Suporturile auto pentru telefoanele mobile și alte dispozitive (cum ar fi sistemele de navigație bazate pe GPS) au apărut de ceva vreme, iar popularitatea lor este în ultima vreme tot mai mare în rândul șoferilor.
Aceia dintre voi care ați încercat un suport auto până acum ați observat probabil că folosirea lui provoacă multe bătăi de cap. Asta pentru că cele mai multe dintre suporturile de pe piață folosesc un anumit tip de mecanism de prindere a telefonului. Un mecanism bazat pe cleme care nu este nici prea convenabil și nici cel mai elegant posibil. Un astfel de mecanism blochează adesea, prin brațele de plastic ale clemelor, butoanele fizice ale dispozitivelor mobile și poate „scăpa” telefoanele la frânări bruște. Ca să nu mai spunem că montarea telefonului este o operațiune care îți necesită ambele mâini sau căschimbarea orientării dispozitivului din „portret” în „vedere” poate fi un adevărat chin.
Alternativa cea mai bună la suporturile bazate pe cleme, în opinia mea, sunt cele bazate pe magneți. Iar producătorul american de accesorii pentru telefoane și autoturisme Scosche are poate cea mai bună soluție de pe piață la ora actuală (cel puțin dintre toate suporturile pe care le-am testat, este cea mai bună): MagicMount Pro. Suporturile auto din această gamă se pot monta pe parbriz, bord, gurile de ventilație (și nu numai) și au magneți foarte rezistenți.
Review MagicMount Pro Window/Dash
Eu unul am testat MagicMount Pro Window/Dash împreună cu diferite modele de iPhone (și iPad). Acesta, după cum ne sugerează numele, este un suport auto bazat pe magneți care va funcționa la fel de bine și atunci când este montat pe parbriz, cât și atunci când este montat pe bordul mașinii sau multe alte suprafețe.
Înainte de toate: de ce aș avea nevoie de un suport auto?
În cazul în care nu ai mai folosit până acum un suport auto și nu ești convins că merită să ocupi o mică parte din parbriz / bord cu așa ceva, mai jos îți voi prezenta câteva motive pentru care ar fi o idee foarte bună să apelezi la un suport auto pentru telefon, mai ales dacă ești șofer:
- Navigație: Nu toate autoturismele care circulă astăzi pe drumuri au sisteme multimedia cu navigație integrată. Iar majoritatea mașinilor cu sisteme de navigație au hărți învechite și foarte scump (sau, în unele cazuri, imposibil) de actualizat. Pe când iPhone (și alte dispozitive mobile) vin cu așa ceva din cutie și cu zeci sau sute de aplicații de navigare alternative disponibile pentru descărcare în magazinele de aplicații. Aplicații care sunt actualizate constant (și gratuit) cu cele mai recente informații de cartografiere disponibile, care sunt capabile să te ghideze viraj cu viraj și care te pot ajuta să ocolești ambuteiajele. Ei bine, dacă dorești să ai mereu harta în față (și nu doar indicațiile vocale), atunci suportul auto este soluția perfectă.
- Radare:Să presupunem că ai călătorit mult și știi bine drumurile pe care trebuie să mergi (iar unde nu știi, te oprești și întrebi – incredibil, dar valabil și în 2016). Chiar și așa, nu ai de unde să știi pe unde stau radarele, dacă în drumul tău a avut loc un accident și s-a format un ambuteiaj, dacă urmează să ai în drum o groapă periculoasă, etc. Înainte de a-mi spune că există stații, îți spun că există șoferi (ca și mine) care pur și simplu nu agreează ideea de a-ți pune stație pe un turism (deci antene caraghioase, cabluri și o cutie prin mașină) și de a asculta înjurăturile și inepțiile multora doar pentru a afla, uneori, și ceea ce te interesează. Iar acești șoferi poate că nu respectă întocmai limitele de viteză (ceea ce, recunosc, nu este un lucru bun, dar la ce drumuri și trafic mizerabile avem pe plaiurile mioritice, nu prea se poate altfel) sau vor să știe unde s-au format ambuteiaje, dacă în drumul lor este un obstacol periculos, etc. Soluția pentru cei fără stații sunt tot aplicațiile pentru smartphone (notă: ar fi și detectoarele de radar, dacă vrei să te ferești numai de radare, însă pentru a detecta în timp util și toate tipurile de radar, ai nevoie de un aparat bun, care este și foarte scump). Nu aplicațiile de genul Hărți Apple sau Google. Ci cele de genul Waze (care, după părerea mea, este cea mai bună la ora actuală pentru că are raportate aproape toate radarele, ambuteiajele, pericolele de pe șosea, drumurile închise, etc.).
