iOS 14.5 beta 2 și iPadOS 14.5 beta 2 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată ce aduc nou (x13)

- Publicitate -

Actualizare 17 februarie 2021, ora 20:20: iOS 14.5 și iPadOS 14.5 public beta 2 au fost, de asemenea, lansate pentru membrii Apple Software Beta Program. Build-urile acestor versiuni sunt identice cu cele ale versiunilor dedicate dezvoltatorilor, deci și noutățile sunt aceleași.


Apple a lansat în această seară iOS 14.5 beta 2 și iPadOS 14.5 beta 2 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la aproximativ două săptămâni distanță de iOS / iPadOS 14.5 beta 1.

iOS 14.5 și iPadOS 14.5 sunt cele mai mari actualizări aduse până acum iOS / iPadOS 14, introducând o serie de caracteristici pe iPhone, iPad și iPod touch.

Pe modelele iPhone cu Face ID, iOS 14.5 vine, în primul rând, cu simplificarea procesului de deblocare în situațiile în care utilizatorul poartă mască. Grație noii caracteristici „Deblocați cu Apple Watch”, utilizatorii vor putea să folosească ceasul Apple (deblocat și conectat la iPhone) ca metodă secundară pentru deblocarea ecranului iPhone-ului la care este conectat, pe lângă Face ID. Cu această caracteristică, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să introducă codul de acces ori, mai rău, să își tragă masca de pe față în vederea deblocării telefonului. Practic, pe modelele iPhone cu Face ID și iOS 14.5 instalat, care au asociat un Apple Watch cu watchOS 7.4, deblocarea ecranului se va face automat atunci când sunt în proximitatea ceasului, pe Apple Watch fiind trimisă o retroacțiune haptică și o notificare care să confirme deblocarea (într-o manieră similară celei întâlnite la deblocarea ecranului anumitor modele de Mac via Apple Watch). Trebuie reținut faptul că, dacă deblocarea ecranului telefonului s-a făcut fără voia utilizatorului (de către o persoană aflată în proximitatea acestuia), el va putea să blocheze la loc ecranul iPhone-ului direct de pe ceas. De asemenea, activarea acestei caracteristici este facultativă, iar ea nu va putea fi folosită pentru aprobarea achizițiilor cu Apple Pay, achizițiilor de pe App Store ori pentru deblocarea unor terțe aplicații care folosesc Face ID.

iOS 14.5 mai introduce și compatibilitate la nivel global pentru 5G în modul Dual SIM pe modelele iPhone 12, astfel că de acum utilizatorii care folosesc două planuri de date pe un iPhone se vor putea bucura pe ambele de conexiuni 5G (în versiunile precedente, modul Dual SIM era limitat la rețelele LTE.

iOS 14.5, iPadOS 14.5 și watchOS 7.4 includ compatibilitate AirPlay 2 pentru Apple Fitness+, ceea ce înseamnă că abonații acestui serviciu pentru fitness vor putea iniția un exercițiu de pe un iPhone și iPad, iar apoi să redea imaginile pe un TV cu AirPlay ori pe un Apple TV. Redarea exercițiilor prin AirPlay 2 se va face doar video și audio, fără a se afișa alte date precum caloriile arse, timpul scurs ș.a.

Controlerele PlayStation 5 DualSense și Xbox Series X pot fi acum conectate la dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch cu cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare. Codul intern al noilor actualizări sugerează că Apple s-ar putea să adauge o opțiune de Apple Card pentru familie, care va permite tuturor membrilor să folosească același card, cu posibilitatea stabilirii de limite de cheltuire pentru fiecare membru, Daily Cash ș.a. De asemenea, codul iOS 14.5 sugerează implementarea unor caracteristici pentru „bunăstare financiară”, care ar urma să folosească învățarea automată pentru a oferi utilizatorilor sugestii automatizate pentru îmbunătățirea situației financiare, precum și analize detaliate ale cheltuielilor bazate pe comercianți, cheltuieli recurente, cumpărături neobișnuite ș.a.

În Hărți, utilizatorii se vor bucura de câteva caracteristici noi, una dintre acestea fiind posibilitatea de a raporta, de pe iPhone și din CarPlay, accidente, pericole și radare atunci când navighezi prin această aplicație (funcționalități similare celor din Waze), grație noului buton „Raportați.” Pentru Siri, iOS 14.5 și iPadOS 14.5 introduc posibilitatea de a-ți alege serviciul de streaming muzical favorit pe care să îl folosească asistentul virtual personal pentru a reda muzica pe care o dorești, astfel că dacă preferi Spotify în locul Apple Music, vei putea alege această aplicație în detrimentul celei implicite. Alegând o altă aplicație implicită pentru muzică, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să specifice de fiecare dată lui Siri să redea o anumită melodie „pe Spotify” (ori un alt serviciu similar) pentru ca aceasta să nu o caute direct pe Apple Music.

iOS și iPadOS 14.5 sunt actualizările începând cu care Apple va forța implementarea caracteristicii Transparență urmărire aplicație. Prin aceasta, programatorii de aplicații sunt obligați să ceară și să primească permisiunea utilizatorilor pentru a le accesa identificatorul publicitar aleatoriu (cunoscut drept IDFA) în vederea urmăririi activității acestora în aplicații și pe site-urile web. Începând cu noua versiune de iOS, deci, atunci când o aplicație va dori să acceseze acel identificator publicitar, utilizatorii vor fi întâmpinați de o casetă de dialog care îi va informa cu privire la acest lucru, oferindu-le opțiunile „Permiteți urmărirea” și „Solicitați aplicației să nu urmărească”. Trebuie făcută precizarea că nouă caracteristică a fost deja implementată în iOS 14 și este disponibilă, deci, pentru programatori încă din toamna anului trecut, însă iOS 14.5 îi va obliga pe aceștia să o folosească.

