Alături de MacBook Air 2019, compania Apple a lansat astăzi prima actualizare din ultimii doi ani pentru cel mai accesibil model de MacBook Pro. Cunoscut din 2016 și până în prezent drept „MacBook Pro fără Touch Bar”, cel mai ieftin model de MacBook Pro are începând cu modelul 2019 și Touch Bar și Touch ID și un procesor mai puternic. Și nu numai!

Touch Bar este una dintre cele mai controversate caracteristici ale actualei generații de MacBook Pro, alături de tastatura cu mecanism fluture. Vorbim despre un afișaj tactil îngust poziționat deasupra tastaturii, care afișează diferite butoane și glisoare personalizate pentru unele aplicații, precum și elementele de control de pe rândul superior al tastaturilor clasice (inclusiv tasta „esc”). Touch Bar-ul din noul MacBook Pro „de bază” nu este cu nimic diferit față de cel întâlnit la modelele existente de MacBook Pro, iar utilitatea sa va rămâne probabil la fel de disputată și în rândul utilizatorilor acestui nou model.

Adăugarea Touch Bar pe acest nou MacBook Pro mai vine și cu o caracteristică utilă – Touch ID. Poziționat în partea dreaptă a afișajului tactil, în butonul pentru pornire, senzorul de identificare a amprentelor le va permite utilizatorilor să se logheze în profilul lor și să se autentifice în aplicații sau pe web, oferind o modalitate mult mai sigură de a-ți folosi MacBook-ul. La fel ca și în modelele 2019 de MacBook Pro, Touch ID din noul MacBook Pro de bază folosește noul cip de securitate Apple T2 – a doua generație a cipului de silicon conceput de Apple pentru ca Mac-urile să fie mai sigure și care are un coprocesor Secure Enclave și integrează numeroși controleri discreți, cum ar fi cel al sistemului de management, controlerul audio și controlerul SSD (pentru a oferi, spre exemplu, criptare din mers).

O altă noutate importantă adusă de cel mai accesibil MacBook Pro este la capitolul procesor, unde întâlnim de acum un spor în performanță de până la 2 ori, grație adăugării, inclusiv în configurația de bază, a unui chipset Intel Core i5 din generația a 8-a, cu patru nuclee, 1,4GHz (Turbo Boost până la 3,9GHz) și 128MB de eDRAM. Utilizatorii vor putea opta și pentru upgrade la un procesor Intel Core i7, tot din generația a 8-a, tactat la 1,7GHz (Turbo Boost până la 4,5GHz).

În ceea ce privește partea grafică, Intel Iris Plus Graphics 645 înlocuiește Intel Iris Plus Graphics 640 din modelul de MacBook Pro fără Touch Bar. Nu același lucru îl putem spune și despre memorie ori stocare, unde în continuare întâlnim 8GB de RAM standard (cu posibilitate de upgrade la 16GB), respectiv un SSD de tip PCIe de 128GB ori 256GB (în funcție de configurația pentru care s-a optat; cu posibilitate de upgrade până la 2TB).

În rest, noul MacBook Pro „de bază” păstrează designul introdus de Apple în 2016, oferă în continuare numai 2 porturi USB-C și are un afișaj Retina de 13,3 inchi cu o rezoluție nativă de 2560×1600 pixeli. La capitolul afișaj, însă, trebuie să precizăm că, aidoma MacBook Air 2019, cel mai nou MacBook Pro „accesibil” vine cu True Tone. Disponibilă de ceva vreme la iPad, iPhone și la MacBook Pro „cu Touch Bar”, această tehnologie ajustează în mod automat punctul de alb al afișajului pentru a se potrivi cu temperatura de culoare a mediului înconjurător, făcând astfel paginile web, mesajele e-mail și nu numai să arate ca și cum ar fi tipărite pe hârtie.

În fine, MacBook Pro „de bază” mai vine de acum cu tehnologia wireless Bluetooth 5.0 (la fel ca și celelalte modele mai scumpe), precum și cu trei microfoane (modelul anterior avea numai două microfoane).

În ceea ce privește prețul, lucrurile au rămas, din fericire, neschimbate comparativ cu modelul înlocuit, ceea ce înseamnă că prețul de plecare al unui MacBook Pro va rămâne de 1.499€ (pentru varianta standard de 128GB) / 1.749€ (pentru varianta standard de 256GB), însă mult mai multe caracteristici vor fi oferite.

Noul MacBook Pro este disponibil acum în magazinele Apple și va ajunge cât de curând și în magazinele partenere companiei americane de la noi din țară.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.