Vrem telefoane mai subțiri și nu ne interesează autonomia bateriei” – nimeni, niciodată.

Cei care lucrează la Apple aparent nu sunt interesați absolut deloc că toată lumea ar accepta compromisul de a avea telefoane cu câțiva microni sau milimetri mai groase, dacă bateriile din interiorul lor ar fi mai mari. Ei par a fi interesați doar de cum pot să mai rupă câțiva microni de aici, câțiva de dincolo pentru a se lăuda în materialele publicitare. Și acesta n-ar fi un lucru rău dacă, indiferent de gradul de utilizare, niciun iPhone nu s-ar mai descărca până la sfârșitul zilei. Dar până acolo mai este drum lung.

Din cauza viziunii Apple, cei mai mulți utilizatori de iPhone trebuie să se împace cu ideea de a avea cu ei o baterie externă. Oriunde, oricând. Deci încă un lucru la care să îi poarte grija…

Și nu spun că iPhone n-a evoluat deloc la capitolul autonomie a bateriei (ba dimpotrivă, a ajuns să stea mai bine ca marea parte a concurenței), dar până și Apple recunoaște că cel puțin utilizatorii modelului cu ecran de 4,7 inchi au nevoie de o baterie externă – altminteri nu lansau o carcasă cu alimentare.

Și ajungem la bateriile externe și carcasele cu alimentare – salvarea utilizatorilor de iPhone care s-au săturat să ia mereu cu ei încărcătorul și să caute cu disperare prize libere. În general, bateriile externe fie sunt mari cât o cărămidă (și cam la fel de grele), fie sunt mici și încarcă dispozitivele conectate cam pe măsura dimensiunilor lor. (Ah, și pentru a le folosi, este, în general, necesar să iei la tine și cablul de alimentare). Carcasele cu alimentare precum cele lansate de Apple pentru iPhone 6/6s și iPhone 7 sunt o altă soluție de încărcare a telefonului din mers. Deși au marele avantaj de a fi mereu pe telefonul tău și de a nu necesita conectarea cu cablu, ele sunt în general destul de voluminoase și îi vor deranja pe utilizatorii ca și mine, care preferă să își folosească iPhone-ul fără niciun fel de toc.

Dar ce-ar fi dacă v-aș spune că există o baterie externă care a fost creată să se atașeze într-o secundă dispozitivelor iPhone, care are o capacitate suficient de mare încât să le dubleze autonomia bateriei și care este foarte portabilă?magicmount-power-bank-iphone-6s-plus-utilizare

Review MagicMount Power Bank 

Creată de către producătorul american de accesorii pentru iPhone, iPad și multe alte dispozitive, bateria externă MagicMount Power Bank poate să „salveze” la nevoie orice dispozitiv cu conector Lightning. Ea oferă beneficiile pe care le oferă orice carcasă cu alimentare, dar într-un factor de formă care o face mai convenabilă decât bateriile externe din această categorie. Folosind un sistem de magneți foarte puternici dezvoltat de Scosche, MagicMount Power Bank se conectează ferm la orice iPhone, fie că are sau nu toc pe el, și, în funcție de model, îi va dubla sau chiar tripla autonomia bateriei.

Iar dacă te-am făcut curios, te invit în cele ce urmează să vedem împreună bateria externă MagicMount Power Bank cu bune și cu rele.magicmount-power-bank-iphone-6s-plus-convorbire

Scosche MagicMount Power Bank Design

De când am descoperit produsele Scosche am apreciat accentul pus de producători pe felul în care arată. Deși puteau veni cu o banală baterie externă în care să introducă un sistem inteligent de atașare la telefoanele mobile, Scosche au făcut Power Bank nu doar să funcționeze bine, ci și să arate bine.

