Una dintre îngrijorările acelora care sunt pe punctul de a cumpăra un dispozitiv iPhone nou este dacă acesta este sau nu blocat/codat într-o anumită rețea de telefonie mobilă. Cum unii vânzători nu sunt tocmai de încredere și preferă să ascundă adevărul pentru a câștiga ceva în plus la preț, este foarte important ca noi să ne asigurăm, atunci când cumpărăm un iPhone la mâna a doua, că el nu este codat în nicio rețea sau măcar că este codat în rețeaua pe care o folosim și noi.

Problema la orice dispozitiv codat este că va putea fi folosit numai și numai în rețeaua în care este codat și nici măcar nu va putea fi activat cu o cartelă dintr-o altă rețea. Spre exemplu, dacă un iPhone este codat în rețeaua Orange, el doar în Orange va putea fi folosit. Același lucru se întâmplă și la dispozitivele achiziționate din rețeaua Vodafone și multe alte rețele de telefonie mobilă de pe glob. În România excepție face rețeaua Telekom care a preluat și strategia Cosmote de a nu bloca în rețeaua proprie dispozitivele, chiar și în cazul în care sunt luate la abonament.

Spuneam mai sus că vei dori să verifici dacă dispozitivul iPhone este codat mai ales în cazul în care îl cumperi la mâna a doua. Dar ce se întâmplă cu un dispozitiv nou? În acest caz el va fi codat doar dacă îl achiziționezi de la un operator de telefonie mobilă (acesta îl va decoda gratuit doar în situația în care a fost cumpărat la preț întreg, și nu la preț subvenționat împreună cu un abonament). În cazul magazinelor mari și de încredere, cum ar fi eMAG, iStyle – și multe altele -, dispozitivele comercializate nu vor fi codate, ci niciodată blocate (neverlocked). De aceea, dacă vrei să cumperi un iPhone nou de la un astfel de magazin, nu trebuie să îți faci griji în privința stării telefonului. Dacă în schimb cumperi iPhone-ul nou de la magazinul de la colțul blocului care, printre altele, mai aduce rareori câte un iPhone (deci nu este un reseller autorizat), atunci ar fi bine să verifici dacă dispozitivul este codat sau nu înainte de a da banii pe el.

Cum poți verifica dacă dispozitivul este sau nu codat/blocat într-o anumită rețea?

Metoda clasică

Cea mai simplă metodă de a verifica dacă un iPhone este să folosești două cartele SIM (microSIM sau nanoSIM, în funcție de modelul de iPhone) din rețele diferite. Spre exemplu, dacă ești pe Vodafone, ar fi bine să ai cu tine Cartela Vodafone, dar și o cartelă Orange, Telekom sau DigiMobil care să se potrivească în iPhone-ul pe care vrei să îl verifici.

Introdu prima cartelă și verifică dacă în bara de stare apare numele operatorului. Dacă da, atunci scoate cartela respectivă, oprește și repornește dispozitivul iPhone (mai multe detalii în cadrul acestui tutorial). După ce terminalul s-a pornit, introdu cealaltă cartelă SIM pentru a verifica dacă este citită.

Dacă după ce ai introdus cartela în dispozitiv apare în bara de stare numele operatorului sau îți este cerut codul PIN (doar dacă a fost configurat), atunci dispozitivul este codat în acea rețea sau nu este codat. Dacă și după ce ai introds a doua cartelă apare numele operatorului și îți este solicitat codul PIN, atunci dispozitivul cu siguranță nu este blocat în nicio rețea. În cazul în care însă atunci când ai introdus prima cartelă sau a doua a apărut un mesaj de eroare care îți solicită să introduci un SIM valid, atunci dispozitivul este codat într-o rețea.

Această metodă nu doar că este cea mai simplă, dar este și mai sigură decât cea de-a doua.

