Review iPhone 6 Plus

- Publicitate -

Rămânând fermă pe poziții și ghidându-se după filosofia lui Steve Jobs, Apple a întârziat să ofere consumatorilor ceea ce ei vor. Oamenii își doresc telefoane mai mari. Nimeni nu mai poate ignora acest lucru. Din 2010 și până acum lumea a evoluat așa de mult încât majoritatea celor care văd un telefon mare nu îl mai cataloghază direct tigaie, țiglă, paletă pentru tenis de masă, plasmă sau cine știe ce cum altcumva. Orice posesor de iPhone – de la iPhone 2G și până la iPhone 5s – cred că o admite: iPhone este prea mic, iar câștigul la portabilitate este suprimat de minusurile în ceea ce privește productivitatea și conținutul în plus pe care ți le oferă un ecran mare.

Din fericire, în 2014 Apple a realizat că este nevoie de telefoane mai mari pentru a rămâne competitivă pe piață și pentru a-i readuce către iOS pe toți aceia care și-au luat un alt telefon doar din cauza dimensiunilor. Producători precum Samsung sau chiar Google au avut succes cu telefoane mari sau foarte mari, în cazul sud-coreenilor. Chiar dacă rămâne discutabil motivul pentru care ei le-au adus pe piață, piața le-a oferit acel răspuns pozitiv care i-a determinat să continue și să vină în fiecare an cu telefoane tot mai mari. Nimeni nu se poate pune în fața voinței maselor, iar Apple știe foarte bine că nu poate avea o veșnicie succes dacă lansează doar telefoane de 3,5-4 inchi. Oamenii se vor sătura de ele la un moment dat.

Acesta este motivul pentru care Apple a creat iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Ambele nu sunt puțin mai mari, ci mult mai mari decât orice iPhone lansat până acum, atingând limita extremă în cazul celui din urmă model. iPhone 6 și iPhone 6 Plus reprezintă cel mai mare salt în diagonala ecranului din istoria iPhone, iar dacă iPhone 6 ți se pare un telefon mare, atunci cu siguranță nu ai văzut iPhone 6 Plus. Deși sunt identice din multe puncte de vedere, între cele două dispozitive există destule diferențe, dar toate sunt minore în fața celor 0,8 inchi cu cât este mai mare diagonala iPhone 6 Plus decât cea a fratelui său mai mic. Cu alte cuvinte, între ecranele iPhone 6 și iPhone 6 Plus există o diferență mai mare decât diferența dintre ecranul iPhone 5/5c/5s și ecranul iPhone 6.

Dar, la fel ca și iPhone 6, iPhone 6 Plus nu este un iPhone doar mai mare, ci și mai bun din aproape toate punctele de vedere. O nouă tehnologie a ecranului, camere iSight și FaceTime îmbunătățite, o nouă generație a procesorului Apple pe 64 de biți și a coporcesorului de mișcare, conectivitate îmbunătățită și multe altele și-au făcut locul în carcasa mult mai mare a noului iPhone.

iPhone 6 Plus este mai mult decât un iPhone și aproape cât un iPad – mini – fiind acel telefon care te va face să te gândești de două ori înainte să îți mai iei iPad-ul de acasă.

Este acest iPhone cu ecran de 5,5 inchi viitorul iPhone și al telefoanelor în general?

iphone 6 plus review #itutorial.ro (8)

[quote_center]Nu chiar cel mai reușit design de iPhone[/quote_center]Nu se va mai naște prea curând un iPhone care să fie mai frumos decât a fost iPhone 4. Sau cel puțin iPhone 6 Plus cu siguranță nu îi pune nicio problemă pe partea de design. Din păcate, nu pare că vrea să pună prea multe probleme nici măcar generației anterioare – iPhone 5/5s – care oricum nu a fost surprinzător de frumos atăt timp cât a avut în spate iPhone-ul prezentat de Steve Jobs în 2010. iPhone 6 Plus este un iPhone 6 surpadimensionat și nimic în afară de dimensiuni nu trădează că ai în mână acest model de iPhone sau pe geamănul său mai mic. Dacă îți place iPhone 6, atunci îți va plăcea și iPhone 6 Plus. Dacă nu, ghinion. A se înțelege: nu consider designul iPhone 6/6 Plus a fi unul urât. Nu există așa ceva atât timp cât Jony Ive se va ocupa de designul produselor Apple. Dar nici nu pot să îl consider a fi la fel de reușit ca și designul altor produse Apple sau chiar a altor modele.

Fiindu-mi oferită pentru recenzie versiunea alb și argintiu a iPhone 6 Plus, ea nu putea să îmi aducă aminte de nimic altceva decât de prima generație de iPhone. Având colțuri rotunjite și un spate din aluminiu, inginerii Apple par că s-au întors 8 ani în timp pentru a se inspira direct de la original. Și nu au greșit cu nimic. Un spate complet din aluminiu, simplu și elegant, însă cu o mică problemă… Da, ați ghicit. Continuitatea aluminiului este întreruptă de niște linii din plastic situate în părțile superioară și inferioară a carcasei spate care nu sunt nicidecum discrete. Chiar dacă Apple a încercat să le mascheze cât mai mult cu putință (exceptând versiunea aurie), ele se văd pe spatele dispozitivelor și par neintegrate pentru că așa și sunt. De antene a fost nevoie și la primul iPhone, dar și la iPhone 5s, iar ele au obligat Apple să găsească diferite soluții pentru a le integra în carcasă. La primele modele nu erau chiar atât de vizibile, la iPhone 4/4s erau, dar nu deranjau fiindcă erau mascate de niște linii negre situate doar pe rama metalică, iar la iPhone 5/5s au fost integrate prin două bucăți de sticlă puse pe spatele carcasei care se îmbinau destul de bine cu întregul. La iPhone 6 Plus lucrurile nu mai stau chiar așa, iar dacă din lateral cele două linii pe care le vezi nu te deranjează cu nimic, pe spate arată ca din topor și nu vei găsi vreo logică prin care să arate așa și nu oricum altcumva.iphone 6 plus review #itutorial.ro (6)

Dacă treci peste problema dungilor – după câteva zile de utilizare nici măcar nu le vei mai băga în seamă – atunci poți admira logoul de pe spate, până să te ivești de o altă mică problemă. În ceea ce privește logoul, el arată acum mai frumos, nu pentru că Apple și-ar fi schimbat arhicunoscutul măr, ci pentru că el nu mai este șlefuit pe aluminiu, ci este montat printr-o componentă metalică separată care arată mult mai bine și este mai plăcută la atingere. ”Mica problemă” este legată de obiectivul camerei ce este acum o protuberanță pe carcasă. De aceea, peste această problemă s-ar putea să nu mai treci chiar așa de ușor cu vederea. Fiindcă este un telefon foarte subțire, iPhone 6 Plus a impus companiei Apple să scoată câțiva microni în relief obiectivul camerei iSight. Desigur, arată destul de interesant așa, însă problema mare este că atunci când ții dispozitivul pe o suprafață complet dreaptă, el se va mișca enervant de fiecare dată când atingi colțul opus camerei. De asemenea, fiind ieșit în relief, obiectivul s-ar putea sparge la impactul cu solul (safirul nu este complet indestructibil). Ceea ce te va enerva și mai tare este că iPad Air 2 are o grosime cu 1 mm mai mică decât iPhone 6 Plus și nu a impus scoaterea în relief a camerei.

În ciuda micilor minusuri care ar putea fi adăugate la design, calitatea construcției și a finisajelor este – cum altfel – impecabilă. Cu toate că este un telefon mare, iPhone 6 Plus se simte impecabil în mână. Ceea ce îmi place mie cel mai mult la construcția iPhone 6 Plus este modul în care se îmbină carcasa cu ecranul. Apple a trecut de la iPhone-uri cu colțuri drepte și ”tăioase”, la dispozitive care îmbină carcasa cu ecranul dându-ți senzația de calitate și de continuitate a ecranului și pe carcasă. Acest lucru este posibil grație panoului frontal (care, apropo, nu este din safir, ci doar întărit cu ioni de potasiu) ce are toate marginile curbate, dar și a carcasei care, de asemenea, are numai marginile curbate. Acest iPhone este atât de bine construit încât va face o plăcere să îl ții în mână cât mai mult.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (7)O problemă legată de aceste margini foarte rotunjite este că dispozitivul va deveni alunecos și nu este deloc plăcut ca un iPhone atât de mare – și scump – să îți cadă din mână. Personal am văzut că dispozitivul este mai dificil de folosit cu o singură mână din cauza faptului că alunecă și nueapărat din cauza dimensiunilor evident mari. O a doua problemă nu este neapărat legată de forma telefonului, ci de modul în care se împreunează carcasa și ecranul. Oricât de bine s-ar îmbina ecranul cu carcasa matelică a iPhone 6 Plus și oricât de bună ar fi senzația haptică, această legătură nu sudează cele două componente, lăsând un mic spațiu între ele. Ei bine, problema este că acest spațiu îți agață ușor părul atunci când vorbești la telefon. Având părul scurt, am observat că de fiecare dată când vorbesc la iPhone îmi agăț ușor câteva fire de păr, iar uneori ele chiar se smulg. Problema nu este chiar așa de gravă încât să mă tem că voi cheli, însă este deranjant ca telefonul să te tragă de păr de fiecare dată când îl duci la ureche.iphone 6 plus review #itutorial.ro (14)

