabit. Prin comparație iPhone 6 și iPhone 6 Plus, singurele dispozitive cu iOS de până acum care veneau cu conectivitatea Wi-Fi 802.11ac pot atinge viteze maxime de 433 Mbps. Dacă te întrebi acum cum este posibil ca, folosind același standard, iPad Air 2 să atingă viteze mai mari decât iPhone 6, atunci trebuie să știi că acest lucru se datorează tehnologiei MIMO (multiple-input, multiple-output) și celor două antene.

Pe partea de LTE, modelul de iPad Wi-Fi+Cellular este compatibil cu 20 de benzi LTE diferite și are un cip de tip LTE-A de Categoria 4. Acest cip oferă viteze maxime de navigare pe Internet prin conexiunile celulare de 150 Mbps, la fel ca și cel de pe iPhone 6. În plus, tot modelul Cellular de iPad mai oferă, ca întotdeauna, și GPS și GLONASS asistat.

iPad Air 2 mai vine cu o noutate marca Apple. Poate cea mai importantă pe segmentul Conectivitate. Vorbim despre Apple SIM. Utilizatorii din SUA și Marea Britanie care cumpără un iPad Air 2 Wi-Fi + Cellular vor primi un SIM Apple care le va permite să decidă și modifice oricând rețeaua la care să se conecteze la Internet. Apple SIM a venit din cauza faptului că cei mai mulți utilizatori își cumpără un iPad la preț întreg, oferindu-le astfel libertatea de a alege și schimba oricând rețeaua la care sunt conectați, fără a depinde de un abonament sau un plan dezavantajos. Mai mult, Apple SIM se dovedește a fi foarte util în timpul călătoriilor, deoarece permite achiziționarea unui plan pe o perioadă mai scurtă și accesarea conexiunilor celulare din țara în care te aflii, fără a mai cheltui pe roaming. Oricât de bună ar fi ideea din spatele Apple SIM trebuie să știți două lucruri: nu este disponibil în România și nu va fi disponibil pe iPhone, conform Apple.ipad air 2 review #itutorial.ro (34)

[quote_left]Audio[/quote_left] Un alt aspect hardware care ne interesează pe mulți este cel legat de ieșirea audio. La fel ca și primul model de iPad Air, cel mai recent are două difuzoare. Ele sunt amplasate în partea inferioară a dispozitivului, de-o parte și de alta a portului Lightning, iar asta nu constituie un avantaj, deoarece pot fi astupate destul de ușor cu degetul atunci când te joci sau ții tableta în mână – în orientarea vedere. Problema cu astuparea difuzoarelor, la fel și experiența stereo ar fi putut fi îmbunătățite dacă difuzoarele nu erau amplasate amândouă în partea inferioară a carcasei, iar unul era, de exemplu, în partea superioară sau pe una dintre marginile laterale.

În ceea ce privește puterea lor, ei bine eu cel puțin sunt încântat. Difuzoarele iPad Air 2 sunt aparent la fel de puternice precum cele ale unui MacBook Air și deși acest lucru nu este prea încântător pentru un laptop, pentru o tabletă este. Calitatea și acuratețea sunetelor este bună și existența basului se face imediat remarcată. Basul nu are cine știe ce putere, însă fiindcă dispozitivul este foarte subțire, la volum mare, el va începe să vibreze, iar dacă ții tableta în mână vei avea după ceva timp o senzație ciudată transmisă de acea vibrație.

Ieșirea pentru căști este pe iPad Air 2 la fel de bună ca și cea de pe iPhone 6 / 6 Plus. Testând calitatea audio cu o pereche de Beats Studio, am rămas plăcut impresioat de claritate, bas, înalte, joase, iar singura limită par a fi acum căștile și nu neapărat dispozitivul. Puterea de ieșire este și ea mare, iar mie îmi este imposibil, la fel ca și pe Mac sau iPhone 6, să ascult multe dintre melodiile mele la volum maxim sau ridicat.

