Cine s-ar fi gândit că viitorul realității virtuale stă într-o cutie din carton? O simplă cutie de carton care să ofere o cu totul altă utilitate iPhone-ului / telefonului tău inteligent și ție experiențe care te vor uimi?
În vara anului 2014, compania Google a surprins jurnaliștii și întreaga lume la evenimentul I/O. Dezvoltatorii și jurnaliștii care participă la această conferință, similară WWDC-ului organizat anual de către Apple, sunt obișnuiți să primească din partea gigantului din Mountain View cadouri precum tablete sau chiar laptopuri. Totuși, în acel an au fost surprinși cu ceva mai ușor și mai puțin electronic. O bucată de carton plat, decupată și cu instrucțiuni de asamblare. Instrucțiuni care urmate corect transformă în numai câteva minute acea simplă bucată de carton într-un aparat pentru realitate virtuală, care face echipă aproape perfectă cu majoritatea telefoanelor inteligente – da, și cu iPhone.
Un dispozitiv realizat din carton nu este modul în care eu – și sunt convins, mulți alții – și-au imaginat realitatea virtuală. Gamerii și pasionații de tehnologie aseamănă ideea de „aparat pentru realitate virtuală” cu dispozitive destul de voluminoase și scumpe, precum Samsung Gear VR, PlayStation VR și, de ce nu, HoloLens create de către Microsoft. Inginerii de la Google însă au avut o viziune destul de diferită de cea a competiției, iar cutia lor de carton – denumită sugestiv Cardboard – este, din multe puncte de vedere, opusul aparatelor enumerate mai sus: este ieftină, simplă și ușor de utilizat cu aproape orice telefon inteligent. În schimb, se aseamănă oarecum cu acestea la experiența oferită utilizatorilor, care, în general, fie că folosesc dintre aparatele mari și scumpe, fie că folosesc un Cardboard pentru prima dată, vor rămâne cu gura căscată de ceea ce le este dat să vadă.
Google Cardboard este compus din două elemente: aparatul pentru realitate virtuală și ecosistemul software conceput pentru el. Ambele sunt adresate, potrivit Google, oricui. Iar prin „oricui”, aceștia se referă inclusiv la dezvoltatori și producători. Specificațiile pentru aparat sunt deci de tip „sursă deschisă”, Google încurajând pe oricine să producă astfel de dispozitive și să le comercializeze, pentru ca orice persoană, din orice colț al lumii să se poată bucura de experiența de realitate virtuală.
Astfel, a apărut și în România un producător de ochelari Cardboard. Frații Victor și Cornel de la Iași au pus pe picioare compania idei3D din dorința de a aduce pe piață ochelari Cardboard superior calitativi marii majorități, care folosesc materiale fabricate în China. Folosind specificațiile exacte ale Google și materiale care, în cea mai mare parte, sunt fabricate aici, în România, aceștia au lansat ochelarii Cardboard idei3D, care sunt de calitate, rezistenți și foarte accesibili, oferind astfel oricărui român posibilitatea de a experimenta lumea realității virtuale.
Design și calitatea construcției
Sistemele de realitate virtuală necesită un hardware de care ai nevoie pentru a te bucura de experiențele pe care ele ți le pot oferi. Acesta, în majoritatea cazurilor, este un dispozitiv electronic, complex, cu mulți senzori și diferite tehnologii. În cazul Cardboard, însă, hardware-ul este format din observator. Ei bine, acest observator estela rândul său format din, așa cum sugerează și denumirea ansamblului (Cardboard), o simplă bucată de carton, două lentile biconvexe, niște magneți și scai.