Bateria cu capacitatea de 4.000 mAh este ambalată într-o carcasă surprinzător de compactă și plăcută la atingere. Deși îmi veți spune poate că această comparație este irelevantă din cauza incompatibilității, totuși tind să menționez că MagicMount Power Bank este exact la fel de lungă și de lată precum un iPhone 4/4s – și aproape la fel de groasă. Deci chiar dacă va tripla autonomia bateriei anumitor modele, nu vă așteptați ca ea să le tripleze și dimensiunile. Sau greutatea (are în jur de 110 grame, deci este mai ușoară decât orice iPhone lansat până acum).magicmount-power-bank-baterie

Mulțumită marginilor rotunjite, dar și a cauciucului cu care modelul testat de mine este învelit, MagicMount Power Bank se simte foarte plăcut și comod în mână – dacă aș fi în incapacitatea de a vedea ce am în mână, aș putea spune că este un iPhone cu carcasă și nicidecum o baterie externă. Ea este cam la fel de plăcută în mână precum orice iPhone 6/6s/7 cu carcasă din cauciuc. Ori asta înseamnă că atunci când o vei conecta la dispozitivul tău, nu va fi mai neplăcut sau mai incomod să îl atingi decât până atunci (ba dimpotrivă la modele precum cele cu ecrane de 4,7 inchi și 5,5 inchi).

Partea interioară (cea care va atinge dispozitivul) are mai multe zone cauciucate pentru a evita zgârierea carcasei iPhone-ului la care o vei conecta. Aici se găsesc, undeva în zona de mijloc, patru magneți din neodium, care vor asigura prinderea bateriei de iPhone. Aceștia sunt mascați de sigla Scosche, care îți va indica mereu care este partea pe magicmount-power-bank-bateriadetaliucare trebuie să o atașezi de telefon.

Folosind-o de aproximativ două săptămâni cu diferite modele de iPhone, pot să vă spun următoarele:

  •  iPhone 5 (valabil și pentru 5s, 5c, SE): se potrivește parcă cel mai bine deoarece este doar puțin mai mică decât acest model – de fapt, ea mai lasă suficient loc încât tu să poți folosi camera principală și blițul. Deși îl face mai gros, nu îl face prea gros, așa că iPhone-ul tău va rămâne la fel de plăcut de folosit pentru a trimite mesaje sau naviga pe Facebook/Instagram/internet.
  • iPhone 6 (valabil și pentru iPhone 6s și 7): a fost creată cu acest model de iPhone în minte. Se potrivește numai bine pe carcasa iPhone-ului, nu va încurca, cu nimic camera indiferent cum ai ține-o, iar „cocoașa” pe care o aduce pe spatele telefonului tău nu te va deranja cu nimic (ajută mult la acest capitol marginile rotunjite).
  • iPhone 6s Plus (valabil și pentru iPhone 6 Plus și iPhone 7 Plus): este puțin subdimensionată, dar dacă ești obișnuit să ții telefonul din zona inferioară, atunci nu te va încurca mai deloc. Totuși, nu acesta este modelul de iPhone pentru care a fost creată, dar capacitatea ei este suficient de mare pentru a-l încărca o dată și.
  • Și iPad… Am testat MagicMount Power Bank și cu tableta, dar este evident faptul că nu a fost creată pentru a încărca un iPad (după cum vom vedea mai jos), așa că ar putea, în funcție de cum ții tableta, să te încurce.

În ceea ce privește portabilitatea, ei bine pot să spun că iPhone-ul, indiferent de model, intră la fel de ușor din buzunar ca și înainte. La ieșire s-ar putea să fie probleme cu iPhone-urile mari, însă, în general, dacă telefonul tău intră acum fără probleme în buzunar, ele nu vor apărea după ce conectezi bateria – s-ar putea să te incomodeze la condus sau când stai pe un scaun, iar dacă ai avut vreodată două smartphone-uri în buzunar, știi despre ce vorbesc.