Vorbind despre caracteristicile de la exterior, ele au rămas în linii mari nemodificate chiar dacă o serie de schimbări au fost impuse de modificarea designului. Cea mai notabilă este legată de relocarea butonului adormire/trezire. Un vechi utilzator de iPhone ar putea să fie încurcat de faptul că butonul nu mai este situat în partea superioară a carcasei, ci în partea laterală dreaptă. Locul în care butonul adormire/trezire al iPhone 6 Plus este poziționat, însă, este cel corect pentru a facilita atingerea lui fără a mai ridica mâna de pe telefon. În ce mă privește, m-am obișnuit destul de rapid cu noua poziție a butonului adormire/trezire al iPhone 6 Plus, dar am observat că mă incomodează atunci când fac poze (obișnuit fiind să apăs unul dintre butoanele pentru controlul volumului ca să capturez o imagine, uneori am observat că apăs accidental butonul de adormire, ceea ce devine frustrant). O altă schimbare impusă de noul design este la nivelul butoanelor de control a volumului care nu mai sunt rotunde/cilindrice, ci au o formă alungită care face mai simplă și plăcută atingerea lor. Comutatorul pentru modul Silențios, jackul pentru căști, portul Lightning și orificiile pentru difuzoare și microfon au rămas în linii mari în aceleași locuri și neschimbate (cu mențiunea că orificiile pentru difuzor și microfon sunt acum mai mari și mai puține decât la iPhone 5/5s).

iphone 6 plus review #itutorial.ro (24)

[quote_center]Dimensiunile iPhone 6 Plus îl fac dificil de folosit cu o singură mână si dificil să încapă într-un buzunar[/quote_center]

iPhone 6 Plus este un telefon foarte mare. Dispozitivul cu ecran de 5,5 inchi măsoară 158,1 mm lungime, 77,8 mm lățime și are o grosime de 7,1 mm. Aceste dimensiuni îl fac mai mare decât multe dintre telefoanele concurente care au o diagonală a ecranului identică și asta deoarece Apple a păstrat butonul principal și aranjamentul difuzorului, camerei și a senzorilor din partea superioară a ecranului. Dar iPhone 6 Plus nu este doar mare. Ci și greu. Cel mai nou dispozitiv cântărește 172 de grame, iar dacă iPhone 6 pare ușor, față de iPhone 5s (deși nu este), iPhone 6 Plus nu mai dă aceeași impresie. După câteva minute de utilizare îți va obosi mâna – mai ales dacă te încăpățânezi să îl folosești într-o singură mână -, iar asta mă face să îmi doresc ca Apple să încerce cu generația viitoare să reducă din greutatea lui cu câteva zeci de grame. Comparativ cu iPhone 6, iPhone 6 Plus este cu 43 de grame mai greu, cu 20mm mai înalt, cu 10,8 mm mai lat și cu 0,2 mm mai gros (nu vei sesiza diferența de grosime).

iphone 6 plus review #itutorial.ro (9)Având 158 de mm lungime și peste 77 mm pe grosime, cu toată compensația pe care ar aduce-o grosimea mai mică fața de iPhone 5/5s și carcasa mai rotunjită, iPhone 6 Plus este aproape imposibil de folosit cu o singură mână. Această afirmație vine din partea unuia care are palmele medii spre mari și care poate folosi cu o singură mână iPhone 6. A folosi un dispozitiv cu o singură mână, presupune, în opinia mea, să reușești să atingi cu degetul mare oricare dintre colțurile ecranului. Pentru mulți acest lucru va fi imposibil – inclusiv pentru mine. Din păcate, am observat că atunci când țin dispozitivul într-o singură mână și încerc să scriu un mesaj, nu reușesc prea ușor să ating tastele din colțul opus al ecranului fără a muta ușor telefonul în mână. Acest lucru este cu atât mai deranjant cu cât atunci când încerci să ajungi la tastele din părțile opuse ale ecranului, riști să scapi telefonul pe jos din cauza colțurilor rotunjite.

[quote_right]iPhone 6 Plus îți oferă o accesare ușoară[/quote_right]Din fericire, creșterea în dimensiune a iPhone-ului a determinat compania Apple să facă o serie de optimizări în iOS care să te ajute să folosești mai ușor dispozitivul (atenție ”mai ușor”, nu ”ușor”) cu o singură mână. accesare usoara #itutorial.roCea mai importantă dintre ele este modul Accesare ușoară. Pentru că butonul principal cu Touch ID al iPhone 6 Plus include un inel capacitiv pentru a detecta contactul cu degetul, el a primit în iPhone 6 o dublă funcționalitate. Pe lângă cea de activare a senzorului, inelul va fi folosit ca și un ecran multitouch capacitiv pentru a activa modul Accesare ușoară. O dublă atingere (nu apăsare!) pe buton duce, așadar, la activarea modului ce îți coboară în jumătatea de jos a ecranului tot conținutul din partea superioară. Cu alte cuvinte, toate pictogramele, butoanele și alte elemente de pe interfața utilizator a unor aplicații (ce rulează în modul portret) vor fi aduse într-un loc de unde să le poți accesa mai simplu cu o singură mână. Chiar dacă această funcționalitate nu apare ca și ceva complet finisat (partea superioară a ecranului rămâne neagră la activarea ei), ea își face treaba și te ajută se interacționezi cu elementele mai îndepărtate. O altă optimizare făcută pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor cu iPhone-uri mari este introducerea navigării prin gesturi. Știm că odată cu iOS 7 multe dintre aplicațiile preinstalate ale iOS îți permit, de exemplu, să efectuezi o glisare spre dreapta pentru a reveni la ecranul anterior, iar pe iPhone 6 Plus vei aprecia mult acest tip de navigare ce poate înlocui butoanele greu accesibile.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (2)

În ceea ce privește portabilitatea, ei bine iPhone 6 Plus s-ar putea să nu încapă așa de ușor în orice buzunar. Cum pantalonii în general au buzunare care au fost optimizate poate pentru a ajuta face destul loc unui portofel și eventual unui Nokia 3310, iPhone 6 Plus nu își va face un loc prea comod în cele mai multe dintre ele. Pentru bărbați, problema buzunarelor nu prea există (personal nu am întâlnit pantaloni în care să nu îmi încapă telefonul).Nu același lucru poate fi spus, însă, și despre femei, deoarece jeanșii de damă sunt mai mulați și au buzunare care nu lasă nici măcar o brichetă să stea comod. În cazul doamnelor, am văzut că nu reușesc chiar așa de ușor să găsească perechea de pantaloni cu buzunarele suficient de mari pentru un iPhone 6 Plus. Partea bună în cazul lor este că nu își prea poartă telefoanele în buzunare.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (16)

[quote_left]Se îndoaie?[/quote_left] Poate că această întrebare ar trebui să câștige titlul de întrebarea stupidă a anului. Da, iPhone 6 Plus se poate îndoi. Da, vechile dispozitive iPhone și iPad se îndoaie. Da, mașina se îndoaie atunci când o proptești într-un stâlp. Da, aluminiul se îndoaie dacă dai cu ciocanul în el. Legile fizicii ne spun când și cum se îndoaie. Întrebarea corectă pentru cei care te întreabă sau afirmă, cu un rânjet pe față, dacă sau că se îndoaie iPhone 6 Plus este: abia acum ai descoperit că la aplicarea unei forțe suficient de mari poți îndoi un metal?

Problema este că iPhone 6 Plus este un telefon mai mare decât orice iPhone de până acum, iar utilizatorii sunt neobișnuiți cu telefoanele mai mari și de multe ori le tratează ca și pe cele mult mai mici – într-un mod în care probabil un iPad mini, de exemplu, nu ar fi niciodată tratat. Din această cauză au apărut situații nefericite în care utilizatorii au îndoit dispozitive iPhone 6/6 Plus pur accidental. Iar Apple le-a înlocuit gratis. Și atunci, care este marea scofală din faptul că iPhone 6 Plus se poate îndoi?!

În ceea ce mă privește, realizez că nu mai am în buzunar un iPhone de 4 inchi, ci un mini iPad mini, iar din acest motiv îl tratez ca atare. Am ținut iPhone 6 Plus în buzunarul din față al jeanșilor ore întregi, în fiecare zi din ultima săptămână, am condus uneori cu el în buzunar sau m-am așezat pe scaun cu el în buzunar. Rezultatul? Telefonul este la fel de drept ca și în prima zi. Iar în tot timpul cât l-am avut la mine, nu am stat deloc stresat de faptul că ar putea să se îndoaie pentru că poate la un moment dat flexez piciorul ceva mai tare. Desigur, atunci când am avut jeanși cu buzunarele ceva mai mici în care iPhone-ul încape la limită, nu m-am mai așezat pe scaun cu el în buzunar fiindcă mă deranja și simțeam că îl forțez. În ceea ce privește buzunarul din spatele pantalonilor, nu obișnuiesc să țin nimic acolo din varii motive, dar mi s-ar părea absurd ca cineva care își ține iPhone-ul în acest buzunar să se arate indignat de faptul că telefonul s-a îndoit sau spart atunci când s-a așezat pe un scaun, deci pe el.iphone 6 plus review #itutorial.ro (21)

[quote_left]Gri stelar, auriu și alb[/quote_left] iPhone 6 Plus, la fel ca și iPhone 6, păstrează paleta de culori pe care Apple a început să o folosească odată cu iPhone 5s. Vorbim despre trei combinații diferite între carcasă și panoul frontal. Versiunea gri stelar a iPhone 6 Plus vine cu un panou frontal negru și cu o carcasă într-o nuanță de gri destul de deschis care îi face pe unii să îl confunde cu versiunea argintie. Vorbind despre ea, versiunea argintie este și ea disponibilă, în acest caz nefiind schimbat nimic față de iPhone 5 sau orice alt model mai nou. Cea de-a treia versiune este cea aurie a cărei carcasă colorată într-o nuanță plăcută este îmbinată cu un panou frontal alb, la fel ca și versiunea argintie. În comparație cu iPhone 5s, singura versiune de iPhone 6 Plus a cărei nuanțe a fost schimbată ușor este cea aurie. Dacă auriul iPhone 5s aduce mai mult cu culoarea șampaniei, auriul iPhone 6 Plus aduce mai mult cu culoarea aurului sau aurul propriu- zis.

