iOS 14.5 beta 1 și iPadOS 14.5 beta 1 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată tot ce aduc nou (x41)

- Publicitate -

Apple a lansat în această seară iOS 14.5 beta 1 și iPadOS 14.5 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la aproximativ o săptămână distanță de lansarea versiunii finale a iOS / iPadOS 14.4.

Având în vedere numărul de versiune, iOS 14.5 și iPadOS 14.5 sunt, cel mai probabil, actualizări majore pentru iOS 14, și vor aduce o serie de caracteristici noi și importante pe iPhone, iPad și iPod touch.

Una dintre noutățile pe care Apple a promis că o va include în prezenta actualizare de iOS și iPadOS este cea prin care va forța implementarea caracteristicii Transparență urmărire aplicație. Prin aceasta, programatorii de aplicații vor fi obligați să ceară și să primească permisiunea utilizatorilor pentru a le accesa identificatorul publicitar aleatoriu (cunoscut drept IDFA) în vederea urmăririi activității acestora în aplicații și pe site-urile web.

Începând cu noua versiune de iOS, deci, atunci când o aplicație va dori să acceseze acel identificator publicitar, utilizatorii vor fi întâmpinați de o casetă de dialog care îi va informa cu privire la acest lucru, oferindu-le opțiunile „Permiteți urmărirea” și „Solicitați aplicației să nu urmărească”. Trebuie făcută precizarea că nouă caracteristică a fost deja implementată în iOS 14 și este disponibilă, deci, pentru programatori încă din toamna anului trecut, însă iOS 14.5 îi va obliga pe aceștia să o folosească.

Selectând „Solicitați aplicației să nu urmărească”, un utilizator va face ca aplicația respectivă să nu îi poată accesa identificatorul publicitar aleatoriu, iar programatorul va trebui să respecte acest lucru și să nu încerce urmărirea utilizatorului prin alte modalități. Nerespectarea noii măsuri va duce la eliminarea aplicațiilor în cauză de pe App Store. Utilizatorii vor putea gestiona preferințele pentru urmărirea în scop publicitar din Configurări > Intimitate > Urmărire.

Deocamdată nu știm ce alte noutăți vor mai include cele două noi actualizări testate de către Apple împreună cu programatorii începând din această seară, însă de îndată ce acestea vor fi descoperite, noi le vom prezenta în cadrul articolului.

iOS 14.5 beta 1 și iPadOS 14.5 beta 1 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 14/iPadOS 14.

Deocamdată, iOS 14.5 / iPadOS 14.5 public beta 1 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate în curând. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 14.5 nu este cunoscută, însă ne așteptăm ca ele să fie disponibile pentru publicul larg la începutul primăverii.

iOS 14.5 / iPadOS 14.5 succed iOS / iPadOS 14.4, care reprezintă cele mai recente versiuni majore ale iOS 14 și iPadOS 14, aducând o serie de caracteristici și îmbunătățiri pe dispozitivele iPhone și iPad compatibile. Toate noutățile din iOS / iPadOS 14.4 sunt prezentate aici.

