Apple a lansat MacBook Pro 13 inch 2020. Iată tot ce aduce nou

- Publicitate -

Apple continuă seria de lansări de produse cu o actualizare adusă modelului mai mic de MacBook Pro. Deși multă lume spera că MacBook Pro 2020 va avea un afișaj de 14 inchi și schimbări importante față de generația precedentă, modelul lansat acum are același afișaj de 13 inch și același design al generației care a fost introdusă în 2016, reprezentând mai mult un upgrade pentru aceasta și nu o schimbare majoră similară celei pe care am văzut-o anul trecut la MacBook Pro de 16 inchi.

Cu toate acestea, noul MacBook Pro de 13 inchi vine cu câteva modificări îndelung așteptate de către utilizatori. Mai precis, acesta înlocuiește problematica tastatură cu mecanism tip fluture de pe modelele precedente cu un Magic Keyboard similar celui întâlnit la modelul cu afișaj de 16 inchi. De asemenea, modelul cu patru porturi USB-C vine acum cu procesoare Intel din generația a 10-a, cu performanțe grafice cu până la 80% mai mari și cu 16GB de RAM standard. Toate versiunile au de acum, standard, o capacitate de stocare dublă.

„Fie că ești student, programator sau artist profesionist, MacBook Pro de 13 inch îți oferă performanță remarcabilă, un afișaj Retina extraordinar și autonomie a bateriei de o zi în cel mai portabil laptop pro al nostru. Astăzi îi adăugăm noul Magic Keyboard, îi dublăm capacitatea de stocare standard și îi creștem performanțele, făcând MacBook Pro de 13 inchi un laptop cu o și mai bună valoare pentru clienții notrși. Cu aceste actualizări, întreaga noastră gamă de laptopuri are Magic Keyboard pentru cea mai bună experiență de tipărire, oferă de două ori mai multă stocare standard decât înainte și furnizează performanțe și mai bune” – Tom Boger, director executiv Apple pentru Marketing Produs iPad și Mac.

macbook pro 13 inch 2020 magic keyboard

MacBook Pro 13 inch 2020 O nouă tastatură. În sfârșit

Unul dintre principalele motive pentru care foarte mulți s-au ferit de actuala generație de MacBook Pro încă din 2016, de când a fost introdusă, a fost tastatura cu mecanism fluture. Acest mecanism care se anunța a fi revoluționar în realitate a avut foarte multe probleme pe care compania americană a tot încercat să le adreseze cu iterațiile de MacBook Pro din anii ce au urmat, însă fără succes. De la taste a căror funcționare se oprea și până la zgomotul mare și mișcarea prea scurtă a tastelor, tastatura modelelor de MacBook Pro din ultimii ani a fost o adevărată pacoste (lucrurile stăteau atât de rău în ultima vreme încât modelele de MacBook Pro de anul trecut au fost acoperite încă de la lansare de o garanție pentru tastatură de patru ani, chiar dacă tastatura s-a anunțat a fi îmbunătățită).

Ei bine, după MacBook Pro de 16 inchi și MacBook Air 2020, Apple a întrodus și pe MacBook Pro de 13 inch din 2020 „noua” tastatură cu mecanism tip foarfece. Acest mecanism din noua Magic Keyboard din MacBook Pro 13 inchi a fost însă îmbunătățit față de modelele vechi, oferind acum o stabilitate sporită, o mișcare a tastelor de 1mm (aproape la fel de mare ca și cea din Magic Keyboard 2), dar și o calotă din cauciuc proiectată de Apple pentru a stoca mai multă energie potețială pentru o apăsare a tastelor mai sensibilă. Grație acestor modificări, precum și studiilor și cercetărilor concentrate pe factori umani și proiectarea tastelor, tastatura din MacBook Pro de 13 inchi va oferi, potrivit Apple, o experiență de tastare mai comfortabilă, satisfăcătoare și mai puțin zgomotoasă față de modelul înlocuit.