Eu am avut ocazia de această dată de a testa atât versiunea argintie a iPhone 6 Plus, cât și pe cea gri stelar. Dintre cele două și chiar dintre toate cele trei versiuni de iPhone 6 Plus, eu aș alege versiunea gri stelar, nu doar pentru faptul că estompează puțin acele linii de pe spate, ci și pentru că panoul frontal face dispozitivul să pară ceva mai puțin mare. Nu este o noutate faptul că negrul micește, iar versiunea gri, deci a cărei panou frontal este negru, pare a fi mai compactă decât versiunea albă. Chiar și așa, prefer modul în care se îmbină interfața multora dintre aplicații cu panoul frontal alb.iphone 6 plus review #itutorial.ro

[quote_center]Un nou standard în Retina [/quote_center]

Ajunge cu plusurile și minusurile de la exterior. Să trecem la ceea ce se află la interior, și cu ce altceva am putea începe decât cu uimitorul ecran al noului iPhone 6 Plus. Știm că atunci când Apple a lansat iPhone 4, ecranul său Retina a lăsat mult în urmă toată competiția. Ei bine, de atunci lucrurile s-au mai schimbat pe ici pe colo, dar noul Retina HD este mai mult decât un pas mărunt făcut înainte.

iPhone 6 Plus are un ecran extraordinar fără doar și poate. Este vorba despre un Retina HD de 5,5 inchi de 1920 x 1080 pixeli care oferă o densitate a pixelilor de 401 ppi și o proporție 16:9. Acesta este, așadar, ecranul cu cea mai mare densitate a pixelilor pe inchi pe care l-a implementat vreodată într-un dispozitiv de-al său și reprezintă un pas important făcut față de ecranele tuturor modelelor de iPhone precedente.

Și pentru că veni vorba de ele, ar fi bine să vedem puțin cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpului pentru a înțelege și diferența dintre iPhone-ul gigant și toți predecesorii săi. Primele trei modele de iPhone aveau un ecran cu o diagonală de 3,5 inchi la o proporție de 2:3 și o rezoluție de 480×320 pixeli. Următoarea generație – iPhone 4 – venea cu un ecran numit de Apple Retina care dubla pixelii atât pe orizontală, cât și pe verticală, chiar dacă păstra aceeași diagonală de 3,5 inchi, precum și proporția. Așadar, iPhone 4 avea un ecran cu o rezoluție de 960×640 pixeli și 326 de pixeli per inchi, suficienți încât, conform Apple, ochiul uman să nu mai poată distinge pixelii individuali. Următorul pas înainte a fost făcut odată cu iPhone 5 ce pentru prima dată în istoria iPhone avea un ecran mai mare – de 4 inchi – și venea cu o proporție de 16:9. Păstrând densitatea pixelilor de 326, iPhone 5 avea o rezoluție ceva mai mare – 1136×640 – dată de creșterea dimensiunii ecranului. Ajungând la iPhone 6 cu ecranul său de 4,7 inchi, el păstrează proporția introdusă cu iPhone 5, crește rezoluția la 1334×750 pixeli, dar păstrează densitatea de pixeli. iPhone 6 Plus, în schimb, crește de 4 ori rezoluția de bază a primului model de iPhone, precum și cu aproape 50% rezoluția Retina, ceea ce înseamnă că are mai mulți pixeli per inchi decât orice alt iPhone, dar și o rezoluție care pentru prima dată (pe un iPhone) permite redarea nativă a clipurilor Full HD 1080p.

Chiar dacă iPhone 6 Plus are cel mai dens ecran pe care Apple l-a implementat vreodată într-un iPhone sau orice alt dispozitiv de-al său, pe piață există deja o mulțime de producători de telefoane care au venit cu gadgeturi cu ecrane mari și de înaltă rezoluție. Samsung, spre exemplu, vine cu Galaxy S5 și Glaxy Note 4 ale căror ecrane au densități de 432, respectiv 515 pixeli per inchi, iar apogeul este atins de LG cu ecranul de 538ppi al G3. Există, desigur, o dezbatere întreagă pe marginea subiectului legat de necesitatea implementării unor ecrane cu densități atât de mari. În primul rând, se spune că ochiul uman ar putea percepe și mai mulți pixeli per inchi decât cei 326 cu care Apple ne-a obișnuit, însă aici trebuie să ținem cont și de distanța de ochi de la care ții telefonul și urmărești ecranul. În al doilea rând, mai mulți pixeli au nevoie de mai multă energie, deci reduc autonomia bateriei.

În ceea ce mă privește, pot să spun că ecranul iPhone 6 Plus arată foarte bine, nu percep nicio diferență de claritate dată de creșterea numărului de pixeli per inchi față de un iPhone 5s, de exemplu, și nu cred că este necesar să îngrămădim cât mai mulți pixeli decât trebuie doar ca să dea bine pe hârtie. iPhone 6 Plus are un ecran care arată grozav, este foarte clar și bine calibrat așa încât să nu fie nici supra-saturat și nici sub-saturat, iar asta contează cel mai mult.

Pentru a face ecranele noilor modele de iPhone 6 să arate de-a dreptul uimitor, dar și să se comporte mai bine în diferite condiții, Apple folosește o serie de tehnologii noi. Astfel, întâlnim un ecran LCD cu compatibilitate completă cu standardul sRGB pentru o mai bună acuratețe a culorii, pixeli de domeniu dublu pentru unghiuri mai largi de vizionare, retroiluminare LED, aliniere fotografică a pixelilor și un polarizor îmbunătățit care îți va permite să vizualizezi ecranul fără probleme cu ochelari de soare. Mai mult, întreg ecranul este mai subțire la interior, iar acest lucru se traduce prin aproprierea mai mare a conținutului de panoul frontal, dându-ți impresia că atingi direct pixelii. Cu alte cuvinte, aceste noi tehnologii fac ecranul iPhone 6 Plus să arate mai bine decât ecranul oricărui predecesor.

[quote_left]Ecranul mare vine cu un compromis[/quote_left] Excluzând compromisul dat de dimensiunile dispozitivului crescute în mod automat de ecran, un alt compromis cu care vine automat un ecran mai mare sunt aplicațiile. Fiindcă vorbim despre o rezoluție totalmente nouă pentru un dispozitiv cu iOS, nu toate cele peste 1,2 milioane de aplicații de pe App Store sunt optimizate pentru ecranul noului iPhone 6 Plus, așa că vor fi mărite pentru a ocupa suprafața întregului ecran. Apple ne spune că iPhone 6 Plus are un divizor de tipul celor folosite pentru desktop pentru a face ca aplicațiile să funcționeze perfect, însă dacă ești atent vei percepe diferența dintre aplicațiile scalate și cele optimizate pentru rezoluția ecranului iPhone 6 Plus. Cele mai evidente diferențe sunt dacă ne uităm la bara de stare din partea de sus a ecranului care apare ridicol de mare atunci când aplicația nu este optimizată pentru ecranul mare al iPhone 6 Plus.

Divizorul afectează în mod diferit aplicațiile, iar pe cele pe care le folosești în mod uzual îți vei dori să fie cât mai rapid actualizate pentru a nu mai arăta așa. În cazul majorității aplicațiilor vei observa că pe lângă bara de stare mărită, caracterele textelor sunt poate puțin cam neclare, la fel și unele pictograme. În cazul jocurilor, în schimb, s-ar putea să nu sesizezi prea multe diferențe între un joc optimizat și unul neoptimizat, cu toate că uneori elementele nu sunt aliniate așa cum trebuie sau nu sunt suficient de clare. Cu adevărat ilare sunt acele aplicații care nu au fost optimizate nici măcar pentru ecranul iPhone 5. Desigur, ele nu sunt compatibile totdeauna cu iOS 8, iar uneori nici măcar cu iOS 7 sau iOS 6, însă unele sunt. Eu de exemplu am descoperit că una dintre aplicațiile pe care o folosesc în mod regulat – MyEnel -, pentru a transmite indexul la curent, nu este optimizată nici pentru iPhone 5, însă poate fi folosită atât pe dispozitivul lansat în urmă cu doi ani, cât și pe iPhone 6 Plus. Ciudat, nu?

Aplicațiile optimizate pentru noua rezoluție, arată, în schimb, grozav. Dezvoltatorii au început, cu greu, să actualizeze, iar la acest moment pot spune că majoritatea aplicațiilor populare precum Facebook, Twitter, Instagram, Chrome, YouTube, Gmail, Dropbox, Evernote, ș.a sunt optimizate pentru ecranul mare al iPhone 6/6 Plus. Vorbind despre YouTube și deci despre redarea de clipuri video, cele filmate în Full HD arată de-a dreptul superb pe ecranul iPhone 6 Plus, iar în perioada de testare a dispozitivului am văzut că în această privință am cam uitat să mă mai ating de iPad sau Apple TV.