Notă: Scosche menționează că nu ar fi recomandată folosirea bateriei împreună cu dispozitive cu hard disc, precum iPod Classic, întrucât magneții sunt suficient de puternici încât să cauzeze eventuale stricăciuni acestora (nu știu însă cine ar introduce un adaptor Lightning la 30 de pini în iPod pentru a-l încărca, dar atenționarea este binevenită). În rest, Scosche ne asigură că magneții folosiți sunt „100% siguri” pentru telefoane și nu vor interfera cu nimic. Totuși, există voci care spun că magneții acestei baterii pot interfera cu semnalul (Bluetooth, telefonic, NFC), însă eu unul trebuie să vă mărturisesc că nu am avut probleme nici în timpul apelurilor, nici cu semnalul la Internet și nici cu conexiunea Bluetooth dintre telefon și Apple Watch (NFC nu am avut cum să testez, întrucât în România nu este disponibil Apple Pay). În schimb, am văzut că magneții vor afecta ușor busola telefonului și o vor face să indice eronat cu câteva grade, așa că dacă ai nevoie de indicații precise, ar fi recomandat să îndepărtezi temporar bateria de el.

Obsedat de auriu? Nicio problemă!

Nu pot să vă ascund faptul că Scosche MagicMount Power Bank este disponibil și pe alte finisaje decât cel testat de mine. Unul dintre acestea este cel auriu, care se va potrivi foarte bine cu toate modelele de iPhone ale căror carcasă este aurie. Altul este gri și se va potrivi atât cu iPhone-urile pe gri stelar, cât și cu cele pe argintiu. Cel încercat de mine se potrivește foarte bine mai ales cu iPhone-urile pe negru mat (7 și 7 Plus), dar și cu celelalte. Dacă ai husă, acest aspect nu prea mai contează.

cutie magicmount power bank

Cutia

Scosche sunt destul de generoși în privința a ceea ce oferă pentru banii plătiți. Pe lângă bateria propriu-zisă cu cablu Lightning inclus, vom mai găsi în ambalajul Power Bank și două MagicPlates (de dimensiuni diferite – vom vedea mai jos ce sunt), o peliculă protectoare pentru telefon și un cablu de alimentare microUSB la USB.

Scosche MagicMount Power Bank Montarea pe iPhone

După ce ți-ai cumpărat această baterie externă, va trebui să decizi cum o folosești împreună cu dispozitivul tău. Stai liniștit, nu e nimic complicat și îți voi explica despre ce este vorba.magicmount-power-bank-iphone-6s-plate

Procesul de montare a bateriei pe iPhone este compus inițial din trei pași, care se vor reduce la un singur pas (și cel mai simplu) de îndată ce ai instalat cele necesare pe telefonul tău:

1 Alegerea MagicPlate: Spuneam puțin mai sus că în cutia MagicMount Power Bank vom găsi două MagicPlates. Acestea sunt niște piese metalice de care vei avea nevoie pentru ca bateria externă să se atașeze magnetic la iPhone-ul tău – nu, carcasa din aluminiu nu este suficientă. Și pentru că producătorii au inclus două în cutie, asta nu înseamnă că va trebui să le folosim pe amândouă pentru ca bateria să stea în siguranță. Una singură este suficientă, indiferent care ar fi aceasta, așa că îți mai rămâne una pe care o poți păstra de rezervă sau pe care o poți oferi partenerei/partenerului ori celui mic, în cazul în care veți folosi mai mulți această baterie în familie (dacă ai numai una, va fi „bătaie pe ea”, aș putea să te asigur). Ca să te ajut în luarea deciziei, am să îți spun că nu are importanță ce MagicPlate vei atașa dispozitivului tău iPhone, indiferent de model. Eu unul am folosit montura mică și cu iPhone 6s Plus și nu au existat probleme în ceea ce privește prinderea bateriei.

2 Montarea MagicPlate pe iPhone: După ce ți-ai ales montura dorită trebuie să o atașezi dispozitivului tău. Iar aici ai mai multe opțiuni. Conform celor de la Scosche, MagicMount poate fi lipită direct pe spatele dispozitivului tău iPhone cu ajutorul adezivului 3M pe care îl are pe una dintre părți sau poate fi pusă între dispozitiv și un toc (cu zona metalică îndreptată către interiorul husei, fără a o lipi cu ajutorul adezivului). M-am plâns puțin în recenzia la suportul auto MagicMount Pro de faptul că MagicPlate mă obligă ori să folosesc carcasă ori să lipsesc ceva de carcasa iPhone-ului meu. Ei bine, problema rămâne, dar am fost plăcut impresionat să văd în cutia acestei baterii o peliculă protectoare. Aceasta poate fi lipită pe iPhone pentru a nu lipi direct pe carcasa lui adezivul monturii metalice, facilitând astfel dezlipirea monturii. Totuși, eu unul am preferat să introduc montura într-un toc (toate cele testate de mine sunt compatibile, deci inclusiv Apple Silicone Case) și consider în continuare că aceasta este cea mai facilă metodă de a folosi sistemul magnetic de prindere al bateriei.