esc macbook pro

Modificările la nivelul noii tastaturi din MacBook Pro de 13 inchi nu se rezumă doar la schimbarea mecanismului și la mișcarea tastelor, ci și la format. După controversele atrase de renunțarea la tasta fizică esc pe modelele de MacBook Pro cu Touch Bar (aceasta era disponibilă în Touch Bar, dar nu mereu), Magic Keyboard reintroduce tasta „esc” în stânga Touch Bar-ului, care, pe noul MacBook Pro, este puțin mai îngust. De asemenea, acest Touch Bar nu mai are alipit butonul pentru Touch ID și oprire/pornire, ci acesta este ușor distanțat de micul ecran tactil. O altă decizie asupra căreia Apple a revenit odată cu noua tastatură din MacBook Pro este la nivelul tastelor săgeată, care au din nou formă de „T” întors.

Performanțe îmbunătățite

Fiindcă nu există actualizare adusă unui MacBook care să nu îi îmbunătățească și performanțele, noul MacBook Pro 13 inch 2020 înlocuiește, pe unele configurații, procesoarele Intel de a opta generație (prezente pe modelul din 2019) cu procesoare Intel Core din generația a 10-a, care ating, cu Turbo Boost, viteze de până la 4,1 GHz. Repet pe unele configurații.

Dintre cele patru configurații standard de MacBook Pro de 13 inchi, primele două (luate în ordinea prețului) au în continuare numai două porturi USB-C și vin cu același procesor Intel Core i5 din generația a 8-a tactat la o frecvență de lucru de 1,4 GHz (cu Turbo Boost până la 3,9GHz), cu 128MB de eDRAM cu care erau echipate și configurațiile cu două porturi USB-C ale modelului precedent (cele care au înlocuit MacBook Pro fără Touch Bar). Clienții Apple vor putea upgrada aceste două configurații la un procesor Intel Core i7, tot din generația a 8-a, tactat la o frecvență de lucru de 1,7 GHz, cu Turbo Boost până la 4,5GHz și cu 128MB de RAM. Adică la același procesor la care se putea face upgrade și pe modelul de anul trecut pe configurațiile echivalente.

Noutatea la capitolul procesoare este la ultimele două configurații de MacBook Pro 2020. Adică cele care au patru porturi USB-C. Acestea vin standard echipate cu un procesor Intel Core i5 din generația a 10-a, tactat la o frecvență de lucru de 2.0 GHz, cu Turbo Boost până la 3,8 GHz și 6MB de memorie L3 partajată. Ele pot fi upgradate la un procesor Intel Core i7, tot din generația a 10-a, care este tactat la o frecvență de lucru de 2,3 GHz, cu Turbo Boost până la 4,1 GHz și cu 8MB de memorie L3 partajată.

La fel ca și până acum, toate configurațiile de MacBook Pro 13 inchi au procesoare Intel Core cu patru nuclee. Și procesoarele CTO (la care se poate face upgrade) sunt tot quad-core. Totuși, Apple se laudă că utilizatorii care vor face upgrade de la MacBook Pro de 13 inchi cu două nuclee (cum ar fi cel non Touch Bar) vor sesiza o îmbunătățire a performanțelor de 2,8 ori.

La capitolul grafică, povestea este cam aceeași ca și la procesoare. Mai precis, primele două configurații standard ale MacBook Pro 13 inch 2020 au aceeași placă video integrată Intel Iris Plus Graphics 645. Totuși, celelalte două configurații înlocuiesc Intel Iris Plus Graphics 655 de pe modelul precedent cu Intel Iris Plus Graphics, ceea ce înseamnă, potrivit Apple, că vor furniza performanțe grafice cu până la 80% mai bune decât acesta. Saltul va fi vizibil în editarea video 4K, randare și jocuri. Mai mult, noua placă video integrată permite conectarea noului MacBook Pro la monitorul Pro Display XDR la rezoluția 6K.

De două ori mai multă stocare

După ce a dublat spațiul de stocare standard pe toate configurațiile de MacBook Air 2020, dar și pe Mac mini, Apple face același lucru și pe noul MacBook Pro de 13 inchi. Astfel, începând de acum, configurațiile cu două porturi USB-C vin standard cu SSD de 256GB, respectiv 512GB, acesta fiind și singurul element de deosebire între cele două. Ele pot fi upgradate la 1TB sau 2TB de stocare.