Problema cu multe dintre aplicațiile optimizate este alta. Ele nu sunt complet optimizate pentru a beneficia de dimensiunile ecranului iPhone 6 Plus. Cu alte cuvinte, nu am descoperit până acum prea multe aplicații care să accepte rotirea conținutului în orientarea vedere și să îl organizeze mai bine (ca și pe iPad), cum nu am descoperit nici aplicații care să organizeze conținutul în așa fel încât să poată afișa și altceva decât afișează pe un iPhone 5s, de exemplu. Deocamdată, aplicațiile optimizate se rezumă doar la a afișa mai mult. și nimic mai mult.iphone 6 plus home screen vedere

Apple, în schimb, a lucrat la câteva optimizări pentru a face utili centimetrii câștigați în plus la lărgirea ecranului iPhone 6 Plus – optimizări de care și dezvoltatorii ar putea beneficia. Prima dintre acestea, și cea mai importantă, este posibilitatea de a roti dispozitivul în orice orientare dorești pentru ca întreg ecranul principal să se rotească în acea direcție. Ecranul nu doar că poate fi rotit la 180 de grade (deci poți să ții iPhone-ul cu susul în jos), ci și la 90 de grade, în orientarea vedere. Modul în care sunt organizate pictogramele în orientarea vedere este, în schimb, destul de ciudat întrucât dockul va rămâne în partea dreaptă și doar acolo indiferent dacă rotești telefonul spre dreapta sau stânga. Pictogramele aplicațiilor din dock, însă, vor fi rotite în funcție de cum rotești tu ecranul.

Din această caracteristică ia naștere o alta care privește toate aplicațiile (optimizate). Vorbim, desigur, despre cea de divizare a conținutului de pe ecran. Împrumutată de la iPad, această caracteristică permite utilizatorilor de iPhone 6 Plus să vizualizeze și să interacționeze cu două liste în același timp. Să luăm un exemplu: în aplicația Contacte pe un iPhone 5s sau chiar iPhone 6 este afișată inițial întreaga listă cu contacte, iar selectarea unei intrări te va duce la ecranul următor cu profilul prietenului selectat. iPhone 6 Plus, în schimb, în orientarea vedere va afișa în același timp și lista și informațiile despre contact. Același lucru îl întâlnim și în Mail, Configurări sau alte aplicații preinstalate. Cu alte cuvinte, iPhone 6 Plus sporește productivitatea, iar majoritatea aplicațiilor preinstalate au fost optimizate pentru a afișa mai multe în orientarea vedere.

IMG_0659

Alte aplicații merg și mai departe. În Mesaje, spre exemplu, iPhone 6 ne prezintă doar o listă cu toate conversațiile, în timp ce iPhone 6 Plus afișează și pozele de profil ale prietenilor cu care conversăm. Iar în orientarea vedere, iPhone 6 Plus nu afișează doar lista cu avatarele prietenilor, ci divizează ecranul în două pentru ca pe o jumătate să afișeze lista cu conversații, iar pe cealaltă conversația actuală. Safari merge puțin chiar și mai departe, dacă este folosit în orientarea vedere. Dacă pe un iPhone 6, de exemplu, atunci când ecranul este rotit într-o parte vei vedea aceleași lucruri pe care le vezi în orientarea portret, doar că mai lărgite (vorbim mai ales de pagina web și acel rolodex cu toate filele deschise), pe iPhone 6 Plus vei vedea în fiecare pagină toate filele deschise (la fel ca și pe iPad), iar selectorul de file va afișa mai multe rolodex-uri simultan.

tastatura iphone 6 plus

Tastatura în modul vedere a suferit și ea câteva schimbări importante. În loc să facă tastele mai mari și atât, Apple a ales să păstreze dimensiunea tastelor de pe iPhone 5s și să adauge mai multe butoane. Astfel, acum vei avea de-o parte și de alta a literelor/cifrelor/simbolurilor și butoane pentru mutarea cursorului, semne de punctuație uzuale, decupare, lipire, copiere, infirmare, dictare, etc. Excluzând faptul că butonul pentru lipire arată teribil, mie îmi este aproape imposibil să scriu rapid pe această tastatură și sincer aș fi preferat ca tastele să fie mai mari și să se renunțe la toate acele taste adăugate în plus.

Dezvoltatorii ar putea arunca un ochi la ceea ce a făcut Apple și să implementeze aceleași schimbări sau măcar să își facă creațiile proprii să se rotească și în orientarea vedere pentru că devine frustrant să treci, de exemplu, de la aplicația Mesaje pe care ai folosit-o în modul vedere la aplicația Facebook la care trebuie să rotești din nou dispozitivul.

[quote_right]Zoom afișaj [/quote_right]Un beneficiu adus de creșterea diagonalei ecranului iPhone 6 și iPhone 6 Plus este dat de conținutul în plus pe care îl poate afișa comparativ cu un iPhone 5s, de exemplu. Practic, elementele de pe ecran sunt afișate la aceeași dimensiune ca și pe modelele precedente de iPhone, așa că în spațiul rămas vin altele. Nu toți utilizatorii, însă, sunt bucuroși de acest lucru, iar unii își doresc ca pe ecranul mare al dispozitivului totul să fie afișat mai mare. De aceea, Apple a creat special pentru noile iPhone 6 și iPhone 6 Plus caracteristica Zoom afișaj. Ea va afișa texte și elemete grafice mărite, dar la fel de multe precum ar afișa și un iPhone de generație anterioară. Un exemplu concludent este pe ecranul principal, unde Zoom afișaj afișează toate pictogramele mult mai mari, păstrând, însă, totalul de 6 rânduri grație ecranului mare al iPhone 6. Un alt exemplu este în cazul oricărei aplicații, care, fie că a fost sau nu optimizată pentru ecranul iPhone 6/6 Plus, va afișa elementele aproape la fel de mari ca și cum n-ar fi fost.

Practic, Zoom afișaj crește cu mult lizibilitatea și accesibilitatea vizuală, făcând iPhone 6/6 Plus la fel de utile pentru două categorii distincte de utilizatori, iar acest lucru este grozav. Și tocmai pentru că este o funcționalitate care se poate adresa unui număr mare de consumatori, Apple nu îți permite să o activezi doar din Configurări, ci și direct din Asistentul de configurare, adică la configurarea inițială a dispozitivului de după ce ți l-ai cumpărat sau resetat.

Cum ecranul mai mare a adus interfețe mai sofisticate pe iPad, același ecran mărit este cel care aduce interfețe mai sofisticate și pe iPhone 6 Plus, iar asta nu poate decât să ne încânte. De fapt, Apple a gândit cam așa iPhone 6 Plus: să fie un iPhone în modul portret și un iPad în modul vedere, iar faptul că poți avea un astfel de hibrid oricând cu tine este grozav. 6 Plus combină portabilitatea cu productivitatea într-un mod pe care nu l-am mai întâlnit la iPhone și chiar dacă nu este adresat oricui, dispozitivul scoate cât mai mult din acest ecran mărit.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (1)

[quote_left]Camera iSight [/quote_left]Am să o spun direct. iPhone 6 Plus are cea mai bună cameră dintre toate telefoanele inteligente pe care le-am testat. Într-un moment în care concurenții nu știu cum să vină cu specificații mai pompoase și nimic mai mult, Apple păstrează același senzor de 8 megapixeli pe care îl mai îmbunătățeste cu câte ceva în fiecare an din 2011 încoace. Iar asta pare a fi decizia cea mai înțeleaptă. iPhone 6 Plus este mai bun pentru că focalizează imaginile mai rapid, funcționează mai bine în condiții de luminozitate scăzută, iar per total produce poate cele mai bune fotografii pe care eu îmi amintesc să le fi văzut capturate cu un telefon.

iPhone 6 Plus are aproape aceeași cameră principală iSight ca și iPhone 6. Adică, are același obiectiv cu cinci elemente și o lentilă de protecție din safir, filtru IR hibrid, senzor retroiluminat de 8 megapixeli la 1,5 microni și o diafragmă f/2,2. De asemenea, ambele modele de iPhone au procesorul de semnal imagine (ISP) furnizat de cipul Apple A8, care administrează totul de la auto-focalizare și până la auto-expunere și auto-balanță de alb. Iar asta nu este tot. iPhone 6 Plus și iPhone 6 împart aceeași gamă dinamică înaltă (HDR), o nouă generație a sistemului de detecție facială și un sistem avansat de reducere a zgomotelor din imagine. Dar și: aceleași sisteme de detecție a ochilor și zâmbetelor în modul rafală, aceleași instrumente de control a expunderii sau a altor elemente, în cazul aplicațiilor terțe de pe App Store, și aceleași panorame de 43 megapixeli.iphone 6 plus review #itutorial.ro (2)

Lista asemănărilor dintre cele două camere nu se încheie doar aici; la poze. Continuă și la modul video. Ambele dispozitive au Pixelii de focalizare care oferă focalizare aproape instantanee extrem de importantă în timpul filmărilor, sunt capabile să înregistreze video la 60 de cadre pe secundă (FPS) la rezoluție Full HD, precum și la 120 FPS sau chiar 240 FPS la rezoluție HD – 720p.

De asemenea, ambele oferă stabilizare cinematică pentru a elimina tremuratul sau mișcările bruște în timpul filmărilor făcute în mers, precum și același temporizator și mod video în timp accelerat.

[quote_center]Camerele iSight ale iPhone 6 și iPhone 6 Plus sunt identice în fiecare aspect, mai puțin într-unul: iPhone 6 Plus are stabilizator optic de imagine.[/quote_center]

Stabilizatorul optic de imagine (OIS) al iPhone 6 Plus este, de fapt, un element care poate face diferența în anumite condiții. În modul în care l-a implementat Apple, stabilizatorul optic de imagine folosește cipul Apple A8, coprocesorul de mișcare și giroscopul pentru a mișca lentilele în sus sau în jos, în stânga sau în dreapta, în așa fel încât să compenseze cât mai bine cu putință orice mișcare necontrolată a mâinii. Astfel, diafragmei îi este permis să stea cât mai mult deschisă pentru a primi cât mai multă lumină cu putință.