Legat de ieșirea pentru căști, nu știu sincer cât vom mai găsi jackul de 3,5 mm pe produsele Apple. Chiar dacă majoritatea căștilor folosesc așa ceva, jackul pare, la iPad Air 2, a fi principala piedică în încercarea companiei Apple de a reduce și mai mult din grosimea carcasei produsului. Cum în prezent producătorii de accesorii pentru iPhone și iPad pot produce căști cu conector Lightning, este posibil ca viitoarele modele să permită conectarea căștilor cu fir doar prin portul Lightning, iar Apple să își continue obiectivul de a lansa produse tot mai subțiri.ipad air 2 review #itutorial.ro (41)

[quote_center]Cameră[/quote_center]Ai nevoie de două camere pe o tabletă? Multă vreme nu am știut răspunsul la această întrebare, deoarece în afara camerei principale (FaceTime) pe care o folosesc pentru efectuarea de apeluri video, cealaltă îmi este inutilă. În ultimul timp însă am descoperit că multă lume are nevoie de două camere pe tablete. Oricât de ciudat ar fi – mai ales pe plaiurile mioritice – să folosești un dispozitiv cu ecran de aproape 10 inchi pentru a filma sau face poze, tot mai mulți sunt aceia care o fac oricât de mult i-ar deranja pe cei din spatele lor la spectacole, de exemplu. Folosind iPad-ul în ultimele zile pentru a captura imagini, am observat că lumea se uita la mine ca și la mașini străine. Și nu-o spun ca și cum ar fi ceva nou sau ca să mă plâng, dar mă surprinde dacă stau să îmi amintesc faptul că în multe țări din Occident – și nu doar – a face o poză cu iPad-ul este la fel de normal ca și cum ai face-o de pe telefon.

În fine, utilă sau nu, camera de pe iPad primește în mod constant îmbunătățiri care să nu mai facă necesară folosirea unui iPhone pentru a înregistra poze, mai ales dacă primul dintre dispozitive îți este mai la îndemână. Simplul fapt că utilizatorii au folosit camera iPad pentru a face poze, chiar și în ciuda faptului că ele ieșeau de cele mai multe ori dezamăgitor, a determinat compania Apple să facă niște îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește camera princiaplă, cât și camera frontală a iPad Air 2.

Deși nu are toate caracteristicile camerelor impresionante de pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus, camera principală a iPad Air 2 reprezintă o îmbunătățire semnificativă comparativ cu modelele anterioare. În primul rând, Apple a mărit numărul megapixelilor, de la 5 la 8, iar asta înseamnă automat că pozele capturate sunt mai mari (acum au rezoluția 3264 pe 2448 pixeli), iar detaliile mai multe. Un lucru esențial care ajută dispozitivul să îmbunătățească instantaneele noastre este procesorul de semnal imagine din A8X ce este mai puternic decât până acum și oferă o tehnologie de detectare facială îmbunătățită care poate focaliza mai multe fețe simultan, dar și un sistem de reducere a zgomotelor care ne oferă imagini mai curate și mai clare. În rest, Apple nu a modificat cine știe ce la sistemul optic sau senzorul camerei principale. Astfel, diafragma a rămas aceeași (f/2,4), sistemul cu cinci lentile la fel, deci aproape toate caracteristicile cunoscute de la camera iPad Air sau chiar a modelelor anterioare le vom găsi și aici.

Grație procesorului mai puternic și camerei îmbunătățite, iPad Air 2 poate înregistra imagini la modul Rafală, deci la 10 cadre pe secundă. Prezentă pentru prima dată pe tabletele iPad, această funcționalitate este capabilă să înregistreze serii de fotografii și să le selecteze în mod automat pe cele mai bune, dovedindu-se a fi extrem de utilă mai ales atunci când vrei să fotografiezi ceva ce se află în mișcare. Modul de fotografiere Panoramă va fi acum capabil să înregistreze imagini și mai bune grație senzorului mai mare. Apple susține că pozele panoramice înregistrate cu iPad au 43 de megapixeli, fiind la fel de mari precum cele înregistrate cu iPhone 6 / 6 Plus.