Ieșenii de la idei3D au încercat, așa cum vă spuneam și mai sus, să producă observatorul numai din materiale fabricate aici, în România, considerând că ele sunt de o calitate superioară celor chinezești. Și așa este! Colile de carton folosite pentru acești ochelari – dar și pentru ambalajul lor – sunt fabricate în județul Vrancea, la Iași fiind ștanțate după indicațiile oferite de către Google. Rolele de bandă elastică sunt fabricate la Vaslui, în fabrica idei3D de la Iași fiind tăiate și cusute pentru a forma acea Bandă Elastică Triplă cu care ochelarii pot fi achiziționați pentru a-i prinde pe cap. În ceea ce privește lentilele și magneții, producătorii au întâmpinat unele dificultăți, deoarece nu au găsit producători în România. Magneții sunt fabricați în Cehia, în timp ce lentilele biconvexe sunt fabricate în China (se pare că în Europa nu există producător pentru astfel de lentile).
Spre deosebire de ochelarii Cardboard oferiți de către Google dezvoltatorilor și comercializați în unele țări – dar și de alte modele create de terți – cei de la idei3D vin gata asamblați, ceea ce înseamnă că nu trebuie să urmărești indicații de asamblare și, în unele cazuri, să te chinui să îi îmbini. Pur și simplu, îi scoți din ambalajul în care vin, introduci telefonul inteligent și te bucuri de experiența VR.
Fabricat cu mândrie în Iași!
Aspectul ochelarilor pe care i-am testat este diferit de cel al ochelarilor Google Cardboard. Deși forma lor este identică (inclusiv toate îmbinările) – ceea ce era și normal, din moment ce sunt produși pe baza specificațiilor Google -, ochelarii Cardboard idei3D nu păstrează culoarea clasică a cartonului, fiind albi la exterior și în zona lentilelor. În față, au imprimată denumirea companiei producătoare, idei3D, iar pe una dintre laterale site-ul web al companiei și un mesaj care mie îmi place foarte mult: „Fabricat cu mândrie în Iași!”. Într-adevăr, modelul testat de către mine nu arată atât de spectaculos, dar are personalitate (mai ales prin mesajul de pe partea laterală). De reținut este că idei3D comercializează în prezent acești ochelari și în versiuni diferite de culoare, precum și Print 3D, din plastic.
Pentru a-ți oferi o experiență de realitate virtuală, observatorul se folosește de telefonul inteligent pe care îl ai la îndemână. Acesta trebuie introdus într-un loc prevăzut special, în partea frontală a observatorului, apoi prins cu cartonul frontal, grație celor două bucăți de scai, care strâng foarte bine – suficient de bine încât un telefon compatibil să nu cadă de acolo, indiferent de mișcările pe care le faci cu capul. Și când spun „telefon compatibil”, nu mă refer la orice telefon inteligent care are o busolă, ci la dimensiune, dar despre cele mai potrivite telefoane pentru acești ochelari, vă voi vorbi ceva mai jos.
Odată ce ai montat telefonul în spațiul special prevăzut, vei putea pune ochelarii pe ochi, pentru a vedea ecranul său prin intermediul celor două lentile biconvexe, cu distanța focală de 45mm. Acestea sunt lipite și orientate corect – nu se pune problema ca ele să cadă pe jos, dacă nu le forțezi aplicând o forță mare (ceea ce nu am încercat). Iar faptul că lentilele sunt orientate corect, contează foarte mult în aplicații, deoarece te vei putea bucura de conținutul lor. La fel de mult contează și bucata de scotch care este lipită pe acea bucată de carton unde fruntea atinge ochelarii. Aceasta protejează cartonul împotriva transpirației – în lipsa ei cartonul s-ar înegri și deteriora treptat.
Interacțiunea cu aplicațiile se face prin intermediul magneților, la acest model de ochelari Cardboard. Magneții folosiți de către idei3D sunt dubli ca dimensiune, oferind compatibilitate cu iPhone și toate telefoanele ce au busolă. Ei sunt ușor de accesat în partea laterală a ochelarilor și sunt surprinzător de rezistenți. Indiferent de mișcările pe care le faci, cei doi magneți vor rămâne fixați la locurile lor, fiind destul de dificil să pierzi magnetul din exterior (trebuie să aplici o forță destul de mare pentru a-l scoate de acolo, situațiile în care vei face acest lucru accidental fiind destul de rare sau chiar inexistente, în cazul meu).
