iOS 14.5 beta 7 și iPadOS 14.5 beta 7 au fost lansate pentru iPhone și iPad

- Publicitate -

Apple a lansat miercuri seară iOS 14.5 beta 7 și iPadOS 14.5 beta 7 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la o săptămână distanță de iOS / iPadOS 14.5 beta 6, lansarea build-urilor finale, publice, ale acestor actualizări fiind tot mai apropriată.

iOS 14.5 și iPadOS 14.5 sunt cele mai mari actualizări aduse până acum iOS / iPadOS 14, introducând o serie de caracteristici pe iPhone, iPad și iPod touch.

Pe modelele iPhone cu Face ID, iOS 14.5 vine, în primul rând, cu simplificarea procesului de deblocare în situațiile în care utilizatorul poartă mască. Grație noii caracteristici „Deblocați cu Apple Watch”, utilizatorii vor putea să folosească ceasul Apple (deblocat și conectat la iPhone) ca metodă secundară pentru deblocarea ecranului iPhone-ului la care este conectat, pe lângă Face ID. Cu această caracteristică, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să introducă codul de acces ori, mai rău, să își tragă masca de pe față în vederea deblocării telefonului.

Practic, pe modelele iPhone cu Face ID și iOS 14.5 instalat, care au asociat un Apple Watch cu watchOS 7.4, deblocarea ecranului se va face automat atunci când sunt în proximitatea ceasului, pe Apple Watch fiind trimisă o retroacțiune haptică și o notificare care să confirme deblocarea (într-o manieră similară celei întâlnite la deblocarea ecranului anumitor modele de Mac via Apple Watch). Trebuie reținut faptul că, dacă deblocarea ecranului telefonului s-a făcut fără voia utilizatorului (de către o persoană aflată în proximitatea acestuia), el va putea să blocheze la loc ecranul iPhone-ului direct de pe ceas. De asemenea, activarea acestei caracteristici este facultativă, iar ea nu va putea fi folosită pentru aprobarea achizițiilor cu Apple Pay, achizițiilor de pe App Store ori pentru deblocarea unor terțe aplicații care folosesc Face ID.

iOS 14.5 mai introduce și compatibilitate la nivel global pentru 5G în modul Dual SIM pe modelele iPhone 12, astfel că de acum utilizatorii care folosesc două planuri de date pe un iPhone se vor putea bucura pe ambele de conexiuni 5G (în versiunile precedente, modul Dual SIM era limitat la rețelele LTE.

iOS 14.5, iPadOS 14.5 și watchOS 7.4 includ compatibilitate AirPlay 2 pentru Apple Fitness+, ceea ce înseamnă că abonații acestui serviciu pentru fitness vor putea iniția un exercițiu de pe un iPhone și iPad, iar apoi să redea imaginile pe un TV cu AirPlay ori pe un Apple TV. Redarea exercițiilor prin AirPlay 2 se va face doar video și audio, fără a se afișa alte date precum caloriile arse, timpul scurs ș.a.

Controlerele PlayStation 5 DualSense și Xbox Series X pot fi acum conectate la dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch cu cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare. Codul intern al noilor actualizări sugerează că Apple s-ar putea să adauge o opțiune de Apple Card pentru familie, care va permite tuturor membrilor să folosească același card, cu posibilitatea stabilirii de limite de cheltuire pentru fiecare membru, Daily Cash ș.a. De asemenea, codul iOS 14.5 sugerează implementarea unor caracteristici pentru „bunăstare financiară”, care ar urma să folosească învățarea automată pentru a oferi utilizatorilor sugestii automatizate pentru îmbunătățirea situației financiare, precum și analize detaliate ale cheltuielilor bazate pe comercianți, cheltuieli recurente, cumpărături neobișnuite ș.a.