Notă: Conform producătorului, nu ar trebui să folosim husele de tip portofel cu această baterie întrucât magneții ei pot distruge cardurile de credit sau de debit pe care le-ai putea ține acolo.

3 Prinderea bateriei de iPhone: Joacă de copii. Fiindcă acesta este pasul de care te vei lovi mereu atât timp cât vei folosi această baterie împreună cu iPhone-ul tău, el este și cel mai simplu. Odată ce ai lipit montura „magică” de carcasa telefonului tău (sau ai introdus-o în husă), tot ce va trebui să faci este să aproprii bateria de iPhone. Ea se va prinde instantaneu de iPhone și va rămâne nemișcată, indiferent cum l-ai ține în mână sau cum l-ai folosi (poți chiar să ții numai telefonul și să îl miști puternic, fără a avea grija că bateria va zbura).

Ridicarea bateriei de pe iPhone se va face la fel de simplu ca și prinderea. Pur și simplu trebuie să o apuci și să o tragi cu puțină fermitate. Atât și nimic mai mult.

Utilizatorii care folosesc unul dintre suporturile auto Scosche trebuie să mai știe faptul că monturile bateriei sunt identice cu cele folosite și de aceste suporturi, așa că odată ce ți-ai montat unul dintre MagicPlates pe iPhone-ul tău, vei putea folosi cu ușurință atât bateria, cât și suportul, dar nu în același timp.

Nu vrei să folosești MagicPlates? Nicio problemă

În situația în care nu te prea atrage nici ideea de a folosi o husă și nici cea de a lipi o piesă metalică de carcasa telefonului tău, trebuie să știi că bateria funcționează fără nicio problemă și fără MagicPlates. Chiar dacă producătorul a conceput-o cu magneți tocmai pentru a face ca ea să stea prinsă precum o carcasă de orice iPhone, utilizatorii care nu doresc acest lucru și își asumă riscul de a o scăpa uneori pe jos, pot să conecteze doar cablul Lightning la iPhone și să o folosească. Rămâne și în acest caz valabilă recomandarea privind aproprierea bateriei de cardurile bancare.magicmount-power-bank-incarcare

Scosche MagicMount Power Bank Încărcarea iPhone-urilor

Mai important decât designul și sistemul inovativ de prindere este încărcarea dispozitivelor compatibile. Până la urmă ți-ai luat o baterie externă și nu o carcasă sau cine știe ce alt accesoriu, nu?

Transferul de energie din baterie în iPhone se face prin intermediul cablului Lightning integrat. Acest cablu măsoară 7,5cm, deci suficient încât să îl poți răsuci pentru a-i introduce în iPhone-ul care stă pe baterie (repet, nu este obligatorie folosirea sistemului magnetic de prindere a bateriei pe carcasă, însă dacă îl folosești, cablul este suficient de lung pentru a ajunge la portul Lightning al iPhone-ului). Un alt aspect extrem de important care trebuie menționat în legătură cu acest cablu este certificarea Apple „Made for iPod/iPhone/iPad” (după cum se poate vedea pe cutia bateriei cu care vine la pachet).

MFi este un program de licențiere pentru producătorii de accesorii și periferice software care lucrează cu iPhone, iPad și iPod touch. Prin acest program, compania Apple certifică faptul că respectivele accesorii au fost produse respectând îndrumările sale, au fost testate riguros și pot fi utilizate fără nicio problemă de compatibilitate. Or, cablul Lightning din bateria MagicMount Power Bank ar trebui să lucreze cu iPhone, iPad și iPod (cel puțin) la fel de bine ca și cele gândite de către Apple.