Selectând „Solicitați aplicației să nu urmărească”, un utilizator va face ca aplicația respectivă să nu îi poată accesa identificatorul publicitar aleatoriu, iar programatorul va trebui să respecte acest lucru și să nu încerce urmărirea utilizatorului prin alte modalități. Nerespectarea noii măsuri va duce la eliminarea aplicațiilor în cauză de pe App Store. Utilizatorii vor putea gestiona preferințele pentru urmărirea în scop publicitar din Configurări > Intimitate > Urmărire.

Mai multe detalii despre noutățile descoperite până acum în build-urile de iOS 14.5 / iPadOS 14.5 lansate de către Apple sunt disponibile aici.

Noutățile descoperite de către utilizatori și programatori în cadrul prezentului build de iOS 14.5 / iPadOS 14.5 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 14.5 beta 2 și iPadOS 14.5 beta 2 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 14/iPadOS 14.

Deocamdată, iOS 14.5 / iPadOS 14.5 public beta 2 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate în curând. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 14.5 nu este cunoscută, însă ne așteptăm ca ele să fie disponibile pentru publicul larg la începutul primăverii.

iOS 14.5 / iPadOS 14.5 succed iOS / iPadOS 14.4, care reprezintă cele mai recente versiuni majore ale iOS 14 și iPadOS 14, aducând o serie de caracteristici și îmbunătățiri pe dispozitivele iPhone și iPad compatibile. Toate noutățile din iOS / iPadOS 14.4 sunt prezentate aici.

iOS 14.5 și iPadOS 14.5 beta 2 Noutăți

 • Emoji: au fost adăugate peste 200 de noi caractere emoji pe iPhone și iPad. Noile caractere sunt cele incluse în specificația Emoji 13.1, și cuprind față care expiră, față în ceață, inimă în flăcări, precum și alte caractere complet noi, dar și o serie de actualizări pentru caracterele existente (cum ar fi cel de căști, care acum aduce a AirPods Max, sau cel de seringă, care nu mai are sânge).emoji ios 14.5
 • Muzică: 
  • Au fost incluse noi gesturi prin glisare care permit adăugarea melodiilor dorite în lista de redare (deasupra sau la finele acestei liste) ori în Biblioteca Apple Music.
  • La apăsarea lungă pe o piesă, au fost adăugate noi opțiuni pentru Redare la urmă și Afișați albumul.
  • A fost adăugată posibilitatea de a partaja versurile melodiilor din Apple Music via Instagram și iMessage. Partajarea se va realiza prin apăsarea lungă pe versul dorit (din ecranul în care versurile sunt afișate în timpul redării) și selectarea platformei prin care dorești să îl partajezi.
 • Microfon iPad: potrivit notițelor lansării care însoțesc cele două actualizări din această seară, iPadOS 14.5 introduce o nouă caracteristică pentru confidențialitate, care va limita accesul aplicațiilor la microfonul dispozitivelor iPad care folosesc Smart Folio. Astfel, pe iPad (generația a 8-a), iPad Air (generația a 4-a), iPad Pro 11 inch (a doua generație) și iPad Pro 12,9 inch (a 4-a generație), atunci când Smart Folio (sau o altă husă MFi similară) este închis, microfonul integrat va fi comutat pe mut, acest lucru oferind utilizatorilor liniștea că atunci când închid „coperta”, tableta nu îi va mai înregistra.
 • Configurări: în meniul Actualizare software s-a produs o nouă modificare atunci când software-ul la zi, iar acum nu va mai fi afișată bifa verde introdusă în versiunea precedentă și nici textul „iPhone-ul dvs. este la zi cu cele mai recente corecturi de erori și îmbunătățiri pentru securitate”.
 • Ecran verzui: se pare că această versiune beta de iOS 14.5 adresează problema din cauza căreia aspectul unor ecrane de iPhone 12 avea un aspect verzui sau gri. Apple a confirmat încă din noiembrie că investighează cauzele acestei probleme.
 • Scurtături: a fost adăugată o nouă acțiune în Scurtături pentru realizarea unei capturi de ecran, utilizatorii putând-o încorpora în orice scurtătură își doresc.
 • Corecturi de erori: Apple precizează că mai multe erori din build-ul precedent au fost adresate, astfel că Siri poate din nou să trimită estimări pentru timpul de sosire în CarPlay, CarPlay va funcționa din nou dacă iPhone-ul este configurat să partajeze contacte, locațiile din Hărți pot fi partajate iarăși în Notițe și Mementouri. Totuși, și noile build-uri au unele probleme cunoscute, cum ar fi că, pe iPad-urile Pro de 11 inch și 12,9 inch nu se poate realiza conexiunea la monitoare externe folosind adaptorul multiport USB-C Digital AV.
 • Noutăți în cod care pot indica implementarea unor caracteristici noi:
  • În aplicația Găsire, a fost adăugat un nou text pentru AirTags ori alte dispozitive de urmărire a obiectelor de la terți – „Acestea sunt articole care nu îți aparțin, dar pe care le-am văzut cu tine timp îndelungat”.
  • A fost introdusă o mențiune pentru aplicații web care accesează sistemul de recunoaștere vocală.
  • A fost inclusă o nouă opțiune de accesibilitate pentru Apple Watch pentru Notificări Căști, care permite dezactivarea acestei funcții.
  • Aplicațiile pot cere să se conecteze la prietenii de pe Game Center pentru îmbunătățirea sistemului de multiplayer.

Notă: Dacă ai instalat iOS 14.5 / iPadOS 14.5 beta 2 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.