Mai mult decât atât, iPhone 6 Plus se folosește și de stabilizatorul digital de imagine pentru expunerile lungi și scurte astfel încât să reducă încețoșarea. Combinate, stabilizatorul optic cu stabilizatorul digital, ele vor ajuta iPhone-ul să facă poze mai bune, mai puțin zgomotoase în condiții de luminozitate scăzută. De asemenea, ele vor oferi o stabilizare foarte bună a imaginii dacă cel care face înregistrarea se află în mișcare.

[quote_right]FaceTime[/quote_right]Camera frontală a iPhone 6 Plus nu este aproape la fel ca și camera frontală a iPhone 6, ci este identică. Vorbim despre un senzor de 1,2 megapixeli cu o diafragmă f/2,2 care poate înregistra video HD la 720p, deci suficientă încât să te bucuri de selfie-uri grozave și apeluri video decente chiar și în condiții de luminozitate scăzută. Vorbind despre apelurile video, iPhone 6 și iPhone 6 Plus pot primi și trimite apeluri video utilizând codecul ultra-eficient HEVC (cunoscut și sub denumirea H.265). De asemenea, camera frontală a noilor iPhone-uri oferă posibilitatea de a înregistra selfie-uri la modul rafală și o gamă dinamică înaltă (HDR) atât pentru modul foto, cât și pentru video.

 

Toate ca toate, dar iPhone 6 Plus are o cameră principală foarte bună care va înlocui camerele de tip încadrează și fotografiază și te va face să te gândești de două ori înainte de a-ți cumpăra un SLR. Nu contest că există loc de mai bine, dar camera iPhone 6 Plus este momentan suficientă pentru un telefon.

Aplicația Cameră din iOS 8 potențează și ea cât poate de mult camerele iSight și FaceTime, fiind mult îmbunătățită. Chiar dacă nu vorbim despre funcții exclusive pe iPhone 6 Plus, cele introduse sunt menite să pună în valoare toate capacitățile camerei noului dispozitiv. Poate cea mai importantă noutate a aplicației Cameră este funcția de controlare a expunerii care îți permite să luminezi ori să întuneci orice imagine înainte de a o captura. Desigur, aceasta nu este singura, temporizatorul având și el un rol important pentru fotografiile de grup. Iar pentru cei care petrec mult timp în natură, Apple a introdus modul de înregistrare video la timp accelerat care va comprima câteva ore de înregistrare în numai câteva secunde pentru a arăta anumite modificări lente, cum ar fi deplasarea norilor.

Pe lângă aplicația Cameră și senzorul în sine, roluri importante în transformarea iPhone în cea mai bună cameră pentru telefon le joacă și ecranul gigantic și ecosistemul. Oamenii preferă să facă poze sau înregistreze video cu tabletele pentru că au ecrane mari care permit încadrearea mai bună a capturilor. iPhone 6 Plus compensează diferența dintre ecranul unui iPad și cel al unui iPhone, iar a avea un ecran atât de mare asociat cu o cameră atât de bună este excelent. În ceea ce privește ecosistemul, iPhone a avut mereu un ecosistem de aplicații mai bun decât orice altă platformă. Pe App Store găsești zeci de mii de aplicații pentru editarea fotografiilor, dar și pentru partajare, iar multe dintre ele sunt așa de grozave că nu știi pe care ar fi mai bine să o alegi.

[quote_center]Suficient de rapid[/quote_center]

iPhone 6 și iPhone 6 Plus au multe caracteristici comune, după cum am văzut mai sus. De fapt, puține sunt diferențele dintre cele două dispozitive. Pe partea hardware, cel puțin, diferențe majore nu prea există.

Cipul Apple A8 are un CPU dual-core tactat la 1,38 GHz și un GPU quad-core PowerVR GX6450 care aduce îmbunătățiri pentru performanțe modice față de iPhone 5s. Mai exact, Apple susține că noul procesor reușește să îmbunătățească performanțele CPU cu 25% și pe cele GPU cu 50%, dar și să consume cu 50% mai puțină energie decât cipul Apple A7. Parte din reușita acestui procesor este datorată dublării numarului de tranzistori (A8 are două miliarde) și folosirii unui proces de fabricație pe 20 de nanometri care face ca toti acest tranzistori să încapa într-un spatiu cu 13% mai mic decat în trecut.

Fiindcă Apple controlează atât partea hardware, cât și pe cea software, compania își permite să facă dispozitivele atât de eficiente încât să nu aibă nevoie de aceeași cantitate de memorie ca și dispozitivele concurenței. iPhone 6 are tot 1 GB de RAM și nu pot să spun că în timpul în care am utilizat, am simțit nevoia de mai multă memorie integrată.

Iar pentru a pune la încercare aceste componente hardware, am efectuat două teste de viteză pe noul iPhone 6 Plus, rezultatele fiind următoarele. În Geekbench, testele pe nucleu și multi-nuclee au oferit iPhone 6 Plus 1626 de puncte, respectiv 2917 puncte. Aceste rezultate sunt ceva mai mari atât decât cele obținute de iPhone 6 – 1517, respectiv 2586 – cât și decât cele obținute de iPhone 5s – 1409 și 2549. De asemenea, pentru testarea performanțelor grafice am folosit GFX Bench, unde rezultatele au fost: Manhattan 1080p off-screen: 1194 cadre (19,3 cadre pe secundă) – iPhone 6 obținea 1129 (sau 18,2 cadre pe secundă) și T-Rex unde am obținut 2365 de cadre (42,2 cadre pe secundă) – pe iPhone 6 obțineam 2881 cadre (sau 50,2 cadre pe secundă).

Ce înseamnă toate aceste cifre în utilizarea reală?

Vorbind despre aplicațiile optimizate pentru iPhone 6 Plus și iOS 8, acestea nu au întreruperi, iar cele preinstalate nu mi s-au blocat niciodată și nici nu s-au inchis subit. Cum implementarea unui singur GB de RAM este criticată de multi, mai ales din cauza Safari, vă spun că am ținut, tot timpul cât am testat acest dispozitiv, 20 de file (pagini web) deschise în Safari, iar navigatorul a funcționat la fel de lin ca și cum ar fi avut o singură filă deschisă; și nu, nu s-a închis inopinat niciodată. În schimb, un număr atât de mare de file deschise face ca paginile să se încarce aproape la fiecare reaccesare. Din păcate, nici nu este nevoie de atâtea pagini deschise pentru ca paginile web să se reîncarce la fiecare accesare, iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple ar trebui să fie implementați cel puțin 2GB de RAM, la fel ca și în iPad Air 2.

[quote_right]Mișcare cu M8[/quote_right]

Preluând ideea de la iPhone 5s, Apple a inclus și în iPhone 6 și iPhone 6 Plus un coprocesor de mișcare ce preia datele venite de la senzori și reduce consumul de energie. Spre deosebire de iPhone 5s, iPhone 6 și iPhone 6 Plus au o nouă generație a acestui coprocesor, el numindu-se M8.

La fel cum M7 prelua informațiile despre mișcare venite de la accelerometru, giroscop și compas, M8 va prelua informațiile de la toți acești senzori, însă și de la unul nou introdus special pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Este vorba despre un barometru care va determina pe baza presiunii atmosferice înălțimea la care te aflii sau elevația. Barometrul va fi folosit în iOS în special de aplicațiile de fitness pentru a determina numărul de trepte urcate într-o zi sau cât de mult ai urcat pe munte.

Aplicația Sănătate a fost introdusă în iOS 8 și pentru a pune în valoare capacitățile coprocesorului M8, dar și funcționalitatea unor accesorii pentru sănătate și fitness terțe care se pot conecta prin Bluetooth la iPhone. Mai mult, pe App Store există deja aplicații pe care le poți folosi pentru a vedea numărul de pași făcuți într-o zi sau pentru altfel de înregistrări a datelor despre sănătate decât cele făcute de aplicația Sănătate.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (22)

[quote_right]Ieșiri audio mai bune[/quote_right] O îmbunătățire hardware despre care nu pot să nu vorbesc, la fel cum am vorbit și în review-ul iPhone 6, este legată de ieșirea audio. Mai exact, iPhone 6 Plus este capabil să scoată sunetele audio prin căști mult mai puternic și clar decât dispozitivele de generație anterioară, iar acest lucru s-ar putea să nu îl observi până când nu vei folosi o pereche de căști de calitate (nu, EarPods-urile nu sunt incluse în această categorie). Folosind o pereche de Beats-uri Studio, am sesizat o îmbunătățire semnificativă a puterii sunetului și a clarității, iPhone-ul scoțând sunetele acum la fel de puternic și clar ca și un Mac. Asta înseamnă că, cel puțin în cazul modelului de căști cu care eu am testat, nu vei putea asculta muzica la volum maxim.

Difuzorul iPhone 6 Plus a fost și el îmbunătățit față de modelele anterioare, însă nu am sesizat o diferență față de iPhone 6. Da, este un difuzor mai puternic față de cel al iPhone 5s, dar în continuare este nesatisfăcător. Cu toate că puțin bas a fost adăugat și s-a îmbunătățit calitatea ușor, momentan nu putem discuta despre un difuzor care să se ridice la nivelul unei companii cu pretenții în domeniul muzicii. Pe viitor consider că Apple ar trebui să implementeze difuzoare stereo și în iPhone pe care să nu le poți estompa complet dacă ții telefonul în mână când te joci pe el sau urmărești un clip video.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (3)

[quote_center]Senzor de identificare a amprentei și Apple Pay[/quote_center]

Atât iPhone 6, cât și iPhone 6 Plus continuă tradiția senzorului de identificare a amprentei care a fost introdus anul trecut pe iPhone 5s. Spre deosebire de acel model de iPhone, noile dispozitive au un senzor Touch ID îmbunătățit și care nu doar că va scana amprentele, dar va oferi acces și la funcționalitatea Accesare ușoară despre care vă spuneam ceva mai sus.