Ca și accesoriu pentru acești ochelari, idei3D le oferă clienților posibilitatea de a achiziționa o Bandă Elastică Triplă. Aceasta este solidă și stabilă, având un mare avantaj față de prinderea gândită de către alți producători, care folosesc scai și adeziv – durata de viață. Practic, această Bandă Elastică Triplă îți fixează ochelarii Cardboard pe ochi, fără a se lipi în vreun fel de ei, ceea ce este un lucru bun. Totuși, până când vei găsi modalitatea de a-ți așeza ochelarii pe cap cu această Bandă Elastică, s-ar putea să treacă ceva timp și să te trezești de câteva ori cu ei pe jos sau cu Banda sărită la câțiva metri de tine. Eu unul am întâmpinat probleme cu această bandă până în momentul în care am descoperit cea mai bună modalitate de a o folosi: întâi fixezi banda pe cap, apoi introduci ochelarii și îi fixezi pe ochi, prinzându-i de ea. Astfel, ei se așează cel mai bine pe ochi, iar riscul de a cădea se reduce semnificativ.
Utilizarea ochelarilor Cardboard este posibilă și fără Banda Elastică Triplă. În acest caz, va trebui să îi ții mereu cu mâinile fixați pe ochi, ceea ce înseamnă că după un anumit timp vei obosi. De aceea, recomand achiziționarea lor împreună cu Banda Elastică pentru o experiență VR mai bună, mai ales în condițiile în care această bandă românească este rezistentă, bine lucrată și compatibilă și cu alte modele de ochelari Cardboard.
Per total, observatorul Cardboard idei3D este unul bine construit, chiar dacă prima impresie este poate aceea de lucru ieftin și cu o durabilitate extrem de redusă. Am rămas plăcut impresionat să văd că ochelarii nu s-au deformat, chiar dacă i-am pus într-o geantă încărcată, cu diferite lucruri pe ei și în jurul lor. O mică problemă întâmpinată în timpul perioadei de utilizare a fost cu cartonul care ține telefonul la distanța potrivită de lentile, acesta căzând uneori și trebuind fixat la loc (probabil, din cauza scotchului). Nu la fel de mică este problema cu blocarea accidentală a ecranului, care ține mai mult de conceptul Cardboard în sine și de faptul că am folosit un telefon prea mare – dacă ții ochelarii în mână, se poate să strângi prea tare și să acționezi accidental butonul de blocare a ecranului, un lucru ce mi se pare deranjant.
Observatorul idei3D este deci net superior celor chinezești, materialele de calitate superioară fiind un mare avantaj pentru oricine dorește să folosească ochelarii Cardboard un timp cât mai îndelungat. Nu, el nu este la fel de comod și nu se fixează la fel de bine pe ochi – nici cu Banda Elastică Triplă – precum un dispozitiv VR de genul Samsung Gear VR, dar comparația este puțin dusă la extrem, deoarece vorbim despre dispozitive care joacă în ligi diferite, iar atunci când dai câteva zeci de lei pe un astfel de produs, nu ar trebui să ai așteptări extraordinar de mari (așteptările mele le-a depășit cu mult acest obseravtor Cardboard).
Care este cel mai bun telefon pentru ochelarii Cardboard idei3D?
Experiența Cardboard este definită de mai multe elemente. Am discutat despre observator, elementul cu care tu intri direct în contact și fără de care experiența nu ar fi posibilă, însă este imposibil ca acesta de sine stătător să îți ofere realitate virtuală. Un telefon inteligent compatibil este cel de-al doilea element de care ai nevoie pentru ca ochelarii Cardboard să „funcționeze”.
Google a conceput Cardboard pentru a funcționa atât cu iPhone, cât și cu telefoanele cu Android (poate în altă ordine), existând aplicații compatibile pe ambele platforme.
