MacBook Pro cu afișaj de 16 inch a fost anunțat de către Apple în urmă cu numai câteva minute și este de departe cel mai rapid MacBook de până acum. Disponibil de astăzi, noul MacBook Pro impresionează prin performanțele și opțiunile sale de configurare.

Cel mai mare MacBook Pro de la retragerea modelului de 17 inchi din 2012 și până în prezent înlocuiește pe piață modelul cu afișaj de 15,4 inchi (care începând de astăzi nu mai este disponibil în magazinele Apple) și este adresat, conform gigantului californian, dezvoltatorilor, fotografilor, producătorilor de filme, oamenilor de știință, producătorilor de muzică și tuturor celor care se bazează pe Mac pentru a obține cele mai bune rezultate în domeniile lor de activitate. Cel mai nou MacBook Pro are un afișaj Retina de 16 inchi, cele mai noi procesoare Intel cu 8 nuclee, până la 64GB de RAM, o nouă generație de plăci video cu până la 8GB de VRAM și un nou sistem termic mai avansat care îl fac de departe cel mai puternic MacBook Pro de până acum.

Mult-criticata și problematica tastatură cu mecanism fluture a MacBook-urilor Pro din generația 2016 a fost înlocuită cu o nouă tastatură „Magică” cu mecanism foarfece, care oferă o mișcare a tastelor de 1mm pentru o senzație mai plăcută. Mai mult, noul MacBook Pro include un sistem de sunet cu șase difuzoare, o autonomie a bateriei mai bună, Touch Bar, Touch ID, trackpad cu Force Touch și cipul de securitate Apple T2.

Clienții noștri profesioniști ne-au spus că își doresc ca viitorul MacBook Pro să aibă un afișaj mai mare, performanță super rapidă, cea mai mare baterie posibilă, cea mai bună tastatură de laptop de până acum, difuzoare super și capacități de stocare uriașe, iar MacBook Pro de 16 inchi face toate acestea și chiar mai multe. Cu afișajul său Retina de 16 inchi briliant, procesoarele cu 8 nuclee, plăcile video de nouă generație, design termic și mai bun, o nouă tastatură Magică, un sistem de sunet cu șase nuclee, baterie de 100Wh, 8TB de stocare și 64GB de memorie, MacBook Pro de 16 inchi este cel mai bun notebook pro din lume” – Tom Boger, director executiv pentru Marketing Produs iPad și Mac.

MacBook Pro 16 inch Cel mai mare ecran Retina pus pe un MacBook

Deși are un ecran mai mare decât toate modelele lansate în ultimii câțiva ani, noul MacBook Pro de 16 inchi nu are cel mai mare ecran pus vreodată pe un MacBook. În perioada 2006-2012 au fost comercializate multiple versiuni de MacBook Pro cu afișaj de 17 inchi. Totuși, nicicare dintre acestea nu au fost Retina, nu au avut luminozitatea de până la 500 de niți, nici True Tone și nici nu au acceptat varietatea largă a gamei cromatice P3.

Caracteristicile mai sus enumerate s-ar putea să nu vă surprindă, întrucât au fost prezente și pe MacBook-urile Pro de 15,4 inchi lansate în ultimii ani. Cu toate acestea, fiindcă are o diagonală puțin mai mare, MacBook Pro cu ecran IPS de 16 inchi vine în plus cu o rezoluție nativă mai bună decât modelul pe care îl înlocuiește – 3072 pe 1920 pixeli (față de 2880×1800 pixeli) -, dar și cu o densitate a pixelilor ușor mai bună, de 226 pixeli per inch (față de 220, cât era la MacBook Pro de 15,4 inchi). În plus, Apple menționează că fiecare afișaj de MacBook Pro este calibrat individual în fabrică pentru a avea gamă, punct de alb și culori primare acurate.