Pozele înregistrate cu camera noului iPad sunt decente și chiar bune în condiții de luminozitate optimă. Aș compara mai degrabă camera iPad Air 2 cu cea a unui iPhone 5 și asta deoarece nu are acei pixeli mari sau sisteme avansate care să producă imagini foarte bune chiar și atunci când luminozitatea nu este prea bună. Lipsa blițului se cunoaște la pozele pe care dorești să le înregistrezi seara, deoarece imaginile vor ieși, fără o sursă de lumină puternică, destul de întunecoase și zgomotoase. În schimb, pe zi, atunci când lumina este optimă, pozele vor fi clare, culorile bogate și tonurile reale, așa cum ne-am obișnuit cu camera iPhone.

Pe partea video, și aici se pot observa ceva îmbunătățiri grație senzorului mai mare. iPad Air 2 este în continuare capabil să înregistreze video 1080p doar la 30 de cadre pe secundă, imaginile obținute fiind aproape la fel de bune ca și cele înregistrate cu un iPhone 6. Stabilizatorul de imagine este unul digital, așa că mișcările dispozitivului din timpul unei filmări nu vor fi la fel de bine atenuate precum atunci când folosești un iPhone 6 Plus (singurul dispozitiv Apple cu stabilizator optic de imagine – de până acum). În plus față de primul iPad Air sau de modelele anterioare, iPad Air 2 este capabil să înregistreze video la ralanti, cu 120 de cadre pe secundă. Aici calitatea videoclipurilor este comparabilă cu cele înregistrate folosind camera principală a iPhone 5s. Atât filmările la modul normal, cât și cele la ralanti dezamăgesc în condiții de luminozitate scăzută, unde în mod clar camera modelului anterior de iPhone este superioară.

Poate cel mai mare avantaj în a înregistra poze sau filmări folosind un iPad este de departe ecranul. Deși este mai convenabil să folosești un iPhone pentru a face instantanee, cei 9,7 inchi ai ecranului iPad Air te ajută să încadrezi mai ușor fotografiile și fac mai plăcută urmărirea acțiunii direct pe dispozitiv. Alte avantaje sunt la editarea fotografiilor ori a clipurilor video – ținând cont și de procesorul ultra-rapid -, precum și la folosirea unor aplicații ce au nevoie de cameră pentru a scana documente, a reda realitate augumentată și nu numai.

[quote_right]FaceTime![/quote_right]Camera frontală (FaceTime) a iPad Air 2 a suferit și ea o serie de schimbări care o fac aproximativ la fel de bună precum camera frontală a iPhone 6 / 6 Plus. Noul senzor FaceTime HD de 1,2 megapixeli are o diafragmă f/2,2 care poate captura cu 81% mai multă lumină decât camera FaceTime a modelului precedent. O altă îmbunătățire care face camera FaceTime HD a iPad Air 2 superioară modelelor anterioare de iPad sunt pixelii mari și noul senzor.

Chiar și în condiții de luminozitate scăzută, camera iPad Air 2 se descurcă mai bine decât camera frontală a unui iPad Air sau chiar a unui iPhone 5s. În opinia mea, calitatea apelurilor video și a selfie-urilor înregistrate cu această cameră este decentă pentru o tabletă. Ceea ce deranjează, mai ales în timpul apelurilor telefonice efectuate de pe iPad folosind un iPhone, este faptul că microfoanele – deși sunt două și au un sistem de anulare a zgomotelor – pierd din intensitatea vocii dacă ții tableta la o distanță normală de tine. Nu de puține ori m-am făcut nevoit să vorbesc aproape de microfoane pentru a fi auzit de interlocutor, iar acest lucru nu este foarte grozav.ipad air 2 review #itutorial.ro (26)

[quote_center]iOS 8 și iPad Air 2[/quote_center]

iPad Air 2 vine cu iOS 8.1 (sau o versiune ulterioară) preinstalată, iar aceasta este prima actualizare majoră primită de iOS 8. Pe lângă compatibilitatea cu hardware-ul noilor tablete, iOS 8.1 aduce câteva actualizări pentru aplicațiile Mesaje și Poze, făcând disponibilă funcționalitatea de redirecționare a SMS-urilor, dar și Biblioteca foto iCloud în beta, și numeroase corecturi de probleme și îmbunătățiri.