Ochelarii Cardboard idei3D sunt construiți după indicațiile inițiale ale Google (o versiune mai nouă de Cardboard este disponibilă, ea fiind compatibilă cu adevăratele phablet-uri). Prin urmare, ei sunt potriviți pentru toate telefoanele cu diagonala ecranului între 4 și 5,3 inchi. În gama de iPhone, ei vor fi compatibili cu iPhone 5, 5c, 5s, SE, 6 și 6s, ultimele două modele potrivindu-se cel mai bine. Mai puțin compatibili vor fi cu iPhone 6 Plus și iPhone 6s Plus, ale căror ecrane de 5,5 inchi sunt puțin prea mari, iar carcasele vor ieși astfel din locul special prevăzut, existând riscul de a cădea oricând.
Telefonul meu de zi cu zi este un iPhone 6s Plus și, din gama iPhone, ar trebui să fie, alături de iPhone 6 Plus, cel mai potrivit pentru o experiență Cardboard VR cât mai bună. De ce? Pentru că are rezoluția și densitatea pixelilor cea mai mare, iar asta contează enorm, în condițiile în care cele două lentile biconvexe ale ochelarilor vor apropria ochii de ecran foarte mult, permițându-ți să vezi pixelii – un lucru de nedorit, dar inevitabil cu actualele modele de telefoane. Totuși, rezoluția Full HD, 1920 pe 1080 pixeli și cei 401 de pixeli per inchi pe care îi are afișajul Retina HD al iPhone 6s Plus nu sunt nici pe departe suficiente, iar claritatea conținutului pe care îl urmărești va avea de suferit chiar dacă el este impecabil atunci când îl privești fără ochelari. Practic, urmărind conținutul de pe un iPhone 6s Plus prin ochelarii Cardboard VR, în ciuda rezoluției mari, acesta va arăta puțin mai rău decât dacă l-ai privi, fără ochelari, pe un iPhone fără afișaj Retina (3Gs, de exemplu).
Totuși, iPhone 6s Plus nu este telefonul potrivit pentru acești ochelari, deoarece ei nu sunt realizați pe baza ultimelor specificații Google (care acceptă și telefoane cu ecrane de până la 6 inchi). De aceea, cel mai potrivit dintre dispozitivele testate de către mine, în privința dimensiunilor, este iPhone 6/6s, cu al său ecran de 4,7 inchi. Acesta încape perfect în interiorul locului prevăzut pentru telefon, astfel că va fi prins bine și nu va cădea. În schimb, denistatea pixelilor de 326 ppi a acestui model de iPhone este cam mică, iar experiența VR are de suferit.
Așa cum spuneam și ceva mai sus, un telefon cu o densitate a pixelilor cât mai mare va fi cel mai potrivit. Testând ochelarii cu un Samsung Galaxy S6 Edge+, am observat o diferență semnificativă față de iPhone, grație ecranului său QuadHD și celor 518 pixeli per inch. Totuși, nici acesta nu încape deloc bine în ochelarii Cardboard testați, ceea ce înseamnă că, la fel ca și în cazul iPhone 6s Plus, va trebui să îl ții cu atenție, pentru a nu cădea. O variantă mai bună decât ecranele QuadHD ale telefoanelor Samsung (și nu numai) – unde se văd în continuare pixelii -, pe partea de claritate, este doar Sony Xperia Z5 Premium, care are un ecran de 5,5 inchi și o rezoluție de 3840 pe 2160 pixeli și 806 pixeli per inch. Nu am reușit să testez acest telefon cu ochelarii Cardboard, însă densitatea uriașă a pixelilor pe care o are ar trebui să permită vizualizarea de imagini impecabile prin ochelarii Cardboard, iar distingerea pixelilor să fie imposibilă.
Totuși, după părerea mea, chiar dacă telefonul tău nu are ecran HD sau are ecran HD, Full HD, Quad HD ori Ultra HD, merită să încerci Cardboard, deoarece experiența va fi una spectaculoasă. Desigur, cu cât are o densitate a pixelilor mai mare, cu atât te vei bucura de o claritate mai mare a conținutului vizionat, iar asta contează într-o oarecare măsură pentru experiență. Mai important, din punctul meu de vedere, este ca telefonul să se încadreze în limita 4 – 5,3 inchi impusă de acești ochelari, pentru a nu cădea și a-i putea folosi fără stres. De asemenea, foarte important este ca ecranul și lentilele să fie perfect curate, deoarece orice fir de praf sau reziduu, se va vedea și va afecta vizionarea, putând chiar să îți provoace dureri de cap.