- Notă: Recunosc, Waze este principalul motiv pentru care eu folosesc suporturi auto.
- Reduce distragerea atenției de la trafic: având telefonul în fața ta mereu, nu vei mai fi nevoit să îți muți ochii de la trafic pentru a-l căuta prin suportul de pahare, cotieră, etc. ca să vezi cine ți-a scris sau ce comentarii ai mai primit pe Facebook (din păcate, există și șoferi preocupați de așa ceva în timp ce conduc). Practic, cu o simplă aruncătură de ochi îți vei putea vedea notificările pe ecran, fără să ai atenția distrasă complet de la trafic (am spus că un suport poate reduce, nu că va elimina complet distragerea atenției – cel mai indicat ar fi să nu te uiți deloc la telefon).
- Răspunzi apelurilor și auzi mai bine interlocutorul: fiindcă multe mașini nu au sisteme Bluetooth care să permită conectarea telefoanelor cu scopul efectuării/recepționării apelurilor telefonice, iar necesitatea de a vorbi la telefon poate apărea chiar și atunci când șofezi, să ții telefonul la ureche nu este tocmai indicat. În loc să faci asta, poți să vorbești pe difuzor – experiența cea mai bună va fi dacă telefonul este pe un suport auto și stă în fața ta.
- Hey Siri, muzică și nu numai: interacționarea cu Siri prin modul „Mâini libere” se va face mult mai bine dacă aceasta îți va auzi clar comenzile (deci dacă tefonul stă în fața ta, oarecum aproape de tine). Iar Siri și modul „Hey Siri” te pot „salva” când conduci, dacă vrei să suni pe cineva, să schimbi piesa, să adaugi un memento/o întâlnire în calendar și nu doar. În plus, dacă ai telefonul pus pe un suport și îl folosești și pentru a reda muzică în mașină, poți controla mai ușor lista de redare (și fără a fi chiar atât de distras de la drum).
- Ai unde să îți ții telefonul (fără să îl zgârii): Multe dintre autoturisme nu au spații special prevăzute pentru telefoanele mobile și fie nu îți oferă niciun loc în care să-ți poți pune phableta, fie acel loc, nefiind special prevăzut pentru telefon, nu îș va ține în siguranță și/sau îl va zgâria. Un suport auto poate face uitate aceste probleme.
Dacă suportul auto are un mecanism de prindere convenabil ce îți permite să atașezi telefonul într-o secundă, atunci îl vei adopta mult mai ușor în viața ta de zi cu zi, și nu-l vei folosi doar la drumurile lungi. MagicMount Pro cu al său sistem magnetic de prindere a telefonului (și a celorlalte dispozitive) face uitate cele mai multe inconveniente ale suporturilor tradiționale și îți va face autoturismul mai inteligent (via iPhone) la fiecare drum.
De ce MagicMount Pro Window/Dash?
În cea mai recentă gamă Scosche de suporturi auto sunt trei modele: MagicMount Pro Vent (pentru grila de ventilație), MagicMount Pro Dash (doar pentru bord) și, modelul testat de mine, MagicMount Pro Window/Dash (pentru bord și parbriz/geam). Am ales modelul din urmă deoarece prefer să îmi pun telefonul pe parbriz, așa încât atenția de la drum să-mi fie distrasă cât mai puțin atunci când arunc câte o privire scurtă la ecranul iPhone-ului. Nu mică mi-a fost surprinderea însă nici atunci când am văzut cât de bine stă și pe bord, însă despre asta vom discuta puțin mai târziu.
MagicMount Pro Window/Dash Design
La fel ca și celelalte două modele din gamă, MagicMount Pro Window-Dash are o suprafață de contact în formă pătrată, de dimensiuni nu foarte mari, sub care se ascund patru magneți din neodim.