Metoda online

În cazul în care vrei să cumperi un dispozitiv dintr-o altă localitate și evident nu ai cum să faci verificarea clasică ori în cazul în care nu ai două cartele SIM cu care să faci verificarea, atunci trebuie să știi că poți verifica și online dacă dispozitivul iPhone este sau nu codat. Pe internet există mai multe site-uri web care permit utilizatorilor să verifice dacă dispozitivele iPhone sunt sau nu codate, afișând pe lângă aceste informații și cele legate de operatorul în rețeaua căruia un dispozitiv este codat, capacitatea de stocare, culoarea, data cumpărării, garanția, dacă are sau nu Găsire iPhone activ, și/sau alte informații utile.

Majoritatea, dacă nu toate, solicită însă utilizatorilor să plătească o anumită taxă pentru a le spune dacă dispozitivele sunt blocate ori în ce rețea sunt blocate. Toată lumea trebuie să trăiască, nu?

De-a lungul timpului eu am folosit mai multe astfel de servicii online pentru verificarea stării dispozitivelor iPhone și am văzut că în principiu pentru același număr introdus afișează aceleași date care, de cele mai multe ori sunt corecte (de fapt, nu pot spune că am întâlnit situații în care mi-au fost afișate informații eronate). Un pont pe care vi-l pot da – dar care nu sunt 100% sigur că este complet adevărat – este legat de ”erorile” primite pe aceste site-uri la verificare. Mai precis, ele vor afișa mesajul ”unlocked” atunci când un dispozitiv este deblocat sau niciodată blocat, iar în cazul în care este codat vor afișa fie Unknown, fie eroare, fie Check SIM Lock. Ideea este că indiferent de mesajul afișat, ele vor să te determine să plătești pentru a-ți spune dacă dispozitivul este blocat și în ce rețea este. Așadar, dacă îți apare un mesaj de eroare, cum ar fi unul dintre cele două de mai sus, atunci dispozitivul este, cel mai probabil, codat (cel puțin în cazul meu de fiecare dată când am verificat un iPhone niciodată blocat, afișa că nu este blocat, iar când am verificat iPhone-uri care știam că sunt codate, îmi afișa că nu știe sau încerca să mă determine să dau clic pe un link către o pagină unde să plătesc pentru a-mi spune).

Important: Pentru a face verificarea online este necesar să știi numărul IMEI sau, în unele cazuri, numărul de serie al dispozitivului iPhone. Poți găsi numărul de serie al dispozitivului urmând pașii din articolul menționat mai jos. Iar în cazul în care vrei să îți cumperi un iPhone de la cineva, atunci îți recoamnd să îi ceri o fotografie cu numărul de serie/IMEI pentru a fi sigur că nu la copiat de altundeva.

Captură de ecran din 2015.01.20 la 17.19.40

Serviciul pe care îl consider cel mai ușor de folosit și destul de acurat este iPhoneIMEI.info (link direct). Tot ce trebuie să faci aici este să introduci numărul de serie al dispozitivului iPhone și să apeși tasta Enter. După o scurtă încărcate, aplicația web va afișa modelul dispozitivului, culoarea, spațiul de stocare, dacă a fost activat, dacă are activat Găsire iPhone, dacă mai este în garanție, țara de unde a fost achiziționat, operatorul în rețeaua căruia este folosit momentan și, la final, în dreptul SIM Lock dacă este sau nu codat. Pentru că această din urmă secțiune ne interesează, vă spun care sunt cele 4 mesaje și ce înseamnă fiecare:

 • Unlocked (deblocat) – dispozitivul iPhone este fie deblocat, fie niciodată blocat. În oricare dintre aceste două cazuri, el poate fi folosit în orice rețea
 • Locked (blocat) – dispozitivul este codat într-o rețea și nu poate fi folosit decât în acea rețea
 • Unknown (Necunoscut) sau Check SIM Lock (Verifică blocare SIM) – în aceste situații dispozitivul este, cel mai probabil, codat. Cu toate acestea, poți vedea dacă este sau nu blocat – și în ce rețea este – făcând clic pe butonul verde (desigur, după ce plătești).

Există unele situații când acest serviciu nu afișează pentru un dispozitiv unele informații și nici nu poate determina dacă este sau nu blocat. În acest caz, poți încerca verificarea cu un alt serviciu.

