iOS 11 GM a fost „scăpat” pe Internet și dezvăluie noi caracteristici ale iPhone 8 și Apple Watch 3

2
5637
Sursa foto: Steven Troughton Smith

Versiunea Golden Master a iOS 11 pare să fi fost „scăpată” pe Internet la acest sfârșit de săptămână, ceea ce înseamnă că noi avem ocazia de a arunca o privire asupra câtorva dintre produsele pe care Apple le va anunța marți.

iOS 11 Noutati iPhone 8

După cum notează 9to5Mac (unul dintre blogurile la care pare să fi ajuns „accidental” actualizarea), iOS 11 Golden Master cuprinde numeroase trimiteri la Face ID – denumirea ce pare să îi fi fost atribuită noului sistem de recunoaștere facială din iPhone 8.

Pentru început, acestea ne arată că încă de la configurarea inițială a iPhone, utilizatorilor le va fi solicitat să își scaneze chipurile pentru ca sistemul să le poată identifica ulterior. Procesul de adăugare a chipului este unul nu foarte complex, instrucțiunile arătând utilizatorilor că trebuie să își țină iPhone-ul îndreptat spre chip și să își miște capetele în cerc, dar fără a-și muta privirea de pe telefon.

O explicație arată că noua caracteristică de scanare a chipurilor „funcționează mai bine atunci când chipul ți-a fost surprins din toate unghiurile”. Configurarea Face ID va fi finalizată numai după două scanări complete ale chipului și după ce a fost stabilit un cod de acces (care, la fel ca și în cazul dispozitivelor cu Touch ID, va fi solicitat în anumite situații, cum ar fi după repornirea iPhone-ului).

Ilustrație din iOS 11 Golden Master care arată cum se realizează o scanare corectă a chipului.

Câteva atenționări prezente în firmware-ul iOS 11 ne oferă și mai multe indicii despre cum va lucra Face ID. Se pare că sistemul va detecta chipurile atunci când se află la o distanță de 25-50cm față de senzor, va atenționa utilizatorii dacă au fața ascunsă parțial sau complet, iar în timpul procesului de configurare/reconfigurare va îndruma utilizatorii să își încline capetele „înapoi/spre stânga/spre dreapta/înainte.”

Spre deosebire de Touch ID, Face ID pare să funcționeze și cu o configurare parțială. Astfel, dacă utilizatorul nu a avut timp să urmeze întreg procesul de configurare a sistemului de recunoaștere facială, va putea folosi „Captura Parițială” pentru a-și debloca iPhone-ul, efectua achiziții și accesa anumite aplicații cu o simplă scanare a chipului.

În fine, descrierea „Atenția este detectată atunci când privești ecranul. Atunci când atenția este detectată, iPhone nu întunecă afișajul” ne sugerează că ecranul iPhone 8 nu se va mai stinge atât timp cât tu îl privești. Mai mult, o altă descriere ne sugerează că iPhone 8 folosește Face ID pentru a reduce volumul alertelor atât timp cât privești ecranul. Niciuna dintre aceste două caracteristici nu este disponibilă pe niciunul dintre modelele actuale de iPhone.

Bazată tot pe sistemul de recunoaștere facială va fi și o funcționalitate complet nouă. Intitulată „Animoji,” aceasta va folosi senzorii 3D și microfonul iPhone 8 pentru a transpune expresiile tale faciale și vocea ta pe câteva dintre caracterele emoji arhicunoscute (cățel, pisică, maimuță, porc, unicorn, robot etc.).

Animoji sunt mesaje animate personalizate care folosesc vocea ta și îți reflectă expresiile faciale. 

Conform imaginii de mai jos, sistemul de recunoaștere facială al iPhone 8 va detecta mișcările ambelor sprâncene, mișcările bărbiei, obrajilor, ochilor, buzelor, gurii, precum și dacă ești supărat sau vesel, transpunând toate acestea pe caracterele Animoji tridimensionale. Rezultatul va putea fi partajat mai apoi prin intermediul aplicației Mesaje din iOS 11.