iOS 14.5 și iPadOS 14.5 beta 1 Noutăți

 • Controllere: noile build-uri de iOS și iPadOS introduc compatibilitate pentru controllerele PS5 DualSense și Xbox Series X, oferind astfel utilizatorilor posibilitea de a le conecta la iPhone și iPad pentru a le folosi în jocurile favorite.
 • 5G în mod dual SIM: modelele iPhone 12 includ acum compatibilitate pentru 5G în modul Dual-SIM. Gama iPhone 12 este echipată atât cu un slot SIM fizic, cât și cu un eSIM (SIM digital) și are o caracteristică „dual SIM, dual stand-by”. Aceasta înseamnă că poți fi conectat la două servicii de telefonie mobilă pe un singur iPhone, ceea ce este foarte util mai ales atunci când călătorești ori când îți dorești să ai cartela personală și pe cea de la serviciu pe același telefon. Până la iOS 14.5, modul Dual-SIM era limitat la conexiunile 4G, însă de acum ambele numere vor putea accesa conexiunea mai rapidă, acolo unde ea este disponibilă.5g dual sim iphone 12
  • Și tot referitor la 5G, iOS 14.5 mai introduce compatibilitate și pentru rețeaua 5G de sine stătătoare a operatorului T-Mobile din SUA. Compatibilitatea pentru 5G de sine stătător permite o conexiune directă la o rețea 5G fără a mai fi necesară accesarea resurselor unei rețele 4G, ceea ce oferă o acoperire mai bună și o latență mai scăzută.
 • Deblocare iPhone cu Apple Watch: la aproape un an de la debutul pandemiei, Apple mai introduce o caracteristică foarte utilă pentru posesorii de iPhone și Apple Watch. iOS 14.5 și watchOS 7.4 includ posibilitatea de a debloca telefonul cu Face ID folosind ceasul, în situațiile în care primul detectează că porți o mască facială. Mulțumită noii caracteristici, utilizatorii care poartă pe mână un Apple Watch deblocat și încearcă să deblocheze iPhone-ul cu Face ID prin scanarea feței, vor avea telefonul deblocat după o simplă scanare a feței, grație ceasului. La deblocare, ceasul va emite o retroacțiune haptică și o notificare prin care va informa utilizatorul că procedura de deblocare s-a finalizat cu succes (un lucru care se întâmplă și la deblocarea unui Mac folosind Apple Watch). Trebuie notat că noua caracteristică va trebui activată pentru a fi folosită, precum și că utilizatorii vor putea bloca ecranul iPhone de pe Apple Watch. Cu toate acestea, efectuarea de achiziții pe App Store ori de plăți prin Apple Pay nu vor putea fi autorizate printr-o autentificare Apple Watch + Face ID.
 • AirPlay 2: iOS 14.5 și watchOS 7.4 beta adaugă compatibilitate pentru AirPlay 2 în Apple Fitness+, astfel că utilizatorii vor putea difuza exercițiile de pe iPhone, iPad sau Apple Watch pe televizoarele compatibile cu această tehnologie (cu precizarea că măsurătorile realizate cu Apple Watch – calorii arse, timp rămas pentru exercițiu, inelele de activitate ș.a. – nu vor fi afișate pe ecran).
 • Sună la 112 cu Siri: noua versiune de iOS va permite posesorilor de iPhone să apeleze serviciile de urgență prin comanda „Hey Siri, call emergency”. Această nouă caracteristică s-ar putea dovedi a fi foarte utilă sau chiar salvatoare în situațiile extreme în care nu poți ajunge fizic la iPhone pentru a apela la 112.
 • Apple Card pentru familie: noua versiune de iOS include, în codul său, trimiteri la un nou Apple Card pentru familie, care va permite tuturor membrilor unei familii (conectați prin Partajare familială iCloud; cu vârsta de peste 13 ani) să folosească același Apple Card. Proprietarul cardului va putea invita membrii care să poată accesa cardul, le va putea urmări cheltuielile din aplicația Wallet și tot de acolo va putea stabili limite de cheltuială pentru fiecare membru al familiei în parte. În plus, caracteristica Daily Cash va fi și ea disponibilă pentru toată lumea care va avea acces la un Apple Card.
 • Bunăstare financiară: se pare că în codul iOS 14.5 există un nou framework numit „FinHealth”, care, după cum punctează 9to5Mac, ne sugerează implementarea unor noi caracteristici pentru bunăstare financiară. Folosind învățarea automată, noua caracteristică s-ar putea să le ofere utilizatorilor, în aplicația Wallet, sugestii automatizate pentru îmbunătățirea situației financiare, precum și analize detaliate ale cheltuielilor bazate pe comercianți, cheltuieli recurente, cumpărături neobișnuite ș.a. Deocamdată nu știm dacă această caracteristică și cea privitoare la Apple Card își vor face loc în versiunea finală a iOS 14.5 și dacă măcar aceasta din urmă va funcționa și în România, pentru cheltuielile realizate via Apple Pay.
 • Podcasturi: 
  • Podcasturile din secțiunea „Emisiuni” sunt acum listate mai proeminent, având descrieri ale episoadelor și un acces mai facil la butonul „Reluați”.
  • Fila Căutare din aplicația Podcasturi oferă, asemenea celei din aplicația Muzică, acces rapid la categorii pentru a-ți ușura căutarea atunci când nu știi denumirea emisiunii / podcaastului căutat.
 • Mementouri: 