Fiind Lightning, cablul integrat al bateriei MagicMount Power Bank este compatibil cu toate dispozitivele care au acest conector, iar aici includem iPhone 5 (și toate modelele mai recente), iPad generația a 4-a, iPad Air (și toate modelele mai recente), iPad Pro, iPad mini (și toate modelele mai recente), iPod touch generația a 5-a (și toate modelele mai recente) și iPod nano generația a 7-a. Prin urmare, această baterie va putea fi folosită, fără niciun adaptor, împreună cu oricare dintre dispozitivele Apple mai sus menționate.

Despre acest cablu pot spune că a funcționat fără probleme în testele mele (adică fără eventuale atenționări privind incompatibilitatea și fără perioade de întrerupere neașteptată a încărcării). Mă așteptam să fie așa de când am văzut certificarea MFi pe cutie. Totuși, chiar dacă n-am întâmpinat probleme, am o îngrijorare. Fiindcă este integrat în baterie, de acest cablu Lightning va depinde funcționarea bateriei. Dacă reușești să îl rupi cumva ori pinii săi încep să se corodeze, atunci poți spune pa și bateriei. Într-adevăr, este un lucru foarte bun faptul că are cablul atașat, dar parcă aș fi preferat să fie atașat printr-un port USB care să îți permită să îl schimbi la nevoie. În situația de față trebuie să ai mare grijă cum îl ții și unde îl pui (eu unul nu aș pune bateria în buzunar cu cablul în jos) pentru că de el depinde întreaga baterie. Și nu mă înțelegeți greșit: este un cablu rezistent și flexibil (la îmbinarea dintre cablu și protecția din cauciuc a conectorului Lightning, precum și la îmbinarea cablului cu bateria a fost introdus un element care împiedică ruperea lui în aceste zone sensibile).

SONY DSC

Power Bank – Cât de mult poate ține în viață un iPhone?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este: depinde de model.

MagicMount Power Bank are în interiorul său o baterie cu capacitatea de 4.000 mAh. Modelele de iPhone compatibile au următoarele baterii:

  • iPhone 7 Plus: 2.900 mAh
  • iPhone 7: 1.960 mAh
  • iPhone 6s Plus: 2.750 mAh
  • iPhone 6s: 1.715 mAh
  • iPhone SE: 1.624 mAh
  • iPhone 6 Plus: 2.915 mAh
  • iPhone 6: 1.810 mAh
  • iPhone 5s: 1.570 mAh
  • iPhone 5c: 1.507 mAh
  • iPhone 5: 1.440 mAh

Așadar, capacitatea MagicMount Power Bank este mai mare decât capacitatea bateriei oricărui iPhone lansat până acum de către Apple, ceea ce înseamnă că indiferent de modelul pe care îl ai, ea va fi capabilă să îi dubleze autonomia actuală sau chiar să i-o tripleze. În teorie.

În practică, lucrurile pot sta – în aparență, cel puțin – altfel. Chiar dacă un calcul simplu ne arată că un iPhone 6 ar putea fi încărcat complet, de la 0 la 100% de două ori, în testele mele bateria, complet încărcată, (din momentul pornirii ei prin apăsarea butonului dedicat din partea inferioară) a reușit să îl încarce cam o dată și jumătate. De două ori nu am reușit să încarc complet decât un iPhone 5, în timp ce la iPhone 6s Plus am observat că bateria reușește să îl încarce cu succes de la 0 la 100% o singură dată și cam atât.

Și chiar dacă (aparent) nu triplează autonomia bateriei unui iPhone 6/6s/7 (modelele pentru care a fost creată în principal), această baterie le încarcă suficient încât tu să poți trece „cu bine” peste orice zi, oricât de lungă a fost și oricât de mult ți-ai fi folosit telefonul. Mie unul iPhone 6 nu reușește să îmi ofere suficient de multă baterie încât să termin o zi de lucru fără să-l încarc, însă cu această baterie am reușit să îl folosesc chiar și două zile fără să mai am grija încărcătorului tradițional. Iar asta este mai mult decât bine pentru unul care folosește destul de mult iPhone-ul și care este complet dezinteresat de trucurile care ajută la reducerea consumului de energie.