Ușoara creștere a diagonalei ecranului noului MacBook Pro coroborată și cu o creștere a bateriei, după cum vom vedea mai jos, au dus și la o mică creștere a dimensiunilor acestui nou laptop. El are acum o grosime de 1,62cm, o lățime de 35,79cm, o adâncime de 24,59cm și cântărește 2 kg, fiind mai gros cu 7mm, mai lung cu 86mm, mai lat cu 52mm și mai greu cu 170 de grame decât MacBook Pro de 15,4 inchi. Desigur, aceste diferențe sunt insesizabile în utilizarea zilnică și în lipsa unui MacBook mai vechi pentru comparare.mbp16

O nouă tastatură „Magică”

Unul dintre principalele motive pentru care foarte mulți s-au ferit de generația de MacBook Pro complet nouă pe care Apple a introdus-o în 2016 a fost tastatura cu mecanism fluture. Acest mecanism care se anunța a fi revoluționar în realitate a avut foarte multe probleme pe care compania americană a tot încercat să le adreseze cu iterațiile de MacBook Pro din anii ce au urmat, însă fără succes. De la taste a căror funcționare se oprea și până la zgomotul mare și mișcarea prea scurtă a tastelor, tastatura modelelor de MacBook Pro din ultimii ani a fost o adevărată pacoste (lucrurile stăteau atât de rău în ultima vreme încât modelele de MacBook Pro de anul acesta au fost acoperite încă de la lansare de o garanție pentru tastatură de patru ani, chiar dacă tastatura s-a anunțat a fi îmbunătățită).

Ei bine, lucrurile stau altfel în privința noului MacBook Pro, întrucât Apple a decis să revină la mecanismul foarfece folosit și la modelele de MacBook Pro dinainte de 2016. Acest mecanism din noua tastatură „Magică” din MacBook Pro a fost însă îmbunătățit față de modelele vechi, oferind acum o stabilitate sporită, o mișcare a tastelor de 1mm (aproape la fel de mare ca și cea din Magic Keyboard 2), dar și o calotă din cauciuc proiectată de Apple pentru a stoca mai multă energie potețială pentru o apăsare a tastelor mai sensibilă. Grație acestor modificări, precum și studiilor și cercetărilor concentrate pe factori umani și proiectarea tastelor, tastatura din MacBook Pro de 16 inchi va oferi, potrivit Apple, o experiență de tastare mai comfortabilă, satisfăcătoare și mai puțin zgomotoasă față de modelul înlocuit.macbook pro 16 inchi tastatura

Modificările la nivelul noii tastaturi din MacBook Pro de 16 inchi nu se rezumă doar la schimbarea mecanismului și la mișcarea tastelor, ci și la format. După controversele atrase de renunțarea la tasta fizică esc pe modelele de MacBook Pro cu Touch Bar (aceasta era disponibilă în Touch Bar, dar nu mereu), Apple a revenit asupra deciziei și a reintrodus tasta „esc” în stânga Touch Bar-ului, care, pe noul MacBook Pro este puțin mai îngust. De asemenea, acest Touch Bar nu mai are alipit butonul pentru Touch ID și oprire/pornire, ci acesta este ușor distanțat de micul ecran tactil. O altă decizie asupra căreia Apple a revenit odată cu noua tastatură din MacBook Pro este la nivelul tastelor săgeată, care au din nou formă de „T” întors.

Design termic mai avansat

Fiindcă la lansarea potentului MacBook Pro de 15,4 inchi de anul acesta utilizatorii s-au plâns de faptul că acesta se „sufoca” atunci când era supus unor sarcini mai dificile, fapt ce ducea la reducerea semnificativă a performanțelor, Apple a venit cu un nou design termic pentru MacBook Pro de 16 inch.

Acesta folosește cea mai avansată arhitectură termică văzută vreodată pe un MacBook pentru a permite sistemului să ofere mai multă putere perioade de timp îndelungate. Designul sofisticat al ventilatoarelor din noul laptop Apple include un rotor mai mare cu lame mai extinse, precum și guri de ventilare mai mari. MacBook Pro de 16 inchi are un flux de aer crescut cu 28% și un radiator cu 35% mai mare, fapt ce crește puterea de disipare a căldurii mai mult ca oricând. Aceste îmbunătățiri în capacitatea de răcire aduse MacBook Pro îi permit să susțină până la 12 wați mai mult în timpul fluxurilor de lucru intense (față de modelul înlocuit).

Procesoare mai puternice și memorie rapidă

Pentru a oferi utilizatorilor toată puterea de calcul de care au nevoie, indiferent de necesitate, MacBook Pro de 16 inchi vine cu cele mai noi procesoare Intel Core din generația a noua. Acestea au 6 sau 8 nuclee și ating viteze Turbo Boost de până la 5.0 GHz, furnizând performanțe cu de până la 2,1 ori mai mari decât MacBook Pro de 15 inchi cu 4 nuclee (sau aceleași performanțe ca și MacBook Pro de 15 inchi din 2019).

