Apple a anunțat rezultatele financiare pentru trimestru 3 din 2022

- Publicitate -

Compania Apple a emis noaptea trecută un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestru 3 al anului 2022 (trimestrul 4 al anului fiscal 2022, în SUA), anunțând noi recorduri și creșteri spectaculoase a vânzărilor unor categorii de produse.

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în al treilea trimestru al anului 2022 a fost de 90,1 miliarde de dolari, în creștere cu 6,7 miliarde de dolari față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2021 (83,4 miliarde de dolari). Această cifră de afaceri este cea mai mare raportată vreodată de către Apple în al treilea trimestru al anului.

Profitul înregistrat de compania americană în perioada iulie-septembrie a fost de 20,7 miliarde de dolari sau 1,29$ pe acțiune, fiind mai mare cu aproximativ 100 de milioane de dolari decât profitul de 20,6 miliarde de dolari sau 1,24 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. De menționat este că această ușoară creștere anuală a profitului s-a înregistrat în contextul unei creșteri marginale a marjei de profit de la 42,2% la 42,3%.

În ceea ce privește veniturile generate de produse și servicii, Apple a anunțat că a vândut în T3 2022 dispozitive iPhone în valoare totală de 42,63 miliarde de dolari (în creștere cu 9,8% față de anul trecut). Vânzările de iPad au generat vânzări considerabil mai slabe față de aceeași perioadă a anului precedent (7,17 miliarde de dolari, o scădere anuală cu 13,1%), însă Mac-urile au văzut o creștere spectaculoasă a vânzărilor (11,51 miliarde de dolari, în creștere anuală cu 25,4%). La această creștere a vânzărilor de Mac a contribuit și lansarea din trimestrul fiscal precedent a generației 2022 de MacBook Air.

Categoria de produse care pot fi purtate a adus Apple încasări de 9.65 miliarde de dolari în trimestrul încheiat la 30 septembrie, în creștere cu 9,8% față de vânzările din același trimestru al anului precedent. Și, nu în ultimul rând, serviciile au înregistrat o creștere anuală de 5%, mult mai ponderată decât anterior, generându-i companiei Apple venituri suplimentare de 19,19 miliarde de dolari.

„Rezultatele din acest trimestru reflectă loialitatea Apple față de clienții săi, preocuparea față de inovație și față de a lăsa lumea un loc mai bun decât cel în care am găsit-o. Pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul sărbătorilor cu cea mai puternică gamă de până acum, suntem îndrumați de valorile noastre în fiecare acțiune pe care o întreprindem și în fiecare decizie pe care o luăm. Suntem profund implicați în protejarea mediului, în protecția intimității utilizatorilor, în consolidarea accesibilității și în crearea de produse și servicii care să poată da frâu liber întregului potențial creativ al umanității” – Tim Cook, director general Apple.

Având în vedere rezultatele mai sus amintite, consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0.23 $ la fiecare acțiune până la data de 10 noiembrie.

Anul fiscal 2022 pentru Apple

Per total, pe tot parcursul anului fiscal 2022 din SUA (care a început la 1 octombrie 2021 și s-a încheiat la 30 septembrie 2022), Apple a încasat 394,3 miliarde de dolari și a înregistrat un profit net de 99,8 miliarde de dolari. În anul fiscal 2021, spre exemplu, compania americană înregistra încasări totale de 365,8 miliarde de dolari și un profit net de 94,7 miliarde de dolari.

Mai jos vom prezenta câteva dintre cele mai importante aspecte menționate de către directorul general Apple, Tim Cook, și directorul economic, Luca Maestri, în cadrul teleconferinței care a succedat anunțul privind rezultatele financiare.

  • Serviciile Apple au adus Apple încasări de 78 miliarde de dolari în anul fiscal 2022, cu 10 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. Apple susține că, la ora actuală, are peste 900 de milioane de abonați la serviciile lor cu plată, cu 155 de milioane mai mulți decât anul trecut. Recent, compania americană a scumpit abonamentele pentru câteva dintre serviciile sale, așa că rămâne de văzut cum vor evolua aceste cifre în viitor.
  • Vânzările iPad au înregistrat o scădere anuală de 2,6 miliarde de dolari, în condițiile în care numai în trimestrul trei al anului curent au înregistrat o scădere de 1,08 miliarde de dolari (față de aceeași perioadă a anului precedent). Acest lucru poate fi pus pe seama faptului că abia în octombrie au fost lansate noile modele de iPad Pro și iPad. În rest, Apple nu a lansat decât un model nou de iPad Air, în primăvară, iar multe dintre versiunile existente au avut probleme cu stocurile pe parcursul anului.
  • Pentru Mac lucrurile au stat complet diferit față de iPad și chiar dacă până acum nu au fost lansate decât Mac Studio, MacBook Air 2022 și un MacBook Pro de 13 inchi cu M2, modelele de Mac cu cipuri M sunt la mare căutare datorită performanțelor mult îmbunătățite față de modelele mai vechi. De aceea, pe parcursul anului fiscal încheiat în SUA la 30 septembrie, Mac-urile au generat venituri totale de 40,1 miliarde de dolari, cu 5,1 miliarde de dolari mai mult decât în anul precedent. Totuși, directorul economic al Apple a avertizat că vânzările de Mac vor scădea semnificativ pe parcursul trimestrului curent (octombrie-decembrie) din pricina faptului că anul trecut au fost lansate noi modele importante (generația 2021 de MacBook Pro, cu afișaje de 14 inchi și 16 inchi și chipset-uri M1 Pro și M1 Max).
  • iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max sunt la mare căutare, iar acest lucru nu este spus numai de diferiți analiști financiari, ci și de directorul general Apple, care a afirmat că gigantul californian are stocuri reduse pentru aceste două modele „de la început”, fapt ce are un impact asupra vânzărilor. În plus, acesta a afirmat că Apple lucrează din greu pentru a acoperi cererea, care este mai bună decât a anticipat compania americană, drept care stocurile s-ar putea să fie reduse „încă o scurtă perioadă”.

Întreaga teleconferință Apple poate fi reascultată aici.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum verifici gratuit dacă un iPhone este sau nu codat – Sfaturi și trucuri

Una dintre îngrijorările acelora care sunt pe punctul de a cumpăra un dispozitiv iPhone nou este dacă...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 14.1.2 Sonoma a fost lansat pentru utilizatorii de Mac

macOS 14.1.2 a fost lansat joi seară pentru posesorii de Mac-uri compatibile. Aceasta este a doua actualizare adusă macOS Sonoma 14.1 de la lansarea...

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a prezentat iMac 2023 – iată noutățile

Alături de noua gamă MacBook Pro cu afișaje de 14 inch și 16 inch, Apple a prezentat în cadrul evenimentului media de azi-noapte și...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.