De ce Power Bank nu încarcă, complet un iPhone 6 de două ori?

Ei bine, principalul motiv este folosirea telefonului în timpul alimentării. Într-adevăr, teoretic, bateria ar trebui să reușească să încarce complet de două ori un iPhone 6/6s/7 sau mai mic, dar pentru a vedea exact acest lucru va trebui să îți oprești iPhone-ul sau să-l pui pe Mod Avion și să nu-l mai atingi. Un lucru pe care știu că nimeni nu îl face. Deci nici eu nu l-am făcut (personal, încerc să simulez situațiile din lumea reală, nu ceva ce știu că nimeni sau aproape nimeni nu va face vreodată).

magicmount-power-bank-iphone-6s-plus-incarcareExplicația de mai sus mă face să mai vin cu o mențiune pe marginea afirmațiilor de mai sus. Numărul de încărcări diferă de la un utilizator la altul. Pentru că el este influențat foarte mult de cât de mult îți folosești telefonul în timp ce e la încărcat. La fel cum, de altfel, și timpul de încărcare la priză este influențat de acest aspect. Și acum am să vin cu un exemplu personal pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile. Am făcut un drum de două ore cu aplicația Waze pornită în permanență pe un iPhone 5 și chiar dacă la plecare telefonul avea 100% baterie, la fel și bateria, la destinație telefonul era încărcat 90%, dar bateria nu mai avea energie. Se poate spune deci că l-a încărcat doar o singură dată. Totuși, fără consumatori atât de mari, același iPhone mi-a fost încărcat complet de două ori de aceeași baterie (chiar dacă l-am mai folosit și în timpul încărcării). În această situație însă am urmărit constant încărcarea, iar la afișarea a 100% baterie pe telefon am oprit bateria externă, am lăsat telefonul să se descarce până la 1%, apoi am repornit-o.

Așadar, nu poate nimeni să îți spună cu certitudine cât de mult îți va încărca o baterie externă telefonul pentru că acest lucru depinde în primul rând de tine. Poate acest Power Bank să tripleze autonomia bateriei unui iPhone 6 sau 7? Da. Dar dacă folosești telefonul în timp ce este la încărcat, atunci se poate să vezi doar că îi dublează autonomia sau poate nici măcar atât… Chiar dacă în realitate ea ți-a încărcat telefonul (aproape) atât de mult cât au promis producătorii.magicmount-power-bank-ipad-air-2

…Este și PENTRU iPad?

În cazul în care există utilizatori care posedă pe lângă iPhone și un iPad și se întreabă dacă această baterie externă le va putea încărca tableta, ei bine răspunsul, după cum ați putut vedea și mai sus, este da. Totuși, MagicMount Power Bank nu a fost creată pentru iPad, deci nu prea are rost să vorbim despre tablete.

De ce spun că nu a fost creată pentru tablete? Răspunsul este evident dacă ne uităm la dimensiunile și capacitatea ei, care este mai mică decât capacitatea oricărui iPad compatibil (deci cu conector Lightning). Să luăm un exemplu: iPad Air 2 (modelul pe care am și testat-o foarte puțin). Bateria acestui model de iPad are capacitatea de 7.340 mAh, deci este aproape de două ori mai mare decât bateria din Power Bank. Or, nu va reuși să încarce nici măcar la 50% bateria unui astfel de iPad complet descărcat.

Dar dacă ești unul dintre utilizatorii care folosește într-atât de intens iPad-ul încât nu îi ajunge o zi, cu această baterie se poate să reușești să obții autonomia dorită. La fel cum se poate ca ea să te „salveze” dacă ți se descarcă iPad-ul și mai ai nevoie de el.magicmount-power-bank-iphone-6

Cât de repede se face încărcarea?