Cum nu am testat foarte mult timp iPhone 5s, nu aș putea să vă spun cât de semnificative sunt îmbunătățirile în ceea ce privește cititorul de amprente, însă există comparații destule care o demonstrează. Ceea ce pot să vă spun, însă, este experiența mea cu Touch ID, iar ea este mai bună decât cea pe care am avut-o la iPhone 6. Dacă la iPhone 6, cititorul îmi dădea destul de des erori ce deveneau la un moment dat enervante, la iPhone 6 Plus nu mai este cazul, foarte rare fiind acele ocazii când senzorul mi-a afișat mesajul Reîncercați și inexistente acelea când mi-a apărut de atâtea ori mesajul de reîncercare până când am fost obligat să introduc codul de acces. Principalul motiv pentru care cred că există această diferență este acela că pe iPhone-ul 6 l-am testat cu iOS 8.0 și iOS 8.1, iar iPhone-ul 6 Plus l-am testat cu iOS 8.1 și iOS 8.1.1, versiuni ale iOS în care Apple a făcut îmbunătățiri semnificative. Un alt motiv nu cred că există întrucât cele două dispozitive folosesc același senzor.

Touch ID pe iPhone 6 Plus și cu iOS 8.1.1 funcționează exact așa cum te-ai aștepta – aproape perfect. Deblocarea ecranului se face foarte rapid, iar uneori chiar mai rapid decât dacă ai glisa degetul pe ecran ținând cont de faptul că iPhone 6 Plus este un telefon mare pe care nu-l mai ții la fel de ușor în mână. Senzorul va da erori în momentul în care degetul este ud sau uns, însă acest lucru nu este o regulă.

Vorbind despre Apple Pay, noul serviciu de plăți pentru mobil creat de compania Apple nu ar fi fost posibil dacă Touch ID nu ar fi existat în forma în care este el astăzi pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Grație Touch ID și a modului în care sistemul de plăți extrem de bine securizat al Apple funcționează, consumatorii pot efectua plăți mult mai rapid decât în mod tradițional.

Deși mi-aș dori să vă pot spune mai multe despre Apple Pay, nu pot să o fac pentru că nu am testat sistemul de plăți fiindcă el nu este disponibil niciunde altundeva decât, momentan, în SUA.

Un detaliu pe care îl consider important în legătură cu Apple Pay este că acest sistem de plăți a obligat Apple să implementeze în iPhone un cip NFC pentru a permite conectarea dispozitivului iOS la punctul de plată. Chiar dacă această tehnologie a comunicării în câmp apropriat a fost așteptată de foarte mult timp de către utilizatori, Apple nu oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a folosi NFC pentru crearea unor noi metode de transmitere a fișierelor între platforme și nu numai. Cu alte cuvinte, NFC este în iPhone numai pentru că Apple Pay a fost lansat.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (19)

[quote_right]Conectivitate[/quote_right]Pe partea celulară, iPhone 6 Plus are, la fel ca și iPhone 6, un cip LTE care acceptă un total de 20 de benzi pe model. Asta înseamnă că există numai două modele de iPhone 6 Plus, iar cel compatibil cu rețelele 4G/LTE de la noi (și din toate statele din Europa) este A1524. Mai mult, noul cip LTE al iPhone 6 Plus este unul de tip Advanced care oferă viteze teoretice de navigare pe internet printr-o rețea celulară de 150 Mbps. Prin comparație cu generațiile precedente de iPhone, noul iPhone 6 Plus este cu până la 50% mai rapid la navigarea celulară pe Internet.

În România, Orange, Vodafone și Telekom au început să implementeze rețele LTE-A care oferă viteze teoretice de navigare pe Internet de 300 Mbps, însă suntem într-un stadiu incipient, deci în care cu greu vei atinge și cei 100 Mbps specifici rețelelor 4G.

O altă noutate adusă de noul cip LTE Advanced al iPhone 6 Plus este VoLTE. Tehnologia vine să rezolve o problemă majoră pe care o au rețelele 4G tradiționale, anume că în momentul primirii unui apel telefonic ești decuplat de la rețeaua 4G și cuplat la rețeaua HSPA (în cazul rețelelor GSM), iar după încheierea apelului ești recuplat la rețeaua inițială. Acest lucru se întâmplă din cauză că rețelele duc datele și vocea separat. Tot ce face VoLTE este să transforme toate apelurile telefonice în apeluri de date, adică exact ce face de ceva vreme tehnologia VoIP (folosită de servicii precum FaceTime Audio sau Skype). Prin transformarea apelurilor voce în apeluri de date, consumul de energie se va reduce (pentru că dispozitivul nu se va decupla și recupla la rețele de fiecare dată când primești un apel), iar calitatea apelurilor va fi mult mai bună.

Adoptarea de către operatori a tehnologiei este încă într-un stadiu incipient, însă România ar putea fi una dintre puținele țări din lume care o are adoptată grație Vodafone România. Al doilea operator de pe piața locală după numărul de abonați și cifra de afaceri a anunțat recent faptul că din 2015 va implementa o rețea VoLTE pentru a oferi și utilizatorilor români acces la această tehnologie nouă.

În ceea ce privește conectivitatea Wi-Fi, iPhone 6 Plus face și aici un salt mare față de dispozitivele de generație precedentă. Cel mai nou telefon Apple are implementat un modem Wi-Fi cu standardul 802.11ac similar celui din iPad Air 2, de exemplu. Acest modem oferă utilizatorilor viteze maxime de navigare pe Internet prin Wi-Fi de 433 Mbps, mult mai puțin decât un Mac care acceptă standardul ac (1,3 Gbps).

Noul modem și iOS 8 permit posesorilor de iPhone 6/6 Plus să mai acceseze o tehnologie proaspătă. Este vorba despre cea care permite efectuarea de apeluri telefonice folosind o rețea Wi-Fi, atunci când ea este disponibilă. Apelarea Wi-Fi este utilă în zonele cu semnal slab la rețeaua celulară și oferă o calitate audio foarte bună, dar și transferul automat al apelului de pe rețeaua Wi-Fi pe rețeaua celulară atunci când ai ieșit din aria de acoperire a primei rețele. Din păcate, această tehnologie nu este disponibilă decât la un singur operator din SUA, iar până când va ajunge și la noi va mai trece ceva timp.

HotSpotul personal este o altă caracteristică a iOS și iPhone pe care o vei folosi cu și mai mare plăcere odată cu lansarea iPhone 6 Plus. Nu fiindcă iPhone-ul de 5,5 inchi aduce ceva îmbunătățiri majore pe acest segment față de celelalte dispozitive, ci pentru că are o autonomie a bateriei care îți permite să ții conectate la hotspotul său unul sau mai multe dispozitive preț de câteva ore bune. Mai mult, îmbunătățirea autonomiei bateriei va face din iPhone-ul tău un hotspot grozav pentru Mac, mai ales că în Yosemite a fost introdusă caracteristica Hotspot instantaneu care permite conectarea Mac-ului la internet folosind conexiunea celulară a iPhone-ului, atunci când în zonă nu există alte rețele de internet la care să se conecteze computerul în mod automat.

[quote_center]Mai mult de o zi întreagă de folosire intensă[/quote_center]

Bateria iPhone 6 Plus este absolut surprinzătoare, într-un sens pozitiv. După ani întregi în care trebuia să umblii mai mareu cu încărcătorul după tine și să cauți prin malluri, magazine, aeroporturi și cine mai știe pe unde prize pentru a-ți încărca iPhone-ul, în sfârșit Apple a lansat un dispozitiv care te face, măcar 24 de ore, să uiți de priză.

IMG_0665Am spus în repetate rânduri că între iPhone 6 și iPhone 6 Plus nu există decât câteva (foarte puține) diferențe. Cea mai importantă dintre ele este legată de baterie, autonomia iPhone 6 Plus fiind mult mai bună decât cea a iPhone 6. Dacă pe modelul cu ecran de 4,7 inchi nu vezi decât o îmbunătățire modică față de iPhone 5s, pe iPhone 6 Plus vezi o diferență aproape de la cer la pământ față de amândouă. Acest lucru este dat în primul rând de faptul că iPhone 6 Plus are o baterie cu o capacitate aproape dublă (ar mai fi totuși ceva până la dublu) față de capacitatea bateriei iPhone 6. Așadar, dacă modelul mai mic are o baterie de 1810 mAh, mini iPad-ul mini are o baterie de 2915 mAh. Un alt element care permite obținerea unei autonomii mai mari pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus decât pe iPhone 5s, în ciuda faptului că au ecrane mai mari, este faptul că cipul Apple A8 reduce cu 50% consumul de energie.

Apple ne spune că diferența este următoarea în favoarea iPhone 6 Plus: 10 ore în plus de vorbit, 6 zile extra de repaus, 2 ore de navigare prin LTE, o oră extra de navigare pe Internet prin Wi-Fi, 3 ore extra de redare video și 30 de ore în plus de redare audio. Ceea ce vă pot spune eu este că iPhone 6 Plus ar putea fi folosit fără a fi încărcat timp de două zile în condițiile în care nu ai activ Bluetooth-ul, reîmprospătarea în fundal, serviciile de localizare și luminozitatea ecranului este sub pragul de 50% mereu. Dar cine vrea așa sacrificii și să nu se bucure de tot ceea ce înseamnă iPhone-ul său când iPhone 6 Plus are o autonomie de o zi dacă îl folosești intens cu toate funcțiile susmenționate active? Eu cel puțin prefer să nu mă intereseze autonomia bateriei și chiar dacă am obținut și 10 ore de utilizare și două zile de repaus, prefer 7-8 ore cu aproximativ o zi de repaus și toate funcțiile active. iPhone 6 Plus îmi permite să folosesc fără nicio grijă dispozitivul la intensitate maximă, știind că la sfârșitul zilei de lucru ajung acasă cu aproximativ 20 de procente sau poate chiar mai mult.