Captură de ecran din 2015.01.20 la 17.14.07

Alte două servicii foarte folosite sunt: iunlocker.net (link direct) și IMEI.info (link direct). Dacă primul este la fel de simplu de folosit precum cel menționat înainte, necesară fiind doar introducerea unui IMEI pentru a se face verificarea, IMEI.info este ceva mai complicat. Nu pentru că ar afișa mai multe informații, ci pentru că solicită mai mulți pași ca să ajungi la verificarea IMEI-ului. După ce ai accesat IMEI.info, vei putea introduce codul IMEI, iar apoi va trebui să faci clic pe butonul SIM Lock & Warranty ce poate fi accesat doar dacă îți creezi un cont pe acest site. Și în acest caz, eu am observat că nu va afișa dacă terminalul este blocat (ba chiar va afișa o eroare care spune că serviciul gratuit este indisponibil, doar cel plătit putând fi accesat) decât în situația în care nu este (eventual).

Captură de ecran din 2015.01.20 la 18.43.36

După ce ai aflat dacă dispozitivul este sau nu codat…

Dacă este deblocat sau niciodată blocat, nu ai de ce să îți faci griji pentru că îl vei putea folosi în orice rețea de telefonie mobilă cu care modelul respectiv este compatibil. Singurul lucru de care vei avea nevoie este o cartelă SIM, microSIM sau nanoSIM.

Dacă terminalul este blocat, atunci cauza nu este pierdută. Există mai multe modalități de deblocare, dar nu mă mai întind acum să le prezint. Ceea ce trebuie să știi este că cel mai sigur și bine este să îl decodezi la operator (evident, nu și dacă acesta este din Australia, iar tu locuiești în România). Iar dacă nu ai cumpărat dispozitivul încă, pentru diferența de preț de câteva zeci sau sute de lei față de unul decodat, nu merită să iei un dispozitiv codat într-o altă rețea decât cea pe care o folosești.

Și pentru iPad?

În cazul în care ai sau vrei să îți cumperi un iPad (ne referim evident doar la modelele Wi-Fi + Cellular), atunci trebuie să știi un lucru esențial: tabletele Apple NU sunt datdate și prin urmare nu ai de ce să te temi. Indiferent de la cine și de unde ai cumpăra iPad-ul, el va putea fi folosit în orice rețea compatibilă cu modelul achiziționat.

În schimb, dacă îți iei un iPad vei putea folosi unul dintre serviciile online menționate mai sus, mai ales dacă tableta este la mâna a doua. iPhoneIMEI.info, de exemplu, îți va permite să introduci IMEI-ul tabletei pentru a vedea ce model este, ce capacitate de stocare are, când a fost activată, dacă mai este în garanție, și alte informații folositoare.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

31 COMENTARII

 1. Buna ziua! Am dus la decodat la Orange 2 telefoane ,si ,desi mi s-a efectuat decodarea telefoanele tot nu merg in alte retele Dupa verificarea pe site-ul sugerat am primit mesajul “Check sim lock”.Eu deduc ca nu e finalizata decodarea,sau ceva de genul.Ce ma sfatuiti sa fac?
  Cei de la Orange shop dau din umeri deocamdata.

 2. Am cumpărat un iphone 5s nou. După toate este original. lucrează perfect și cartela SIM și app store si icloud. Este space gray 16G. Doar că când fac check imei sau serial number îmi apare iphone 5s 16G GOLD. Poate fi o eroare de site sau este refurbished?

  • Se poate ca interpretarea numărului de serie / a IMEI-ului pe site-ul de pe care verifici să fie făcută eronat. Și dacă ar fi recondiționat ar trebui să arate informațiile corecte (ca să determini dacă este recondiționat, accesează Configurări>General>Informații>Model, iar dacă acolo apare un model al cărui primă literă este „M”, atunci nu este recondiționat, însă dacă prima literă a lui este „N”, atunci iPhone-ul a fost recondiționat de Apple).