Conform celor de la Scosche, MagicMount Power Bank poate produce până la 2,1A – adică tensiunea maximă pe care dispozitivele iPhone de la 6 și 6 Plus încoace o acceptă. Asta înseamnă că, teoretic cel puțin, această baterie externă ar trebui să le încarce la fel de rapid precum un încărcător cu adaptor de priză de 2,1A (precum cel care vine cu iPad). Deci mai rapid decât încărcătorul care vine în cutia tuturor modelelor de iPhone.

Lucrurile stau și aici diferit. Pentru primele 80 de procente, alimentarea se va face mai rapid decât prin încărcătorul ce vine în cutia iPhone. La iPhone 6, spre exemplu, am observat că încărcarea de la 0-80% se face cam într-o oră și jumătate. Pentru ultimele 20%, încărcarea se va face însă foarte lent – la același model de iPhone a durat cam o oră să ajungă de la 80% la 100%.

Și cum se prea poate să vă întrebați de ce primele 80 de procente se încarcă foarte rapid, iar ultimele 20% se încarcă foarte lent, voi preciza că pentru a preveni supraîncărcarea bateriei

Scosche MagicMount Power Bank Încărcarea bateriei

Am văzut cum stau lucrurile cu încărcarea dispozitivelor conectate, dar pentru a avea energia necesară să le încarci trebuie mai întâi să încarci bateria.

Încărcarea bateriei MagicMount Power Bank se face prin intermediul portului microUSB situat lângă cablul Lightning. Din păcate… La fel ca și cu marea majoritate a bateriilor externe disponibile pe piață, Power Bank folosește un port diferit de cel al iPhone pentru a se încărca, ceea ce ne obligă să mai ținem prin casă încă un cablu. Acest cablu este inclus în cutia bateriei și este de foarte bună calitate, deci nu trebuie să îți faci probleme dacă nu ai deja unul prin casă.

Trecând de problema cablului microUSB, ne vom lovi de o alta: încărcarea propriu zisă a bateriei. Ea nu este legată de faptul că în cutia bateriei nu găsești un adaptor de priză (poți folosi unul dintre cele pe care le ai deja sau o poți încărca la computer), ci de intensitatea foarte mică acceptată. Din motive care-mi scapă, Scosche au introdus o baterie care acceptă la intrare doar 1A. Adică foarte puțin raportat la capacitatea ei. Dacă folosești un adaptor de alimentare de iPhone sau unul de iPad, ea se va încărca în vreo trei ore, iar dacă folosești un adaptor mai slab sau un computer mai vechi, atunci durata va fi și mai mare.

În timp ce se încarcă, bateria îți va afișa care este procentajul cu ajutorul celor patru LED-uri de culoare albastră ce se aprind intermitent în timpul alimentării. Atunci când rămân toate patru aprinse, bateria este încărcată complet, iar când se aprind doar o parte, atunci doar un anumit procent este încărcat (numărul de LED-uri aprinse îți indică nivelul alimentării: 1=1-24%, 2=25-49%, 3=50-74%, 4=75-99%). Aceleași LED-uri se vor aprinde și ulterior, la pornirea bateriei și la o atingere scurtă a butonului de pornire, pentru a-ți indica nivelul bateriei (din nou, numărul lor indică procentajul bateriei).

Odată ce bateria s-a încărcat, deci toate cele patru LED-uri rămân aprinse, tu o poți opri, pentru a conserva energia. Repornirea se va face manual, prin apăsarea butonului din zona inferioară a bateriei, chiar dacă ai conectat dispozitivul iPhone prin cablul Lightning inclus (pot apărea deci situații în care conectezi telefonul la baterie dar uiți să o pornești și observi că el se tot descarcă sau chiar oprește, fără a înțelege, pentru moment, de ce).

Un aspect ce merită notat este că bateria nu se poate încărca în același timp cu iPhone-ul. Dacă dispozitivul iOS este conectat la baterie, iar aceasta din urmă este conectată la priză sau PC/Mac, atunci telefonul va fi încărcat mai întâi, apoi bateria. Mai mult, dacă bateria este conectată la computer, iar telefonul la baterie, tu vei putea transfera date de pe computer pe iPhone (via iTunes sau o altă aplicație), ca și cum ai fi conectat telefonul direct la computer.