Toate caracterele Animoji prezente în iOS 11.0 sunt (via 9to5Mac):

Trecând mai departe, firmware-ul iOS 11 Golden Master include ilustrații care ne confirmă pentru a mia oară că iPhone 8 va arăta exact așa cum știm de luni bune. După cum se poate observa în imaginea de mai jos, rama panoului frontal al iPhone 8 va fi îngustă pe trei laturi și ceva mai lată deasupra ecranului (pentru a face loc camerei, receptorului și senzorilor).

Ilustrație din configurările iPhone 8 pentru activarea caracteristicii „S.O.S. Urgențe”

Aidoma iPad Pro, ecranul OLED al noului dispozitiv iPhone va fi, conform iOS 11, unul True Tone, ceea ce înseamnă că va folosi senzori avansați de lumină pe patru canale pentru a adapta automat culoarea și intensitatea ecranului în funcție de lumina mediului înconjurător, făcând cititul „mai natural și mai confortabil – aproape de experiența lecturii pe hârtie.” Prezența unui afișaj cu True Tone în iPhone 8 a fost sugerată și de câteva dintre zvonurile apărute în ultimele luni.

În continuare, două capturi de ecran realizate cu iPhone 8 și incluse în iOS 11 GM ne confirmă că un sistem de navigare bazat pe gesturi va lua locul tradiționalului buton principal, odată cu noul dispozitiv. Uitându-ne mai atent în zona inferioară a ambelor capturi de ecran vom observa că acestea includ o bară lată, dar îngustă și rotunjită pe capete. Într-o știre destul de recentă ni s-a spus că această bară va trebui să fie apucată de utilizatori și trasă în sus pentru a accesa ecranul principal și comutatorul de sarcini.

Și cum noul iPhone nu va avea nici măcar un buton principal virtual, iOS 11 GM ne sugerează că butonul de adormire/trezire alungit al acestui dispozitiv va putea fi folosit (și) pentru a activa Siri și afișa cardurile și biletele din Wallet. De aceea, noua denumire a acestui buton pare să fie „buton lateral.” Mai mult, există trimiteri care sugerează că acest buton lateral este unul „fals” (la fel cum este butonul principal la iPhone 7 și iPhone 7 Plus).

Alte capturi de ecran ne arată cum a fost adaptată bara de stare la ecranul cu „adâncitură” al iPhone 8. Aparent, Apple a ales să divizeze bara în două, astfel că partea din stânga va afișa ora și pictograma pentru serviciile de localizare, iar partea din dreapta va afișa puterea semnalului celular, puterea semnalului Wi-Fi și autonomia bateriei. În plus, Apple a creat noi animații care vor realiza tranziții line între diferitele stări are barei de stare (în videoclipul de mai jos ni se arată cum dispar pictogramele pentru baterie, Wi-Fi și semnal atunci când dispozitivul este conectat la alimentare).

O altă modificare interesantă pentru adaptarea la adâncitura prezentă în ecranul iPhone 8 se remarcă la nivelul titlurilor din antet. Aparent, deși sunt, de regulă, afișate chiar sub adâncitură, centrat, titlurile pot fi mutate la stânga atunci când aplicațiile folosesc butoane de navigare.

La capitolul Cameră, Apple pare să fi adăugat o caracteristică intitulată „Portret Iluminat” ce va folosi Mod Portret și blițul iPhone 8 pentru a oferi modurile Contur Lumină, Lumină Naturală, Lumină Scenă, Lumină Scenă Mono și Lumină Mono. De asemenea, posesorii noului model de iPhone vor avea la dispoziție și câteva moduri noi de înregistrare video:

  • HD 1080p la 240cps – 480MB / minut.
  • 4K la 24cps – 270MB / minut.
  • 4K la 24cps (stil film; HEVC) – 135MB / minut.
  • 4K la 60cps – 450MB / minut.
  • 4K la 60cps (rezoluție mai mare, mai cursiv; HEVC) – 400MB / minut.

Observăm din lista de mai sus că noul iPhone va filma la 240 de cadre pe secundă la o rezoluție maximă 1080p (modelele anterioare filmează la 240cps la 720p). De asemenea, acesta poate filma la o rezoluție 4K cu până la 60 de cadre pe secundă, pentru o cursivitate mai mare la cea mai înaltă rezoluție (iPhone 6s și modelele mai recente filmează 1080p la 60cps și 4K la 30cps).