Magneții sunt foarte, foarte puternici, însă, în același timp sunt și siguri pentru iPhone și celelalte dispozitive mobile. Scosche menționează însă că nu ar fi recomandată folosirea suportului auto împreună cu dispozitive cu hard disc, precum iPod Classic, întrucât magneții sunt suficient de puternici încât să cauzeze eventuale stricăciuni acestora. De asemenea, mai există voci care spun că magneții acestui suport pot interfera cu semnalul (Bluetooth, telefonic, NFC), atât timp cât telefonul este pus pe suport, însă eu unul trebuie să vă mărturisesc că nu am avut probleme nici în timpul apelurilor, nici cu semnalul la Internet și nici cu conexiunea Bluetooth dintre telefon și sistemul MMi al mașinii (NFC nu am avut cum să testez, întrucât în România nu este disponibil Apple Pay). În schimb, am văzut că magneții vor afecta busola telefonului și o vor face să indice eronat cu câteva grade, așa că dacă ai nevoie de indicațiile precise ale aplicației Busolă, ar fi recomandat să nu ții iPhone-ul pe suport.
Per total, în ciuda faptului că o bună parte din el este fabricat din plastic lucios și mat, designul suportului este unul elegant și se va potrivi cu interioarele celor mai multe mașini. Însă dacă ții foarte mult la estetică, trebuie să știi că cei de la Scosche au conceput și niște inele interschimbabile numite MagicTrim. Ele au un rol pur ornamental și vin pe negru și argintiu direct în ambalajul accesoriului. Dacă însă nu ești mulțumit de aceste culori și ai un iPhone auriu, roz auriu sau în interiorul mașinii tale se găsesc inserții de carbon, Scosche îți oferă posibilitatea de a cumpăra, separat, inele și pe aceste culori.
MagicMount Pro Window/Dash Ușurința de utilizare
MagicMount Pro Window/Dash, la fel ca și celelalte modele din colecție, este foarte ușor de folosit și de instalat. Pentru a prinde telefonul de suportul montat pe parbriz, birou (și nu numai) este necesară o piesă metalică numită MagicPlate (stai liniștit, nu trebuie să cumperi nimic separat, în cutia accesoriului fiind nu una, ci două astfel de piese).
Deci, pentru a utiliza MagicMount Pro Window/Dash sunt necesare două lucruri: montarea suportului pe parbriz/bord și montarea piesei MagicPlate pe telefon.
Montarea suportului pe suprafețele compatibile se realizează prin intermediul unei ventuze numită „StickGrip”. După ce îl fixezi și tragi clapeta din plastic (situată deasupra StickGrip), ventuza realizează o prindere foarte sigură pe aproape orice suprafață, inclusiv pe parbriz, geamurile laterale ale mașinii și diverse suprafețe texturate, cum ar fi bordul mașinii, biroul, noptiera, blatul din bucătărie, etc. – excepție fac suprafețele din piele, velur și alte materiale similare. Iar dacă înainte de a o monta, o stropești cu apă caldă și o lași să se usuce, ea se va lipi atât de bine de suprafețele „compatibile” încât, indiferent cât de tare ai trage de ea, ea tot acolo va rămâne (am încercat să o scot fără să ridic clapeta și m-am lăsat bătut). Ca să înțelegeți mai bine cât de bună este prinderea prin această ventuză vă spun că, după ce a stat câteva zile prins de parbrizul mașinii, atunci când am încercat să îl scot, am ridicat clapeta suportului și am putut să trag oricât de tare că nu a ieșit până nu am apucat de prinzătoarea din cauciuc de pe ventuză și am încercat de vreo trei ori să o desprind.
Prinderea m-a impresionat într-un mod plăcut și pentru faptul că mi-a permis să mut suportul de pe parbriz pe bord și apoi de pe bord iarăși pe parbriz, fără să trebuiască să îl ud sau să fac orice altceva. Producătorul recomandă însă să clătești ventuza cu apă caldă, să o scuturi și să o lași să se usuce pentru a avea cea mai bună priză, atunci când o muți de pe o suprafață pe alta.