În ceea ce privește autonomia bateriei iPhone 6 Plus, chiar nu am ce să bag de vină pentru că nu fac parte din categoria ălora care să vrea telefoane cu autonomie de o săptămână. Mi se pare ok să încarc telefonul sau tableta seară de seară și să mă bucur de tot ceea ce poate el face.

Un lucru care trebuie menționat în legătură cu bateria iPhone 6 Plus este că ea acceptă o intensitate a curentului electric mai mare decât cea acceptată de orice iPhone în afară de iPhone 6 și similară cu intensitatea acceptată de bateriile iPad dintotdeauna. Asta înseamnă că în ciuda creșterii capacității bateriei, folosind un încărcător de iPad vei putea să încarci mult mai rapid iPhone-ul decât cu încărcătorul inclus în cutie. Și pentru că veni vorba, da, Apple a inclus în cutia iPhone 6 Plus același adaptor de alimentare cu care vine și iPhone 6, și iPhone 5s, și iPhone 5, și iPhone 4s. Iar el nu scoate curentul la 2,1A, ci la 1A, ceea ce înseamnă timpi de încărcare de peste 2 ore și 45 de minute. Cu un încărcător de iPad, în schimb, iPhone 6 Plus se încarcă în puțin peste două ore (de la 0% la 100%).

iphone 6 plus review #itutorial.ro (4)

[quote_center]iOS 8 – mai nou, mai bun[/quote_center]

iPhone 6 Plus are performanțele pe care le are într-o oarecare măsură și datorită iOS, sistemul de operare rămânând în continuare foarte bine optimizat și punând în valoare hardware-ul cu care nicuiun alt telefon concurent nu s-ar descurca pe o platformă cum ar fi Android, de exemplu. iOS 8 reprezintă un pas înainte destul de mare pe care îl face sistemul de operare, deoarece primește numeroase funcționalități noi care permit utilizatorilor să își personalizeze mai mult dispozitivele (dar nu să își piardă viața și timpul personalizând telefonul, așa cum se întâmplă pe Android). Cu toate acestea, iOS 8 nu aduce schimbarea radicală pe care o aducea iOS 7 anul trecut în comparație cu iOS 6 și orice altă versiune precedentă a iOS, dar nu știu dacă există cineva care își dorea acest lucru acum.

Cea mai recentă versiune a iOS pare mai bine dospită, închegând mai bine toate elementele, optimizând animațiile și făcând sistemul de operare să arate la fel de matur cum arăta după șase ani de actualizări constante. Mai mult decât toate acestea, iOS 8 introduce instrumente noi pentru dezvoltatori care vor transforma încetul cu încetul modul în care noi folosim majoritatea aplicațiilor. De la extensii și până la tehnologii precum Metal, un nou limbaj de programare (Swift) sau posibilitatea de a folosi Touch ID pentru securizarea aplicațiilor, dezvoltatorii au mai multe instrumente la dispoziție pentru a crea lucruri și mai grozave. Deocamdată poți număra pe degete aplicațiile care beneficiaza din plin de toate noutățile iOS 8 și iPhone 6 Plus, însa nu pot să nu remarc apariția pe App Store a zeci de tastaturi grozave, extensiile pentru partajare și aplicatia Poze care îmi oferă posibilitatea de a încărca mai rapid în aplicațiile preferate conținut ori de a edita mai rapid fotografiile și clipurile video, dar și widgeturile din centrul de notificări. Vorbind despre widgeturi, ele nu sunt tocmai ceea ce așteptam să fie și ceea ce Apple prezenta în vară, dar lucrurile se pot îmbunătăți și se vor îmbunătăți pe când Apple le va permite dezvoltatorilor să extindă funcționalitatea lor. Alte două elemente noi aduse de iOS 8 și puse la dispoziția dezvoltatorilor sunt HealthKit și HomeKit– platformele pentru sănătate și acasă care vor permite dezvoltarea unei noi generații de aplicații pentru fitness ș îngrijirea sănătății, dar și a unor noi accesorii care vor schimba complet modul în care îți controlezi aplicațiile din casă (de la becuri și termostat și până la aparatul de aer condiționat ori încuietorile de la ușă).

Dar iOS 8 nu se învarte doar în jurul a ceea ce urmează să ne ofere dezvoltatorii. Apple a îmbunătățit o bună parte dintre aplicațiile preinstalate și nu numai, astfel că Mesaje, de exemplu, este mai puternică decât oricând, oferind noi moduri rapide de partajare a fotografiilor, videoclipurilor ori de trimitere a mesajelor audio, posibilitatea de a partaja locația și de a administra grupurile iMessageMail se bucură, de asemenea, de câteva noutăți destul de interesante, făcând mai intuitivă interacționarea cu căsuțele de poștă electronică. iCloud Drive sosește ca și o caracteristică nouă pentru iPhone, iPad, Mac și web, care permite utilizatorilor să își stocheze într-un singur loc toate fișierele aplicațiilor pentru o mai bună accesare a lor (serviciul este asemănător Dropbox sau Disc Google, dacă doriți). Aplicația Poze se bucură de noi albume, instrumente avansate de editare a fotografiilor și de Galeria foto iCloud pentru sincronizarea pozelor între toate dispozitivele conectate la același cont, iar aplicația Cameră oferă noi funcții pentru capturarea de imagini, precum și modul de filmare la Timp Accelerat. Partajarea familială este și ea o caracteristică nouă a iOS 8, oferind membrilor unei familii posibilitatea de a partaja un singur cont pentru a nu mai cumpăra de mai multe ori aceleași aplicații, iar părinților o mai bună supraveghere a celor mici. Sănătate este o noua aplicație care vine preinstalată și care colectează informațiile venite de la senzorii dispozitivelor iPhone, precum și pe cele venite de la aplicațiile terțe pentru a-ți oferi o bună imagine asupra propriei stări de sănătate și condiției fizice. În ceea ce privește centrul de notificări, el nu doar că primește widgeturi de la aplicațiile de pe App Store, dar îți permite în iOS 8 și să interacționezi cu notificările primite fie direct din meniu, fie din bannere sau de pe ecranul de blocare. Interacțiunea cu notificările înseamnă că vei putea să răspunzi mesajelor sau efectuezi alte acțiuni fără a mai fi nevoit să deschizi aplicațiile.

Continuitatea este un alt mare lucru pe care ni-l aduce iOS 8. Noua versiune a sistemului de operare pentru iPhone și iPad, alături de OS X Yosemite, fac dispozitivele cu iOS și Mac-urile să comunice între ele mai bine decât oricând. Handoff este una dintre caracteristicile continuității, iar ea permite utilizatorilor să înceapă lucrul într-o aplicație pe iPhone, de exemplu, și sa îl continue pe Mac sau iPad. De asemenea, ca parte a continuității vin și funcțiile de apelare sau recepționare/trimitere a SMS-urilor. Da, cu un iPhone conectat, vei putea efectua sau primi apeluri și SMS-uri pe Mac, iPad sau iPod touch. Mai mult, iOS 8 oferă HotSpot Instantaneu pentru partajarea rețelei celulare a dispozitivului iPhone cu Mac-ul, atunci când acesta din urmă nu este conectat la Internet. După mine, continuitatea este cea mai grozavă noutate a iOS 8.

Din fericire, pot spune că la iPhone 6 Plus nu am întâlnit situația dezamăgitoare de la iPhone 6 în care creșterea diagonalei ecranului nu aduce nimc mai mult/nimic care să sporească productivitatea sau să impresioneze față de un model mai vechi de iPhone. iPhone 6 nu este nimic mai mult decât un iPhone mai mare și atât. iPhone 6 Plus este un iPhone mai mare care se poate transforma într-un mini iPad (mini) pentru a spori productivitatea. Așa cum am văzut mai sus, pe lângă modul de accesare ușoară și zoom afișaj (două opțiuni pentru accesibilitate), iPhone 6 Plus vine cu orientarea în modul vedere care aduce mai mult conținut pe care poți să îl vizualizezi și cu care să interacționezi. Practic, iPhone 6 Plus devine un iPad atunci când îl întorci, iar ideea de a avea cu tine mereu o tabletă mai mică parcă îmi surâde deja. Desigur, vreau ca pe viitor Apple să vină cu mai mult și în ceea ce privește iPhone 6 Plus, să gândească un mod complet nou în care tu poți să beneficiezi din plin de fiecare dintre cei 5,5 inchi ai ecranului iPhone, să schimbe din nou concepția lumii asupra telefoanelor.