În Hărți, utilizatorii se vor bucura de câteva caracteristici noi, una dintre acestea fiind posibilitatea de a raporta, de pe iPhone și din CarPlay, accidente, pericole și radare atunci când navighezi prin această aplicație (funcționalități similare celor din Waze), grație noului buton „Raportați.” Pentru Siri, iOS 14.5 și iPadOS 14.5 introduc posibilitatea de a-ți alege serviciul de streaming muzical favorit pe care să îl folosească asistentul virtual personal pentru a reda muzica pe care o dorești, astfel că dacă preferi Spotify în locul Apple Music, vei putea alege această aplicație în detrimentul celei implicite. Alegând o altă aplicație implicită pentru muzică, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să specifice de fiecare dată lui Siri să redea o anumită melodie „pe Spotify” (ori un alt serviciu similar) pentru ca aceasta să nu o caute direct pe Apple Music. Și tot pentru Siri, iOS 14.5 și iPadOS 14.5 introduc două noi voci Siri pentru limba engleză. Acestea folosesc înregistrările unor persoane și motorul neural al Apple, care, potrivit gigantului californian, va face vocile să „curgă mai organic” prin frazele generate din mers. Același motor neural de la Apple a fost folosit pentru a îmbunătăți, în noile versiuni de iOS și iPadOS, vocile Siri pentru dialectul irlandez, limba rusă și italiană, nu mai puțin de 38 de voci Siri folosind acum această tehnologie. În plus, iOS 14.5 va oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și selecta vocea Siri preferată și la configurarea inițială dispozitivului (anterior, Siri era activată implicit cu vocea feminină, în SUA).

În aplicația „Găsire”, a fost introdusă fila „Articole”, în interiorul căreia utilizatorii vor putea să își găsească lucrurile compatibile, altele decât cele de la Apple (inclusiv căști Beats, căști de la Belkin ș.a.). De asemenea, s-ar putea ca tot din acest loc să poată fi localizate obiectele cărora le vor fi atașate dispozitivele Apple AirTags, pe care compania americană ar urma să le lanseze poate chiar în această primăvară.

Pe 7 aprilie, Apple a anunțat lansarea programului de accesorii „Găsire”, care este proiectat pentru a permite dispozitivelor Bluetooth de la terți să fie urmărite în cadrul aplicației Găsire, alături de toate celelalte dispozitive cu iOS, macOS, watchOS șamd. Potrivit Apple, primele companii care vor integra Găsire în produsele lor sunt Belkin, Chipolo și VanMoof, aceasta din urmă lansând două modele de biciclete electrice – S3 și X3. Toate dispozitivele compatibile „Găsire” vor putea fi localizate în fila Articole din aplicația Găsire (pe dispozitivele cu macOS 11.1 și iOS 14.3 sau ulterior) și vor avea o insignă „Funcționează cu Găsire Apple”. Asemenea dispozitivelor Apple, toate accesoriile care vor integra noua tehnologie Apple vor putea fi localizate pe hartă, iar utilizatorii vor avea inclusiv opțiunea de a reda un sunet pentru a localiza un dispozitiv pierdut/furat. Mai mult, accesoriile vor putea fi introduse într-un „Mod pierdut”, care le va bloca în ID-ul Apple și va preveni asocierea lor cu alte dispozitive (iar atunci când cineva le va găsi, ele vor trimite localizarea). Toate dispozitivele compatibile cu Găsire vor beneficia de întreaga rețea Găsire Apple, care folosește datele crowdsourced provenite de la sutele de milioane de dispozitive Apple active pentru a ajuta utilizatorii să-și localizeze dispozitivele compatibile, chiar dacă acestea nu sunt conectate la internet. În fine, Apple a anunțat că dezvoltă o specificație U1 pentru producătorii de cipuri, care va permite accesoriilor de la terți să lucreze cu cipul U1 Ultra Wideband pentru conștientizare parțială din iPhone 11 și iPhone 12, oferind astfel „o experiență mai precisă, conștientă din punct de vedere direcțional atunci când se află în apropriere.”gasire apple

iOS 14.5 și iPadOS 14.5 mai introduc și peste 200 de noi caractere emoji. Incluse în specificația Emoji 13.1, noile caractere includ față care expiră, față în ceață, inimă în flăcări, precum și alte caractere complet noi, dar și o serie de actualizări pentru caracterele existente (cum ar fi cel de căști, care acum aduce a AirPods Max, sau cel de seringă, care nu mai are sânge).

Pe unele modele de iPhone, iOS 14.5 urmează, potrivit Apple, să adreseze problema din cauza căreia ecranele aveau un aspect verzui sau gri. Descrierea Apple a acestei corecturi este următoarea: „iOS și iPadOS 14.5 beta 2 includ o optimizare pentru a reduce aspectul de strălucire slabă ce ar putea apărea la niveluri reduse de luminozitate pe fundaluri întunecate”.