Numărul opțiunilor de montare este destul de mare și în cazul piesei metalice MagicPlate. Conform celor de la Scosche, această piesă poate fi atașată pe spatele dispozitivului tău iPhone sau, dacă ai un alt dispozitiv, sub capacul care acoperă bateria, cu ajutorul adezivului 3M pe care îl are pe una dintre părți. Alternativ, americanii ne spun că putem folosi această placă metalică și fără a o lipi, punând-o între dispozitiv și toc (cu zona metalică îndreptată către interiorul husei și nu către dispozitivul iPhone).
Pentru mine, acest MagicPlate reprezintă o problemă, deoarece îmi place atât mult designul iPhone, încât nu vreau sub nicio formă să lipsesc ceva de carcasa lui și prefer să nu folosesc tocuri. Neavând încotro a trebuit însă să apelez la un compromis, așa că am pus MagicPlate-ul în toc, după cum indică producătorul, fără să desprind hârtia ce protejează adezivul (pentru a nu-l lipi de niciunul dintre telefoanele mele), apoi am introdus iPhone-ul. Așadar, nu pot spune dacă MagicPlate-ul se prinde mai bine când este lipit direct pe telefon (probabil că da), însă pot spune că și atunci când o husă desparte placa metalică de magneți, prinderea este foarte bună.
Atât pe iPhone 5, cât și pe iPhone 6s Plus am ales să introduc placa metalică mai mică în orice toc (pentru că are doar 8 mm grosime) și a funcționat cam la fel de bine (ar fi indicat totuși ca în cazul phabletelor precum iPhone „Plus” să folosești placa mai mare). O altă indicație de care utilizatorii acestui suport ar trebui să țină cont vine de această dată de la Scosche. Potrivit lor, nu ar trebui să folosim husele de tip portofel cu suportul magnetic întrucât magneții pot distruge cardurile de credit sau de debit pe care le-ai putea ține acolo.
Și dacă te gândești că iPhone-ul tău cu carcasă metalică nu are nevoie de MagicPlate pentru a se prinde de suport, te înșeli. Am încercat să pun pe suport atât un iPhone 5, cât și un iPhone 6s Plus, însă carcasa dispozitivelor nu face contact într-atât de bun cu magneții încât ele să stea prinse de suport. Din păcate…
Odată ce au fost montate suportul și MagicPlates, ne putem bucura de suportul auto. Pentru că prinderea telefonului de suport devine o joacă de copii. Practic, tot procesul de prindere se rezumă la simpla apropriere de suport a telefonului pe care este montată placa metalică. Odată ce le-ai apropriat la 1-2 centimetri, telefonul este prins instantaneu de suport și acolo va sta – nu va mai mișca nici un milimetru în stânga sau în dreapta.
Un aspect pozitiv pe care l-am observat la acest suport este că suprafața de contact magnetică pivotează, făcând astfel posibilă rotirea dispozitivului mobil la 360 de grade și ridicarea sau coborârea lui ușoară, chiar și după ce ai prins suportul pe parbriz sau bord. Mișcarea monturii magnetice se face prin slăbirea unei piulițe din cauciuc care stă în spatele ei și care, odată strânsă, nu o mai lasă să se miște absolut deloc din punctul în care ai lăsat-o. Nu te speria: acest lucru îl vei face o singură dată – după ce ai montat suportul pentru a face telefonul să stea exact așa cum vrei. În rest, montura magnetică va rămâne la poziția stabilită de tine.
Cât de simplu este să ridici telefonul din suport după ce ți-ai terminat călătoria? Răspuns: la fel de simplu cum este să îl montezi. Pur și simplu îl tragi (cu puțină fermitate) și ai plecat. Tocmai de aceea, MagicMount Pro Window/Dash este extraordinar de convenabil chiar dacă ai de făcut o călătorie cu mai multe opri, chiar dacă nu mergi decât prin oraș, chiar dacă n-ai prea mult de mers. Practic a-ți pune telefonul în suport și a-l ridica de acolo este la fel de simplu și rapid ca și cum l-ai pune în suportul de pahare al mașinii sau într-un alt spațiu, special prevăzut sau nu, din bord, cotieră, torpedou, etc. Iar acest lucru este extraordinar, după părerea mea.