În privința conservării de energie, pot spune că am rămas plăcut surprins. După ce am încărcat-o complet și am ținut-o vreo patru zile pe „tușă”, ea arăta în continuare că este încărcată complet, semn că nu pierde energia, deci că este un accesoriu de calitate.magicmount-power-bank-iphone-5

Scosche MagicMount Power Bank Concluzii

Bateria externă Scosche MagicMount Power Bank funcționează așa cum te-ai aștepta de la un produs din această categorie pe care ai cheltuit peste 50€. Adică foarte bine.

Comparativ cu multe dintre bateriile externe de pe piață, aceasta este mai subțire și mai portabilă. Ea este mai plăcută și decât o carcasă cu baterie, deoarece nu te obligă să o porți mereu pe iPhone-ul tău, ci doar atunci când ai nevoie de ea. Ca să nu mai punem că o poți atașa iPhone-ului tău mult mai simplu decât o carcasă cu baterie obișnuită, mulțumită sistemului inovativ de prindere bazat pe magneți. Sau că va arăta bine pe majoritatea versiunilor, dat fiind faptul că are carcasa disponibilă în finisaje similare cu cele ale iPhone-urilor. Sau că atunci când vei face upgrade la un model mai nou de iPhone, nu va trebui să o arunci, atât timp cât acesta va mai avea conector Lightning.

Odată pornită, Scosche MagicMount Power Bank își va face treaba pentru care ai cumpărat-o. Și o va face bine, după cum am explicat mai sus. Cei 4.000 de mAh sunt suficienți pentru a te ajuta să treci peste o zi oricât de lungă. Sau poate chiar două zile pline. Indiferent ce model de iPhone ai avea sau cât de mult l-ai folosi.

Străină de probleme, Scosche MagicMount Power Bank nu este. Și nu mă refer la faptul că, la fel ca și aproape orice altă baterie externă, îți va cere și ea să o încarci. Ci la ritmul foarte lent în care se va încărca. Acest ritm nu te afectează dacă o încarci peste noapte (o singură dată am avut neplăcuta surpriză de a o găsi la fel de descărcată dimineața, deși am ținut-o toată noaptea în priză – dar cel mai probabil vina nu a fost a ei, ci a încărcătorului). Ci dacă uiți să o încarci peste noapte și vrei să faci acest lucru peste zi. Și ești în grabă…

O altă problemă poate fi cablul Lightning încorporat. Deși este perfect ca și lungime și apreciez că această modalitate de implementare te ajută să scapi de grija cablului, aș fi preferat ca el să fie conectat la baterie prin USB. Astfel, bateria ar fi rămas utilizabilă și dacă el s-ar fi degradat sau distrus.

Un lucru pe care l-aș mai fi preferat ar fi fost ca sistemul de încărcare al bateriei să folosească tot Lightning și nu microUSB. Asta pentru ca eu să pot să o încarc de oriunde din casă și să nu mai depind de singurul cablu microUSB pe care-l am (niciun produs Apple nu are așa ceva, deci da…).

Așadar, Scosche MagicMount Power Bank este compromisul aproape perfect între bateriile externe tradiționale și carcasele cu alimentare. Micile probleme pe care le are nu o recomandă mai puțin pentru utilizatorii de iPhone cu ecran de 4,7 inchi (6, 6s și 7). Sau pentru cei care au un iPhone mai mic. Din cauza capacității, nu aș putea să o recomand tocmai și pentru utilizatorii de iPhone de 5,5 inchi (6 plus, 6s Plus și 7 Plus), decât dacă dublarea autonomiei actuale este suficientă pentru ei.

În privința prețului, ei bine acesta este un aspect care s-ar putea să îi țină pe mulți departe. În România, Scosche MagicMount Power Bank este disponibilă la 289,99 lei pe culorile negru (cea testată de mine) și auriu. Un preț care, recunosc, este destul de piperat, dar care merită plătit dacă îți dorești o baterie de calitate, care să nu incomodeze utilizarea normală a dispozitivului iPhone, și ai nevoie de două sau trei ori mai multă autonomie.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.