A sosit momentul pe care milioane de posesori de Mac l-au așteptat o vară întreagă! Versiunea finală a macOS Catalina 10.15 a fost lansată de Apple, ceea ce înseamnă că poate fi descărcată gratis pe toate modelele de Mac eligibile.

S-a lansat macOS Catalina 10.15 Iată toate noutățile

Catalina este denumirea oferită de către Apple versiunii 10.15 a sistemului de operare macOS. Această nouă actualizare majoră vine, în primul rând, să divizeze aplicația iTunes în trei aplicații distincte – Muzică, Podcasturi și Apple TV – pentru a oferi o experiență similară celei din iOS (dintre aceste trei aplicații, primele două sunt disponibile acum pentru testare, în timp ce Apple TV va fi introdusă ceva mai încolo). Noile aplicații arată și funcționează similar cu cele din iPadOS, Apple mutând caracteristica de administrare a dispozitivelor cu iOS în Finder (anterior, aceasta se regăsea, alături de cele trei funcționalități care au primit, fiecare, câte o aplicație, în iTunes).macos catalina muzica

O altă noutate importantă din Catalina este caracteristica Sidecar. Aceasta le va permite posesorilor de iPad să își transforme tabletele cu iPadOS în afișaje secundare pentru Mac cu doar un clic. Folosind Sidecar, utilizatorii vor putea interacționa cu macOS și prin intermediul ecranului tactil al iPad, precum vor putea folosi și Apple Pencil pentru a desena / schița / scrie în aplicații compatibile. Și compatibilitatea macOS cu Apple Watch a fost îmbunătățită în macOS 10.15, acum ceasul putând fi folosit pentru a aproba solicitările de securitate.macos catalina

macOS Catalina aduce pe Mac și aplicația Găsire, care, la fel ca și în iOS, îmbină funcționalitățile din Găsire amici și Găsire Mac într-un singur loc. Mai mult decât atât, această aplicație introduce pe Mac-urile cu chipset Apple T2 Blocare activare – o caracteristică disponibilă pe iPhone și iPad începând din iOS 7, care lasă inutilizabile dispozitivele în cazul unui furt / pierderi.data lansare macos catalina timp de utilizare

În plus, macOS Catalina introduce caracteristica Timp de utilizare și Proiect Catalyst. Acesta din urmă va permite dezvoltatorilor de aplicații să porteze cu ușurință aplicațiile pentru iPad pe Mac. Mai mult, la fel ca și iOS 13, noua versiune a sistemului de operare pentru Mac va îmbunătăți aplicațiile Poze, Mementouri, Mail și Safari, dar va anula compatibilitatea cu aplicațiile proiectate în arhitectura pe 32 de biți, ceea ce înseamnă că dacă ai așa ceva pe Mac, nu vei mai putea folosi după actualizare.

macOS Catalina 10.15 Actualizare

Actualizarea la noua versiune majoră de macOS este, desigur, recomandată tuturor utilizatorilor care posedă Mac-uri eligibile. Ea poate fi descărcată și instalată gratuit atât din Preferințe sistem > Actualizare softwarecât și urmând linkul direct de mai jos (urmați linkul mai ales dacă noua versiune a macOS nu apare în secțiunea de Actualizări a macOS).

Actualizarea la macOS Catalina poate fi efectuată de utilizatorii care posedă modele de Mac compatibile (vezi lista completă urmând linkul de mai jos) cu aproximativ 10 GB liberi pe disc.

Notă: Înainte de a instala macOS Catalina vă recomandăm să efectuați un backup cu Time Machine sau cu un alt program similar pentru a evita eventuale pierderi ale datelor cauzate de diverse probleme survenite în timpul actualizării.

Dezvoltatorii și utilizatorii care și-au actualizat sistemele la macOS Catalina Golden Master nu vor putea descărca și instala și actualizarea de acum, în condițiile în care acestea au același număr de build.

macOS Catalina 10.15 sosește pe Mac-uri la aproape o lună distanță față de versiunea finală a iOS 13.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.