Separat de telefon, pentru o experiență VR cât mai bună ar fi de preferat să folosești o pereche de căști. Efectele vizuale folosite în conținutul de realitate virtuală te pot transpune în lumea concepută de către dezvoltator, mai ales dacă ai pe urechi căști și auzi efectele sonore și nimic din zgomotul ambiental. Difuzorul telefonului nu este tocmai suficient, nici măcar dacă în încăperea în care te afli nu este deloc zgomot, deoarece sunetul nu ajunge la tine în urechi ca și când ai folosi o pereche de căști.
Navigarea cu ochelarii Cardboard
Atunci când au conceput Cardboard, cei de la Google par să nu fi găsit o modalitate prea bună de navigare. Ținând cont de felul în care prinzi telefonul într-un loc special pentru a viziona conținutul, modul în care vei folosi ochelarii va fi următorul: identifici ceea ce vrei să vezi, configurezi aplicația și introduci telefonul în observator, pentru ca abia apoi să pui ochelarii pe ochi. Odată ce i-ai pus pe ochi, nu vei mai putea interacționa cu telefonul decât prin intermediul magnetului, iar soluții externe de navigație, cum ar fi controllerele, care joacă un rol important în alte sisteme de realitate virtuală, sunt aproape inexistente în cazul ochelarilor Google.
Pe partea de interacțiune cu aplicațiile, după ce ai introdus telefonul în ochelari, interacțiunea ar trebui să se facă prin intermediul magnetului, ce acționează busola telefonului. Deși ingenioasă, soluția găsită de către oamenii de la Google nu este chiar cea mai bună, din punctul meu de vedere. În testele efectuate de mine, glisarea magnetului nu oferea rezultatul dorit și nu de puține ori a trebuit să dau ochelarii jos de pe ochi, să deschid locul special prevăzut pentru telefon și să ating ecranul – pe scurt, să fac treaba pe care ar fi trebuit să o facă busola, acționată de magnet. Mai mult, utilizarea magnetului diferă de la o aplicație la alta, așa că dacă în unele cazuri acționarea lui nu face nimic pe ecran, în altele conținutul este pus pe pauză, în altele te miști, în altele poți trage cu arma, în altele fixezi selecția cu un punct, apoi apeși magnetul pentru a selecta, etc. Iar asta creează multă confuzie.
De aceea, nevoia de a acționa acel magnet sau buton (pe versiunile mai noi de Cardboard) a fost redusă treptat. Iar aplicațiile au fost simplificate. Astfel, majoritatea aplicațiilor pentru Cardboard VR sunt de explorare, ele lăsând utilizatorii să se bucure de vizionarea conținutului redat. Acestea se folosesc de senzorii telefonului pentru a afișa conținutul în funcție de poziția capului utilizatorului, deplasându-l, în anumite cazuri, pe o hartă, în funcție de cum se întoarce – de aceea, un scaun de birou rotativ este cel mai potrivit pentru experiența de realitate virtuală.
Pentru a reveni la conținutul anterior, de cele mai multe ori trebuie să rotești ochelarii, ceea ce este deranjant dacă i-ai prins pe ochi cu o bandă elastică. Mai deranjant este că pentru a părăsi aplicațiile sau a le comuta va trebui să scoți de fiecare dată telefonul din locul special prevăzut.
Conținut pentru ochelarii Cardboard
Un aspect bun al conceptului Cardboard este că ecosistemul său a fost gândit nu doar pentru utilizatorii de telefoane cu Android, ci și pentru cei ce folosesc iPhone. Totuși, pe Android este mai mult conținut de realitate virtuală, optimizat pentru Cardboard, comparativ cu iOS, însă asta nu înseamnă că dacă ai iPhone, nu ai ce aplicații de realitate virtuală să folosești. Eu unul nu am folosit smartphone cu Android aproape deloc cu acești ochelari Cardboard, așa că aplicațiile despre care voi vorbi sunt pentru iOS.