O altă problemă adresată de iOS 14.5 se referă la modelele iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max. Noua versiune de iOS include un nou proces pentru recalibrarea sănătății bateriei raportate pe modelele de iPhone susmenționate. Potrivit Apple, prezenta actualizare recalibrează capacitatea maximă a bateriei și capacitatea de performanță de vârf pe modelele iPhone 11 (Pro / Pro Max) pentru a adresa estimările sănătății bateriei lipsite de acuratețe care erau raportate pe unele dispozitive. Procesul de recalibrare poate dura câteva săptămâni, iar dacă dispozitivul iPhone determină că acesta nu a reușit, atunci îți va recomanda să trimiți telefonul într-un service autorizat Apple pentru a-i fi înlocuită bateria gratuit.

Recalibrarea capacității maxime și a capacității de performanță de vârf are loc în timpul ciclurilor regulate de încărcare, iar acest proces poate dura câteva săptămâni. Procentajul afișat al capacității maxime nu se va schimba în timpul recalibrării. Este posibil să fie actualizată capacitatea performanței de vârf, însă acest lucru poate trece neobservat de către majoritatea utilizatorilor. Dacă a fost afișat un mesaj anterior de baterie degradată, acest mesaj va fi eliminat după actualizarea la iOS 14.5.

recalibrare baterie iphone 11

iOS și iPadOS 14.5 sunt actualizările începând cu care Apple va forța implementarea caracteristicii Transparență urmărire aplicație. Prin aceasta, programatorii de aplicații sunt obligați să ceară și să primească permisiunea utilizatorilor pentru a le accesa identificatorul publicitar aleatoriu (cunoscut drept IDFA) în vederea urmăririi activității acestora în aplicații și pe site-urile web. Începând cu noua versiune de iOS, deci, atunci când o aplicație va dori să acceseze acel identificator publicitar, utilizatorii vor fi întâmpinați de o casetă de dialog care îi va informa cu privire la acest lucru, oferindu-le opțiunile „Permiteți urmărirea” și „Solicitați aplicației să nu urmărească”. Trebuie făcută precizarea că nouă caracteristică a fost deja implementată în iOS 14 și este disponibilă, deci, pentru programatori încă din toamna anului trecut, însă iOS 14.5 îi va obliga pe aceștia să o folosească.

Selectând „Solicitați aplicației să nu urmărească”, un utilizator va face ca aplicația respectivă să nu îi poată accesa identificatorul publicitar aleatoriu, iar programatorul va trebui să respecte acest lucru și să nu încerce urmărirea utilizatorului prin alte modalități. Nerespectarea noii măsuri va duce la eliminarea aplicațiilor în cauză de pe App Store. Utilizatorii vor putea gestiona preferințele pentru urmărirea în scop publicitar din Configurări > Intimitate > Urmărire.

În rest, în noile versiuni de iOS Apple a mai făcut unele modificări de aspect pentru aplicațiile Apple News și Mementouri, adâugând în aceasta din urmă și noi opțiuni pentru imprimare și sortare. De asemenea, au fost adăugate noi configurări pentru alertele de urgență, un ecran de încărcare orizontal pe iPad și o mulțime de alte mici îmbunătățiri și modificări. Mai multe detalii despre noutățile descoperite până acum în build-urile de iOS 14.5 / iPadOS 14.5 lansate de către Apple sunt disponibile aici și aici.

Noutățile descoperite de către utilizatori și programatori în cadrul prezentului build de iOS 14.5 / iPadOS 14.5 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 14.5 beta 7 și iPadOS 14.5 beta 7 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 14/iPadOS 14.

Deocamdată, iOS 14.5 / iPadOS 14.5 public beta 7 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate în curând. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 14.5 nu este cunoscută, însă ne așteptăm ca ele să fie disponibile pentru publicul larg la „începutul primăverii” (probabil după data de 20 martie).

iOS 14.5 / iPadOS 14.5 succed iOS / iPadOS 14.4.2, care au adresat o problemă de securitate. Toate noutățile din iOS / iPadOS 14.4.2 sunt prezentate aici.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.