Până când Apple va veni cu noutăți dedicate telefoanelor cu ecrane mari, iPhone 6 Plus se va confrunta și cu câteva probleme. Cele mai semnificative sunt legate de faptul că aplicațiile de pe App Store nu sunt deloc sau, dacă sunt, sunt insuficient optimizate pentru a beneficia de tot ceea ce oferă Apple în SDK-ul iOS. Este destul de îngrijorător faptul că în peste două luni de disponibilitate a noii generații de iPhone, multe dintre aplicațiile pentru iPhone nu au fost încă optimizate pentru noile rezoluții ale ecranelor lor, dar și că sunt extrem de rare acele aplicații care acceptă orientarea în modul vedere și afișează mai mult conținut pentru că ecranul de 5,5 inchi al 6 Plus o permite. Celelalte probleme sunt legate în mare măsură de iOS 8, aceasta nefiind nicidecum o versiune stabilă a sistemului de operare. Apple ne-a obișnuit cu versiuni precum iOS 5 și iOS 6 care erau stabile și aproape lipsite de erori majore, iar dacă la iOS 7 am putut înțelege instabilitatea din cauza schimbării majore, la iOS 8 nu mai putem înțelege cum au putut exista versiuni precum iOS 8.0.1 care să strice o parte din funcționalitatea celor mai noi modele de iPhone. iOS 8.1 și iOS 8.1.1 au făcut progrese mari, dar încă mai este de lucru pentru ca sistemul de operare să fie cu adevărat ireproșabil chiar și pe iPhone 6 Plus.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (26)

[quote_center]Cel mai scump iPhone de până acum[/quote_center]

După ce am văzut toate aspectele mai mult sau mai puțin grozave legate de noul dispozitiv Apple, s-ar putea ca unii dintre noi să se gândească serios ca viitorul lor telefon să fie iPhone 6 Plus. Mai este, însă, o singură problemă. Prețul. iPhone nu este un telefon ieftin și nici nu trebuie să fie atât timp cât se vinde exagerat de bine. Iar iPhone 6 Plus nu este excepția de la regulă. De fapt, 6 Plus este cel mai scump iPhone de până acum și asta nu doar pentru că vine într-o versiune extremă cu spațiu de stocare de 128 GB, ci pentru că are un preț de pornire mai mare decât avea anul trecut iPhone 5s, care oricum fusese mai scump decât a fost iPhone 5 în urmă cu doi ani, iar lista poate să tot continue.

Înainte de a vedea prețul trebuie să știm în ce versiuni vine iPhone 6 Plus. În primul rând, sunt trei versiuni, dacă le luăm după culoare: auriu, gri stelar și argintiu (știu că s-ar putea să îi surprindă pe unii vânzători ambulanți, dar versiunea aurie nu este cu nimic mai scumpă decât cea gri sau albă). Tot trei versiuni sunt și în ceea ce privește spațiul de stocare: 16 GB, 64 GB și 128 GB. Versiunea de 32 GB a dispărut anul acesta din oferta Apple pentru iPhone, iar acesta este un lucru bun deoarece în aceeași bani (+100 € față de versiunea de bază) primești stocare dublă. Mai bine este și pentru aceia care urmăresc filme de pe iPhone, vor multe jocuri și aplicații sau obișnuiesc să facă mii de poze sau să înregistreze video zeci de minute. Această categorie de utilizatori primesc versiunea de 128 GB care este momentan arhisuficientă pentru un telefon.

Prețul de pornire al iPhone 6 Plus listat de către Apple la magazinele sale din Europa (Germania și Franța, de exemplu) este de 799 € pentru versiunea de 16 GB. El crește cu 100 € pentru fiecare versiune superioară, astfel că versiunea de 64 GB va costa 899 €, iar cea de 128 GB, 999 €. (Da, iPhone 6 Plus este mai scump decât un MacBook Air.)

În România lucrurile stau puțin diferit, dar nu foarte mult. Lansat pe 31 octombrie în mod oficial la noi în țară, iPhone 6 Plus este cel mai ieftin la Orange de unde vei putea lua un model deblocat (deci liber de rețea) la aproximativ 3.550 lei. Tot la Orange, versiunile de 64 GB și 128 GB ale iPhone 6 Plus costă 4100 lei, respectiv 4550 lei (deci sunt foarte asemănătoare cu prețurile practicate de Apple în unele țări din Europa – sau poate chiar mai mici).

La unii retaileri precum eMAG, dispozitivul are în continuare prețuri exorbitante. Vorbind despre cel mai mare magazin online din România, pretul practicat de el pentru iPhone 6 Plus este de 4300 lei pentru versiunea de 16 GB, 4700 pentru versiunea de 64 GB și 4999 lei pentru versiunea de 128 GB.

Alți comercianți de pe piața locală practică prețuri mai mici, cel mai des întâlnit preț de pornire fiind de 3999 lei. Acesta este și prețul versiunii de iPhone 6 Plus pe care eu am testat-o mulțumită QuickMobile România. Vă reamintesc că la QuickMobile sunt disponibile toate versiunile de iPhone 6 și iPhone 6 Plus la prețuri decente în comparație cu alte magazine.

Iar dacă vrei să iei iPhone 6 Plus din altă parte sau ai un magazin preferat, atunci iată pe câțiva care au deja pe stoc dispozitivul cu ecran de 5,5 inchi: FlancoevoMAGMarketOnlineClickShop și .

Review iPhone 6 Plus – Concluzii

iphone 6 plus review #itutorial.ro (18)

iPhone 6 Plus nu este primul telefon mare. Nu este nici măcar primul phablet. Apple nu a inventat cu 6 Plus telefonul mare, așa cum nu a inventat telefonul cu iPhone sau tableta cu iPad. Mereu au existat produse înaintea celor Apple, însă americanii au arătat tuturor cum trebuie să arate telefonul și tableta secolului XXI. Nu același lucru se întâmplă cu iPhone 6 Plus. Desigur, este primul telefon mai mare decât cele mari pe care l-a creat Apple, dar nu este cel mai surprinzător dintre toate. De această dată, Apple nu arată nimănui nimic. În schimb spune tuturor Ați vrut telefon mai mare? Luați-l!

Pentru cei care preferă iPhone-uri ceva mai mari, iPhone 6 Plus va fi prea mare. Pentru cei care vor iPad-uri mai mici, iPhone 6 Plus va fi compromisul perfect. iPhone 6 este pentru mase. iPhone 6 Plus este pentru cei ce vor ceva diferit. Pentru că este ceva diferit față de tot ceea ce a însemnat iPhone în ultimii 8 ani.

Sunt unul dintre acei utilizatori care obișnuia să ia iPad-ul cu el aproape oriunde mergea pentru că doar iPad-ul îmi oferea spațiul necesar pentru a fi suficient de productiv. Pentru a face tot ceea ce doresc. Pentru a nu fi nevoit să îmi fac o pereche de ochelari să văd un video sau film. Și nu îl purtam peste tot pentru că îmi era convenabil, ci pentru că iPhone nu era suficient de mare, nu avea o autonomie suficientă și nu îmi oferea productivitatea suficientă.

iPhone 6 Plus este opusul. Folosindu-l, literalmente am uitat de tot ceea ce înseamnă iPad. De fapt, nu știu dacă am mai ridicat tableta de 2-3 ori în ultima săptămână. În mod cert, iPad mini nu are cum să conviețuiască alături de iPhone 6 Plus. Iar cu greu pot acum să justific chiar și existența iPad alături de acest iPhone. Evident, iPad Air, de exemplu, îți oferă o productivitate mai bună decât iPhone 6 Plus, este un dispozitiv mai grozav pentru jocuri, mai grozav pentru vizionat filme. Dar nu este mai portabil decât un iPhone. Nu îl poți băga în buzunar și să-l iei cu tine aproape peste tot.

iPhone 6 Plus nu mai este neapărat un telefon. Este un produs care se încadrează perfect între un iPhone și un iPad, dar cu care le poți înlocui pe ambele. Este un iPhone mai sofisticat și un iPad mai portabil.

iPhone 6 Plus nu li se potrivește, însă, celor mai mulți. Este mai incomod decât un iPhone 5s sau iPhone 6 în buzunar, deci nu este la fel de portabil ca și ele, și nici nu poate fi folosit chiar atât de simplu cu o singură mână. De asemenea, este puțin caraghios încă să vorbești la ceva așa de mare, chiar dacă ne aflăm în 2014. Pentru mase, iPhone 6 este telefonul ideal. Este acel iPhone cu ecran suficient de mic încât să poată fi folosit cu o singură mână, pe care să îl poți avea cu tine mereu și pe care să îl poți folosi o zi întreagă.

Apple putea mai mult cu iPhone 6 Plus. Putea să îl facă mai portabil fără a afecta în vreun fel dimensiunea ecranului. Putea să arate din nou lumii cum poți scoate totul dintr-un ecran mare. Putea să stabilească un nou standard în performanțele unui dispozitiv mobil (a nu se înțelege că iPhone 6 Plus nu este suficient de performant, dar Apple ne-a arătat cu iPad Air 2 ce înseamnă un dispozitiv uimitor de rapid).

iPhone 6 Plus este compromisul care nu se potrivește tuturor. Este compromisul pentru cei care vor un telefon cu o baterie mare, care nu vor să poarte după ei două dispozitive, care vor un dispozitiv ce este și telefon și tabletă. Este compromisul care aduce mai multă productivitate și un plus gamei iPhone.

iPhone 6 Plus este compromisul care mi se potrivește.

[vc_button title=”Plusuri” target=”_self” color=”default” size=”size_large”]

  • Autonomia bateriei excelentă
  • Camera foarte bună
  • Ecran superb
  • Calitatea finizajelor ireproșabilă
  • Se transformă în mini iPad dacă îl întorci în modul peisaj



[vc_button title=”Minusuri” target=”_self” color=”default” size=”size_large”]

  • Prea multe aplicații neoptimizate
  • Design la care se mai putea lucra

Mulțumesc QuickMobile pentru că a făcut posibil acest review!

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

6 COMENTARII

  1. Am testat si eu la un Apple Store iPhone 6 si iPhone 6 Plus, dar iP6Plus mi se pare mult prea mare. Parca este prea mare pentru un telefon. Oricum, excelent review!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

MacBook Air 2013 13 inch – iTutorial.ro review

  MacBook Air este cel mai accesibil laptop al companiei Apple, dar si cel mai portabil. In anul...

MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi (modelul 2015) – Review

Introdusă în 2006, MacBook Pro este cea mai veche și mai puternică gamă de laptopuri Apple, o...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.