MagicMount Pro Window/Dash Funcționare
Pot să spun cu cea mai mare sinceritate că magneții suportului reușesc să țină telefonul, indiferent pe ce drum ai merge, indiferent cum ai conduce și indiferent cum ai apăsa pe el de-a lungul călătoriei (pentru a mulțumi, de exemplu, cuiva de pe Waze că te-a salvat de o amendă).
Am menționat anterior faptul că dispozitivul cu placa metalică va fi prins de suport numai prin simpla apropriere a celor două. Magneții monturii sunt într-atât de puternici încât, chiar și de la distanță, vor atrage telefonul și îl vor prinde în poziția în care îl pot ține cel mai bine (în funcție de unde ai pus placa metalică MagicPlate), fie că tu vrei să îți poziționezi dispozitivul mobil în orientarea vedere, fie că vrei să îl ai în orientarea portret. Cât de bine îl țin strâns se va vedea cu ușurință atunci când încerci să iei telefonul de pe suport și simți că trebuie să aplici o forță mai mare – ceea ce este un lucru bun.
În testele mele, atât iPhone 5, cât și iPhone 6s Plus au stat perfect fixate pe suport pe toată durata călătoriilor făcute. Cu iPhone-ul 6s Plus montat pe suport am parcurs un drum de vreo 250km în care am circulat atât pe autostrăzile denivelate ale patriei, cât și pe drumuri europene (așa cum sunt ele, mai sparte, mai cu gropi) și în diferite orașe (unde am mers și pe piatră cubică). Vreo problemă? Niciuna, deși, trebuie să recunosc că ar fi trebuit să folosesc placa mai mare pentru acest dispozitiv întrucât cu cea mică nu reușeam să găsesc instantaneu poziția plăcii pentru a face prinderea. Și, atenție, nu am întâmpinat probleme în condițiile în care am utilizat diferite tocuri – de la unele din plastic, la Apple Sillicone Case. Sunt convins că dacă lipeam placa de iPhone, rezultatul era cel puțin la fel de bun. Dar nu mă plâng atât timp cât niciodată nu mi-a căzut niciunul dintre iPhone-uri pe jos, nici atunci când am luat curbe strâns, nici când am mers pe piatră cubică, nici că am frânat mai puternic (știți probabil că pentru unii oglinziile retrovizoare sunt puse de ornament la mașină, deci nu contează ce și cât de tare vine din spate atunci când ei iau decizia de a depăși, fără să accelereze). Niciodată! Și îmi place că așteptările în privința acestui aspect mi-au fost depășite.
Dar partea cu adevărat interesantă și care m-a impresionat și pe mine abia acum urmează. Deși Scosche spune că MagicMount Pro nu poate ține dispozitive mai mari de iPad mini, eu am descoperit că poate ține fără probleme un iPad Air 2. Și, în cazul meu, fără ca tableta să aibă husă pe ea sau să fi montat placa metalică pe carcasa ei. Cum? Punând placa (mai mare) între dispozitiv și Smart Cover. Suprinzător, dar funcționează! Cu toate acestea, n-ar fi recomandat să faci ca și mine, iar dacă ai un iPad Air sau iPad Pro de 9,7 inchi, ar fi indicat măcar să pui placa metalică într-o carcasă (deoarece în Smart Cover nu stă într-un loc fix și poate cădea). Faptul că acest suport poate ține și un iPad m-a impresionat deoarece, chiar dacă nu vei pune tableta pe bord pentru navigație, o vei putea monta pe unul dintre geamurile din spate pentru a le pune celor mici un film, de exemplu.
În fine, la acest capitol mai trebuie să notez faptul că suportul MagicMount Pro funcționează și cu alte dispozitive mobile decât cele Apple, și cu sistemele de navigație și cu alte aparate de dimensiunea unui telefon/tablete (condiția fiind ca acestea să nu aibă un hard disc). Eu unul nu am testat deci nu vă pot oferi mai multe detalii, dar sunt convins că pentru un GPS, de exemplu, acesta este un suport mai bun decât cel din cutie. De asemenea, important de specificat este că, deși eu unul am folosit până acum suportul numai în mașină, el funcționează foarte bine și dacă vrei să îl folosești ca dock pentru telefon sau dacă vrei să îl pui pe o suprafață texturată la un nivel mai înalt, așa încât să privești un film, de exemplu. Acest lucru se datorează ventuzei care are priză bună pe numeroase suprafețe (indiferent de suprafața pe care vrei să îl pui, îți recomand să tragi puțin de suport pentru a te asigura că stă bine și nu va cădea).
