Compania Apple a emis în această seară un comunicat de presă cu scopul de a-și prezenta ultimele rezultate financiare – obținute în T4 2018 (sau trimestrul 1 al anului fiscal 2019, în SUA). După cum era de așteptat încă de la anunțul făcut la începutul acestui an, trimestrul 4 al anului precedent a fost primul după o foarte lungă perioadă de timp în care Apple a înregistrat o scădere anuală a cifrei de afaceri.

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în al patrulea trimestru al anului 2018 de gigantul californian a fost de 84,3 miliarde de dolari, în scădere cu 4 miliarde de dolari (sau 5 procente) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2017 (88,3 miliarde de dolari). Încasările raportate acum de către Apple se încadrează în ghidajul actualizat furnizat de compania americană la începutul lunii curente („aproximativ 84 de miliarde de dolari”), fiind, deci, mult mai mici decât cele cuprinse în ghidajul trimestrial furnizat în noiembrie 2018 (89-93 miliarde de dolari).

Din cele 84 miliarde de dolari încasate de Apple, 62% provin din afara SUA.

Profitul înregistrat de compania americană în trimestrul care corespunde intervalului octombrie-decembrie 2018 a fost de 19,965 miliarde de dolari sau 4,81 per acțiune, fiind mai mic decât profitul de 20,1 miliarde de dolari sau 3,89 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Acest lucru se datorează și scăderii marjei de profit de la 38,4 procente la 38%. Prin comparație cu T4 2016, rezultatele obținute la finele anului trecut de către Apple sunt mai bune – atunci, Apple raporta o cifră de afaceri de 78,4 miliarde de dolari și un profit de 17,89 miliarde de dolari.

Deși este dezamăgitor faptul că am ratat ghidajul privind încasările, conducem Apple pe termen lung (…). Baza noastră de dispozitive folosite în mod activ a atins în acest trimestru un maxim istoric de 1,4 miliarde, crescând în fiecare dintre segmentele noastre geografice. Aceasta este o dovadă grozavă a satisfacției și loialității clienților noștri, ducând serviciile noastre spre noi recorduri datorită ecosistemului nostru mare, care înregistrează o creștere rapidă – Tim Cook, director general Apple.

Trecând la vânzările de produse, T4 2018 este primul trimestru după o foarte lungă perioadă de timp în care Apple nu mai raportează vânzăriile pentru fiecare dintre cele mai importante trei categorii de produse – iPhone, iPad și Mac. În schimb, gigantul californian anunță că încasările provenite de la iPhone au scăzut cu 15% față de anul precedent (acesta fiind, de fapt, și principalul motiv pentru care a fost ratat ghidajul anunțat inițial de Apple, compania americană arătând cu degetul spre lansarea întârziată a iPhone XR, problemele de pe piața chineză și reducerea interesului utilizatorilor pentru a face upgrade la un telefon mai nou datorată programului Apple de înlocuire la preț redus a bateriilor modelelor mai vechi de iPhone). Cu toate acestea, veniturile provenite de la celelalte produse și servicii ale Apple au crescut cu 19%.

Mai precis, Apple anunță că serviciile i-au adus venituri record, ajungând la 10,9 miliarde de dolari (în creștere cu 19% față de anul precedent). De asemenea, Mac și dispozitivele care pot fi purtate, împreună cu accesoriile i-au adus venituri record, crescând cu 9 procente, respectiv 33%, în timp ce iPad i-a adus venituri mai mari cu 17 procente față de anul precedent.

În plus, Luca Maestri anunță că Apple a generat un circuit financiar de 26,7 miliarde de dolari în trimestrul 4 al anului precedent și a atins un record al rezultatului per acțiune, care a ajuns la 4,18 dolari. Totodată, acesta ne spune că Apple a rambursat 13 miliarde de dolari către investitori prin dividende și răscumpărări de acțiuni, precum și că a avut un sold de casă net de 130 miliarde de dolari.

Având în vedere rezultatele mai sus menționate, consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,73 $ la fiecare acțiune până la data de 14 februarie.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada ianuarie-martie) să aibă încasări cuprinse între 55 miliarde de dolari și 59 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 37 și 38 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 8,5 miliarde $ și 8,6 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 300 de milioane de dolari.

Începand cu ora 24:00, veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.