  • Sortarea listelor cu mementouri este acum posibilă după data la care acestea sunt scadente, data creării, nivelul de prioritate sau titlu.
  • A fost adăugată opțiunea de a lista o listă de mementouri, o funcționalitate pe care utilizatorii o așteaptă de ceva vreme în această aplicație preinstalată.
 • Apple News: a fost adăugată o nouă filă pentru căutare în aplicația Apple News, iar secțiunea News+ a fost reproiectată cu o funcționalitate Pentru dvs. și acces mai facil la fila Navigare.
 • Urgențe: Alerte urgențe din Configurări > Notificări nu mai include acum un simplu comutator, ci deschide un meniu nou în care utilizatorii pot dezactiva caracteristica „Livrare mereu”. Astfel, acești utilizatori nu vor mai primi alertele de urgență atunci când iPhone-ul este pe Silențios (cu excepția alertelor pentru cutremure, tsunamiuri și a altor asemenea alerte pentru fenomene extreme, care vor fi livrate în continuare la cel mai mare nivel de zgomot).
 • Actualizare iPad: ecranul afișat în timpul actualizării unui dispozitiv iPad va roti sigla Apple și bara de progres și în orientarea vedere atunci când tableta este dispusă astfel.
 • Căutare emoji: introdusă pe iPhone și iPod touch în iOS 14.0, opțiunea de căutare din tastatura emoji este acum accesibilă și de pe iPad, în iPadOS 14.5 beta.
 • Siri: 
  • Interfețele pentru „tastați lui Siri” și „trimitere mesaje text / iMessage cu Siri” au fost reproiectate, fiind acum mai compacte și mai plăcute din punct de vedere vizual.
  • A fost modificat aspectul interfeței afișate atunci când îi soliciți lui Siri să localizeze o persoană cu aplicația Găsire.
  • Siri ar putea să îți poată spune despre starea traficului atunci când te afli în mașină.
  • Au fost adăugate indicii cu privire la noi comenzi pentru Siri pe care s-ar putea să le vedem implementate în viitor.
  • Siri ar putea modifica detaliile contactelor în viitor.
 • Găsire: acum sunt redate noi sunete la localizarea căștilor Beats cu Găsire.
 • Actualizare software: animația pentru căutarea de actualizări pe iPhone și iPad a fost actualizată, iar dacă telefonul / tableta este la zi, meniul Actualizare software va afișa următorul mesaj: „iPhone-ul / iPad-ul dvs. este la zi cu cele ai recente corecturi de erori și îmbunătățiri de securitate”.
 • Apple Watch: 
  • Cadranele Hermes și Explorer au primit noi opțiuni de culori.
  • Animația pentru căutarea de actualizări pe Apple Watch a fost actualizată, iar dacă ceasul este la zi, aplicația Watch va afișa următorul mesaj: „Apple Watch-ul dvs. este la zi cu cele ai recente corecturi de erori și îmbunătățiri de securitate”.
  • Atunci când Apple Watch-ul este deblocat cu iPhone-ul (pe dispozitivele care au această caracteristică activată), dispozitivul din urmă va afișa o notificare specială pentru a anunța deblocarea ceasului.
  • Au fost adăugate noi pictograme pentru filele din aplicația Watch.
  • Fila Explorare este acum App Store în aplicația Watch.
 • Muzică: 
  • Listarea unui album poate cuprinde acum și informații privitoare la ziua în care acesta a fost lansat.
  • Denumirile mai lungi ale pieselor aflate în redare vor fi afișate integral în widgetul de pe ecranul de blocare al iPhone și iPad.
  • A fost adăugată o nouă secțiune Făcut pentru dvs. în secțiunea Bibliotecă. Aceasta nu poate fi însă adăugată în Bibliotecă și, deci, nici nu poate fi accesată.
 • Hărți: 
  • Interfața pentru Colecții a fost reîmprospătată.
  • Interfața cu Scurtături afișată în timpul navigării prin aplicația Hărți a fost reîmprospătată, iar butonul Stop este acum afișat numai în interiorul acestei interfețe.
 • Mesaje: butonul pentru trimiterea unui mesaj este acum estompat atunci când în câmpul text nu a fost introdus nimic.
 • Beats: au fost adăugate noi culori pentru pictogramele căștilor Beats.
 • Configurarea unui iPad model Wi-Fi + Cellular se va realiza mai simplu atunci când dispuneți numai de o conexiune celulară.
 • Giocard: aceste carduri germane pot fi adăugate acum în aplicația Wallet și folosite cu Apple Pay.
 • Mașini cu cip ultra wideband: au fost adăugate noi mențiuni pentru procesul de asociere al iPhone-urilor cu mașinile compatibile via cipului de conștientizare spațială U1, ceea ce înseamnă că anumiți producători auto s-ar putea să implementeze în viitorul foarte apropriat compatibilitate Ultra Wideband pentru cheile digitale. În ianuarie, BMW a anunțat o caracteristică „Digital Key Plus”, care folosește tehnologia Ultra Wideband.
 • Shazam: integrarea Shazam ar putea fi extinsă, Apple adăugând în noile versiuni de prelansare ale iOS și iPadOS un nou proces Shazam în fundal.
 • Au fost adăugate mențiuni cu privire la noi fundaluri, însă acestea nu sunt momentan disponibile.
 • AirPods Pro: au fost adăugate noi sunete pentru diagnosticarea acestor căști, probabil pentru service-urile unde acestea pot fi reparate și testate corespunzător.

Notă: Dacă ai instalat iOS 14.5 / iPadOS 14.5 beta 1 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.