Dar toate aceste noutăți stau pe fundamentul iOS 8 și nu reprezintă decât completări sau îmbunătățiri ale unor funcții introduse deja în această versiune majoră a sistemului de operare. Prin iOS 8, compania Apple a făcut iOS ceva mai deschis pentru utilizatorii care vor să își personalizeze dispozitivele, l-a integrat mai bine cu OS X Yosemite și a implementat funcționalități pe care le așteptam de ani buni pe iPhone și iPad. Nu vorbim despre o actualizare radicală în modul în care a fost iOS 7 în 2013, dar vorbim despre o actualizare foarte bogată din punctul de vedere al funcționalitățiilor noi și API-urilor care ajută dezvoltatorii să își îmbunătățească aplicațiile sau să creeze noi tipuri de aplicații ori accesorii pentru sănătate și locuință.

Cea mai recentă versiune a iOS pare mai bine dospită, închegând mai bine toate elementele, optimizând animațiile și făcând sistemul de operare să arate la fel de matur cum arăta după șase ani de actualizări constante. Mai mult decât toate acestea, iOS 8 introduce instrumente noi pentru dezvoltatori care vor transforma încetul cu încetul modul în care noi folosim majoritatea aplicațiilor. De la extensii și până la tehnologii precum Metal, un nou limbaj de programare (Swift) sau posibilitatea de a folosi Touch ID pentru securizarea aplicațiilor, dezvoltatorii au mai multe instrumente la dispoziție pentru a crea lucruri și mai grozave. Deocamdată poți număra pe degete aplicațiile care beneficiaza din plin de toate noutățile iOS 8 și iPhone 6 Plus, însa nu pot să nu remarc apariția pe App Store a zeci de tastaturi grozave, extensiile pentru partajare și aplicatia Poze care îmi oferă posibilitatea de a încărca mai rapid în aplicațiile preferate conținut ori de a edita mai rapid fotografiile și clipurile video, dar și widgeturile din centrul de notificări. Vorbind despre widgeturi, ele nu sunt tocmai ceea ce așteptam să fie și ceea ce Apple prezenta în vară, dar lucrurile se pot îmbunătăți și se vor îmbunătăți pe când Apple le va permite dezvoltatorilor să extindă funcționalitatea lor.

Dar iOS 8 nu se învarte doar în jurul a ceea ce urmează să ne ofere dezvoltatorii. Apple a îmbunătățit o bună parte dintre aplicațiile preinstalate și nu numai, astfel că Mesaje, de exemplu, este mai puternică decât oricând, oferind noi moduri rapide de partajare a fotografiilor, videoclipurilor ori de trimitere a mesajelor audio, posibilitatea de a partaja locația și de a administra grupurile iMessageMail se bucură, de asemenea, de câteva noutăți destul de interesante, făcând mai intuitivă interacționarea cu căsuțele de poștă electronică. Aplicația Safari aduce și ea pe iPad câteva schimbări, cum ar fi un nou mod de vizualizare și accesare rapidă a filelor deschise pe tabletă ori pe celelalte terminale iCloud.

iCloud Drive sosește ca și o caracteristică nouă pentru iPhone, iPad, Mac și web, care permite utilizatorilor să își stocheze într-un singur loc toate fișierele aplicațiilor pentru o mai bună accesare a lor (serviciul este asemănător Dropbox sau Disc Google, dacă doriți). Aplicația Poze se bucură de noi albume, instrumente avansate de editare a fotografiilor și de Galeria foto iCloud pentru sincronizarea pozelor între toate dispozitivele conectate la același cont, iar aplicația Cameră oferă noi funcții pentru capturarea de imagini, precum și modul de filmare la Timp Accelerat. Partajarea familială este și ea o caracteristică nouă a iOS 8, oferind membrilor unei familii posibilitatea de a partaja un singur cont pentru a nu mai cumpăra de mai multe ori aceleași aplicații, iar părinților o mai bună supraveghere a celor mici. În ceea ce privește centrul de notificări, el nu doar că primește widgeturi de la aplicațiile de pe App Store, dar îți permite în iOS 8 și să interacționezi cu notificările primite fie direct din meniu, fie din bannere sau de pe ecranul de blocare. Interacțiunea cu notificările înseamnă că vei putea să răspunzi mesajelor sau efectuezi alte acțiuni fără a mai fi nevoit să deschizi aplicațiile.

