Emblematicul buton principal pe care l-am văzut pe toate modelele de iPhone lansate din 2007 încoace va fi dat uitării începând cu Ediția Aniversară 10 ani a acestui dispozitiv. Bloomberg scrie că utilizatorii mult-așteptatului dispozitiv cunoscut drept „iPhone 8” vor depinde în totalitate de un sistem de control pe bază de gesturi pentru a accesa ecranul principal, deschide comutatorul de sarcini și nu numai.

Persoane care cunosc planurile companiei americane și au văzut imagini cu noul iPhone cu afișaj OLED susțin că Apple a renunțat la ideea înlocuirii butonului principal cu unul virtual, gândind un nou sistem de control pentru smartphone-ul său. Bazat pe gesturi, noul sistem le va permite utilizatorilor să acceseze, în primul rând, ecranul principal de pe ecranul de blocare. Acest lucru se va realiza prin tragerea în sus a unei mici bare subțiri ce va fi poziționată în zona inferioară a ecranului de blocare.

Un gest similar le va permite utilizatorilor să acceseze rapid comutatorul de sarcini. Acesta va afișa aplicațiile deschise în fundal sub forma unor carduri de sine stătătoare într-o interfață ce amintește de comutatorul de sarcini pentru iPad din iOS 11. Din comutatorul de sarcini, utilizatorii vor putea deschide rapid o altă aplicație, vor putea închide aplicația curentă și reveni la ecranul principal sau, probabil, vor putea accesa comutatoarele din centrul de control (la fel cum este posibil și pe iPad, în iOS 11).

De-a lungul zonei inferioare a ecranului este o bară software subțire ce înlocuiește butonul principal. Un utilizator va putea să o tragă până spre mijlocul ecranului pentru a deschide telefonul. În interiorul unei aplicații, un gest similar va declanșa multitasking-ul. De aici, utilizatorii pot contiunua să gliseze ăn sus pentru a închide aplicația și reveni la ecranul principal. O animație testată absoarbe aplicația în pictograma ei. Imaginile arată că interfața comutatorului de sarcini a fost redesenată pentru a arăta ca o serie de carduri de sine stătătoare prin care poți glisa; versus stiva de carduri de pe actualele iPhone-uri.

Notă: Videoclip din iOS 11 beta care prezintă elemente de control ce nu sunt disponibile pe niciunul dintre modelele actuale de iPhone.

La fel ca și până acum, în zona inferioară a ecranului principal al iPhone 8 va apărea un dock cu câteva aplicații adăugate de utilizator. Potrivit celor de la Bloomberg, aspectul acestui dock va fi similar celui pe care îl putem vedea pe dispoizitivele iPad cu iOS 11.

Notă: Videoclip din iOS 11 beta care prezintă elemente de control ce nu sunt disponibile pe niciunul dintre modelele actuale de iPhone.

Având ecranul mai înalt, iPhone 8 va afișa deasupra dockului până la 6 rânduri cu pictograme. Drept urmare, utilizatorii noului iPhone vor putea adăuga pe fiecare ecran până la 24 de aplicații și dosare (cu patru mai multe decât pot adăuga pe un iPhone 7 sau iPhone 7 Plus, de exemplu).

Pe lângă aceste schimbări aduse modului în care vom putea naviga pe iPhone 8, Bloomberg scrie că noul ecran OLED al acestui dispozitiv „premium” va avea colțurile rotunjite și nu drepte ca pe modelele precedente. Mai mult, ei informează că Apple a optat să nu ascundă fantele create în afișaj de mica adâncitură apărută în zona superioară panoului frontal (pentru instalarea camerei FaceTime, a difuzorului și diferitor senzori). Acestea vor găzdui o bară de stare restrânsă, pe care utilizatorii vor putea vedea, în stânga, ora, iar, în dreapta, puterea semnalului, conectivitatea și nivelul bateriei.

Decupajul este vizibil la folosirea aplicațiilor în mijlocul părții de sus a ecranului, acolo unde bara de stare (zona care afișează semnalul celular, ora și bateria) ar fi poziționate în mod normal, potrivit imaginilor. În schimb, bara de stare va fi divizată în părți stânga / dreapta pe care unii angajați Apple le denumesc intern „urechi.” În imaginile cu dispozitive de test recente, partea stângă afișează ora, în timp ce zona din dreapta adânciturii afișează puterea semnalului celular, conectivitatea <<Wi-Fi sau celulară>> și autonomia rămasă. Din cauza spațiului limitat, bara de stare s-ar putea schimba în funcție de sarcină, potrivit unei persoane familiarizate cu procesul de testare.

În plus, Bloomberg informează că atunci când sunt afișate culori negre, ecranul OLED le va reproduce în așa fel încât să se „armonizeze perfect” cu adâncitura și rama foarte subțire. De asemenea, jurnaliștii americani susțin că afișajul noului iPhone este, la fel ca și pe modelele precedente, drept, având sticla ușor curbată pe margini.

În fine, Bloomberg mai adugă că sticla care va acoperi afișajul OLED al iPhone 8 se va curba până la rama din oțel inoxidabil, creându-se astfel o senzație plăcută la fiecare atingere. În continuare, această ramă va fi întreruptă de mici decupaje pentru antenă (la fel ca și în cazul modelelor precedente de iPhone), precum și de un buton de adormire/trezire alungit.

Despre acest buton de adormire/trezire aflăm că ar fi fost alungit pentru a-l face mai ușor de acționat atunci când iPhone-ul este ținut într-o singură mână. Totuși, există dezvoltatori de aplicații care susțin că există referințe într-un firmware Apple ce ne sugerează că acest buton ar putea fi folosit și pentru a accesa Siri (ca și o alternativă la comanda vocală „Hey Siri”) și/sau pentru a accesa anumite caracteristici în funcție de aplicația în care te afli (de exemplu, s-ar putea ca acest buton să poată fi folosit pentru a accesa declanșatorul în aplicația Cameră – iHelp BR).

Așadar, deși nu excludem încă posibilitatea ca iPhone 8 să aibă un buton principal virtual (așa cum s-a tot sugerat până nu demult), există, iată, șanse destul de mari ca Apple să fi gândit un nou mod de navigare ce le va oferi utilizatorilor o experiență complet nouă.

iPhone 8 (/iPhone X / iPhone Edition, conform mai multor informații neverificate apărute recent) urmează să fie introdus de Apple în cadrul unui eveniment media care va avea loc marți, 12 septembrie, începând cu ora României 20:00.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.