Ah, și să nu uităm: dacă ai un cablu de alimentare cu capăt metalic, atunci vei putea să îl ții pe suport până când pui telefonul la încărcat. Nu este mare lucru, dar este un supliment bine-venit dacă te gândești de câte ori a trebuit să te apleci după cablu sau să îl cauți printre scaune.
MagicMount Pro Window/Dash Preț
Dacă te-am convins că suportul auto pentru telefon MagicMount Pro Window/Dash merită cumpărat, probabil că te întrebi cât costă. Ei bine, dacă ai un iPhone, atunci știi că pentru calitate trebuie să plătești puțin mai mult.
Modelul testat de mine este disponibil la 179 lei aici cu tot ceea ce v-am spus că include pe parcursul recenziei. La un preț cu 35 de lei mai mic sunt disponibili și ceilalți doi suporți din gama MagicMount Pro, însă, după părerea mea Window/Dash are cea mai bună valoare pentru ceea ce știe să facă (mai ales dacă ținem cont că poate fi folosit nu doar în mașină, ci și în casă, la birou, etc.).
Review MagicMount Pro Window/Dash – Concluzii
Amintindu-mi de problemele pe care le-am avut cu alte suporturi – de la faptul că ventuzele erau slabe, la dificultatea cu care prindeam iPhone-ul cu clemele – nu pot spune decât că nici nu mă mai gândesc să revin la orice suport auto cu sistem de prindere bazat pe cleme.
Acest MagicMount Pro este ca și un iPhone: pur și simplu funcționează. Nu trebuie decât să aproprii telefonul de el și gata. Și este mare lucru să poți să îți pui telefonul în grabă pe suport sau să o faci în timp ce șofezi fără să fi distras de la drum.
Cel puțin tot la fel de grozav este și faptul că ventuza și magneții sunt suficient de buni încât să îți țină telefonul indiferent pe unde sau cum ai merge.
Pentru utilizatorii ca mine ce nu folosesc tocuri și nici nu vor să lipească ceva pe carcasa frumosului lor iPhone, faptul că este necesară acea placă metalică subțire pentru a-ți prinde telefonul poate constitui un dezavantaj. Însă dacă ești mult pe drumuri merită din plin să îți pui tocul pe telefon și să folosești MagicMount Pro.
Așadar, dacă te-am convins de utilitatea unui suport auto, nu pot decât să îți recomand să apelezi la MagicMount Pro Window/Dash (sau la un alt model din gamă, întrucât toate folosesc același sistem bazat pe magneți). Pentru că aș putea să îți garantez că nu vei fi dezamăgit de cum se prinde, cum îți prinde telefonul și cum îl ține în siguranță deplină.
Multumim pentru review! Am o nedumerire: daca suportul nu este recomandat a fi folosit in apropierea cartilor de credit, cum se impaca cu cardurile SD/microSD din telefoane?! Producatorii de carduri nu recomanda a fi folosite in campuri magnetice!
Sincer să fiu nu știu pentru că nu am testat pe telefon cu card microSD. Totuși, producătorul nu menționează absolut nimic în legătură cu o eventuală problemă de compatibilitate cu cardurile microSD și din moment ce au pus atenționări cu hard discuri și cardurile de credit, mă gândesc că, dacă ar fi fost vreo problemă de compatibilitate cu ele, ne atenționau și în legătură cu cardurile microSD, mai ales că sunt încă destul de răspândite pe smartphone-urile cu Android.
Foarte tare reviewul Alex!! Sincer folosesc un suport auto cu cleme de vreo doi ani si chiar daca nu mia scapat iphonu niciiodata , e ingrozitor cand trebuie sa il pui in pozitie . De cele mai multe ori o las balta si merg fara :))