Continuitatea este un alt mare lucru pe care ni-l aduce iOS 8. Noua versiune a sistemului de operare pentru iPhone și iPad, alături de OS X Yosemite, fac dispozitivele cu iOS și Mac-urile să comunice între ele mai bine decât oricând. Handoff este una dintre caracteristicile continuității, iar ea permite utilizatorilor să înceapă lucrul într-o aplicație pe iPhone, de exemplu, și sa îl continue pe Mac sau iPad. De asemenea, ca parte a continuității vin și funcțiile de apelare sau recepționare/trimitere a SMS-urilor. Da, cu un iPhone conectat, vei putea efectua sau primi apeluri și SMS-uri pe Mac, iPad sau iPod touch. După mine, continuitatea este cea mai grozavă noutate a iOS 8.ipad air 2 review #itutorial.ro (30)

[quote_right]iPad Air 2 – un monument de oportunități ratate și potenițial nefolosit[/quote_right]Da, iOS 8 este grozav, nu doar pe iPhone, ci și pe iPad. Dar pentru un utilizator de iPad Air 2 nu este decât o dezamăgire. Dacă mă vei întreba ce aduce iOS 8 special pe cel mai nou iPad sau ce știe el să facă în plus pe partea software față de un iPad Air sau iPad generația a 4-a sau de iPad generația a 3-a ori iPad 2, cu multă jenă voi spune: Nimic – desigur, față de iPad 3 și iPad 2 aduce mai multe lucruri în plus, însă ele țin strict de compatibilitatea funcțiilor cu hardware-ul terminalelor. În plus față de un iPad Air 1, iPad Air 2 nu are decât butoane de comutare pentru modul silențios și blocarea orientării ecranului (era logic să le aibă, pentru că nu mai are comutatorul fizic) și un meniu Touch ID în Configurări.

Iar din acest punct de vedere, iPad Air 2 mi se pare un monument de oportunități ratate și potențial nefolosit. Sau, cum s-ar spune Născut talent, dar mort speranță. Apple nu a făcut nimic, dar nimic pentru a aduce ceva nou, propriu tabletelor în ultimii ani – ba chiar de la lansarea iOS 7 pare că vrea să le facă mai degrabă apropriate telefoanelor. În schimb, cu iPhone 6 Plus, Apple a apropriat mai mult iPhone de ceea ce înseamnă un iPad și nu prea există lucruri pe care acum le are sau le poate face un iPad și un iPhone 6 Plus nu. Poate că Apple nu a realizat, dar iPad Air 2 are un hardware ce obține performanțe similare unui MacBook Air, modelul 2011. Atunci, de ce o aplicație cum ar fi Safari este mult mai complexă pe Mac decât pe iOS? Sau de ce aplicații precum Notițe nu au nimic în plus atunci când vine vorba de organizare sau formatare a textelor pe iPad în comparație cu un iPhone? Sau mai bine zis, de ce îi trebuie iPad-ului acest hardware foarte puternic, când nu-l folosește la nimic? Nu mai bine era ca el să fi fost pus pe iPhone, dacă aparent acum s-au inversat rolurile?

Folosind un iPhone 6 Plus în paralel cu iPad Air 2 am văzut că nu de puține ori în loc să apelez la iPad, am luat iPhone-ul și l-am folosit ore în șir pentru navigarea pe internet, citit, rețele sociale, etc. La fel cum nu găsesc rostul unui iPad 2 sau iPad 3 pe lângă un iPhone 6 Plus, nu prea pot găsi nici rostul iPad Air 2 pe lângă iPhone-ul cu ecran de 5,5 inchi. Iar atunci când îl găsesc, văd că tableta nu este deloc exploatată și în afara ecranului mai mare, nu-mi oferă nimic.

