Funcționalitatea EKG și notificările de FiA sunt disponibile pentru utilizatorii de Apple Watch din România

0
6335
ekg apple watch romania

Actualizarea watchOS 5.2 a fost lansată și vine cu o veste extraordinară pentru foarte mulți dintre posesorii de Apple Watch din Romania – aduce funcționalitatea EKG și notificări de ritm cardiac neregulat.

Apple a anunțat că cele două funcționalități disponibile anterior numai în SUA și alte câteva țări, au primit marcajul CE, drept pentru care sunt deja oferite utilizatorilor din 19 țări europene: România, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii. De asemenea, acestea sunt disponibile și pentru utilizatorii din Hong Kong.

Așadar, odată cu actualizarea la versiunea 5.2 de watchOS, utilizatorii vor primi aplicația EKG, care va putea înregistra, la cerere, o electrocardiogramă pe care se va putea vedea ritmul cardiac și, deci, implicit, dacă posesorul de Apple Watch prezintă un ritm cardiac rapid ori prea lent, aceste date urmând a putea fi prezentate medicilor specialiști. Cealaltă funcționalitate nouă pentru români – notificarea de ritm cardiac neregulat, va verifica în mod ocazional ritmul cardiac și, aidoma caracteristicii EKG, va trimite o notificare dacă depistează un ritm cardiac neregulat ce pare a fi o fibrilație atrială (FiA). Netratată, această formă frecventă de aritmie poate cauza cheaguri de sânge în inimă, care poate duce la accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau alte complicații grave.

„Am descoperit că aplicația EKG și notificările de ritm cardiac neregulat de pe Apple Watch au avut un impact considerabil asupra clienților noștri din Statele Unite ale Americii. Suntem bucuroși să aducem aceste caracteristici și clienților din Europa și Hong Kong, oferindu-le acces la informații importante cu privire la starea lor de sănătate.” – Jeff Williams, șef pentru operațiuni la Apple.

ekg apple watch

Apple Watch Aplicația EKG în Romania

Noii electrozi integrați în spatele din cristal și Coroana Digitală a Apple Watch Series 4 lucrează laolaltă cu aplicația EKG pentru a le permite utilizatorilor să realizeze o electrocardiogramă similară celor realizate cu aparatura specializată din spitale, clinici sau cabinete private.

Pentru a realiza o astfel de electrocardiogramă, utilizatorii de Apple Watch Series 4 vor trebui să deschidă noua aplicație EKG de pe ceasurile lor și să atingă Coroana Digitală. Astfel, se va realiza un circuit complet care va permite măsurarea frecvenței și a intensității semnalelor electrice care fac inima să bată. După numai 30 de secunde, aplicația EKG va putea spune dacă ritmul cardiac al utilizatorului prezintă semne de fibrilație atrială sau este un ritm sinusal.

Toate electrocardiogramele înregistrate, clasificările lor și orice alte simptome descoperite sunt stocate în mod sigur în aplicația Sănătate de pe iPhone. De aici, utilizatorii vor putea partaja aceste rezultate (sub formă de PDF) cu medicii.

Potrivit Apple, un studiu clinic realizat pe aproximativ 600 de participanți a arătat că aplicația EKG de pe Apple Watch a reușit să depisteze fibrilațiile atriale în 98,3% dintre cazuri și ritmul sinusal în 99,6% dintre cazuri, aceste rezultate fiind similare cu cele obținute de un cardiolog care folosește un electrocardiograf de top cu 12 canale. Mai mult, în 87,8% dintre cazuri, aplicația EKG însăși a reușit să clasifice corect aritmia.

notificari de ritm cardiac neregulat apple watch fia

Apple Watch Notificare de ritm cardiac neregulat

Disponibilă pe Apple Watch Series 1 și toate modelele ulterioare, caracteristica de notificare a ritmului cardiac neregulat va verifica în mod ocazional ritmul cardiac al utilizatorului, cu ajutorul senzorului optic al ceasului, pentru a depista eventuale semne de ritm cardiac neregulat. Dacă un astfel de ritm este depistat în cinci verificări efectuate într-un interval minim de 65 de minute, Apple Watch va emite o alertă utiluzatorului.

Apple susține că această caracteristică a fost studiată recent pe peste 400 de mii de participanți, în Apple Heart Study. Acesta a fost cel mai mare studiu pe fibrilațiile atriale realizat vreodată și unul dintre cele mai mari studii cardiovasculare de până acum.

Publicate la mijlocul lunii curente de Stanford Medicine, rezultatele din studiul Apple Heart arată că numai „0,5% dintre participanți au primit notificări de puls neregulat,” fapt ce denotă că nu se emit notificări nenecesare. Acest studiu a mai demonstrat că tehnologia de pe Apple Watch poate să identifice în mod sigur neregularitățile ritmului cardiac, care, după teste ulterioare, s-au descoperit a fi fibrilații atriale.

Atât notificările de ritm cardiac neregulat, cât și, în cazul posesorilor de Apple Watch Series 4, EKG, pot fi activate de către utilizatorii din Romania, după actualizarea la watchOS 5.2, prin accesarea aplicației Sănătate de pe iPhone. Aici vor fi prezentate informații cu privire la aceste caracteristici, ce pot și ce nu pot face, ce rezultate pot primi, cum să le interpreteze, precum și indicații clare cu privire la ceea ce trebuie să facă dacă prezintă anumite simptome care trebuie imediat investigate medical.


Împreună cu cele două caracteristici binevenite pentru posesorii de Apple Watch din România, watchOS 5.2 mai introduce compatibilitate pentru a doua generație de AirPods, permițând utilizatorilor să folosească noile căști împreună cu ceasurile. De asemenea, această actualizare furnizează compatibilitate pentru text în timp real pentru apelurile telefonice (în anumite zone), adaugă două noi cadrane Hermès și compatibilitate pentru Apple News+.

Actualizare Apple Watch la watchOS 5.1

Actualizarea la cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru Apple Watch le este, desigur, recomandată tuturor utilizatorilor și poate fi efectuată folosind un dispozitiv iPhone 5s sau mai recent, cu iOS 12.2 instalat. Accesați tutorialul către care face trimitere linkul de mai jos pentru mai multe detalii despre cum puteți să vă actualizați ceasurile la watchOS 5.2:

Aidoma versiunii precedente, watchOS 5.2 este disponibil pentru toate modelele de Apple Watch începând de la Apple Watch Series 1.


watchOS 5.2 succede watchOS 5.1.3, o actualizare care a venit să adreseze câteva erori. Mai multe detalii despre watchOS 5.1.3 sunt disponibile aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.