La fel ca și modelul înlocuit, MacBook Pro de 16 inch vine în două configurații standard, care se deosebesc prin procesor, capacitatea de stocare, placă video și, desigur, preț. În cea mai accesibilă configurație, noul MacBook Pro vine cu un procesor Intel Core i7 cu 6 nuclee tactat la 2,6GHz, cu Turbo Boost până la 4,5GHz cu 12 MB de memorie cache L3 partajată, în timp ce cealaltă are un procesor Intel Core i9 cu 8 nuclee, tactat la 2,3GHz, cu Turbo Boost de până la 4,8 GHz cu 16 MB de memorie L3 partajată.

Ambele pot fi upgradate la un procesor Intel Core i9 cu 8 nuclee tactat la 2,4GHz, cu Turbo Boost de până la 5,0 GHz și 16MB de memorie L3 partajată.

Și pe partea de RAM se pot sesiza unele îmbunătățiri. Chiar dacă standard, indiferent de configurație, noul MacBook Pro vine tot cu 16GB de memorie integrată DDR4, aceasta este la 2666MHz (față de 2400MHz). Mai mult decât atât, utilizatorii vor putea face upgrade până la 64GB de RAM.

Comparativ cu cel mai rapid model quad-core de MacBook Pro de 15 inchi (din generația 2018), acest MacBook Pro:

  • Permite producătorilor de muzică să redea proiecte multi-piste cu de până la 2,1 ori mai multe plug-in-uri Amp Designer în Logic Pro X.
  • Oamenii de știință și cercetătorii vor beneficia de o simulare a sistemelor MATLAB de 2,1 ori mai rapidă.
  • Dezvoltatorii folosind Xcode vor putea compila cod cu până la 1,8 ori mai rapid.
  • Fotografii vor putea aplica editări complexe fotografiilor cu 1,7 ori mai rapid în Photoshop.

Plăci grafice de nouă generație

Fie că randează o scenă 3D complexă, creează un joc masiv sau un blockbuster, performanța grafică este un capitol esențial pentru profesioniști. De aceea, la acest capitol, MacBook Pro de 16 inchi vine cu îmbunătățiri și față de modelele din 2019 incluzând noua serie de plăci video AMD Radeon Pro 5000M – primele GPU-uri mobile discrete realizate pe 7nm. Asociate cu o memorie video GDDR6 cu până la 8GB de VRAM, aceste noi plăci video vor realiza toate sarcinile GPU intense mai rapid ca oricând – conform Apple, clienții care optează pentru plăcile video standard se vor bucura de o performanță grafică de 2,1 ori mai bună decât performanța grafică standard de dinainte, în timp ce aceia care optează pentru plăcile video de top vor beneficia de performanțe grafice cu până la 80% mai bune decât configurația de top anterioară.

Prin comparație cu MacBook Pro de 15 inchi din generația 2019 (modelul cu 8 nuclee și placă video Radeon Pro 560X cu memorie GDDR5 de 4GB), noul MacBook Pro de 16 inchi:

  • Oferă editorilor video care folosesc DaVinci Resolve o randare a efectelor la utilizarea gradării culorilor de până la 1,8 ori mai rapidă.
  • Oferă jucătorilor un gameplay mai fluid grație unei performanțe îmbunătățite de până la 1,6 ori în jocuri precum Fortnite.
  • În Unity, programatorii vor experimenta performanțe fly-through de 1,4 ori mai bune în timpul dezvoltării jocurilor.

În ceea ce privește configurațiile, trebuie să precizăm că noul MacBook Pro de 16 inchi vine, standard, cu o placă video integrată Intel UHD 630 și cu o placă video dedicată AMD Radeon Pro 5300M cu 4GB de memorie GDDR6. În configurația de top, acest MacBook are aceeași placă integrată și o placă video dedicată AMD Radeon Pro 5500M cu 4GB de memorie GDDR6. Ambele modele pot fi upgradate la AMD Radeon Pro 5500M cu 8GB de memorie GDDR6.