Configurațiile MacBook Pro 13 inchi 2020 cu patru porturi USB-C / Thunderbolt 3 vin cu SSD de 512GB, respectiv 1TB (la fel ca și în cazul celorlalte, acesta este singurul element de deosebire dintre cele două configurații ale acestei versiuni de MacBook Pro). Ele pot fi upgradate la SSD de 2TB și, pentru prima dată pe acest model, la 4TB de stocare.

Memorie mai rapidă și mai multă

Dacă versiunile de MacBook Pro 13 inch 2020 cu două porturi USB-C au în continuare 8GB de memorie integrată LPDDR3 la 2133 MHz și permit, la achiziție, upgrade la 16GB de RAM, versiunile cu patru porturi USB-C vin cu câteva noutăți.

Potrivit Apple, acestea vin cu memorie mai rapidă și mai multă decât pe modelul precedent, înlocuind cei 8GB de memorie integrată LPDDR3 la 2133 MHz cu 16GB de memorie integrată LPDDR4X la 3733MHz. Mai mult decât atât, pentru prima dată pe acest model de MacBook Pro, clienții vor putea face, la achiziție, upgrade la 32GB de RAM.macbook pro 13

Același design. Același ecran

MacBook Pro 13 inch 2020 păstrează ecranul și designul modelelor precedente, așa că, la exterior, dacă nu privești atent tastatura, va fi greu să sesizezi vreo diferență.

Așadar, acesta vine în continuare cu aceeași carcasă din aluminiu disponibilă pe gri stelar și argintiu, cu un trackpad de mari dimensiuni și cu un afișaj Retina de 13,3 inchi cu retroiluminare LED, tehnologie IPS, rezoluție de 2560×1600 la 227 pixeli per inch, o luminozitate maximă de 500 niți, gamă cromatică largă P3 și tehnologia True Tone. Cu toate acestea, trebuie să remarcăm o foarte mică modificare a grosimii și masei acestuia. Spre deosebire de modelul precedent care avea o grosime de 1,49 cm și o masă de 1,37 kg, noul MacBook Pro are o grosime de 1,56 cm și o masă de 1,4 kg, fiind, deci puțin mai gros și mai greu (probabil din cauza noii tastaturi Magic Keyboard).

În rest, acesta păstrează senzorul Touch ID, cipul de securitate Apple T2, camera FaceTime HD 720p, conexiunea de rețea wireless Wi-Fi 802.11ac, tehnologia Bluetooth 5.0, bateria încorporată litiu-polimer de 58,2 wați pe oră (pe modelul cu două porturi USB-C) / de 58 wați pe oră (pe modelul cu patru porturi USB-C) și jackul de căști. Totuși, la capitolul audio, remarcăm că difuzoarele cu gamă dinamică înaltă a noului MacBook Pro oferă sunet stereo amplu și suport pentru redare Dolby Atmos, dar și că cele trei microfoane ale sale formează fascicule direcționale care captează cu mai multă acuratețe vocea.

Lansare și preț

MacBook Pro de 13 inchi este deja disponibil la comandă în magazinele Apple și ale partenerilor. În unele magazine Apple și la unii reselleri autorizați, acesta va ajunge în stoc la finele săptămânii curente.

În ceea ce privește prețul, veștile sunt oarecum bune. Mai precis, fiindcă oricum, față de modelul anterior, nu vine decât cu o capacitate de stocare mai mare și cu noua tastatură, versiunea cu două porturi USB-C a MacBook Pro 2020 va avea în continuare un preț de pornire de 1.499€ (în varianta cu 256GB de stocare) sau 1.749€ (în varianta cu 512GB de stocare).

În schimb, prețul celor două configurații standard de MacBook Pro cu patru porturi USB-C a crescut. Astfel, configurația cu 512GB de stocare costă 2.129€, iar cea cu 1TB de stocare costă 2.379€. Prin comparație, versiunile echivalente de pe modelul precedent costau 1.999€, respectiv 2.249€. Vorbim, așadar, despre o creștere cu 130€ a prețului.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.