În ceea ce mă privește, aș dori trei lucruri pentru a vedea un rost și un viitor atunci când mă uit la iPad:

În primul rând, aplicații care să beneficieze de ecranul mare al tabletei. Apple a luat în râs tabletele cu Android pentru că aplicațiile lor nu sunt cu nimic mai mult decât niște versiuni supradimensionate ale aplicațiilor pentru telefoane. Dar de la iOS 7 încoace s-a uitat oare și prin ograda proprie? De la aplicații frumos aranjate pe ecran și care făceau logică existența fiecărui inch de pe ecran, Apple a reușit să transforme totul în nemărginite întinderi de alb ce uneori afișează mai multe elemente decât pe ecranul unui iPhone. Nimic mai mult. Ori dacă Apple face asta, atunci dezvoltatorii care par că în sfârșit au înțeles cum se optimizeze aplicațiile pentru ecranul mare al iPad, nu vor face la fel? Și iată cum în următorii ani, am putea vedea nu doar aplicațiile preinstalate că sunt niște versiuni lărgite ale celor pentru iPhone, ci și pe cele de la terți. În condițiile în care iPad Air are un ecran cu o diagonală aproape dublă față de iPhone 6 Plus.

Mă încântă faptul că Apple a împrumutat elemente de la iPad pentru a face rost ecranului mare al iPhone 6 Plus, dar sunt dezamăgit că nu sunt împrumutate elemente de la Mac sau gândite unele noi pentru a face rost ecranului mare al iPad.

În al doilea rând, multitasking-ul. Apple, aceeași companie care a se bătea cu pumnul în piept că a înțeles ce este acela un multitasking, a lăsat produsele sale (cu precădere iPad-ul) în epoca de piatră a multitasking-ului. Adăugând 2 GB de RAM și un procesor cu performanțe similare Mac-urilor nu demult comercializate, Apple nu a venit cu un sistem de ferestre care să permită utilizatorilor să folosească mai mult de o singură aplicație la un moment dat. Nu poți fi cu adevărat productiv dacă nu poți accesa în același timp măcar două aplicații. Dacă nu poți copia rapid o imagine, de exemplu, dintr-una și să o muți în cealaltă.

Știu că se zvonește că Apple va implementa un sistem de divizare a ecranului iPad pentru a permite rularea simultană a două aplicații. Dar când? Și, dacă o va face, va fi disponibil și pe iPad Air 2 sau pe iPad-urile cu ecran de 9,7 inchi?

Un alt lucru pe care mi-l doresc la iPad este un mod multi-utilizatori și unul utilizator-vizitator. iPad nu este chiar atât de personal precum un iPhone, iar mulți dintre utilizatori folosesc tableta împreună cu familia sau cu prietenii, atunci când pleacă în concediu. Chiar dacă nu este așa de personal, asta nu înseamnă că pe iPad nu ai vrea să adaugi date chiar atât de personale și din păcate nu poți, pentru că celor de la Apple nu le-au fost suficienți 4 ani pentru a înțelege că pe o tabletă, la fel ca și pe un computer, îți trebuie și un mod multi-utilizatori și unul utilizator vizitator.

Apple pare că știe atât de bine că domină piața tabletelor și că iPad nu are concurent, încât nu face nimic decât să lase hardware-ul la superlativ și aplicațiile de pe App Store să îl vândă. Și nu mișcă niciun deget pentru a face tableta mai mult decât un iPhone supradimensionat. Ori pentru a face logică trecerea la un model mai nou, care să ofere mai multe decât iPad-ul de 3 ani pe care încă îl mai folosești.