MacBook Pro 16 inch Stocare

MacBook Pro de 16 inchi excelează și la capitolul stocare. Nu pentru că Apple ar fi inclus SSD și mai rapid decât cel de până acum, ci pentru că spațiul de stocare oferit acum este mai mare. În configurația de bază, MacBook Pro oferă un SSD de 512GB, în timp ce în configurația de top, acesta vine standard cu un SSD de 1TB. Dar surprizele nu se opresc aici, întrucât MacBook Pro poate fi upgradat la SSD de până la 8TB. Da, 8TB de stocare într-un laptop atât de subțire.baterie macbook pro

Autonomie îmbunătățită

Pentru a susține performanțele sale remarcabile vreme îndelungată departe de priză, Apple a inclus în noul MacBook Pro de 16 inchi o baterie de 100Wh (cea mai mare capacitate de baterie acceptată la bordul aeronavelor, în SUA). Această baterie mai mare va oferi o autonomie de până la 11 ore la navigarea web prin Wi-Fi sau la redarea video pe Apple TV. Prin comparație, MacBook Pro de 15,4 inchi avea o baterie de 83,6 Wh și furniza o autonomie de până la 10 ore. De asemenea, noul MacBook vine și cu un adaptor de alimentare USB-C de 96W, față de 87W, cât avea adaptorul modelului precedent.

Desigur, ca și până acum, MacBook Pro vine cu aceleași patru porturi USB-C (prin care se încarcă, permite transferul prin Thunderbolt cu o viteză de până la 40Gb/s sau prin generația a doua de USB 3.1, cu o viteză de până la 10Gb/s), precum și cu un jack pentru căști.

Experiență audio de înaltă fidelitate

Un alt salt impresionant făcut de noul MacBook Pro cu afișaj de 16 inchi este și la capitolul audio. Acesta include un sistem de sunet de înaltă fidelitate, complet redesenat, cu șase difuzoare, care a fost proiectat pentru a oferi muzicienilor, podcasterilor și editorilor video cea mai avansată experiență audio văzută vreodată într-un laptop.

De asemenea, noi aplificatoare de tonuri joase pentru anularea forței ce au fost patentate de către Apple sunt incluse în acest MacBook și folosesc două difuzoare opuse pentru a reduce vibrațiile care distorsionează sunetul. Drept urmare, muzica sună mai clar și mai natural decât până acum, iar basul poate coborî o octavă.

La capitolul microfoane, Apple a venit, de asemenea, cu îmbunătățiri interesante. Noile microfoane din MacBook Pro de 16 inchi furnizează o reducere cu 40% a zgomotelor de audiofrecvență și un raport semnal-zgomot similar celui din microfoanele digitale profesionale. Aceste îmbunătățiri fac ca înregistrările audio să fie curate și să surprindă și cele mai mici detalii, lăsând zgomotele nedorite deoparte.

Din păcate, deși a îmbunătățit semnificativ microfoanele și difuzoarele, Apple nu a îmbunătățit și camera FaceTime, care a rămas la aceeași rezoluție HD 720p ca și până acum.

Preț și disponibilitate

MacBook Pro de 16 inchi este deja disponibil la comandă în magazinele Apple și ale partenerilor, în locul modelului de 15,4 inchi (care nu mai poate fi găsit decât în stocurile unora dintre partenerii companiei americane). În SUA, acesta va sosi la finele săptămânii curente, iar în restul lumii va fi lansat, conform Apple, „în curând” (conform magazinelor din Europa ale companiei americane, livrarea unităților comandate acum va avea loc în perioada 26-28 noiembrie).

În ceea ce privește prețul, veștile sunt bune, întrucât a fost păstrat prețul configurațiilor standard ale modelelor precedente de MacBook Pro de 15,4 inchi. Aceasta înseamnă că versiunea de bază a MacBook Pro de 16 inchi va putea fi achiziționată, standard, la 2.699€, iar cea de top va putea fi achiziționată, tot standard, la 3.199€. Desigur, configurațiile superioare pentru care se poate opta doar la comandarea acestui nou MacBook vor ridica nu doar timpul de așteptare, ci și prețul său. Adăugând toate opțiunile posibile pe configurația de top a MacBook Pro de 16 inchi vom observa că, în Europa, va trebui să scoatem din buzunare nu mai puțin de 7.139€.

MacBook Pro 16 inch Primele impresii

Apple a oferit câtorva bloggeri și video bloggeri de peste Ocean noul MacBook Pro de 16 inch pentru a-l testa, iar aceștia au și publicat primele lor impresii, în care laudă noua tastatură, difuzoarele, microfoanele și ecranul cu ramă mai îngustă.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.