 3. Heii buna . Recent am cumparat un iphone 5s de pe ebay. La moment sunt in state. Vreau sa-l activez si imi cere o cartela sim. Eventual am introdus cartela mea de Romania.Imi da sim incompatibil. Am verificat modalitatile asta ale tale si mi-a aratat ca gen telefonul meu e unknown adica necunoscut cel mai probabil este blocat . Spune-mi se sa fac in acest caz. Mentionez ca pe ebay era indicat factory unlocked.Multumesc

 4. Salut, am cumparat un Iphone 5s de la o persoana, mi-a spus ca a resetat telefonul inainte sa mi-l dea. Cand am ajuns acasa si am deschis telefonul, imi apare Sim Blocat, iar daca apas pe “Glisati pentru deblocare” imi cere un cod de 6 cifre langa care scrie “Introduceti codul-Iphone necesita codul dvs. de acces dupa repornire”. Ce e de facut? Mentionez ca proprietarul nu stie de niciun cod, aparent el folosind doar codul de deblocare al ecranului format din 4 cifre.

  • Acela este codul de acces al dispozitivului, având 6 cifre deoarece, cel mai probabil, terminalul rulează iOS 9, o versiune de iOS în care codurile de acces au standard 6 și nu 4 cifre, ca și până acum. Problema este că, din punctul meu de vedere, proprietarul sau „proprietarul” nu a făcut nicio resetare (eventual a repornit dispozitivul) și se poate ca terminalul să fie blocat în iCloud. Va trebui deci să iei legătura cu el pentru a rezolva problema – eventual să își restaureze el telefonul sau dacă nu să îl păstreze (desigur, dacă prin absurd îți va mai restitui banii).

 5. Salut, as dori sa stiu daca pot da update la IOS la un iphone 6 cumparat din orange si codat in aceeasi retea si sa nu m-il blocheze de tot. Mersi

  • Depinde. În cazul în care este vorba despre Orange România, iar tu ești abonată ori ai cartelă preplătită de la acest operator, atunci nu există niciun fel de problemă. În cazul în care folosești o metodă de deblocare parțială (de exemplu, o cartelă de decodare gevey), atunci trebuie să te asiguri că aceasta este compatibilă cu versiunea de iOS pe care o vei instala (iOS 9.2). În cazul în care nu folosești SIM, atunci va fi necesar ca după actualizare să introduci cartela operatorului în rețeaua în care este blocat dispozitivul, pentru activare (nu e o problemă, dacă operatorul e Orange România, deoarece poți cere de la cineva un SIM sau poți procura unul foarte ușor).

  • Într-adevăr, iPad-urile Air 2, iPad mini 3 (sau mai recent), care vin cu Apple SIM (deci cele comercializate în SUA și Marea Britanie) pot fi blocate de către operatori în rețelele lor, deși rolul Apple SIM este tocmai de a permite schimbarea oricând a operatorilor, deci de a nu-ți ține dispozitivele blocate într-o rețea… Voi actualiza articolul pentru a face această mențiune. Mulțumesc!

 6. buna, am un iPhone 4s, l-am activat cu iTunes dar nu pot sa-l deschid deoarece imi arata ca am SIM blocat. Imi cere apoi un cod de deblocare pe care nu-l stiu. nu se deschide nimic decat pentru apel de urgenta. ce sa fac?

  • Acela este codul PIN al cartele SIM pe care trebuie să îl introduci pentru a activa iPhone-ul. Dacă nu mai știi acel cod trebuie să te adresezi operatorului (eventual, dacă ai codul PUK îl poți folosi pentru deblocarea cartelei).

 7. salut am si eu un iphone 4s 8 gb codat in vodafone italia ,am urmat pasii de verificare Imei , daca dau pe check sim lock , imi apare sa imi dau emailul ,trb sa platesc cv , daca vezi acest mesaj , anunta-ma ,te rog

  • Așa cum specificam în articol, atunci când apare respectivul mesaj, cel mai probabil terminalul este blocat. Ori tu mi-ai spus deja rețeaua unde este blocat, așa că nu știu care este întrebarea :D.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.