Apple a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul 4 din 2017. Vânzările de iPhone au stabilit un nou record

0
1891

Respectându-și promisiunea făcută luna trecută, compania Apple a emis la miezul nopții un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestrul 4 (perioada octombrie-decembrie) al anului 2017 (trimestrul 1 al anului fiscal 2018 în SUA).

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în al patrulea trimestru al anului 2017 de gigantul californian a fost de 88,3 miliarde de dolari, în creștere cu aproape 10 miliarde de dolari (sau 13%) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2016 (78,4 miliarde de dolari). Aceasta depășește chiar și așteptările Apple din urmă cu 3 luni, când se estima că trimestrul de la finele anului 2017 va aduce încasări cuprinse între 84 și 88 miliarde de dolari. Din cele 88,3 miliarde de dolari încasate de Apple, 65% provin din afara SUA.

Suntem încântați să anunțăm cel mai bun trimestru din istoria Apple, cu o largă creștere datorată și celor mai mari încasări obținute vreodată de la o nouă gamă iPhone. iPhone X a depășit așteptările noastre și a fost cel mai bine vândut iPhone în fiecare săptămână din noiembrie încoace. De asemenea, am atins un eveniment important în ianuarie, când baza activă de dispozitive [n.r. Apple] a ajuns la 1,3 miliarde. Aceasta a crescut cu 30% în numai doi ani, ceea ce reprezintă o dovadă a popularității produselor noastre, precum și a loialității și satisfacției clienților noștri. – Tim Cook, director general Apple.

Profitul companiei, pe trimestrul octombrie-decembrie a fost de 20,1 miliarde de dolari sau 3,89$ pe acțiune, fiind mult mai mare decât profitul de 17,9 miliarde de dolari sau 3,36 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. De menționat este că această creștere destul de impresionantă a profitului s-a înregistrat în pofida unei ușoare scăderi a marjei de profit de la 38,5% la 38,4%.

Având în vedere rezultatele mai sus amintite, consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,63 $ la fiecare acțiune până la data de 15 februarie. În prezent, Apple deține lichidități și titluri de valoare negociabile care însumează 285 miliarde de dolari.

Trecând la vânzările de produse, pentru T4 2017 Apple raportează vânzarea a 77,3 milioane de dispozitive iPhone, 13,2 milioane de iPad-uri și 5,1 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 78,8 milioane de dispozitive iPhone, 13,1 milioane de tablete iPad și 5,4 milioane de Mac-uri. Așadar, spre deosebire de iPad, care a înregistrat vânzări puțin mai bune față de anul trecut, iPhone și Mac au înregistrat vânzări mai scăzute în perioada octombrie-decembrie a anului 2017 și asta în pofida faptului că anul trecut au fost lansate, în perioada menționată anterior, trei modele noi de iPhone și un model nou de Mac.

Alături de toate cele mai sus menționate, din comunicatul de presă trimis de compania americană astăzi mai aflăm că ea a returnat 14,5 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada ianuarie-martie) să aibă încasări cuprinse între 60 de miliarde de dolari și 62 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 38 și 38,5 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 7,6 miliarde $ și 7,7 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 30 milioane de $.

În fine, trebuie menționat că în cadrul teleconferinței de azi noapte, directorul general Apple Tim Cook împreună cu directorul economic al companiei Luca Maestri au anunțat, printre altele, că iPhone X a depășit toate așteptările, fiind cel mai bine vândut model nou de iPhone în fiecare săptămână de când s-a lansat și până acum. De asemenea, ei au mai menționat că iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus au adus companiei Apple cele mai mari încasări, ajutând ca prețul mediu de vânzare a iPhone să crească de la 695$ (cât era în T4 2016) la 796$. Un alt anunț important făcut de oficialii Apple privește vânzările de Apple Watch, care, potrivit lor, s-au dublat în trimestrul 4 al anului trecut față de aceeași perioadă a anului 2016, ceea ce nu face nimic altceva decât să demonstreze că Apple Watch Series 3 este de departe cel mai popular model de Apple Watch de până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.