[quote_center]Preț[/quote_center]

ipad air 2 review #itutorial.ro (25)Apple păstrează pentru a-l patrulea an consecutiv o tradiție începută odată cu lansarea primului model de iPad și nu modifică prețul niciuneia dintre versiunile de bază de iPad Air 2. În schimb, compania americană a ieftinit versiunile cu capacitate de stocare mai mare, acestea fiind acum mai avantajoase decât până acum. Problema este că aceste versiuni vor fi și necesare în condițiile în care 16 GB pe o tabletă nu sunt puțini, ci insuficienți pentru majoritatea utilizatorilor. Nu ai ce să faci cu o tabletă de 16 GB căreia nu poți să îi mărești spațiul de stocare și consider că versiunea de bază a iPad trebuia să fie de anul acesta cea de 32 GB, dacă nu chiar cea de 64 de GB.

După cum probabil că ați intuit deja, sunt disponibile pe piață două modele și trei versiuni de iPad Air 2, fiecare oferind o capacitate de stocare diferită. Cele două modele de iPad Air 2 sunt: Wi-Fi Only și Wi-Fi + Cellular. Spre deosebire de primul model, cel Wi-Fi + Cellular oferă utilizatorilor posibilitatea de a introduce în el o cartelă cu trafic de date pentru a te putea conecta la Internet de oriunde și oricând. În plus, acest model include și un GPS. Fiecare dintre aceste două modele de iPad Air 2 sunt la rândul lor disponibile în câte trei versiuni. Prima versiune este cea de bază ce oferă o capacitate de stocare de 16 GB. Cea de-a doua este cea de 64 GB, iar ultima este versiunea de 128 GB. Observăm, așadar, că spre deosebire de anii trecuți, Apple nu mai comercializează patru versiuni de iPad, ci trei, iar ultimele două sunt mai ieftine cu 100 € fiecare decât până acum deoarece substituie versiunile de 32 GB, respectiv 64 GB. Prețul fiecărui model și versiuni de iPad Air 2 este listat în tabelul de mai jos.

Captură de ecran din 2015.01.04 la 22.50.16

Notă: În România, iPad Air 2 mai este disponibil, la prețuri similare, și la următoarele magazine: Altex, evoMAG, F64 și Cel.ro.

Eu am avut ocazia de a testa, mulțumită QuickMobile, iPad Air 2 Wi-Fi Only de 16 GB, versiunea albă, care poate fi comandată de aici. Recomandarea mea este însă să apelați măcar la versiunea de 64 GB pentru a nu face niciun compromis. În ceea ce privește modelul pe care să îl alegi, sincer să fiu nu știu ce să recomand, după trei ani în care am folosit doar iPad-uri Wi-Fi + Cellular. Nu pentru că nu ar fi bine să ai internet și pe iPad, ci pentru că funcționalitatea Hotspot Instantaneu din iOS 8 merge atât de bine încât dacă ai un iPhone cu multe unități, atunci nu te va deranja cu nimic să te conectezi la el.ipad air 2 review #itutorial.ro (50)

[quote_center]iPad Air 2 Review – Concluzii[/quote_center]

iPad Air 2 este fără doar și poate cel mai bun iPad lansat de către Apple până acum. Este mai bun decât iPad Air în măsura în care și iPad 2 era față de primul model de iPad. Dar nu este cu nimic diferit pe partea software față de un iPad Air sau un iPad 2 cu iOS 8.

Prin noul iPad, compania Apple și-a propus să facă tableta emblematică aproape la fel de performantă ca și un computer relativ nou. Dar nu s-a gândit să o facă și la fel de productivă. Spre deosebire de iPhone, iPad este mult mai productiv, indiferent că vorbim despre iPhone 4s sau iPhone 6 Plus. Comparativ cu un MacBook, iPad Air nu mai este nici pe departe la fel de productiv. Și nici nu ar trebui. Din păcate însă balanța înclină iPad prea mult către iPhone și deloc către un computer, iar Apple vede asta și contribuie an de an la transformarea iPad-ului într-un an mai mare.