Aplicația Google Cardboard este una dintre aplicațiile de bază pentru oricine are o pereche de ochelari Cardboard, indiferent de care ar fi. Aceasta conține un software de inițializare – proces care este minimal – și câteva informații introductorii, care te vor ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează acest tip de ochelari.
În rest, această aplicație este mai mult o modalitate de descoperire a aplicațiilor optimizate pentru Cardboard ce sunt disponibile pe App Store. Ecranul principal al ei te va ajuta să descoperi aplicațiile disponibile pentru Cardboard și îți va oferi linkuri de descărcare de pe App Store. Totodată, Google Cardboard are integrate câteva demonstrații, ce sunt, din punctul meu de vedere, suficiente pentru început – pentru că nu trebuie să îți umpli iPhone-ul cu aplicații de realitate virtuală, mai ales că numărul demonstrațiilor este destul de mare, iar complexitatea lor este decentă.
Dacă însă vrei mai mult decât aceste demonstrații, atunci va trebui să apelezi la aplicații de la terți, cele mai impresionante însă fiind, după părerea mea, tot cele oferite de către Google.
- Google Cardboard pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
Google Street View
Aceasta este una dintre cele mai interesante aplicații pentru Cardboard și nu ar trebui să lipsească de pe iPhone-ul tău, dacă ai o pereche de astfel de ochelari. Deși părea uitată de ceva vreme de către Google, compania americană i-a adus destul de recent o actualizare care o face utilă ca aplicație de sine stătătoare pe dispozitivele iPhone – în ciuda faptului că funcționalitatea ei se găsește, parțial, în Google Maps.
Mai nou, Google Street View îți permite să vizionezi fotografii 360 din întreaga lume în modul Cardboard, bucurându-te astfel de o experiență 3D, îmbunătățită comparativ cu cea pe care o ai atunci când vizionezi aceleași zone Street View dintr-un navigator, de exemplu.
În cazul în care îți place să folosești Street View pentru a vizita locuri din întreaga lume (inclusiv din România, care este acoperită în proporție mare cu imagini Street View) și ai o pereche de ochelari Cardboard, atunci trebuie neapărat să testezi Google Street View. Un aspect important de care trebuie să ții cont este că în această aplicație magnetul ochelarilor poate fi folosit pentru a te deplasa pe străzi.
- Google Street View pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
Discovery VR
Compania media Discovery Communications are pe App Store o aplicație intitulată Discovery VR, care promite să ne ofere o nouă modalitate de a vedea lumea care ne înconjoară. Folosind realitatea virtuală, Discovery le poate spune utilizatorilor săi poveștile despre lucrurile care îi fascinează într-o manieră mult mai spectaculoasă și captivantă decât până acum.
Având conținut actualizat constant, aplicația Discovery VR îți permite să vezi de la emisiunile tale favorite de pe Discovery Channel – cum ar fi Goana după Aur sau Vânătorii de mituri – și până la clipuri care te vor ține cu inima la gură și te vor uimi în egală măsură, transpunându-te în diferite locuri, unde vei practica virtual diferite sporturi – cum ar fi surfing sau freeboarding -, vei face scufundări și nu numai.
Accesarea conținutului în interiorul aplicației Discovery VR se face extrem de ușor, însă aplicația nu oferă cel puțin momentan vreo modalitate de navigare după ce ai accesat un clip video – deci, după ce vei termina de vizionat, va trebui să scoți telefonul din Cardboard.
- Discovery VR pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
Vanguard V for Google Cardboard
Desigur, realitatea virtuală nu se reduce numai la aplicații de explorare a unor lumi, zone sau sporturi noi și nici doar la vizionarea de clipuri video 360. Jocurile sunt și ele disponibile pentru ochelarii Cardboard și, deși nu sunt atât de avansate precum cele clasice, experiența este una cât se poate de interesantă.