La final, trebuie să remarcăm faptul că iOS 11 Golden Master include un set de imagini de fundal colorate care ar trebui să arate superb pe ecranul OLED al iPhone 8. Printre acestea se numără imagini statice cu luna și Pământul, imagini florale, fundaluri în stil retro cu culorile curcubeului și un fundal care este complet negru.


iOS 11 Noutăți AirPods

iOS 11 Golden Master mai cuprinde referințe care ne sugerează că Apple ar putea lansa săptămâna viitoare și o versiune revizuită a lăudatelor căști wireless pe care le-a introdus anul trecut și care continuă să fie destul de dificil de găsit în magazinele de pretutindeni.

Mai precis, această versiune finală a iOS 11 include trimiteri la AirPods 1,2 (actualele căști au numărul AirPods 1,1) și o ilustrație nouă la asocierea căștilor. Ei bine, pe această ilustrație se observă că noile AirPod-uri arată ca și cele lansate anul trecut, însă noul lor etui are un indicator LED poziționat în exterior, mai jos de capac. La modelul actual de AirPods, indicatorul LED este poziționat în interiorul etuiului. Or, mutarea indicatorului în exterior ar urma să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a verifica mai rapid nivelul bateriei etuiului.

Ios 11 Gm GIFs - Find & Share on GIPHY


iOS 11 Noutăți Apple Watch Series 3

În ceea ce privește Apple Watch, iOS 11 Golden Master a dezvăluit nu doar aspectul, ci și cel puțin una dintre noutățile Apple Watch Series 3.

După cum se poate observa în captura de ecran realizată în aplicația Watch din iOS 11 GM, a treia generație de Apple Watch păstrează aspectul primelor două modele, însă are o coroană digitală cu capătul roșu (nu se știe de ce sau dacă vor fi disponibile și alte culori pentru coroană, însă același roșu l-am văzut prima dată la coroana digitală a ceasului lui Tim Cook).

Trecând mai departe, codul iOS 11 GM ne sugerează că Apple Watch se va putea conecta la rețelele de telefonie mobilă în două feluri. Pe de-o parte, dacă operatorul acceptă, acesta ar putea împărți cu iPhone același număr de telefon și plan de date, oferind astfel utilizatorilor posibilitatea de a se conecta la Internet prin 4G și de a plasa/recepționa apeluri telefonice (VoIP) chiar și atunci când telefonul nu este în apropriere. Pe de altă parte, Apple Watch ar putea fi achiziționat de la unii operatori împreună cu un plan de date preinstalat – nu se știe dacă, în acest caz, ceasul va fi sau nu blocat în rețeaua operatorului. Ceea ce se știe, însă, este că operatorii ar urma să atragă clienții cu diferite pachete promoționale și planuri de date gândite special pentru Apple Watch.

Cât despre activarea planului de date celulare, se pare că aceasta se va putea face încă de la configurarea inițială a ceasului, atât timp cât Apple Watch are un plan preinstalat ori planul de date al iPhone acceptă așa ceva. Ulterior, utilizatorii vor putea vedea puterea semnalului celular atât de pe cadran (ca și în imaginea de mai sus), cât și din centrul de control (unde există și un buton de activare/dezactivare a datelor celulare).

Actualizare 9 septembrie, ora 13:30: Codul iOS 11 Golden Master sugerează că Apple Watch Series 3 va fi disponibil în două culori noi: fard auriu și gri. Prima – fard auriu – va fi disponibilă pe Apple Watch Sport (modelul cu carcasă din aluminiu) și va înlocui probabil actualul auriu pentru a fi în ton cu unul dintre finisajele iPhone 8, iar cea de-a doua – gri – va fi disponibilă pe Apple Watch Edition (modelul cu carcasă din ceramică). În prezent, Apple Watch Series 2 Sport este disponibil cu următoarele finisaje – argintiu, gri stelar/negru, roz auriu și auriu -, iar Apple Watch Series 2 Edition este disponibil numai cu un finisaj alb.


Fiindcă firmware-ul iOS 11 Golden Master este deja pe mâna unor bloggeri, dezvoltatori și jurnaliști, ne putem aștepta ca în orele și zilele care urmează să vedem și alte detalii despre iPhone 8 și Apple Watch Series 3. Ambele dispozitive vor fi prezentate oficial de către Apple marți, pe 12 septembrie, împreună cu alte câteva produse.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.