Nu sunt deloc un fan al ultrabook-urilor și consider că Tim Cook nu greșește cu nimic atunci când le compară cu un prăjitor de pâine incorporat într-un frigider. Pur și simplu n-au niciun rost și nici n-ar trebui să existe. Dar anumite elemente ale lor sunt demne de luat în seamă și ar putea inspira puțin compania Apple.

Nu vreau ca iPad să devină la fel de complex și complicat ca și un computer ori ca și o tabletă Samsung. Pentru că pur și simplu, la fel ca și cei care cumpără iPhone, utilizatorii de iPad preferă simplitatea. Și eu o prefer. Însă Apple ar putea găsi soluția perfectă pentru a împăca simplitatea unui iPhone cu complexitatea unui Mac, punând în valoare ecranul mare și implementând funcții cum ar fi cea de divizare a ecranului pentru a folosi două aplicații în paralel și beneficia de o experiență multitasking decentă ori cea care să permită adăugarea mai multor profile de utilizatori. Funcții care să justifice hardware-ul impresionant și achiziționarea unui nou model de iPad.

Revenind la întrebarea pe care o puneam în introducerea acestui articol (Merită cumpărat un iPad Air 2?): răspunsul este Da, dar… Atât timp cât ești un utilizator de iPad 2 sau iPad 3, atunci în mod cert a venit timpul să faci upgrade la iPad Air 2, fiind după ani buni acel dispozitiv care justifică schimbarea acestor tablete ce, din experiență proprie, nu mai prea fac față iOS 8. Dacă ești un utilizator de iPad 4, atunci ai putea să te gândești serios la upgrade, dar doar dacă te nemulțumește ceva în legătură cu dispozitivul tău și crezi că iPad Air 2 repară acel minus. Dacă ai iPad Air, atunci părerea mea este că ai putea să mai aștepți câteva luni până la lansarea iPad Air 3. Desigur, iPad Air 2 este mult mai rapid decât primul model de iPad Air, este mai subțire, are Touch ID, o cameră mai bună și câte și mai câte. Dar în lipsa unui software care să aducă vreo diferență, nu știu cât de încântat vei fi de simplul fapt că o aplicație se deschide cu o fracțiune de secundă mai rapid sau că ai Touch ID. În fine, dacă nu ai iPad sau acum vrei să îți iei prima ta tabletă, atunci nici nu trebuie să stai pe gânduri, deoarece iPad Air 2 este cea mai bună alegere pe care o poți face. Nu te va dezamăgi.

iPad Air 2 este iPad-ul aproape perfect. Pentru ca Apple să-l transforme într-un produs perfect, trebuie să muncească ceva mai mult pe iOS și să ofere utilizatorilor mai multe funcționalități vitale. Fiindcă a te baza doar pe App Store nu este suficient.

[vc_button title=”Plusuri” target=”_self” color=”default” size=”size_large”]

  • Carcasă din aluminiu excelent finisată
  • Procesor Apple A8X incredibil de rapid
  • Ecran superb
  • Touch ID
  • Camera iSight îmbunătățită



[vc_button title=”Minusuri” target=”_self” color=”default” size=”size_large”]

  • iOS care nu aduce nimic în plus pentru acest model de iPad
  • Lipsa unor funcții (de exemplu, multi-ferestre)

Mulțumesc QuickMobile pentru că a făcut posibil acest review!

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi (modelul 2015) – Review

Introdusă în 2006, MacBook Pro este cea mai veche și mai puternică gamă de laptopuri Apple, o...

iPad mini 3 review

Adevărul ultimilor ani în lumea tehnologiei este unul rece: dacă vrei să ai cel mai bun lucru dintr-o anumită...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 14.1.2 Sonoma a fost lansat pentru utilizatorii de Mac

macOS 14.1.2 a fost lansat joi seară pentru posesorii de Mac-uri compatibile. Aceasta este a doua actualizare adusă macOS Sonoma 14.1 de la lansarea...

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a prezentat iMac 2023 – iată noutățile

Alături de noua gamă MacBook Pro cu afișaje de 14 inch și 16 inch, Apple a prezentat în cadrul evenimentului media de azi-noapte și...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.