Unul dintre cele mai bune jocuri de realitate virtuală pe care l-am testat pe iPhone este Vanguard V for Google Cardboard. Vorbim despre un 3rd person rail shooter conceput pentru realitatea virtuală, care te va purta într-o călătorie începând cu orbita planetei noastre și până la nucleul ei. În acest joc vei intra în pielea personajului Qu, care are rolul de a salva locuitorii planetei de anihilarea totală. El va trebui să zboare pe orbită pentru a reintra în atmosferă, să plutească deasupra apelor oceanelor și mărilor, să meargă printr-un tunel și să coboare treptat până la nucleul planetei, unde să extermine sursa invaziei de paraziți.
Jocul merită încercat dacă aveți o pereche de ochelari Cardboard și sunteți pasionați de jocuri, mai ales că, spre deosebire de celelalte, care oferă mai mult expediții prin lumi virtuale, acesta impresionează prin îmbinarea bună dintre control, muzică și design.
- Vanguard V for Google Cardboard pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
Alte aplicații
Roller Coaster VR este o altă aplicație pe care am folosit-o cu ochelarii Cardboard idei3D și m-a impresionat din cauza senzației pe care ți-o oferă. Având căștile pe urechi și fiind poziționat în direcția de mers a trenulețului, la coborâre poți avea gol în stomac, iar acest lucru este extraordinar și merită experimentat.
- Roller Coaster VR pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
În plus, mai jos enumăr câteva dintre aplicațiile recomandate de Google Cardboard, pe care le-am testat și care m-au bucurat fiecare în felul său:
- Vrse – Virtual Reality pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
- InMind VR (Cardboard) pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
- Proton Pulse for Google Cardboard pentru iPhone – 2,99 € – Cumpără acum
- Sisters: A Virtual Reality Ghost Story pentru iPhone – Gratis – Descarcă acum
Actualele probleme ale ochelarilor Cardboard
Google Cardboard este un deschizător de drumuri. Este conceptul unui observator din carton accesibil, care aduce realitatea virtuală oricărei persoane care are un telefon inteligent (compatibil). Desigur, există diferențe de la o pereche de ochelari la alta (în privința calității) și de la experiența oferită de un telefon la altul (telefoanele mai bune, oferă experiențe mai bune). Însă diferențele nu sunt mari, iar simplul fapt că îți poți transforma telefonul inteligent de ultimă generație sau de acum 3 sau 4 ani într-un aparat de realitate virtuală cu un cost de câteva zeci de lei este un lucru grozav.
Totuși, ochelarii Cardboard nu vor rezista pentru totdeauna. Și chiar dacă sunt mai slab construiți sau mai bine (cum este cazul ochelarilor testați de mine), atunci când sunt dați din mână în mână, puși în diferite rucsace sau genți, se vor degrada treptat, dar sigur. Și este normal, pentru că la urma urmei vorbim despre carton, care nu poate fi la fel de rezistent precum plasticul sau alte materiale din care sunt produse aparatele de realitate virtuală venite din partea unor alți producători.
O altă problemă a formatului Cardboard este lipsa unor benzi elastice contruite după specificațiile Google. Desigur, cei de la idei3D au găsit o soluție de a prinde ochelarii pe cap și ea funcționează destul de bine, însă odată cu creșterea interesului pentru acest ecosistem, ne așteptăm ca Google să găsească necesară și dezvoltarea unei soluții proprii și la fel de ingenioase de prindere a lor pe cap.
Navigarea este și ea mai mult o problemă pentru ochelarii Cardboard. Și este așa pentru că, în ciuda faptului că s-a încercat standardizarea sa, în continuare multiple aplicații oferă multiple experiențe de navigare. Iar acest lucru creează confuzie. Mai mult, opțiunile de navigare ar trebui să fie mai complexe puțin decât prin unicul buton / magnet de pe partea laterală a ochelarilor.
Preț
Poate că principalul atu al ochelarilor Cardboard este prețul. Da, acești ochelari sunt nu accesibili, ci foarte accesibili, iar dacă ai un telefon inteligent compatibil, atunci chiar merită să îți cumperi o pereche. Sau să-i faci cadou cuiva drag. Sau, dacă reprezinți o companie, să îi folosești la o prezentare (așa cum vedem tot mai des în ultima vreme).
Ochelarii Cardboard idei3D pe care i-am testat costă 35 de lei, iar dacă adaugi și banda elastică în coșul de cumpărături, atunci prețul va urca la 42 de lei. Banda elastică poate fi achiziționată și separat, la 10 lei. La aceste sume, trebuie adăugată taxa de livrare prin curier rapid de 10 lei.
În cazul în care intenționezi să achiziționezi mai multe perechi de Cardboard, atunci cei de la idei3D îți vor face reduceri destul de semnificative. Spre exemplu, două perechi de ochelari Cardboard costă numai 55 lei, iar 10 vor costa doar 230 de lei, plus transport.
Ochelarii Cardboard idei3D pot fi achiziționați de pe site-ul companiei.
Concluzii
Ochelarii Cardboard sunt mai mult o bază a realității virtuale pentru mobil. Sunt ieftini și ușor de folosit, ceea ce este foarte important. Mai mult, ecosistemul lor este în plină expansiune, iar majoritatea aplicațiilor pentru Cardboard disponibile atât pe App Store, cât și în Magazin Google Play sunt disponibile gratis.
Faptul că sunt ieftini, mult mai ieftini decât celelalte aparate de VR, acoperă, din punctul meu de vedere problema de durabilitate, mai ales dacă nu ești un utilizator care să îi folosească în fiecare zi. Pentru că dacă ochelarii Cardboard te țin jumătate de an sau un an, este mai mult decât suficient și satisfăcător, deoarece îți poți lua alții, fără să afectezi finanțele familiei într-un mod serios. Eu, de exemplu, am ochelarii testați de jumătate de an, i-am purtat de câteva ori cu mine, în locuri destul de strâmte, și arată în continuare foarte bine, nu s-au rupt sau slăbit în vreun fel, iar asta este impresionant și mai mult decât mă așteptam.
Da, Cardboard nu se compară cu aparatele complexe de realitate virtuală și nici nu ar trebui ca Google să țintească către acel domeniu. Cardboard este poarta către ele. O poartă deschisă oricui, deoarece sunt foarte accesibili și îți oferă o imagine destul de clară despre ceea ce înseamnă realitatea virtuală. De aici, utilizatorii care se îndrăgostesc vor începe să investească mai mult în ochelarii de realitate virtuală și vor face upgrade la soluțiile oferite de către Samsung sau HTC. Pentru că este cam ca și la console, de exemplu, îți iei una de generație anterioară să vezi despre ce e vorba, apoi te îndrăgostești și faci un efort să fii mereu cu cea mai recentă consolă și cu cele mai recente și complexe jocuri pentru ea.
Dacă ești un pasionat de realitate virtuală sau doar curios să vezi ce înseamnă acest domeniu, ochelarii Cardboard sunt un punct de plecare excelent. Da, poate vei fi deranjat uneori că dezvoltatorii nu s-au gândit la modalități de navigare mai bune (sau Google nu le-a oferit opțiuni mai bune) sau nu îți oferă video de calitate mai bună. Dar în cele mai multe cazuri, aceste dezamăgiri vor fi acoperite de experiența captivantă, care te va face să spui „uau” de atâtea ori, să zâmbești și să te bucuri de punctul unde a ajuns tehnologia în momentul de față.
Iar dacă te-am convins să îți cumperi o pereche de ochelari de realitate virtuală Cardboard, atunci ceea ce oferă idei3D este cu siguranță una dintre cele mai bune opțiuni. Nu neapărat pentru că sunt fabricați în România (deși mă bucură că și românii încep să facă tot mai multe lucruri grozave), ci pentru că sunt calitativ superiori versiunilor create de mulți alții, pentru că sunt accesibili și pentru că au o durabilitate destul de mare.